• Ukážka práce policajných kynológov

          • V pondelok 24. júna sa žiaci 1. stupňa mohli na školskom dvore oboznámiť s prácou policajných psovodov. Príslušník PZ im vysvetlil, v čom spočívajú ich každodenné povinnosti. Nasledovala ukážka šikovnosti a zručnosti štyroch vlčiakov, ktoré zdolávali prekážky, zadržali páchateľa, ale boli ochotné sa s našimi žiakmi aj naťahovať o loptičku. 

            Ďakujeme!

          • Beseda deviatakov s prokurátorkami

          • V stredu 19. júna sa naši deviataci stretli na besede s prokurátorkami pre trestné a civilné právo Okresnej prokuratúry v Považskej Bystrici.

            Žiaci boli oboznámení s preventívnymi akciami polície počas nadchádzajúcich letných prázdnin zameraných na požívanie alkoholu a iných návykových látok, s najčastejšími trestnými činmi a priestupkami mladistvých a maloletých. Dozvedeli sa aj o konkrétnych prípadoch, s ktorými sa na prokuratúre stretli, ktoré by mali slúžiť ako výstraha. 

            Žiakom bolo zdôraznené, že vždy majú možnosť voľby rozhodnúť sa správne a čestne, aby sa pani prokurátorkami v ich práci nestretli.

          • Ocenenie žiakov u primátora mesta

          • V piatok 14. júna sa v rámci Dní mesta Považská Bystrica oceňovali najúspešnejší žiaci, ktorí naše mesto reprezentovali na rôznych súťažiach. Za našu školu si ocenenie z rúk primátora odnieslo družstvo atlétok - majsteriek Slovenska v atletike základných škôl. Dievčatám blahoželáme!

          • Akcia koordinátora mediálnej výchovy

          • Dňa 14.6.2024 sa v 6.A v rámci mediálnej výchovy uskutočnila akcia koordinátora na tému - DETI V SIETI. Deti sú jednou z najviac ohrozených skupín vo virtuálnom prostredí. Súčasne sú práve pre deti nové technológie najväčším lákadlom. Už v mladšom veku vedia deti komunikovať s okolitým svetom vo virtuálnom priestore cez rôzne služby a nástroje, vrátane sociálnych sietí, emailu, chatov, diskusných fór a ďalších.

            Zo žiakmi sme si spolu prešli rôzne webové stránky (Zodpovedne.sk, Ovce.sk,  Díkymoc.sk, Nehejtuj.sk, Kyberšikanovanie.sk), kde sa zameriavajú na rôzne ohrozenia v kyberpriestore. Taktiež sme si pozreli na youtube podkast na tému -  Kyberšikana a sexuálni predátori na sociálnych sieťach. A na upevnenie témy žiaci vytvorili poster na danú tematiku. Akciu pripravila Mgr .Bronislava Červenková

          • Majsterky Slovenska v atletike ZŠ

          • V dňoch 11.6. -  12.6.2024 sa v športovom komplexe X Bionix Sphere v Šamoríne uskutočnili Majstrovstvá Slovenska ako Superfinále školského športu. Naša škola sa dokázala prebojovať po víťazstve na okresnom  a krajskom kole až do Superfinále v atletike starších žiačok. Už okresné aj krajské kolo nasvedčovalo celkom zaujímavý potenciál nášho dievčenského družstva, napriek tomu sme  do Šamorína cestovali s pokorou, nohami na zemi, no o to väčšou odhodlanosťou a chuťou tvrdo pracovať. Prvý deň nám poslúžil na cestovanie, ubytovanie, zoznámenie sa so štadiónom a prostredím v Šamoríne, kde až neskutočne fúkal silný vietor. Večer patril veľkolepému otváraciemu ceremoniálu.

            Nakoľko sa naše dievčatá svedomito a zodpovedne pripravujú pravidelne a dlhodobo na hodinách športovej prípravy, vedeli , že všetky disciplíny majú natrénované, stačí podať len čo najlepší výkon.

            Ako prvé sa začali hneď tri disciplíny, dve technické a jedna bežecká. V guliarskom sektore sa nám už tradične predstavili Alexandra Gregušová a Ninka Slamková, neostali dlžné nič svojej povesti a predviedli veľmi dlhé pokusy. Ninka sa dostala za 9 m hranicu na 9,25 m a Saška 8,98 m.

            V tom momente si nastavovali bloky aj šprintérky na 60 m. V prvom rozbehu, nie celkom pochopiteľne v prvej dráhe, nastúpila Lucka Valašíková. Napriek nie celkom vyhovujúcej dráhe dokázala svoj rozbeh jednoznačne vyhrať a vo vynikajúcom čase 8.07 s. Do druhého rozbehu, zaujímavosťou toho behu bolo, že ho prišiel odštartovať štátny tajomník ministerstva školstva, bola nasadená Adelka Košútová.  Ten podržal trochu dlhšie dievčatá v blokoch v pozícií pozor, no napokon sa štart podaril a Adelka dobehla v čase 9.26 s. V treťom rozbehu už netrpezlivo čakala na svoj štart Agátka Gašpercová, vedomá si toho, že každá desatina sekundy je veľmi cenný bod pre družstvo. Agátka na štarte jemne zaváhala, no celé sa jej to podarilo dobehnúť na trati. Časomieru zastavila na veľmi slušnom čase 8.45 s.

            To už si vymeriavali rozbeh dievčatá v sektore skoku do diaľky. Tu si urobila svoje nové osobné maximum Saška Gregušová, keď dokázala skočiť úžasných 494 cm. Treba podotknúť, že Saške sa podaril jeden pokus aj slušne cez 5 metrovú hranicu no, žiaľ s drobným prešlapom. Jednou zo zmien oproti predchádzajúcim kolám bolo nasadenie Lucky Valašíkovej na skok do diaľky. To sa ukázalo v konečnom dôsledku ako výborný taktický ťah, nakoľko Lucka dokázala skočiť 460 cm. Túto disciplínu ešte poisťovala aj Natálka Letková, ktorá dokázala skočiť tiež veľmi pekných 431 cm.

            V sektore skoku do výšky sme asi najviac tŕpli, nakoľko sa všetkým našim trom pretekárkam Adelke Košútovej, Agátke Gašpercovej aj Karolínke Motúzovej podarilo zhodne zdolať latku vo výške 130 cm, zatiaľ čo konkurencia skákala trocha vyššie.

            To, že dievčatá pracovali ako jeden tím, dokazuje aj to, že čo sme stratili na výške, sme dobehli na 800m. Nasadenie Veroniky Čížovej bolo obrovské, po úvodných 100 m zistila, že ostatné dievčatá v jej rozbehu bežia pomaly, tak sa ujala vedenia a vydržala až do cieľa. Trocha nepochopiteľne sa nestretla v rozbehu s druhou najrýchlejšou 800kárkou, keď Veronikin čas v cieli bol 2:39,74 min. a ešte by vládala bežať rýchlejšie. V štartovom poli sa nestratila ani Natálka Letková, keď dobehla na výbornom štvrtom mieste v čase 2:43,85 min. a získala rovnako ak o Veronika vysoký počet cenných bodov pre družstvo.

            V hode vortexom sa vo veľmi dobrej forme predstavila Veronika Čížová, keď dokázala hodiť raketku až do vzdialenosti 48 m. Spolu s ňou hádzala a body do družstva zbierala aj Ninka Slamková, jej raketka zaletela 38,4 m ďaleko od odhodovej čiary. Ako tretia istila túto disciplínu Karolínka Motúzová výkonom 36,2 m.

            Na záver jediná kolektívna disciplína v atletike, obľúbená štafeta na 4 x 60m. Štafeta „A“ bežala v zložení Valašíková, Čížová, Gregušová, Gašpercová fantasticky, keď dokázali dosiahnuť čas 31,81 s. a vytvorili tak dokonca nový rekord atletického oddielu Olympia. V štafete „B“ sa nám predstavili Letková, Slamková, Košútová, Motúzová a tiež sa im podarilo dobehnúť v slušnom čase 34,67 s.

            Body pomaličky pribúdali a my sme pod pódiom netrpezlivo čakali na vyhodnotenie. Nakoľko sa názov našej školy nespomenul až po tretie miesto, bolo jasné že naše úsilie bude odmenené medailou. Po ocenení družstva z Bardejova na treťom mieste, sme vedeli, že už sme najhoršie druhé. No prekvapenie neprestávalo, keď vyhlásili dievčatá z Malaciek na druhom mieste, neveriacky sme sa na seba pozerali, či je možné aby sme zvíťazili. Maximálna radosť vypukla, keď moderátor na pódiu zakričal do mikrofónu že majsterkami Slovenska pre rok 2024 sa stáva družstvo zo ZŠ Školská Považská Bystrica.

            O nasadení a vložení celého srdiečka do pretekania svedčia aj roztrhané tretry, ktoré zostanú ako symbol našej bojovnosti na škole. Dievčatám a ich trénerom Petrovi Škorvánkovi, Kataríne Zboranovej a Tomášovi Kukučkovi patrí obrovská pochvala a vďaka za úspešnú reprezentáciu našej školy, atletického oddielu Olympia a v neposlednom rade mesta Považská Bystrica.

            Zostava: Valašíková 201 b., Gregušová 193 b., Čížová 189 b., Slamková 146 b., Gašpercová 106,  Letková 75 b., Košútová 64 b., Motúzová 64 b.

          • Výstava žiackych výtvarných prác

          • Vo vestibule školy je od začiatku júna výstavka výtvarných prác žiakov, ktoré vytvorili počas školského roka na hodinách s pani učiteľkou Zábovskou. Žiaľ, zmestil sa na ňu len zlomok ich tvorby. Určite vás upútajú svojou rozmanitosťou a nápaditosťou. Na výtvarke žiaci pracovali väčšinou pastelkami, temperkami, vodovkami a rôznymi kombinovanými technikami. Sú na nej krajinky, kde naši umelci uplatňovali princípy farebnej perspektívy, zátišia zobrazené realisticky aj abstraktne, alebo rôzne interpretácie diel svetového umenia. Tieto diela žiaci najskôr vnímali a interpretovali verbálne, až potom výtvarne. Nájdete tu aj fotografie tieňov, ktoré deti nafotili na školskom dvore. Osobitnú skupinu našich výtvarníkov tvoria komiksáci z 8.A, 8.B a z 9.A.  Ich diela ešte na výstavku postupne dopĺňame.

          • Olympiáda základných škôl

          • V stredu 05. 06. 2024 sme hostili mestskú akciu Olympiáda základných škôl. Zúčastnili sa jej žiaci 3. a 4. ročníka, ktorí súťažili v rôznych atletických disciplínach: v hode, skoku, behu a štafete. Akcia sa odohrala podľa pravidiel Slovenského olympijského výboru a mala aj svoju predpísanú časť: slovenská a olympijská hymna, vztyčovanie vlajok, zapálenie ohňa, vypustenie holubíc, sľuby súťažiacich aj rozhodcov. 

            Počas dopoludnia si zmerali sily 10 členné družstvá, ktoré ukázali svoje športové schopnosti, ale aj odhodlanie a súťaženie v duchu fair-play. Po sčítaní všetkých bodov zvíťazilo družstvo našich žiakov pred ZŠ Slovanská na 2. mieste a ZŠ Slovenských partizánov na 3. mieste.

            Pod vedením Mgr. Škorvánka nás výborne reprezentovali: štvrtáci: Sára Didiová, Karolína Hôrková, Samuel Hladký, Lukáš Ďurica, Krištof Zajac a tretiaci: Anna Helíková, Dominika Čechvalová,  Alex Šibík, Jakub Bolček, Simon Vicena.

             

          • Prednáška o Európskej únii

          • 31.05. 2024 navštívil našu školu poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Súčasťou jeho programu bola beseda zo žiakmi deviateho ročníka, počas ktorej žiakov informoval o histórii európskej integrácie a dôležitosti  členstva Slovenska v Európskej Únii.

            Počas prednášky sa venoval fungovaniu  najdôležitejších európskych  inštitúcii ako Európska rada, Európska komisia a Európsky parlament. Dotkol sa aj problémov legislatívneho procesu spoločenstva zloženého z 27 členských štátov, ktorých záujmy sú rôznorodé, často protikladné a vyžadujúce si dosiahnutie dohôd rodiacich sa v náročných rokovaniach.

            Pán poslanec zdôraznil úlohu,  váhu a význam Európskej únie v modernom globalizovanom svete a dôležitosť výziev, ktorým čelí na rôznych úrovniach od hybridných hrozieb, technologického  súperenia s významnými globálnymi hráčmi na poli vyspelých technológii, až po vzostup antisystémových  politických síl naprieč celou Európou.

            Počas diskusie žiaci prejavili živý záujem o nuansy európskej politiky a blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu. Po ukončení diskusie sa pán poslanec všetkým zúčastneným poďakoval a poprial prítomným deviatakom všetko najlepšie do ich budúceho života.   

          • MDD v škole

          • V piatok 31. mája sme mali v škole aktivity k Medzinárodnému dňu detí. Riadne vyučovanie bolo zrušené a pre žiakov boli pripravené súťaže a aktivity na školskom dvore alebo turnaj v telocvični. Program spestrili hasiči s ukážkou svojej práce. Všetci žiaci dostali balíček sladkostí od rodičovského združenia.

            Pozrite si na fotkách, ako to u nás vyzeralo.

          • Atletický míting PTS Banská Bystrica

          • Dňa 24.05.2024 sme boli so žiakmi našich športových tried povzbudzovať slovenských a svetových atlétov v Banskej Bystrici na mítingu P-T-S /pravda-televízia-rozhlas/.  Legendárny míting, ktorého prvých 50 ročníkov sa uskutočnilo v Bratislave a ďalších sedem po obnovení v roku 2016 v šamorínskom  športovom  komplexe x-bionic® sphere, si našiel opäť nový domov  na Národnom atletickom štadióne v Banskej Bystrici. Víťazstvo Gabriely Gajanovej na 800 m v druhom najlepšom čase v kariére a druhé priečky Viktórie Forster a Jána Volka v najkratšom šprinte boli z domáceho pohľadu  hlavnými  udalosťami 59. ročníka mítingu TIPOS P-T-S. Z najznámejších zahraničných športovcov môžeme spomenúť na 800 m Botswančanku Oratile Noweová (1:59,91) ,Švajčiarka Valentina Rosamiliová (2:00,36), šprinte Brita Richarda Kiltyho,  Američanka Amber Hughesová, Poliak Albert Komański, Brit Richard Kilty, Japonec Judai Niši,  400 m čech Matěj Krsek., američan Daeqwana Butlera ,Edoarda Scottiho z Talianska ,  400mpre. Ismaila Abakara  z Kataru, úradujúci majster sveta z vlaňajšej Budapešti Ethan Katzberg výkonom 79,66 v súlade s očakávaniami triumfoval v súťaži kladivárov , u žien sa presadila Talianka Sara Fantiniová. Bronzová z ME 2022, traja výškari prekonali v zložitých poveternostných podmienkach 220 cm, z prvenstva v tejto disciplíne sa napokon radoval Francúz Nathan Ismar, druhé miesto obsadil Mexičan Erick Portillo a tretí skončil Ind Tejaswin Shankar, trojskok sa prostredníctvom výkonu 16,97 suverénne stal korisťou majstra Európy 2016 Maxa Hessa z Nemecka,druhý Ind Praveen Chithravel, a stretím miestom sa musel uspokojiť lúčiaci sa chýrny 33-ročný americký veterán Christian Taylor (16,48), dvojnásobný olympijský šampión a držiteľ štyroch zlatých z MS. Úradujúci majster Európy do 23 rokov Artur Felfner z Ukrajiny jasne vyhral súťaž v oštepe mužov,druhý Dán Arthur Petersen (78,65) a tretiu priečku získal vlaňajší juniorský majster Európy Györhy Herczeg z Maďarska, diaľka Srbka Milica Gardaševičová,  Japonka Sumire Hatova (652) a Litovčanka Jogaile Petrokaité. Všetky výsledky môžete najsť na:  

            https://www.p-t-s.sk/skvela-osemstovka-gabriely-gajanovej-na-tipos-p-t-s-vyhrala-druhym-najlepsim-casom-kariery-15957-jan-volko-a-viktoria-forster-na-stovke-druhi/

          • Kuchynka v lete

          • Počas teplejších dní si žiaci 5.B triedy pripravili na Technike osviežujúce zmrzlinové poháre. Zo zeleniny, tvarohových nátierok milé a chutné sovy. Príprava jedla deti baví a školskú kuchynku radi navštevujú. Na hodinách techniky si rozprávali o pyramíde zdravej výživy. O tom, že niektoré potraviny by sme mali konzumovať viac, iné menej. Zelenina a ovocie sú dôležité v našom jedálničku, lebo majú veľa vitamínov. A hoci tuky a cukry sú v tejto pyramíde zastúpené málo, deti míňajú veľa energie a tak si občas môžu dopriať aj sladkú maškrtu.

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
          zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
          ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
          vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola
          Školská 235/10
          017 01 Považská Bystrica
          Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje