• MDD
          • MDD

          • MDD  je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna. Na našej škole sme tento sviatok oslavovali v piatok 30. júna. Každé dieťa dostalo od Združenia rodičov školy sladkú dobrotu, a príspevok na program, ktorý zastrešovala so svojou show spoločnosť Aquila

          • Vyrob si svoju ponorku

          • Dňa 27. mája si žiaci 6. A mali doniesť do školy modely ponoriek, ktoré si sami vyrobili. Na hodine fyziky (s p. uč. Staníkovou) každý odprezentoval svoju ponorku. Niektoré boli menšie, iné väčšie. Ponárali ich do akvária, aj umývadla. Najväčšia sa takmer nezmestila do umývadla. Žiaci pri výrobe použili rôzny materiál: fľaša, slamka na pitie, balóny, plastelína, ... Nakoniec si urobili výstavu ponoriek v laboratóriu a za odmenu dostali jednotky.

          • Turnaj vo vybíjanej v ŠKD

          •   "Chyť, bi, pozor na prešľap! " Kdeže sa ozývali takéto slová? No predsa na školskom dvore 22. mája 2014, kde si merali sily deti zo 4. a 5. oddelenia ŠKD na turnaji  vo vybíjanej. Oranžoví proti zeleným, pod prísnym pohľadom rozhodcov Sone a Mišky - dievčat zo 6. C. Družstvá boli odmenené diplomami, každé dieťa dostalo medailu  a malú pozornosť. Aj keď víťaz bol jeden, deti  mali radosť z hry a prežili pekné popoludnie v školskom klube.
             

          • Solárny deň

          • V piatok 16. mája bolo v našej škole „ slnečno“, hoci za oknami pršalo. Už po druhýkrát sme sa zapojili do projektu Európskych solárnych dní 2014.

             V zaujímavom školskom podujatí sa priebežne všetci žiaci zúčastnili prezentácie o šetrení energie a význame slnečného žiarenia s autorskými videami našich ôsmakov. V kvíze Solárny detektív preukázali svoje vedomosti, v literárnej súťaži tvorili úvahy o tom, čo by bolo bez slnečnej energie. Veľa žiakov bolo odmenených drobnými vecnými cenami s logom Solárneho dňa. Pekné nástenky vo vestibule školy, žiaci v žltých tričkách a množstvo žltých balónikov dotváralo atmosféru príjemného podujatia.

            Poďakovanie patrí organizátorom- realizačnému tímu vybraných žiakov z 8.B,  8. C a 9.A triedy pod vedením p. uč. Špánikovej a samozrejme všetkým zúčastneným za preukázaný záujem a vedomosti.

          • Tesco -Walt Disney

          • Milí žiaci, rodičia. 
            Ako viete v nákupnom stredisku Tesco bol nákupný zhon vďaka zberateľskému programu s  postavičkami od Walta Disneyho.Vaše zbieranie a nahadzovanie EAN kódov nebolo zbytočné, i keď sa Naša škola neumiestnila na 1. mieste. 
            Máte krásne albumy s kartičkami, ktoré majú hrový, náučný charakter v anglickom jazyku a máte možnosť nájsť spoločnú reč so zberateľmi v triede alebo na celej škole.Vďaka Vám všetkým sme sa umiestnili na 70.mieste z 2400 škôl. Verím, že tieto kartičky budete vymieňať a doplňovať do svojich albumov aj po ukončení tejto súťaže. Využívajte svoje albumy a CD s anglickými piesňami nielen na vyučovaní anglického jazyka.
        • Deň mlieka
          • Deň mlieka

          • Piatok 9. mája sa na našej škole niesol v znamení bielej farby. Mali sme totiž Deň mlieka. Sponzorsky sa na ňom podielala firma RAJO, ktorá dodala mliečne výrobky pre všetkých žiakov našej školy. 

            Učitelia a žiaci prišli v tento deň oblečení v bielom. Deti na prvom stupni sledovali veselé DVD Cesta mlieka, ktoré ich oboznámilo s procesom, akým sa mlieko dostane od kravičky až na ich stôl. Z papiera vystrihovali a vymaľovávali zvieratká, ktoré produkujú mlieko. Tiež si z domu priniesli plyšové hračky týchto zvierat. 

            Žiaci druhého stupňa vyrobili náučné nástenky na tému mlieko, vymýšľali reklamné slogany podporujúce pitie mlieka a o mlieku tiež besedovali (vedeli ste, že mlieko je emulzia?)

            Ako hovorí 8.C: "Milk. Just drink it!"

             

          • Deň Zeme

          •      

            Aj v tomto školskom  roku sme si pripomenuli Deň Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla.  V piatok 2.5.2014 sa počasie držalo a my sme už po tretíkrát uskutočnili na našej škole aktivity ku Dňu Zeme. Prvý stupeň súťažil a druhý stupeň prispel k úprave a skrášleniu nášho životného prostredia, mesta aj štadiónu.

                 Deti z 1.stupňa spoznávali liečivé rastliny, rôzne živočíchy, stromy, huby, riešili tajničky, naučili sa pracovať s mikroskopom, triedili odpad... Na záver tohto dopoludnia sa všetkým podarilo zložiť tohtoročné heslo Dňa Zeme a spolu sme zakričali: MUSÍME SI POMÁHAŤ!

                 Žiaci z druhého stupňa vymýšľali výstižné heslá a vytvorili veľmi pekné plagáty, ktoré sú vystavené vo vestibule školy.

                 Športovci si upravovali svoje pracovisko – štadión.. Žiaci 5.B a 6.A čistili Kalváriu a určite boli zhrození, čo všetko sú ľudia schopní vyhodiť. Chlapci z 9.A vytvorili pekný vláčik, dievčatá pexeso z plastových štuplíkov,  s ktorým sa môžu  zahrať napr. aj družinári, 9.B maľovala o 106. Siedmaci sa realizovali na školskom  pozemku a skalke, 6.B s 5.A nazberala kopec odpadu v našom  areáli aj mimo neho. Chalani z 8.A vyčistili akvárium, upravili nástenky na chodbách. Maliarky z 8.B namaľovali  na ďalšej stene krásnu fresku a ostatné  šikovné dievčatá  vytvárali prasiatka z plastu, chlapci pomáhali s úpravou okolia.

                 Veľká vďaka patrí dievčatám z 8.A a 6.B, ktoré pomohli s organizáciou súťaží na 1.stupni a samozrejme aj všetkým  učiteľom. Ďakujem.

        • Týždeň hlasného čítania
          • Týždeň hlasného čítania

          • Žiaci 1.B triedy sa zapojili do akcie  " Týždeň hlasného čítania".  Mne ako učiteľke sa páčila myšlienka hlasného čítania pre deti. O to viac, že sa im má čítať žáner blízky ich srdiečkam. Páčilo sa mi to až natoľko, že som začala zvažovať myšlienku, ako čo najviac zapojiť do aktivity aj rodičov.  S predpokladom, že rodičia deťom doma čítajú, som ich oslovila a požiadala o pomoc a spoluprácu v tejto akcii. Rodičia ochotne súhlasili, a tak sa naša spolupráca začala. Každý deň prišiel ku nám do triedy jeden z rodičov, ktorý sa zúčastnili tejto akcie a prečítal žiakom nahlas rozprávku i dve. Hlasné čítanie sme rozšírili o čítanie s porozumením. Spätne sme im totiž kládli otázky na porozumenie textu, ktoré sme dopredu pripravili. Pri rozprávke “O Gevenduche“ sme ju aj kreslili a taktiež sme sa naučili skladať žabku z papiera pri rozprávke “O zvedavom šteniatku“.  Po prečítaní rozprávok boli žiaci pripravení na riešenie úloh „S knihou od kúzla do kúzla“ a postupovali v hernom plániku bravúrne.

            Nielen, že žiakov táto aktivita tešila, ale pociťovali aj radosť z úspechu. Rodičia nadobudli novú skúsenosť, žiaci mali zaujímavý zážitok a ešte sme aj precvičili čítanie s porozumením. Týždeň hlasného čítania zožal veľký úspech a na dôkaz toho prikladám aj zopár fotiek.

             

        • Prevencia plochých chodidiel
          • Prevencia plochých chodidiel

          •             Kedy má dieťa ploché nohy? Čo k tomu prispieva a ako tomuto javu predísť? Keďže ploché chodidlá majú vplyv na správne držanie tela a ich následky sa môžu prejavovať bolesťami chrbtice i kolien, rozhodli sme sa, že zaradíme akciu pod názvom „Prevencia plochých chodidiel“. Akcia sa uskutočnila na našej škole 28.4.2014 a bola venovaná všetkým prváčikom. Prizvali sme rehabilitačnú sestru p. Kleinovú, ktorá nám predviedla nielen cviky na posilnenie svalstva nohy a jej správneho tvarovania, ale aj cviky pre správne držanie chrbtice. Spojili sme príjemné s užitočným a žiaci si poriadne precvičili svoje nôžky i chrbátiky. Ďakujeme.

            Mgr. Kolkusová, Mgr. Demáčková

          • Popoludnie bez mobilu!

          • 25. 4. 2014  sa na školskom dvore uskutočnil dlho očakávaný turnaj vo futbale medzi oddeleniami  ŠKD. Deti hrali zápalisto, bojovne a hlavne bez úrazu.

            1. miesto obsadili pomaranče - 4. odd. ŠKD

            2. miesto obsadili kivi - 5. oddelenie ŠKD

            3. miesto obsadili slivky - 2. oddelenie ŠKD

                           

                            Družstvá boli odmenené diplomami. Prežili sme tak jedno pekné športové popoludnie. V máji sa tešíme na turnaj vo vybíjanej a na klubový maratón.

                                                                                                                            ŠKD

          • Deň Zeme v ŠKD

          • 22. apríl   -  Deň Zeme

             

            „Príroda je oproti nám

            vo výhode, môže existovať

            bez nás, ale my bez nej nie.“

             

              

             

               Deň Zeme je veľmi významný pre svet, pretože v tento deň si ľudia pripomínajú, ako je dôležité chrániť prírodu.

                  V dňoch 23. a 24. apríla sme si pripomenuli Deň Zeme aj v ŠKD  rôznymi aktivitami. Cieľom týchto aktivít bolo poznať základné princípy ochrany životného prostredia, vysvetliť vlastnými slovami pojem životné prostredie, vyjadriť svoj názor na stav životného prostredia vo svojom bydlisku, riešiť dôsledky necitlivého prístupu k životnému prostrediu.

                 Jednou z aktivít bol deň bez počítačov a mobilu. Deti sa na školskom dvore zahrali hru „Slnečná sústava“, pri ktorej nechýbali vedomosti detí o našich planétach. Po jednotlivých oddeleniach sme sa zahrali hádankársku súťaž „Lov na ovce“.

                 Aj v rannom klube  sme si spríjemnili čas rozhovormi na tému ochrana prírody, odpady, separácia odpadov, ale aj prezeraním kníh o prírode.  Upratovaním sme sa snažili udržať poriadok  na mieste, ktoré pravidelne navštevujeme. Nechýbala ani kresba na asfalt, najmä mladšími deťmi, pri ktorej deti využili svoju fantáziu, ako si predstavujú svoju Zem.

                Staršie deti sa zapojili do literárnej súťaže Elo a Nea, kde mali vymyslieť príbehy dvoch malých nezbedníkov, ktorí nám v škole strážia vypínače a vodovodný kohútik. Deti pracovali vo dvojiciach a vo svojich prácach poukázali na nutnosť šetrenia energiami.

             

            Elo a Nea

             

                 Kdesi v diaľke bola škola. A v tej škole bolo veľa, ale veľa detí. Medzi tými deťmi boli aj dvaja nezbedníci Elo a Nea. Raz išli na obed a Elo nechal pustenú vodu a Nea ani nezhasla. Na ďalší deň prišiel pán riaditeľ Robo Džifo a vyhrešil ich. Dostali aj poznámky. Prikázal im, aby do konca školského roka dávali pozor, či nie je pustená voda a či je vypnuté svetlo. Elo a Nea zostali smutní. Mysleli, že to bude veľmi nudná práca. Tak museli chodievať po vyučovaní kontrolovať, či je zastavená voda a zhasnuté svetlo. Bol jasný deň a akurát mali dostávať vysvedčenie. Elo s Neou dostali velikánsku jednotku s pochvalou za svoju prácu.  Aj pán riaditeľ Džifo bol na nich hrdý, že celý rok dávali pozor, či nie je pustená voda a zapnuté svetlo. Rodičia ich veľmi pochválili.

                  Mali by sme si aj my dávať pozor, či nenechávame pustenú vodu a či zhasíname svetlo.

                                                                       Natálka Braciníková, Peťka Bátorová – 3.A

                

               

            Deň Zeme nám priniesol pre deti krásne zážitky a spestrenie bežných dní.

                                                                                                                                     ŠKD

          • Exkurzia vo Hvezdárni

          • Vo štvrtok 10.4.2014 sa žiaci 7. ročníka zúčastnili exkurzie z fyziky. Navštívili Krajskú hvezdáreň a planetárium M. Hella a Meteorologickú stanicu v Žiari nad Hronom. Hoci počasie bolo v tento deň pravé aprílové s dažďom aj snehom, neubralo na zážitkoch a nových vedomostiach žiakov.

          • Záhradkár 2014

          • Dňa 11. apríla sa žiaci našej školy spolu s pani učiteľkami vybrali do Trenčína na výstavisko pod Sokolicami. Konal sa tu 20. ročník veľtrhu Záhradkár, Včelár, Poľovník a Zdravý životný štýl.

            Zaujali nás nielen jarné inšpirácie pre záhradu, ochutnávka medu, ale aj zaujímavé tipy na vyplnenie voľného času.

            Všetci sme odchádzali spokojní a plní príjemných zážitkov.

          • Veľkonočné trhy

          • V dňoch 14. – 15. apríla sa vo vestibule našej školy uskutočnili  veľkonočné trhy. Žiaci našej školy s obrovským nadšením vyrábali nádherné veľkonočné okrasné doplnky a ozdoby.

            Podujatie sa všetkým veľmi páčilo, väčšina výrobkov sa predala, takže bola spokojnosť detí i rodičov. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli svojou prácou na priebehu trhov. O rok si podujatie určite zopakujeme.

          • KONIEC ZBERU PAPIERA

          •  

            Ďakujeme rodičom a žiakom školy, ktorí sa zberu zúčastnili. 

            Vyhodnotenie:

            Jednotlivci

            1. Reguly P.        4.A    283kg

            2. Martincová L.  4.A    253kg 

            3. Viskup R.        3.B     250kg

            4. Kollár Ľ.          2.A    215kg

            5. Podušel M.       6.A   205 kg

            6. Trulíková Z.      4.A   203kg

            7. Škrabáková M.  3.C    182kg

            8. Stacho L.         5.B    161kg

            9. Gregušová A.    4.A    117kg

            Triedy

            1. 4.A    778kg

            2. 3.B    223kg

            3. 6.A    303kg

             

          • Deň narcisov

          • V piatok 11. 4. 2014 sme si aj na našej základnej škole spomenuli na ľudí , ktorí každý deň zvádzajú svoj boj s rakovinou. Liečba tohto ochorenia je mimoriadne náročná, od postihnutých a ich rodín si vyžaduje veľké fyzické a psychické vypätie a napriek veľkému úsiliu pacientov a ich lekárov sa až príliš často končí smrťou pacienta. Moderná medicína síce v oblasti liečby onkologických ochorení výrazne pokročila, no liečba tejto zákernej choroby naďalej zostáva mimoriadne komplikovaná a finančne náročná. Vzhľadom k uvedeným skutočnostiam sa preto aj žiaci našej školy rozhodli opäť zapojiť do finančnej zbierky, ktorej výnos má pomôcť ľuďom trpiacim rakovinou . Počas celého dopoludnia sa podarilo vyzbierať 188 euro, za čo by sme sa chceli ešte raz poďakovať každému, kto prispel . Vďaka patrí samozrejme aj žiakom z tried 9.A., 7.B, 8.A a zvlášť 8.C, bez pomoci ktorých by sa túto akciu nepodarilo uskutočniť .

        • Týždeň mozgu
          • Týždeň mozgu

          •  Týždeň mozgu

            Posledný marcový týždeň bol na našej škole venovaný aktivitám s názvom “Týždeň mozgu“. Žiaci prvého stupňa získali mnoho nových a zaujímavých informácií o činnosti nášho mozgu, ktoré si mali možnosť aj vyskúšať.  Overili svoje zmysly prostredníctvom pokusu s gumovými medvedíkmi. Ten sa im nielen páčil, ale najmä im chutil =). Precvičili si svoje mozgové závity pomocou krátkeho testu zameraného na tvorivosť a pamäť. Nakoniec mozog nielen kreslili farebnými kriedami podľa jeho funkcií, hemisfér, ale aj modelovali zo slaného cesta či plastelíny. Všetci zúčastnení žiaci si zaslúžia pochvalu za kreativitu a výbornú spoluprácu.

            Mgr. Kolkusová

          • 41. ročník Považskobystrickej latky

          •             Tradičná súťaž žiakov v skoku do výšky mala 26.marca už svoj 41. ročník. V telocvični ZŠ v Pov.Teplej na japexovom povrchu si zmeralo sily 101 žiakov bystrických škôl v desiatich vekových kategóriách. Najúspešnejšou školou je stále ZŠ Školská s 222 víťazstvami jednotlivcov. Súťaž podľa počtu zúčastnených žiakov možno považovať i za „masovú“. Veď na 41-tich ročníkoch sa zúčastnilo spolu už 2912 žiakov!

                          Aké výsledky dosiahli naši žiaci na 41. ročníku?

             Po druhý raz súťažili žiaci o Pohár primátora mesta Považská Bystrica, ktorý získala  škola s najväčším počtom medailových umiestnení vo všetkých vekových kategóriách. Pohár patrí po zásluhe našim žiakom, ktorí získali spolu 17 medailových umiestnení. Pomyselnú magickú hranicu dosiahli v  najmladšej kategórii  dve žiačky - Simona Vlčanská a Veronika Chylová výkonom 125 cm. Úspešne si počínala i Monika Ondrejková , ktorá sa zaradila výkonom 145 cm medzi 13-ročné dievčatá, ktorým sa doposiaľ podarilo prekonať tuto výšku.

                       Všetkých hostí a prítomných privítala  príhovorom p. zástupkyňa Fapšová zo ZŠ s MŠ v P. Teplej. Najúspešnejší športovci boli ocenení medailami a diplomami ,ktoré si prevzali z rúk  primátora mesta Považská Bystrica Karola Janasa, vedúceho odboru školstva a kultúry Jozefa Bielika, riaditeľky ZŠ Školská Soni Kovárovej, pani Janky Špánikovej z CVČ a predsedu AO Olympia Jozefa Hájka. 

                     K úspechu 41. ročníka prispeli tréneri AO Olympia a vyučujúci telesnej výchovy z P. Teplej, ktorí  spoločne zabezpečili celý priebeh súťaže. Poďakovanie patrí  mestu P. Bystrica za  pomoc, pohár primátora a medaily pre žiakov. Všetkým zúčastneným školám, vyučujúcim telesnej výchovy a trénerom patrí vďaka za prípravu  žiakov na súťaž. 

          • Knižný bazár

          • 27. a 28.03.2014 chodba našej školy ožila žiakmi, ktorí v 
            rukách držali ,,naozajstnú" papierovú knihu. Mnohí z nich si aj
            odniesli domov to, čo sa im páčilo. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí 
            prispeli do nášho bazára a umožnili iným deťom kúpiť si za symbolickú 
            cenu zábavu, ponaučenie a radosť.
            Niekoľkoeurový zisk bude použitý pre Vaše deti. Nedovoľme, 
            aby kniha ,,zomrela".
            
            Vďaka
            

        • Kurz prvej pomoci
          • Kurz prvej pomoci

          •  Kurz prvej pomoci 

            Dňa 20.03.2014 sa  deti z ŠKD zúčastnili KURZU PRVEJ POMOCI v Zdravotníckej škole v Považskej Bystrici. Študentky pod vedením pani profesorky názorne predviedli ukážky prvej pomoci. Deti si na figurínach vyskúšali masáž srdca, znehybňovali zlomeniny, obväzovali rany a skúsili dostať von z úst cedzie teleso. Kurz bol pre nás veľmi zaujímavý a poučný. Za ochotu a spoluprácu ďakujeme pracovníkom zdravotnej školy.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje