• Apríl - mesiac lesov v ŠKD

          • Už od nepamäti je život človeka prepojený s lesom. Od roku 1952 patrí mesiac apríl lesom. Preto sme si  ho pripomenuli aj my spoločne s deťmi v školskom klube. Povedali sme si , čo všetko tvorí les, kto v ňom žije, ako fungujú  stromy, ako dýchajú stromy. Pozreli sme si rôzne prezentácie, prelistovali knižky z prírody, časopisy, vypracovali pracovné listy, počúvali zvuky zvierat, hľadali ich stopy.

            S deťmi v oddeleniach sme si vytvorili 3D obrazy lesov , ktoré  sme umiestnili na výstavke v priestoroch chodby 1. stupňa. Za aktivitu a tvorivosť boli deti odmenené sladkosťou.

             

          • Projektové vyučovanie v 2.A


          • Včielka medonosná – projekt.

            To, že včely opeľujú rastliny, vieme všetci. Touto prácou  udržiavajú  ekosystém v rovnováhe. Včela je malý zázrak prírody. Pani učiteľka Demáčková chcela, aby si túto myšlienku osvojili aj jej deti z 2. A triedy. Preto pripravila zopár „včelích“ aktivít. Za posledný týždeň sa hrali, počítali a čítali s včelami. Projektové vyučovanie zavŕšili skupinovou prácou, ktorej výsledkom boli veľmi pekné projekty.

              

          • O troch prasiatkach trochu inak


          • Stretnutie žiakov 2.C ,, s tromi prasiatkami“

            Dňa 25. 04. 2019 druháci z triedy p. učiteľky Heljenkovej ani nevystrčili ani nos z dverí školy, a predsa sa s prasiatkami stretli. Ako je to možné? No predsa s prasiatkami z ľudovej rozprávky O troch prasiatkach. A nie iba na chvíľu. Sprevádzali ich na celom vyučovaní. Na hodine čítania si žiaci prečítali viacero verzií tejto ľudovej rozprávky a porovnávali ich, na matematike riešili vlastné vymyslené slovné úlohy a stavali im z kociek domčeky podľa plánov a na hodine výtvarnej výchovy tvorili masky týchto rozprávkových hrdinov,  zhotovovali bábky a kreslili kulisy. V závere vyučovania si zahrali divadlo i bábkové divadlo. Nadšenie žiakov bolo obrovské a lúčenie s rozprávkou smutné. Snáď si takéto podujatie ešte do konca roka zopakujú. Ale to si už pozvú do triedy iných rozprávkových hrdinov.

          • Zápis žiakov 2.C do knižnice


          • Slávnostný zápis žiakov 2. C do Považskej knižnice

            24. apríl 2019 nebol pre žiakov 2. C taký ako iné školské dni. V tento deň spoločne s pani učiteľkou navštívili Považskú knižnicu. Pani knihovníčka Janka Tršková  vysvetlila deťom, k čomu knižnica  slúži, kto do nej môže chodiť a ako sa i ony môžu stať členmi knižnice. Spolu s deťmi prešla všetky oddelenia. Najviac žiakov zaujalo práve detské oddelenie. Teta Janka im vysvetlila, kde a ako si môžu vyhľadať nejakú knižku a kde si ju môžu prípadne lepšie prezrieť. Radosť detí bola obrovská a nové možnosti naplno využili. Mnohým z detí bol slávnostne odovzdaný ich nový čitateľský preukaz a mohli si samostatne požičať svoje prvé knihy. Veríme, že ich láska ku knihám ich nikdy neopustí a knihy sa stanú pre ne navždy skutočnými priateľmi.

          • Výstava veľkonočných prác


          • V predveľkonočnom čase sa už stalo tradíciou, že žiaci z 2. stupňa našej školy sa prezentujú na predajnej výstavke svojimi prácami z hodín techniky.

             A tak dňa 16.4.2019 bolo na čo pozerať. Páčili sa zajačiky, vajíčka, sliepočky, pohľadnice, či iné drobné výrobky z dreva a papiera. Pochvala od návštevníkov výstavky bude motiváciou pre ďalšiu tvorivú činnosť v školskej dielni.

          • Egg hunting


          • Žiaci prvého stupňa si na hodinách anglického jazyka vyskúšali anglický spôsob slávenia Veľkej noci, ku ktorému patrí tradícia hľadania veľkonočných vajíčok. Niektorí hľadali sami, iní boli rozdelení do tímov zajačikov, ovečiek a kuriatok. Hľadanie vajíčok - Egg hunting bola zábava a o chvíľu už boli objavené všetky tajné skrýše vajíčok v čitárni. Na každého „hľadača“ čakala zaslúžená sladká odmena.

          • Deň narcisov


          • 11.apríla 2019 sa uskutočnil dvadsiaty tretí ročník Dňa narcisov. Počas tohto dňa sa v spolupráci s Ligou proti rakovine uskutočnila  celoslovenská verejná zbierka  určená na pomoc ľuďom ktorí trpia rakovinou. Táto zbierka sa uskutočnila  vďaka žiačkam z triedy 9.A., ktoré sa dobrovoľne rozhodli zorganizovať túto charitatívnu akciu  aj na našej škole. Podarilo sa im vyzbierať sumu 233,90 EUR.  Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí prispeli na pomoc ľuďom bojujúcim s týmto zákerným ochorením. 

          • Projekty Green life a NEPZ


          • Projekty:  “Green Life“ a “NEPZ“

            Dňa 12.4.2019 sa žiaci tried – 5.A, 5.B, 7.B a 8.B zúčastnili besedy v rámci výchovno – vzdelávacieho programu "NEPZ" (Najbohatšie ekosystémy planéty Zem), ktorý je zameraný na ochranu dažďových pralesov a kriticky ohrozených druhov zvierat a rastlín. Súkromná česko – slovensko – indonézska pralesná rezervácia „GREEN – LIFE“ má rozlohu 300 ha. Na našej škole sa venujeme aj  environmentálnej výchove, a preto sme sa zapojili po tretíkrát do tohto vzdelávacieho programu. Prednášajúci žiakov oboznámili zaujímavou formou prednášky a videoprojekcie s kritickou situáciou v prezentovanej oblasti. Žiaci so zatajeným dychom počúvali a sledovali súčasnú situáciu v Indonézii.  Téma ich veľmi zaujala, čoho dôkazom bol veľký počet otázok.

            Vzhľadom na kladný ohlas zo strany žiakov budeme pokračovať v spolupráci aj v nasledujúcom školskom roku.

            V tomto školskom roku naša škola dostala od environmentálnej organizácie za podporu a aktívnu spoluprácu certifikát.

          • Besedy Mladí ľudia a život


          • Dňa 11. a 12. 04. 2019 sa naši žiaci 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili besedy s mladými ľuďmi z Občianskeho združenia Mladí ľudia a život, ktoré zorganizovala školská koordinátorka prevencie pani učiteľka Mišíková. V siedmom  a ôsmom ročníku boli besedy zamerané na témy ako zdravý životný štýl, spánok, strava, pitný režim a pohyb. Rozoberali sa rôzne drogové závislosti. Hovorili o tom, ako im užívanie návykových látok môže uškodiť, aké je veľmi nebezpečné. Spomenuli, že užívanie návykovej látky si telo pamätá veľmi dlhý čas. V tejto súvislosti a družnej debate si pripomenuli  aj anorexiu a bulímiu, s čím sa najmä mladí ľudia v dnešnej dobe stretávajú veľmi často. Hovorili o rizikách a možných následkoch týchto chorôb.

            Ďalšou nemenej zaujímavou témou bolo duševné zdravie. Povedali si, aké dôležité je starať sa o naše duševné zdravie, lebo keď je človek duševne zdravý, žije lepší život, nič ho neťaží a netrápi. Je vnútorne spokojnejší. Žiaci deviateho ročníka mali besedy rozšírené o partnerské vzťahy, kamarátstvo, priateľstvo a lásku. S deviatakmi mali besedu doplnenú o pohlavne prenosné infekcie a prevenciu voči nim. V každom ročníku boli besedy realizované zábavnou formou, čo bolo pre žiakov veľmi zaujímavé a poučné. Naši žiaci mali zo stretnutia s týmito mladými ľuďmi dobrý a príjemný pocit. Besedy sa im páčili a budeme veľmi radi, ak nás títo dobrovoľníci navštívia aj budúci školský rok. Bolo to veľmi poučné, za čo im ďakujeme a tešíme sa na naše opätovné stretnutie.

          • Kurz Talk-talk

          • Tak ako aj vlani aj v tomto školskom roku sme pre našich žiakov zorganizovali týždňový intenzívny kurz anglického jazyka s rodenými anglickými lektormi. Kurzu sa zúčastnilo 55 žiakov 7. až 9. ročníka, ktorí si mohli na vlastnej koži vyskúšať komunikáciu v anglickom jazyku s dvoma mladými sympatickými lektormi Piercom a Robertou z Anglicka. Prostredníctvom rôznych hier, scénok a súťaží boli žiaci motivovaní vyjadrovať sa a premýšľať v angličtine. Na konci kurzu dostal každý účastník certifikát o absolvovaní. Omnoho cennejšie je pre žiakov to, že u mnohých z nich sa zvýšila sebaistota v cudzom jazyku a prelomili sa bariéry v rozprávaní, čo je veľmi dôležité pre ich ďalšie štúdium jazyka.

          • Veľkonočné tvorivé dielne v 4.B


          • Žiaci 4.B sa v sviatočnom duchu priblížili k Veľkej noci a prežili netradičné pracovné vyučovanie dňa 10. apríla. Počas tvorivých dielní s názvom „Netradičné kraslice“ vytvárali s pani Kolekovou veľkonočnú  dekoráciu na blížiace sa VEĽKONOČNÉ SVIATKY.

          • Akcia koordinátora dopravnej výchovy


          • V mesiaci marec sa žiaci 1. stupňa zapojili do školskej akcie na tému: „DOPRAVNÉ PROSTRIEDKY. “

            Žiaci postavili zo stavebnice  veľmi pekné dopravné prostriedky. Bolo veľmi ťažké vybrať tie najkrajšie, lebo všetky boli niečím zaujímavé a pekné. Víťazmi sú všetky deti, ktoré sa do súťaže zapojili.Táto akcia sa konala v rámci prierezovej témy : Dopravná výchova pre 1. stupeň. Tieto výrobky si žiaci mohli pozrieť v čitárni na 3. poschodí.

            Ďakujeme!

             

             

             

          • ŠKD v knižnici


          • Druháci v Považskej knižnici

              Deti zo Školského klubu detí sa vybrali na návštevu detského oddelenia Považskej knižnice . V krásnej starodávnej budove ich privítali pracovníčky knižnice a na úvod im prečítali  pútavý úryvok o stratenej veľrybe. Aj druháci ukázali pani knihovníčkam, ako vedia čítať . Dvaja najlepší dostali peknú knihu. O moriach, oceánoch a všetkom, čo v nich žije, rozprávali nielen pani knihovníčky. Deti nás milo prekvapili svojimi znalosťami.  Za odmenu si vypočuli zvuky veľrýb, tuleňov, delfínov a iných morských živočíchov. Na cestu deti dostali vymaľovánky. Ďakujeme, pani knihovníčky, určite ešte prídeme.

          • Hodina s Hansom Christianom Andersenom


          • 2. apríl je Medzinárodným dňom detskej knihy.  Tento deň bol stanovený na počesť narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena v roku 1805.

            Už týždeň pred týmto dátumom bola pripravená vo vestibule školy informačná tabuľa upozorňujúca na tieto dve udalosti.

            Aj hodina literatúry v 5. B triede s pani učiteľkou Fapšovou v tento deň mala jasný cieľ: oboznámiť sa so životom a dielom tohto autora, pripomenúť si význam čítania kníh pre deti.  Priestory čitárne boli ideálne, aby  žiaci v príjemnom prostredí mohli pracovať s pracovným listom zameraným na čítanie s porozumením, riešenie tajničky či kreslenie vlastnej ilustrácie. Záver vyučovacej hodiny patril fiktívnemu rozhovoru s týmto rozprávkarom. Žiaci si pripravili pre rozprávkara nielen otázky, v ktorých sa uplatnila ich zvedavosť, ale učili sa i správne oslovovať autora, vykať mu, dodržiavať prozodické vlastnosti reči. Vo svojej triede si pripravili i malú výstavku kníh tohto autora.

          • Zápasenie na telesnej výchove

          • Už od dávnych čias, v starovekých kmeňoch bolo tradíciou, zvykom a prostriedkom zábavy mladých chlapcov  porovnávanie si fyzických síl. Takéto porovnávanie si mohli vyskúšať aj chlapci 5.A a 5.B triedy na hodine telesnej výchovy s Mgr. Branislavom Galkom. Už z predchádzajúcich hodín venovaných úpolovým cvičeniam si mohli prakticky preskúšať chmaty, hmaty a páky, ktoré sa naučili. Pravidlá zápasenia boli prísne a nemohlo dochádzať k úderom, škriabaniu alebo škrteniu. Žiaci zápasili ,,muž proti mužovi,, na bojovom priestore vytvorenom zo žineniek. Jednotlivý zápas žiak vyhral vtedy, keď mal nad jeho protivníkom jednoznačnú prevahu. Z toho dôvodu bolo počas zápasenia veľa zápasov nerozhodných. Po každom súboji si žiaci podali ruku na znak priateľstva a fair-play hry. Dúfame, že aj takýmto spôsobom prispievame k rozmanitosti vyučovania telesnej výchovy na našej škole.

          • Kvety

          • Vážení rodičia,

            v nadchádzajúcom jarnom období nám žiaci z ŠKD skrášľujú okolie školy výsadbou kvetov a starostlivosťou o už existujúcu zeleň.

            Ak by ste pri "revízii" vlastnej záhradky natrafili na nepotrebné trvalky, letničky, cibuľoviny, okrasné kríky, sadrových trpaslíkov alebo obrubník hriadok, radi ich prijmeme a okrášlime nimi náš areál. Kvietky môžete nosiť pani vychovávateľkám alebo do kancelárie školy.

            Vopred ďakujeme!

             

          • Staviame mesto


          • V stredu 20. 3. 2019 žiaci 3.C v rámci matematiky a vlastivedy začali budovať mesto. Najskôr sa pozreli na mesto z nadhľadu. Prostredníctvom pomôcky si vizualizovali úrovne miesta: štát – kraj – okres – mesto. Následne si žiaci vyžrebovali sumu peňazí, ktorá im poslúžila na kúpu rôznych obytných budov. 

            V druhom kole dostali do rúk kartičky s hlavnými budovami, napr. radnica, múzeum, škola, továreň. Mnohé umiestnené kartičky sa razom začali premiestňovať. Na záver žiaci doplnili okolie mesta vlastnými kartičkami a mestečku vymysleli názov. Vytvorené mesto nám poslúžilo na diskusiu o tom, aké má mesto funkčné zóny. 

            Deti hodnotili aktivitu ako zábavnú a príjemnú.

          • Zdokonaľovací plavecký výcvik v 2. ročníku


          • V dňoch 18. - 22.03.2019 sa žiaci 2. ročníka zúčastnili plaveckého výcviku. Darilo sa im výborne. Niektorí sa plávať naučili, iní svoje plavecké techniky zdokonaľovali. Všetci zúčastnení, ktorí dokončili plavecký výcvik, dostali tzv. „Mokré vysvedčenie“. Pochvalu udeľujeme nie len my, tr. učiteľky, ale aj p. trénerky. Vďaka patrí im za trpezlivosť a citlivý prístup i rodičom, ktorí svoje deti posmeľovali a povzbudzovali.

          • Výroba nátierok


          • Pracovné vyučovanie – výroba nátierok
            Na hodine pracovného vyučovania žiaci 3.A spolu s pani učiteľkou Somorovou prejavili svoju zručnosť a kreativitu pri zhotovovaní zdravých a chutných nátierok s následnou ochutnávkou.

          • Spolupráca s MŠ


          • V tomto týždni sme na našej škole privítali malých predškolákov z MŠ: Mierová, Orlové, Milochov, Železničná, Šoltésovej. Deti sa tešili, že sa stretli s kamarátmi - teraz už prvákmi. Tí s radosťou ukázali svoje školské tašky, peračníky, učebnice, spoločne riešili pracovné listy a pani učiteľky z prvého ročníka ich zapojili aj do vyučovacej hodiny. Deťom sme ukázali vyzdobené chodby, rôzne učebne, kde si mohli vyskúšať, ako sa sedí na školskej stoličke, skúsili si písať školskou kriedou po tabuli a prvý raz počuli aj školské zvonenie na prestávku. Na záver ich čakala aktivita v telocvični, z ktorej mali obrovskú radosť. Takto pekne unavených predškolákov čakal v jedálni chutný čajík od našich pani kuchárok. Naša škola sa s deťmi a pani učiteľkami rozlúčila malým darčekom. Veľká vďaka patrí vedeniu a pani učiteľkám spometutých MŠ, že si našli na nás čas a prišli sa pozrieť, ako to v tej škole vyzerá.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje