• Dejepisná exkurzia do Serede

          • 5. 11. 2018 žiacio 9. ročníka navštívili múzeum holokaustu v Seredi. Múzeum vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi a slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska.  Žiaci absolvovali vzdelávací program o osudoch ľudí, ktorým sa podarilo utiecť z táborov smrti. Počas krátkej prednášky sa oboznámili s príbehom  Rudolfa Vrbu a Alfreda  Wetzlera.  Týmto  mužom  pôvodom zo Slovenska sa podarilo utiecť  z tábora v Osvienčime a podať detailné svedectvo o osude deportovaných Židov. V ďalšej fáze žiaci pokračovali v prehliadke múzea, počas ktorej sa oboznamovali s príčinami antisemitizmu a priebehom holokaustu na Slovensku. Žiaci si mohli vyskúšať  dobytčí vagón, ktorý sa používal na transport Židov do koncentračných táborov v Poľsku. Žiakom sa exkurzia páčila a odporučili by ju aj svojim mladším spolužiakom.

             

             

          • Súťaž o naj knihu


          • Súťaž o Naj knihu pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc 22.10.2018

             

            Najstaršia kniha: Martin Bednár, 6.A-Život Ježiša Krista 1905,

            Najhrubšia kniha: Katarína Šuveríková, 5.A-Sväté písmo 2619 strán,

            Najnovšia kniha: Alžbeta Koleková, 3.B-2018,

            Najtenšia kniha: Jakub Šarlay, 1.B-2mm,

            Najmenšia kniha: Barbora Králiková, 6.A-3,5x3,5cm,

            Najdlhšia kniha: Lenka Miškechová, 5.A-4,61m,

            Najdetskejšia kniha: Vilko Jaroš, 1.B,

            Najstrašidelnejšia kniha: Matej Lieskovský, 3.B,

            Najťažšia kniha: Oliver Paľko: 1.B, 2kg.

             

            Víťazom blahoželáme!

          • Riaditeľské voľno

          • V pondelok 29. októbra 2018 riaditeľka ZŠ Školská udeľuje žiakom riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

             30. októbra 2018  - jednorazový štátny sviatok

             31. októbra - 2. novembra 2018 - jesenné prázdniny

             Nástup žiakov do školy je v pondelok 5. novembra 2018. 

             Strava v školskej jedálni bude odhlásená hromadne.

          • Halloween


          • Príprava občerstvenia na Halloween

            Halloween - sviatok duchov a strašidiel sa oslavuje tradične 30. októbra. Hoci je známy už aj u nás,  najväčšiu popularitu má v USA a vo Veľkej Británii. Ľudia sa na tento sviatok dôkladne pripravujú: zdobia svoje domovy strašidelnými rekvizitami, pripravujú sa na Halloweenske večierky v kostýmoch rôznych príšer. K večierkom patrí aj špeciálne tematické občerstvenie, ktorého prípravu si v školskej kuchynke vyskúšali žiaci 8. B triedy v rámci netradičnej hodiny anglického jazyka. Žiaci sa rozdelili do pracovných skupín. Každá skupina pripravovala iný druh občerstvenia podľa priloženého anglického receptu. Z nenáročných surovín sa im podarilo vytvoriť miniatúry pavúkov, strašidiel, či čarodejníckych metiel. Bola to dobrá zábava a chutná odmena zároveň.

          • Deviataci učia siedmakov


          • 19.10. 2018 žiaci 9.C a 7.C spojili sily a ukázali na hodine chémie, čo vedia. Siedmaci boli rozdelení do štyroch skupín, kde overovali vlastnosti niektorých chemických látok a svoje pozorovania si zapisovali do pracovných listov. Po skončení práce a vyriešení úloh v danej skupine sa žiaci vystriedali.

            Na siedmakov dohliadali deviataci, ktorí boli ich učiteľmi. Usmerňovali ich prácu a v prípade potreby im aj pomohli svojimi skúsenosťami a vedomosťami. V jednej zo skupín sledovali siedmaci zaujímavé pokusy, ktoré prezentovali deviataci.

          • Prednáška o separácii odpadu s Megawaste


          • Vo štvrtok 18. októbra pripravila spoločnosť Megawaste akciu pre žiakov 5. ročníka, ktorou chcela podporiť separovanie odpadov v našom meste. Začali interaktívnou prednáškou, následne si žiaci prakticky vyskúšali, aký odpad patrí do ktorej zbernej nádoby. Následne sa žiaci presunuli na školský dvor, kde bolo pripravené smetiarske auto. To vzbudilo najväčší záujem, odvážlivci mohli doň nasadnúť alebo sa povoziť na jeho zadnej časti.

            Veríme, že aj takouto ukážkou sme prispeli k zlepšeniu osvety o separovaní odpadov.

          • Svetové oceány - prednáška na geografii

          • BLUE LIFE

            Dňa 17.10.2018 sa v našej škole uskutočnila vzdelávacia prednáška o ochrane oceánov v súostroví Palau Banyak na Sumatre. Cieľom projektu je čistenie pláží a podmorského sveta od naplavených plastových odpadkov. Dobrovoľníci spolupracujú s ostrovnými dedinkami a vzdelávajú deti o význame oceánov. Hlavným cieľom je vyčistiť a udržať rajskú krásu na súostroví Palau Banyak, kde morské korytnačky kladú svoje vajíčka a patria medzi kriticky ohrozené živočíchy. Plastové odpadky, najmä igelitové vrecúška, si korytnačky zamieňajú za svoju prirodzenú potravu – medúzy.

            Tento projekt žiakov veľmi oslovil aj tým, že sa v našej škole dozvedeli o tomto probléme a podporili: lodnú dopravu na odvoz odpadkov z ostrova, výrobu odpadkových košov na ostrovoch, zakúpenie jutových vriec a mnoho ďalších činností.

            Ďakujeme dobrovoľníkom za návštevu a za to, že hovoria o tomto probléme s mladými ľuďmi. Len my môžeme zmeniť náš svet! Nepýtajme sa, kto je zodpovedný.

          • Akcia koordinátora Osobnostného a sociálneho rozvoja


          • Mesiac úcty k starším

            Mesiac úcty k starším-október sme si pripomenuli dramatizáciou balady Jeden otec dobrý. Žiaci 6. C triedy: Alexandra Monošíková, Patrik Hanák, Liana Adamíková, Vanessa Politzerová, Nina Cigániková, Ema Tomaníková, Lillian Zaveráková, Eduard Pavlík, Jakub Rybárik, Adam Boško, Alex Dvorský a Alex Valachovič predviedli žiakom 3. a 4. ročníka divadielko, ktoré sa páčilo detským divákom. P. učiteľky 1. stupňa sa po predstavení porozprávali so žiakmi o tom, čo znamená úcta k starším. Aj športovci môžu byť dobrými hercami!!!

          • Zber papiera

          • Dňa 18. 10. 2018 sa na našej škole skončil jesenný zber papiera. Všetkým zúčastneným ďakujeme!

          • Sovičky na technike


          • V októbri  si dievčatá z 5. B triedy na hodinách techniky s pani učiteľkou Sajdovou vyskúšali zaujímavú techniku práce s papierom -  prepletanie  papierových prúžkov. Táto práca deti bavila a tvorenie z papiera sa im darilo.  Vyrobili roztomilé sovičky, ktoré určite niekoho potešia.

          • Jesenné atletické sústredenie 5.C


          • V dňoch od 03.10. – 05.10.2018 sme sa zúčastnili jesenného sústredenia na Javorníkoch s našimi najmladšími atlétmi na 2. stupni. Cestu sme začali pred našou základnou školou, kde sme sa naložili spolu s príslušnou batožinou a bicyklami. Po príchode na Javorníky sme sa ubytovali v hoteli Fran a začali prvú fázu tréningu - spoznávanie horského terénu. Po náročných výbehoch do kopcov Javorníkov nás čakala regenerácia v podobe sauny a bazéna. Druhý deň nás čakala dopoludňajšia aj poobedná cyklotúra. V krásnom horskom prostredí po hrebeni Javorníkov sme absolvovali niekoľko ,,cyklistických“ kilometrov. Po večeri sme absolvovali teóriu športu a atletických disciplín. Po tomto programe nasledoval krátky zábavný program zo strany detí. V tretí deň nás čakala posledná fáza sústredenia - turistika. Naše sústredenie sme končili obedom v hoteli Fran, rozlúčili sme sa s príjemným personálom, naložili svoju batožinu do autobusu a vybrali sa domov. Cestu sme skončili o 14,00 hod. pred našou základnou školou, kde si deti prevzali rodičia. Jesenné sústredenie až na pár únavových stavov prebehlo bez akýchkoľvek vážnych zranení a všetci plní zážitkov sme úspešne absolvovali naše sústredenie.

             

          • Čo nám dala záhrada

          • Deti si dňa 13.9. 2018 pochutnávali v našom ŠKD na čerstvom ovocí, ktoré nám darovala záhrada. Najviac im chutilo hrozno. Pochutnali si však, aj na jablkách, hruškách a slivkách. Ochutnávka sa im veľmi páčila.

          • Ocenenie od Slovenského olympijského výboru


          • V stredu 05. septembra oceňoval Slovenský olympijský výbor školy, ktoré realizujú rôznorodé športové podujatia pod hlavičkou SOV. 

            Naša škola získala čestné uznanie pre najaktívnejšiu základnú školu Trenčianskeho kraja, a to hlavne za mnohoročnú organizáciu olympiád pre základné a materské školyOcenenie sme si prevzali z rúk zástupcov SOV. Slávnostného podujatia sa zúčastnili aj naši najúspešnejší atléti - Mária Turičíková a Ján Duchoslav. Stretnutia sa zúčastnila aj slovenská olympionička - reprezentantka v bežeckom lyžovaní na ZOH 2018 Barbora Klementová (na foto druhá zľava).

             

          • Ochrana osobných údajov podľa európskej legislatívy GDPR

          • Vážení rodičia, 

            v súlade s najnovšou európskou legislatívou o ochrane osobných údajov sme Vám v týchto dňoch doručili nové tlačivá na súhlas so spracovaním osobných údajov Vašich detí nad rámec Školského zákona. Ide o súhlas napríklad s uverejňovaním fotografií na webstránke, zaradením mena a priezviska dieťaťa na zoznamoch na školské exkurzie, lyžiarske výcviky, školy v prírode a iné. 

            Je potrebné, aby tento súhlas škole poskytli obaja zákonní zástupcovia. Zákonný zástupca má právo na informácie podľa § 144 ods.6 školského zákona bez ohľadu na to, či je manželom, rozvedeným alebo slobodným rodičom, respektíve, či ide o dieťa zverené do jeho výlučnej alebo striedavej osobnej starostlivosti. Zákon 36/2005 Z.z. o rodine garantuje právo druhého rodiča získavať informácie o spoločnom dieťati od rodiča, ktorému nebolo dieťa po rozvode zverené do osobnej starostlivosti.

            Škola je povinná dodržiavať platnú legislatívu, preto požadujeme súhlas od OBOCH ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV.

          • Slávnostný začiatok školského roka 2018/2019

          • Slávnostný začiatok školského roka 2018/2019 bude v pondelok 03. septembra 2018 o 9,00 hodine na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia budeme v triedach. Obed sa bude vydávať od 10,15.

            "Po prázdninách v plnej sile, všetci s chuťou nastúpime!"

             

          • Školský tábor

          • Dnes sme s deťúrencami ukončili školský tábor krásnymi zážitkami. Ráno nás čakali v kine Mier Pat a Mat a poobede sme si porovnali sily vo florbale. Deti mali počas tábora naozaj pestrý program. V prvý týždeň zaujímavé stetnutie s pani Zoubkovou a pánom Jurkovičom. Predviedli nám, čo všetko zvládne dobre vychovaný cvičený pes. V tvorivých dielňach deti kúzlili tričká podľa svojich predstáv a návšteva lezeckej steny nemala chybu! Jazýčky si pochutnali na výbornej zmrzlinke. Druhý týždeň bol športový. Zdolali sme Kalváriu, niekoľkokrát lezeckú stenu, vybláznili sme sa v telocvični na gymnastických kruhoch, trampolíne, hrali sme florbal, futbal, hádzali na kôš, hrali spoločenské hry, rozprávali a smiali sa. Verím, že aj na budúci rok si to pekne užijeme v školskom tábore.

            Dovidenia v septembri, deti ! Teším sa na vás a vaše super zážitky z prázdnin! 

          • Slávnostné ukončenie školskéro roka 2017/2018

          • V piatok 29. júna sme slávnostne ukončili tento školský rok.

            O 8,00 sa s učiteľmi rozlúčili deviataci, z ktorých sú od septembra už stredoškoláci. O 9,00 sa všetci žiaci a učitelia stretli na školskom dvore, kde si vypočuli vyhodnotenie uplynulého školského roka a boli ocenení najúspešnejší žiaci školy. Následne si v triedach prevzali vysvedčenia.

            Spoločne sa opäť stretneme 03. septembra.

            PEKNÉ PRÁZDNINY!!!

          • Exkurzia Horný Moštenec


          • Didaktické hry – Horný Moštenec

            Každoročne sa na našej škole konajú didaktické hry v prírode pre žiakov. Inak tomu nebolo ani tento rok. Za pekného počasia sa trieda 2.C vybrala  do múzea v Hornom Moštenci. Pani Petríková nám priblížila život našich predkov. V múzeu nás zaujali rôzne predmety a pracovné náradie, ktoré ľudia používali v minulosti. Veľkú radosť sme mali z opekačky. Na záver sme si zaspievali pieseň „NEJDEM DO ŠKOLY“.

          • Rebríček škôl INEKO

          • V aktuálnom rebríčku základných škôl, ktorý zostavuje spoločnosť INEKO, sa naša škola umiestnila na 45. mieste spomedzi viac ako 2150 základných škôl na celom Slovensku. V rámci Trenčianskeho kraja sme 9. najlepšia škola.

            Spoločnosť INEKO je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja Slovenskej ekonomiky a spoločnosti. 

            Pri zostavovaní rebríčkov škôl berie do úvahy kritériá: výsledky Testovania 5, Testovania 9, výsledky súťaží a olympiád, mimoriadne výsledky žiakov a finančné prostriedky, ktoré školy na základe nich získali, výsledky inšpekčnej činnosti a iné.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tomto úspechu podieľali.

          • Aktivity 2.B a C - Sklárske múzeum, Včelárske múzeum


          • Záver školského roka sa už tradične spája so školskými výletmi. Na tento deň sa tešili aj žiaci 2. B a 2. C triedy. Dňa 7. 6. 2018 naši druháci navštívili VČIELKOVO v Púchove.  Privítala ich veselá včielka Evka, ktorá ich oboznámila s významom včely medonosnej. Žiaci mali možnosť  vidieť včelárske náčinie, ochutnať sladký medík a vyrobiť si sviečku z vosku. Dňa 18. 6. 2018 sa vybrali na školský výlet do Valaskej Belej. Žiaci spoznali tajomstvo výroby skla. Ako spomienku na túto akciu si zakúpili malé darčekové predmety.

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje