• Deň detí
          • Deň detí

          • Deň detí sme na našej škole oslávili vo štvrtok 01. júna. Pre žiakov bol pripravený pestrý program. Na školskom dvore bolo rozmiestnených 20 stanovísk s tradičnými i netradičnými športovými discipínami. Za absolvovanie každej žiak získal razítko a po skončení celej súťaže aj sladký balíček. Pozrite si, ako sa našim žiakom darilo.

        • Literárna exkurzia - Martin
          • Literárna exkurzia - Martin

          • Žiaci 8. ročníkov sa spolu so svojimi pani učiteľkami zúčastnili 30.5.2017 literárnej exkurzie do Martina. Hlavným cieľom exkurzie bola návšteva literárneho múzea SNK. Počas zaujímavého výkladu sa žiaci ,,presúvali v čase“ a v priebehu dvoch hodín sa zoznámili s vývinom slovenskej literatúry od najstarších čias až po obdobie slovenského realizmu. Spoločne s lektorkou si opakovali vedomosti získané v škole o veľkomoravskej literatúre, o našej stredovekej, klasicistickej, romantickej i realistickej literatúre a jej hlavných predstaviteľoch.

            Druhou zastávkou bolo prehliadka novozrekonštruovaného múzea Andreja Kmeťa. O tomto významnom národnom dejateľovi, zakladateľovi slovenského múzejníctva, sa mnohé informácie dozvedeli  už v literárnom múzeu. Interaktívna výstava venovaná neživej a živej prírode  Turca žiakov zaujala a s chuťou si prešli atraktívne výstavné priestory.

            Poslednu zastávkou bolo nákupné centrum Mirage v Žiline. 

          • Testovanie 9 - Monitor

          • V apríli tohto roku boli vedomosti všetkých žiakov 9. ročníkov na Slovensku preverené v predmetoch slovenský jazyk a literatúra a matematika. Naši deviataci opäť preukázali svoju vynikajúcu pripravenosť, keď prekročili priemer SR v matematike o 6,5% a v materinskom jazyku o 7%.

                                                             MAT - SJL

            Priemerná úspešnosť SR:          56,4% - 61,2%

            Priemerná úspešnosť našej ZŠ: 62,9% - 68,2%

            Všetkým deviatakom blahoželáme k výbornému výsledku a vyučujúcim slovenčiny a matematiky ďakujeme za skvelú prácu.

        • Exkurzia vo firme Danfoss
          • Exkurzia vo firme Danfoss

          • Dňa 19. 5. žiaci 7. A triedy navštívili spoločnosť Danfoss Power Solutoions v Považskej Bystrici.

            Program exkurzie bol pútavý a inšpiratívny, najmä z hľadiska budúcej profesionálnej orientácie žiakov. V úvodnej prezentácii  boli všestranné informácie o spoločnosti. V ďalšej časti programu sa žiaci dozvedeli  veľa o náplni práce konštruktérov pri zisťovaní  napätia súčiastky a optimalizácii jej zaťaženia, ako aj o procese výroby  čerpadiel  od základného polotovaru až po záverečnú kontrolu zariadenia. Žiakov zaujala aj 3D tlačiareň a tešili sa z odmien, ktoré dostali za správne odpovede na otázky. Vtipní a prívetiví pracovníci vytvorili žiakom počas exkurzie  príjemnú atmosféru.

             Do školy sa žiaci vrátili natešení a obohatení o nové poznatky

        • Plavecký výcvik prvákov
          • Plavecký výcvik prvákov

          • Žblnk, čľup, čľap – sa ozývalo v krytej plavárni v Považskej Bystrici, kde žiaci prvých ročníkov absolvovali od 15.5.-19.5.2017 plavecký výcvik. Plavci či neplavci, všetci zdokonaľovali svoje zručnosti a s vodou sa skamarátili. Pod vedením skúsených inštruktorov sa učili splývať s vodou, správne dýchať a plávať.

            Po skončení plaveckého výcviku si žiaci odniesli „Mokré vysvedčenie“.

             

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Žiaci 4. ročníka sa počas minulého týždňa zúčastnili pobytu v Škole v prírode.

            Tentoraz sme navštívili Nitrianske Rudno. Deti počas vychádzky po náučnom chodníku sa oboznámili s rastlinami a živočíchmi v tejto lokalite. Svoju šikovnosť si mohli vyskúšať v šperkárstve, lukostreľbe, tanci, športe, jazde na autíčkach. Rozprávková škola v prírode priniesla aj výlet do ZOO v Bojniciach a do gazdovských dvorov v obci Mačov. Na malom ranči si zajazdili na koníkoch a opiekli s animátormi chutné špakačky. Počas celej školy v prírode sa o ich program a zábavu starali animátori, ktorí sa stali našimi kamarátmi.

        • Literárna exkurzia Bzince pod Javoriniu
          • Literárna exkurzia Bzince pod Javoriniu

          • Dňa 16. 5.2017 sa žiaci 5. ročníkov zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie.Prvou zastávkou bola Pamätná izba Ľ. Podjavorinskej v Bzinciach pod Javorinou. Po vypočutí výkladu kroky žiakov smerovali na miestny cintorín - miesto posledného odpočinku tejto spisovateľky. Exkurzia pokračovala v Košariskách, kde si žiaci vypočuli zaujímavý výklad týkajúci sa osobnosti M. R. Štefánika v jeho rodnom dome, kde je v súčasnosti múzeum. Posledná zastávka bola pri Mohyle M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom. Cestou späť sme sa ešte zastavili v nákupnom stredisku Laugaricio v Trenčíne, kde si žiaci oddýchli, občerstvili sa.

            Exkurzia splnila svoj cieľ a učitelia i žiaci boli s jej priebehom spokojní.    

             

             

             

        • Solárne dni
          • Solárne dni

          • Európske solárne dni

            Prvé dva májové týždne sú v Európe už niekoľko rokov venované Slnku a jeho významu pre život na Zemi. Každoročne sa do tohto projektu zapája i naša škola pod vedením koordinátorky projektu Mgr. Lýdie Špánikovej.

            Okrem výzdoby a nástenky vo vestibule školy si žiaci mohli pozrieť výtvarné práce, projekty, modely solárnych zariadení; zúčastniť sa tvorivých dielní, pokusov, pozrieť si filmy a svoje vedomosti využiť v kvíze. Tí najlepší boli odmenení drobnými propagačnými predmetmi od organizátora projektu.

        • Exkurzia Orava
          • Exkurzia Orava

          • Literárno-historická exkurzia ,,Orava 2017“

            V stredu 10.5. 2017 sa žiaci 6. ročníkov zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie na Oravu. Prvou zastávkou bola prehliadka Čaplovičovej knižnice a múzea P.O. Hviezdoslava. Žiaci si vypočuli zaujímavý výklad, prezreli vystavované exponáty a potom ich kroky smerovali na Historický cintorín v Dolnom Kubíne, kde si prezreli miesta posledného odpočinku významných dejateľov: P.O. Hviezdoslava, Janka Matúšku či L. N. Jégého.

            V Jasenovej, ktorá bola ďalšou zastávkou exkurzie,  si prezreli rodný dom Martina Kukučína, v ktorom je v súčasnosti múzeum tohto významného slovenského realistického autora. Žiaci si so záujmom vypočuli slová lektorky a pozreli si i bronzovú sochu tohto autora v blízkosti jeho rodného domu.

            Treťou zastávkou bol Oravský Podzámok a prehliadka Oravského hradu, ktorá sa žiakom veľmi páčila a vystavované exponáty ich zaujali.

            Spoznať miesta dýchajúce históriou, spoznávať osudy známych slovenských spisovateľov a básnikov, vidieť predmety, veci, knihy, ktoré boli súčasťou ich života, vypočuť si zaujímavé rozprávania o ich živote a tvorbe - to bol cieľ tejto exkurzie a tento cieľ exkurzia určite splnila.

             

             

        • Detská atletika
          • Detská atletika

          • Slovenský atletický zväz prichádza s projektom Detská atletika, ktorého hlavným cieľom je ponúknuť rodičom a ich deťom novú možnosť rozvoja pohybových schopností v podobe pravidelnej celoročnej športovej aktivity. Deti od 5 do 12 rokov sú potenciálni mladí športovci, na ktorých chceme upriamiť svoju pozornosť. Je to veková skupina, ktorej sa v atletike venovala doposiaľ minimálna pozornosť. Projekt má celoslovenskú pôsobnosť a ambíciou SAZ je do práce s najmladšími adeptami atletiky zapojiť maximálny počet atletických oddielov a klubov. Dlhodobým cieľom projektu je poskytnúť rodičom tú možnosť, že v každom kúte Slovenska nájdu v prípade záujmu „atletickú škôlku“ práve pre svojho potomka a práve vo svojom regióne. Organizovaním nenáročných súťaží pre všetkých záujemcov v tejto kategórií im dá možnosť stretnúť sa so svojimi rovesníkmi buď v priamom súboji alebo porovnať svoju výkonnosť na diaľku formou korešpondenčnej súťaže. Rozvoj základných pohybových schopností ako sú rýchlosť, výbušnosť, vytrvalosť, koordinácia, ohybnosť alebo obratnosť je v atletike rozpracovaný na vysokom stupni. Pre optimálny rozvoj týchto schopností je nanajvýš žiadúce, aby boli rozvíjané u detí tieto schopnosti všestrannou formou v senzitívnom veku. Behanie, skákanie, hádzanie sú základné pohybové aktivity vlastné nie len atletike, ale uplatnenie nachádzajú i v iných športoch.

            Hlavnou úlohou projektu je celoročná všeobecne rozvíjajúca sa športová aktivita ktorej výsledkom je mladý športovec pokračujúci v pravidelnej činnosti buď na rekreačnej či výkonnostnej úrovni i v neskoršom veku. Snahou Projektu DETSKÁ ATLETIKA je priviesť deti k pravidelnému športovaniu, tak aby sa šport stal súčasťou životného štýlu. Pozrite sa na našich najmenších atlétov.

             

        • Fashion Revolution Week
          • Fashion Revolution Week

          • V čase od 24. 04 do 30. 4. sa konala celosvetová kampaň Týždňa módnej revolúcie Fashion Revolution Week.

            V rámci tejto kampane sa naši žiaci zamýšľali nad etickosťou, férovosťou a udržateľnosťou módy. Siedmaci sa s problémom „rýchlej módy“  oboznámili vo filme Čo sa nenosí. Dozvedeli sa, že za módnou značkou sa často skrýva porušovanie práv pracovníkov pre módne značky v rozvojovom svete, neférový obchod, neúnosná záťaž životného prostredia atď.  Niektorí žiaci sa zapojili do kampane   uverejním  selfie-foto a hash-tagu: #whomademyclothes na sociálnych sieťach. Spolu s tisíckami ľudí na celom svete tak dali najavo, že im nie je ľahostajné, za akých podmienok vzniklo ich oblečenie.

            28.4. nás navštívili lektorky- podnikateľky Martina Mareková a Ala Krivá, ktoré majú vlastné módne značky a  zaoberajú sa ekologickou módou. Diskutovali so žiakmi 9. B a 9. C triedy. Okrem iného o upcyklácii, pri ktorej je možné využiť prebytočný materiál na výrobu nového výrobku, ale aj o tom, ako zaujať správny postoj k tomu, čo nosíme a nepodliehať módnym trendom. Veď menej nakupovať, či zadovážiť nejaké oblečenie v second-hande je vlastne in.

             

             

        • Hravá chémia
          • Hravá chémia

          • Dňa 26. apríla si učiteľky chémie Mgr. Cabadajová a Mgr. Rojková pripravili pre žiakov 1. stupňa akciu: Chcem byť alchymistom, ktorú im pomáhali uskutočniť žiaci Martin Holínec / hlavný alchymista/, Igor Michalec, Simona Vlčanská, Matrin Hrtánek, Ján Duchoslav, Rastislav Dudr. Holínec vo svojom pokuse ukázal žiakom zapálenie látok bez použitia zápalky/manganistan draselný a glycerol/. Sloniu pastu prípravil z peroxidu vodíka, peny a jodidu draselného. Mgr. Rojková demonštrovala vlastnosti kráľovnej kyselín, kyseliny sírovej,s drevom, cukrom a bavlnennou látkou. Pomocníci pripravovali kyslík, látku podporujúcu horenie, druhou látkou, ktorú pripravili, bol oxid uhličitý, ktorý má hasiace účinky. Deti si overovali tieto látky pomocou  tlejúcej a horiacej látky. Potom pomocou výluhu z červenej kapusty dokazovali rôzne sfarbenia pripravených roztokov, nakoniec všetky rôznofarebné roztoky spolu zliali a všetky skupiny získali roztok rovnakej farby. Na záver Mgr. Cabadajová odmenila žiakov sladkosťami. Pokusy sa žiakom páčili, získali certifikát alchymistu.

            Zmyslom Hravej chémie bolo ukázať mladším žiakom zaujímavosti tejto vedy, prepojiť ju s bežným životom a pozitívne naladiť deti na vyučovanie prírodovedných predmetov.

        • Dopravná výchova na 1. stupni
          • Dopravná výchova na 1. stupni

          • V mesiaci marec sa žiaci 1. stupňa zapojili do školskej súťaže na tému: „DOPRAVNÉ PROSTRIEDKY Z ODPADOVÉHO MATERIÁLU“.

            Žiaci vyrobili  veľmi pekné výrobky na hodinách výtvarnej výchovy za pomoci triednych učiteliek.

            Bolo veľmi ťažké vybrať tie najkrajšie, lebo všetky boli zaujímavé a pekné.

            Víťazmi sú všetky deti, ktoré sa do súťaže zapojili.

             

            Tieto práce si môžete pozrieť na 2. poschodí školy.

             

        • Exkurzia do Moravského krasu
          • Exkurzia do Moravského krasu

          • 7. apríl bol pre žiakov 5. a 7. ročníka fantastický deň, v ktorý sa uskutočnila geografická exkurzia do CHKO Moravský kras. Navštívili sme priepasť Macocha, ktorá je najznámejšou priepasťou Moravského krasu a súčasťou jaskynného systému Punkevnej jaskyne.

            Naše malé dobrodružstvo začalo odchodom autobusu o 6:15 h z Považskej Bystrice. Cestu sme si spríjemnili hudbou a niektorí spachtoši aj spánkom. Čakala nás dlhá cesta, ale stálo to za to. O 9:30 h sme boli na mieste. Hneď po vystúpení z autobusu sme obdivovali krásnu prírodu. O 10:20 h sme navštívili Punkevnú jaskyňu. Táto dostala svoje pomenovanie po riečke Punkva, ktorá ňou preteká. Po vstupe do jaskyne sme si “suchou nohou“ pozreli najskôr jej výzdobu. Potom sme prešli na dno priepasti Macocha. Priepasť je dlhá 174 metrov a široká 76 metrov, jej hĺbka je 138,5 metra k hladine Dolného jazierka. Priepasť  je zaradená do kategórie “Light hole“. V tejto kategórii je priepasť Macocha najhlbšia v strednej Európe. Z priepasti sme opäť prešli do jaskyne, kde sme nastúpili do malých lodičiek, ktoré nás romantickou plavbou, sprevádzanou vtipnými poznámkami sprievodcov dopravili až na koniec jaskyne. Po vystúpení z lodičiek sme sa lanovkou vyviezli až na vrch Macochy a odtiaľ sme sa pozreli na jej dno.  Zakúpili sme si suveníry a keďže začalo pršať, zviezli sme sa lanovkou aj naspäť. 

            I napriek tomu, že počasie nám trošku neprialo, bola to pekná exkurzia a zaujímavé spestrenie vyučovacieho procesu. Tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá, pri ktorých budeme objavovať krásy našej  prírody.

             

             

        • Exkurzia na mestskom úrade
          • Exkurzia na mestskom úrade

          • Dňa 12.04.2017 sa trieda 6.B spolu s Mgr. Šulikom zúčastnila exkurzie na Mestskom úrade v Považskej Bystrici, ktorá dopĺňala učivo občianskej výchovy o mestskej samospráve. Najskôr sme videli sobášnu sieň, v ktorej sa konajú svadby, prijímanie detí do života a ďalšie spoločenské akcie. Na návšteve u mestskej polície sme si zopakovali dôležité telefónne čísla, oboznámili sa s kamerovým monitoringom mesta a niektorí si vyskúšali aj ovládanie kamier. Napokon nás prijal aj pán primátor Karol Janas, s ktorým sme sa porozprávali o nových ihriskách, lepších cestách, pešej zóne i oprave kanalizácií. Boli sme pohostení minerálkou a sladkosťami. Nakoniec sme si prezreli kanceláriu primátora a zasadli do kresiel, v ktorých sedia poslanci. 

        • Veľká noc v ŠKD
          • Veľká noc v ŠKD

          • V stredu 12. apríla, posledný deň pred veľkonočnými prázdninami, si družinári pripravili prekvapenie pre učiteľov a spolužiakov. Obliekli sa do krojov, chlapci mali korbáče a voňavku, náladu zlepšovali ľudové pesničky v podaní dievčat. Takto netradične si žiaci pripomenuli zvyky jari a potešili všetkých pedagógov, rodičov a spolužiakov. Ďakujeme pani vychovávateľkám!

        • Beseda s dopravným policajtom
          • Beseda s dopravným policajtom

          • Dňa 12.4. 2017 mali žiaci 4. ročníka besedu s dopravným policajtom. Zopakovali si pravidlá pre cyklistov, pripomenuli si bezpečnostné prvky, ktoré mám mať účastník cestnej premávky. Keďže žiaci sa začínajú pohybovať po meste a vo svojom okolí na bicykloch, mala táto beseda edukatívny význam.

        • Veľkonočná výstava
          • Veľkonočná výstava

          • V utorok 11. apríla sme si mohli vo vestibule školy pozrieť výstavu prác na tému Veľká noc. Pripravili ich žiaci spolu so svojimi učiteľmi na technike, výtvarnej výchove a tvorivých krúžkoch.

            Pozrite si ich výtvory!

        • Exkurzia Záhradkár
          • Exkurzia Záhradkár

          • Dňa 07.04.2017 sa žiaci 8.A, 8.B a 9.B zúčastnili exkurzie Záhradkár v meste Trenčín. Výstava bola určená pre širokú verejnosť.  Dalo sa tam obdivovať nielen množstvo nádherných a rozmanitých kvetov, rastlín či drevín, ale výstava ponúkala aj zaujímavé oddelenia ako včelárstvo a výroba medu, či oddelenie zdravého životného štýlu,  ale aj oddelenie poľovníctva. Konala sa tu aj výstava aranžérskych prác a nádherných maľovaných obrázkov žiakov z celého Slovenska. Výstavu v Trenčíne navštívila aj ministerka pôdohospodárstva. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila a doniesli si domov nielen úžasný zážitok, ale aj množstvo kvietkov a rôznych byliniek.

        • Šiestaci hrali divadlo družinárom
          • Šiestaci hrali divadlo družinárom

          • Čo znamená pre mňa rodina


            Dňa 3. 4. 2017 si žiaci ŠKD pozreli divadielko Ľudmila Podjavorinská - Pytačky. V predstavení účinkovali žiaci 6. B triedy: Vanesa Gločková ako Činka, Natália Tománková ako Činkina mama, Róbert Miškech ako Činkin otec, Daniela Komorášová ako svatka, Samuel Turčáni ako Čimo, Jakub Hrenák ako Čimov otec, Soňa Paulecová ako Čimova mama. Po predstavení sa herci pýtali detí  na otázky súvisiace s pytačkami a rodinou: Ako môžeme prejavovať rodičom, že ich máme radi? Prečo je pre nás dôležitá rodina? Čo znamená slovo pytačky? Ako pomáhame svojim rodičom? Aký najkrajší zážitok sme zažili s rodičmi? Žiaci správne odpovedali a za svoje odpovede dostávali cukríky. Spoločne sme zistili, že rodina je pre človeka to najdôležitejšie a bez nej sa ťažko žije. Všetci sa musíme snažiť, aby sme sa v nej dobre cítili. 

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje