• Návšteva vlastivedného múzea v PB

          • V utorok 19. 3. 2024 zavítali do vlastivedného múzea žiaci 3.A triedy. S cieľom podporiť a rozvíjať u žiakov poznatky a zručnosti týkajúce sa regionálnej výchovy pripravili pracovníci múzea pre deti netradičnú kreatívnu aktivitu – tvorivú dielňu s názvom „Základy výroby gobelínu“. Žiaci si najskôr vypočuli krátku úvodnú prednášku o histórii vzniku gobelínov, pomocou ktorej sa dozvedeli, čo vlastne gobelín je a ako sa dá vyrobiť. Následne si pomocou špeciálnej ihly a vlny vlastnoručne ozdobili predpripravené zvieratká pestrofarebným dekoračným gobelínom. Netradičná tvorivá technika ich zaujala a počas pracovnej činnosti sa prejavila ich zručnosť a fantázia. Výsledok svojej činnosti si nadšené odniesli so sebou domov. Akcie sa zúčastnilo 17žiakov v sprievode triednej pani učiteľky Gardianovej.

          • Zimné atletické sústredenie 8. a 9.C

          • K výsadám športových tried patrí, že sa ich žiaci dostanú v každom ročníku na sústredenie. Tento rok v termíne od 4.3 - 8.3.2024 mali možnosť žiaci 8. a 9.  ročníka športových tried vycestovať na týždeň do hôr a venovať sa pohybovej príprave. Termín začiatkom marca je ako stvorený pre využitie bežkárskych tratí, no tohtoročná zima nevydržala ani na Skalke, a tak sme si museli namiesto bežkárskej výstroje zabaliť maratónky a turistickú obuv.

            Pre žiakov sme pripravili plnohodnotný náhradný program, ktorý pozostával z dvojfázových tréningov. Naši mládežnícki atléti sa zúčastnili na rozvoji všeobecnej kondície a špecializovaného nácviku bežeckej techniky. Pomedzi tréningy sa nám podarilo aj spoznať krásne okolie cez turistiku. Zaslúženou odmenou bol wellness a každý večer v telocvični. 

            Pre rozvoj vytrvalostných schopností sme využili množstvo možností, ktoré bežkárske trate na Skalke ponúkajú. Okruhy sa dajú poskladať od 1 km cez 2km, 5km, 7km až po 20 km a ich kombinácie vždy podľa aktuálnej formy a pripravenosti našich atlétov. Cieľom vytrvalostného behu bolo v prvom rade pochopiť, že behanie nie je za trest a že bez poriadnych základov sa nedá postaviť dom. 

            Naopak rozvoj správnej bežeckej techniky bol o niečo zaujímavejší, keď niektorí si mali možnosť po prvýkrát vyskúšať tréning s gumovými expandérmi. Naši mladí atléti už vedia, že bez rýchlosti to jednoducho nepôjde a aj preto pristúpili k tréningom veľmi zodpovedne. Na záver týždňa potešila aj veľmi obľúbená štafeta.     

              

          • Svetový deň vody

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.
            Žiaci našej školy si dnešný deň pripomenuli na hodinách fyziky a chémie.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Vážení rodičia, milé deti – budúci prváci- srdečne Vás pozývame na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ, ktorý sa bude konať dňa 18. 03. 2024 od 14:00 do 17:00

            Sprístupnené budú triedy a učebne 1. a 2.stupňa. Pani učiteľky Vás budú sprevádzať priestormi školy, osviežíte sa čajíkom v školskej jedálni, odpovieme Vám na Vaše otázky.

            Vítaní sú aj rodičia budúcich piatakov, budeme mať dve klasické triedy a jednu triedu atletickú.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Plavecký výcvik

          • Po roku opäť naši štvrtáci kráčali k Mestskej plavárni. V dňoch od 4. - 8. marca 2024 absolvovali zdokonaľovací plavecký kurz. Naučili sa ďalšie plavecké štýly, správne dýchať do vody a nebáť sa ani hlbokej vody. Všetci v záverečnom hodnotení chceli ukázať, v čom sa za celý týždeň zlepšili. Najvytrvalejšími plavcami sa stali Matej Matejka, Lukas Gašpárek, David Papšo, Lukáš Ďurica, ktorí zvládli zaplávať 1000 m. Ani dievčatá sa nedali zahanbiť, Karolína Jana Sárincová, Viktória Zoe Bušíková, Karin Šterdasová dokázali zaplávať najviac z triedy.

          • KARNEVAL

          • Fašiangové obdobie sme na našej škole ukončili tradične KARNEVALOM. 13. februára 2024 do našej školy zavítala dobrá nálada. Deti prišli do ŠKD v krásnych karnevalových maskách. Karneval sa uskutočnil popoludní v jedálni. Všetko začalo promenádou masiek, po ktorých nasledovala mašinka a krátke pohybové hry. Deti si zatancovali pri dobrej hudbe a občerstvili sa sladkými i slanými drobnosťami. Na záver nechýbala odmena masiek. Päť najkreatívnejších masiek bolo ocenených diplomom, knihou, písacími potrebami alebo knihou. Každé dieťa si z karnevalu odnieslo malú odmenu.
            Ďakujeme rodičom za prípravu karnevalových kostýmov a malé občerstvenie.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Divadelné predstavenie v Žiline


          • Žiaci 5. ročníka našej základnej školy mali 6. februára vzrušujúci a poučný deň pri návšteve Bábkového divadla a historického centra mesta Žilina. Predstavenie „A ako Antarktída“  sa venovalo životu výskumníkov na Antarktíde. Toto predstavenie im ponúklo jedinečný pohľad na jedno z najzaujímavejších miest na svete. Sledovali fascinujúce dobrodružstvá a výzvy, ktoré títo odvážni ľudia čelia v jednom z najextrémnejších prostredí na Zemi. Divadlo im otvorilo dvere do sveta výskumu, dobrodružstva a prírodných vedeckých záhad. V inscenácii boli použité princípy live-cinema, čo umocnilo zážitok zo sledovania príbehu a vtiahlo divákov do diania na pódiu.

            Po nezabudnuteľnej ceste do neskrotných ľadových plôch Antarktídy sa žiaci vybrali na ďalšiu dobrodružnú cestu - tentokrát po uliciach historického centra Žiliny. Počas tejto prehliadky mali možnosť preskúmať bohatú históriu a kultúru mesta. Táto prehliadka bola nielen pokračovaním ich cestovateľského dobrodružstva, ale aj dôkazom toho, že minulosť a prítomnosť sa vzájomne prelínajú, tvoriace jedinečnú dušu každého miesta. Žiaci opustili historické centrum s novými poznatkami, ktoré obohatili ich chápanie nielen o vlastnom meste, ale aj o svete okolo nich. V divadle boli naši žiaci so svojimi slovenčinárkami: pani učiteľkami Mlyniskou, Slamkovou a  Vadovskou.

          • Zimné atletické sústredenie 6.C


          • Zimné sústredenie športovej triedy 6.C na Javorníkoch

            V dňoch od 05.02. – 09.02.2024 sme sa zúčastnili zimného sústredenia na Javorníkoch so žiakmi športovej triedy šiesteho ročníka. Prvý plán bol, že sa naši športovci postavia na bežky, avšak jedinú vec, ktorú nedokážeme ako tréneri ovplyvniť, sú snehové podmienky. Prvá fáza tréningu bola zameranú na rozvoj rýchlosti a techniky behu. Po tréningu nás čakala výdatná večera, po ktorej sme sa presunuli do spoločenskej miestnosti, kde sme preberali teoretickú časť atletickej prípravy. Po nej sme rozohrali celotýždenný turnaj v stolnom tenise, aby sme v deťoch prebudili znova súťažného ducha. Druhý deň sme sa vybrali  spoznávať horský terén Javorníkov, cieľ našej turistiky bol tzv. Stratenec (tri kríže). Táto časť tréningu znamenala dlhých 9 km, v druhej fáze sme sa zamerali na nácvik bežeckej techniky a plyometrie (odrazov). Tretí deň bol zameraný na rozvoj rýchlosti. V štvrtý deň sme pokračovali turistikou, na krásnu rozhľadňu, ktorá je postavená medzi korunami stromov. Po návrate do hotela sme sa zamerali na rôzne hry. Následne po večeri sme dokončili turnaj v stolnom tenise. V posledný deň nášho zimného sústredenia sme absolvovali test. Po poslednom obede sme sa rozlúčili s príjemným personálom, naložili batožinu do autobusu a vybrali sa domov. Cestu sme skončili o 13,30 hod. pred našou základnou školou, kde si žiakov prevzali rodičia.

            Zimné sústredenie na pár únavových stavov prebehlo bez akýchkoľvek zranení a všetci sme ho úspešne absolvovali.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Slnkom zaliate lyžiarske stredisko SKI TELGÁRT nás privítalo v dňoch 29.1.-2.2.2024, kedy sa konal lyžiarsky kurz žiakov 8.A, 8.B a 7.C. Celý týždeň boli výborné snehové podmienky, a tak žiaci na lyžiach strávili maximum času a užili si krásne počasie. Aj úplní začiatočníci statočne zvládli nástrahy svahu a naši skúsenejší lyžiari si taktiež zdokonalili techniku lyžovania. V hoteli Telgárt nás vždy čakalo výborné jedlo, ktoré by sa dalo prirovnať k mamičkinej kuchyni. Veríme, že si účastníci kurzu zapamätajú okrem nezabudnuteľného výhľadu na Kráľovu hoľu aj momenty s kamarátmi, na ktoré nikdy nezabudnú. Poďakovanie si zaslúžia naši inštruktori lyžovania – Mgr. Katarína Duchoslavová, Mgr. Veronika Beniačová, Mgr. Katarína Zboranová, Mgr. Peter Škorvánek a Mgr. Tomáš Kukučka. 

          • Kuchári na Technike


          • Žiaci 5.B triedy na hodinách techniky okrem školskej dielne radi navštevujú aj kuchynku. Pripravili už niekoľko zdravých ovocných a zeleninových jedál. Naposledy z doma vyrobených nátierok, šunky, syru, zeleniny, robili chlebíčky. Vykrajovanie,  zdobenie deti bavilo a občerstvenie  chutilo im aj spolužiakom.

          • Vianočný koncert

          • Posledný školský deň pred Vianocami naši žiaci potešili učiteľov aj spolužiakov svojím koncertom. Zo svojho repertoáru vybrali rôzne koledy a vianočné piesne. 

            Svojím umením nám spríjemnili tento deň a pomohli všetkých naladiť na vianočnú náladu.

            Na koncerte sa predstavili: Katarína Tichá 3. C, Simon Gorelík 3. B, Viktória Briestenská, Matej Kortman obaja z 5.B, Matej Kysel 7.A, Michal Šípek 8. B, Peter Majčiník 2.B, Michal Lečko 5. C, Artúr Majčiník 5. C, Oliver Letko 7. B, Šimon Košút 7. C, Matej Cingel 8.B  a moderátori Anna Jankoviechová a Dávid Hakáč obaja z 9.B.

            Všetkým účinkujúcim ďakujeme za umelecký zážitok a prajeme mnoho hudobných úspechov.

             

          • Vianočná chémia


          • Vianoce na chémii už začali.

            Dievčatá aj chlapci z 9.B s pani učiteľkou Balušíkovou otestovali svoje zručnosti, namiešali roztoky rôznych farieb a postavili pestré chemické vianočné stromčeky.

            9.B praje všetkým šťastné a veselé Vianoce.

          • Stridžie dni


          • V decembri sa žiaci 5.B a 7.B (pani učiteľky Slamková a Mlyniská) vybrali na návštevu Považskej knižnice, kde mali možnosť  spoznať pranostiky a rozličné zvyky viažuce sa k predvianočnému obdobiu. Pracovníčky knižnice nás previedli fascinujúcim svetom adventných tradícií a zvykov, ktoré naši predkovia praktikovali. Bolo zaujímavé uvedomiť si, ako sa naši predkovia spoliehali na pozorovanie prírody a zároveň prepájali svoj každodenný život s prípravou na sviatky. Návšteva Považskej knižnice bola veľmi príjemná. Umožnila nám uvedomiť si hodnotu jedinečných pranostík a tradícií, ktorými sa ľudia kedysi riadili.V decembri sa žiaci 5.B a 7.B vybrali na návštevu Považskej knižnice, kde mali možnosť  spoznať pranostiky a rozličné zvyky viažuce sa k predvianočnému obdobiu. Pracovníčky knižnice nás previedli fascinujúcim svetom adventných tradícií a zvykov, ktoré naši predkovia praktikovali. Bolo zaujímavé uvedomiť si, ako sa naši predkovia spoliehali na pozorovanie prírody a zároveň prepájali svoj každodenný život s prípravou na sviatky. Návšteva Považskej knižnice bola veľmi príjemná. Umožnila nám uvedomiť si hodnotu jedinečných pranostík a tradícií, ktorými sa ľudia kedysi riadili.

          • Vianočné trhy

          • V pondelok 11. decembra sme mali v našej škole vianočné trhy pre spolužiakov, rodičov a verejnosť. Žiaci aj učitelia sa na ne dlho pripravovali. Na rôznych hodinách aj v ŠKD zhotovovali najrôznejšie výrobky s vianočnou tematikou. Veľkou pomocou prispeli aj rodičia, ktorí doma s deťmi vyrobili veľkú časť ponúkaného tovaru. Žiaci si zároveň precvičili finančnú gramotnosť: museli si zrátať cenu vstupov a stanoviť cenu na predaj. Získané finančné prostriedky si žiaci ponechali v triednom fonde na spoločné akcie. Ďakujeme všetkým učiteľom, rodičom a žiakom za prípravu tejto akcie.

            Pozrite si fotografie, ako to u nás vyzeralo!

          • Mikuláš na 1.stupni


          • Mikuláš na vyučovaní         

            V stredu 6. decembra 2023 sme mali v škole na vyučovaní návštevu. Pýtate sa: „Koho?“ Predsa Mikuláša!

            Mikuláš neprišiel sám, ale sprevádzali ho dvaja anjeli bez čerta. Prečo bez čerta? Pretože na vyučovaní sú samé šikovné a usilovné deti.

            Mikuláš mal pre všetky deti pripravenú sladkú čokoládku Milka.

          • Akcia koordinátora výchovy k manželstvu a rodičovstvu

          • Dňa 01.12. 2023 sme si zvyšovali povedomie o ochorení AIDS kampaňou Červené stužky. Žiačky 9. C spolu s pánom učiteľom Šadlákom pripravili rozhlasovú reláciu a žiakom a zamestnancom našej školy rozdávali červené stužky, ktoré sú symbolom reflexie, súcitu a uznania tým, ktorí bojujú s touto chorobou. V tento deň sme si pripomenuli nevyhnutnú potrebu solidarity so všetkými, ktorí to potrebujú.

          • Vianočné trhy

          • Rodičia, starí rodičia, príďte podporiť tvorivosť detí počas vianočných trhov.

                                                        Začíname o 8:30 h.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje