• Návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu


          • Úžasný zážitok má žiak 9. B triedy Róbert Miškech s pani učiteľkou Špánikovou, ktorí v dňoch 24. až 27.11.2019 navštívili mesto Štrasburg vo Francúzsku na pozvanie pána europoslanca Ivana Štefanca. Pozvanie bolo jednou odmenou z výhry v súťaži Mladý talent Považskej Bystrice, ktorú organizuje nadácia Medeko.

            Okrem prehliadky nádherne vianočne vyzdobeného mesta Štrasburg, ktoré sa nazýva aj mestom Vianoc, účastníci zájazdu mali možnosť nielen navštíviť Európsky parlament a vidieť jeho monumentálne priestory, ale zúčastniť sa aj sledovania priebehu jeho plenárneho zasadnutia, či ceremónií pri príležitosti osláv 30. výročia Nežnej revolúcie a tiež diskutovať s pracovníkmi EP.

                        Tento nevšedný zážitok z návštevy Štrasburgu je už druhý v poradí, keď našu školu reprezentoval a v rovnakej súťaži vyhral bývalý žiak Igor Michalec rovnako s p. uč. Špánikovou.

            Srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu!

          • Divadlo v 4.C


          • Šikovní žiaci zo 4.C pripravili  na hodinu vlastivedy krátke divadielko s názvom „Tri prúty kráľa Svätopluka“.

            Na príprave si dali záležať, či už kulisami, kostýmami alebo samotným hereckým výkonom. Atmosféru celého divadielka umocňovali zvukové efekty. Keď že divadelná scénka bola zaujímavo spracovaná a výborne zvládnutá,  preto ju predstavili  mladším žiakom a ich pani učiteľkám. Napriek počiatočnej tréme sa im predstavenie vydarilo a podali neuveriteľné herecké výkony.

          • Ukáž svoj talent

          •  

            Dňa 18.11.2019 bola v ŠKD súťaž : Ukáž svoj talent. Zapojili sa  deti zo všetkých oddelení. Tancovali, spievali, hrali na harmonike, na flaute, keyboarde. Jeden chlapec predviedol karate. Deti boli ocenené diplomom a sladkou odmenou.

          • Krúžok tvorivosti

          • Od októbra sa v utorok stretávajú deti , ktoré majú záujem kresliť, maľovať a inou formou ukázať svoju kreativitu na krúžku tvorivosti pod vedením pani učiteľky Kazimírovej. Zoznámte sa s ich doterajšou prácou aspoň formou fotografií.

          • Vesmír Projekt v 4.C

          • Žiačky zo 4.C – Lucka Harantová, Emka Letková, Lilianka Majšíková, Sarka Sviteková vytvorili krásne projekty na tému „Vesmír“. Vytvorené projekty prezentovali pred triedou. Žiačky v nich ukázali nadobudnuté vedomosti, ale aj tvorivosť a fantáziu.  Projekty boli hodnotené známkou „výborný“. Ich výtvory si pozrite vo fotogalérii.

          • Exkurzia vo firme Danfoss

          • Dňa 12.11.2019 sa uskutočnila exkurzia do spoločnosti Danfoss  Power  Solutions v Považskej Bystrici, na ktorej sa zúčastnili žiaci 9.B triedy vďaka výhre ich spolužiaka Róberta Miškecha v súťaži Mladý talent Považskej Bystrice.

            Pracovníci firmy si pre žiakov pripravili program, vďaka ktorému mali možnosť vidieť  výrobu a ľudí, ktorí v nej pracujú. Tiež mohli spoznať pána riaditeľa firmy, ktorý bol veľmi milý a poukázal na to, že Danfoss podporuje duálne vzdelávanie žiakov. Dokonca ukázal formou prezentácie, ako plánuje vylepšiť svoju firmu. Celá exkurzia bola zakončená chutným obedom s pánom riaditeľom a jeho blízkymi spolupracovníkmi.

            Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať pánovi riaditeľovi a zamestnancom spoločnosti Danfoss za nové vedomosti z tejto exkurzie a za milý darček.

                                                                 Za kolektív 9.B triedy:  Tatiana Briestenská a Natália Tománková

          • Pasovačka prvákov


          • V stredu 13. 11. 2019 sa konala pasovačka našich 56 prvákov na riadnych školákov za bohatej účasti rodičov a starých rodičov. Po slávnostnom nástupe všetkých troch tried, ktoré viedli pani učiteľky, žiaci skladali skúšky z čítania, matematiky, spevu, recitovania a telesnej výchovy. Potom bol každý prvák pasovaný deviatačkami za žiaka, dostal pasovaní list a darček a nasledovala voľná zábava. Kultúrny program si pre prítomných pripravili starší spolužiaci. Celým programom sprevádzali žiačky 9. A triedy.

            Všetkým prítomným ďakujeme za vytvorenie skvelej atmosféry, rodičom za prinesené bohaté občerstvenie, pani učiteľkám a vychovávateľkám za prípravu prvákov na tento veľký deň.

          • Šarkaniáda v ŠKD


          • Šarkany a papierové lietadlá v ŠKD

                 Tak ako po iné roky, aj túto jeseň pestré šarkany zdobia našu školu. Vyrobili ich deti v ŠKD  spolu s pani vychovávateľkami, ale aj doma s pomocou rodičov a starých rodičov. Šikovnosť detí sa preukázala aj pri výrobe papierových lietadiel, ktoré poletovali nad školským dvorom. Všetky deti dostali  zaslúženú odmenu.

          • Knižný bazárik

          • Vážení rodičia,

            dňa 21. 11. bude v našej ZŠ knižný bazárik.

            Ak máte doma nepotrebné knižky, nabaľte ich svojmu dieťaťu do školy, kde ich odovzdá vyučujúcemu slovenského jazyka.

            Tieto knižky budú za symbolickú cenu ponúknuté ostatným žiakom.

          • Deň vedy a techniky


          • Koncom októbra- 28.10.2019 sa konalo v laboratóriu fyziky podujatie- Deň vedy a techniky, na ktorom boli prezentované najúspešnejšie projekty našich žiakov v posledných rokoch z oblasti fyziky a techniky.

                        Keďže niektorí žiaci už študujú na stredných školách, ich projekty boli predstavené prostredníctvom ich autorských videí. Prvým „priekopníkom“ v tomto smere bol náš bývalý žiak Tomáš Podušel a jeho projekt Mechnická ruka, ktorý na celoslovenskej súťaži FVaT AMAVET zožal veľký úspech. Po jeho vzore nasledoval Igor Michalec, či súčasní žiaci Róbert Miškech, Ján Rezníček, Tomáš Hakáč. Títo chlapci predviedli žiakom, zúčastnených na podujatí ich technické vynálezy a odpovedali na ich zvedavé otázky.

                        Šiestaci mali možnosť tiež pozrieť si a vyskúšať  zopár jednoduchých fyzikálnych pokusov. Všetci skonštatovali, že veda je zábavná, tvorivá a baví ich. A práve to bolo cieľom podujatia, ktoré pripravila p. uč. Špániková.

          • Plavecký výcvik v 4. ročníku


          • Žiaci 4. ročníka od 21. 10.  do 25. 10. 2019 úspešne absolvovali plavecký výcvik. Žiaci sa zdokonalili v plaveckých štýloch – kraul, znak, prsia. Posledný deň si otestovali svoje plavecké zručnosti. Za odmenu dostal každý žiak diplom.

          • Korčuľovanie 1.C


          • Žiaci 1.C triedy s triednou pani učiteľkou využili výhodnú polohu školy a navštívili Zimný štadión v Považskej Bystrici. Spoločné korčuľovanie detí, zdokonaľovanie sa                v sezónnych pohybových činnostiach, či získavanie nových korčuliarskych zručností prinieslo veľa radosti, príjemných pocitov a zážitkov na ľadovej ploche. Vďaka patrí aj rodičom, ktorí si v dnešnej uponáhľanej dobe našli čas a pomohli nám s odvozom športových potrieb, prezúvaním sa do korčuliarskych topánok alebo svojím povzbudením a podporou prispeli k vydarenej akcii.

          • Slávnostný Deň otvorených dverí


          • Posledný októbrový deň sme si v rámci akcií k 60. výročiu vzniku našej ZŠ pripravili Deň otvorených dverí. Do našej školy v tento deň prišli rodičia a starí rodičia žiakov, ktorí mali príležitosť pozrieť si, ako vyzerá obyčajný, ale aj neobyčajný školský deň.

            Hostí vítali vo vestibule deviatačky, ktoré rozdávali špeciálne číslo školských novín Úleťák, venovanému práve 60-ročnej histórii našej školy. Prízemiu kraľovala obrovská papierová torta, ktorú vyrobila pani učiteľa Kubová spolu so svojou 4.C.

            Učitelia si na tento deň pripravili zaujímavé vyučovacie hodiny, v mnohých triedach čakalo hostí aj občerstvenie. Zaujalo divadelné predstavenie, chemické pokusy, didaktické hry, tvorivé dielne a mnohé iné aktivity.

            Našej škole, všetkým jej žiakom a zamestnancom prajeme veľa úspechov!

          • Majster Európy v šprinte Ján Volko v našej ZŠ


          • Dňa 29.októbra sme si pripomínali 60 rokov od založenia našej základnej školy a my sme v ten deň mali možnosť privítať veľmi vzácnu návštevu. Trénerov športových tried napadla myšlienka pozvať na našu školu človeka ktorý má asi najbližšie k atletike na Slovensku a to nášho momentálne najlepšieho a najrýchlejšieho slováka v Európe Jána Volka spolu s jeho trénerkou Naďou Bendovou. Keď prvý krát vznikla táto myšlienka ohľadom takejto vzácnej návštevy ihneď sme ju predložili samotným aktérom či by boli ochotní našu školu poctiť ich návštevou, no a odpoveď z ich strany bola veľmi ústretová a jasná teda áno prídeme. V samotný deň sme pripravili telocvičňu, tak aby sa tam zmestilo čo najviac detí, ktoré boli zvedavé na nášho najlepšieho atléta na Slovensku. Pozvanie neodmietli ani miestne média a tak isto aj viceprimátor Peter  Maťoš spolu s predsedom športovej komisie Petrom Zvakom. Janko Volko sa môže pochváliť svojimi úspechmi a to so striebornou medailou v behu na 60m z roku 2017 na halových majstrovstvách Európy, v tom istom roku získal striebornú medailu v behu na 100m na majstrovstvách Európy do 23 rokov, kde svojím výkonom spravil slovenský rekord a následne vyhral zlatú medailu v behu na 200m a takisto vytvoril nový slovenský rekord, no a v roku 2019 sa stal halovým majstrom Európy v behu na 60m medzi dospelými. Samotným programom bola beseda, kde deti kládli svoje otázky a Janko na ne bezprostredne odpovedal spolu s jeho trénerkou. Beseda bola hlavne aj o tom aby naši žiaci športových tried mali možnosť si vypočuť aká cesta na samotný vrchol je náročná, či už cez tréningový proces, ale aj samotný bežný život keďže samotný Janko popri profesionálnom športe študuje na vysokej škole. Po besede nasledovala autogramiáda, kde Janko spolu s jeho trénerkou podpísali každému či papier, fotografiu alebo denník a následne Janko ochotne zapózoval s každým pred fotoaparátom, tak aby si deti mohli tento moment zvečniť aj vizuálne. Touto cestou by sme chceli poďakovať  Jankovi a pani trénerke Bendovej za veľmi vzácnu a príjemnú návštevu na ktorú sa nezabúda a želáme im do budúcna veľa športových ale aj životných úspechov. Tak isto vďaka patrí našim trénerom a vedeniu našej základnej školy.

          • Protidrogový vlak


          • REVOLUTION TRAIN

            Dňa 4.11.2019 žiaci 8.B a 8.C triedy navštívili protidrogový vlak, ktorý  zastavil v Považskej Bystrici, aby žiakom priblížil skutočný príbeh cesty drogovej závislosti.  Vlakovú súpravu tvorilo šesť vagónov. V nich boli štyri kinosály a osem interaktívnych miestností, kde s deťmi pracovali odborníci. Žiaci sledovali skutočný príbeh o drogovej závislosti a následne mali možnosť reagovať na to, čo videli formou dotazníka. Žiaci si vypočuli klamstvá „feťákov“ aj pravdy o živote na              drogách, spoznali drogový brloh, väzenskú celu i autohaváriu. 

            Cieľom vlakového programu je zapôsobiť na mladých      ľudí, aby popremýšľali o nebezpečenstve legálnych  i nelegálnych drogách. Dnešná mládež si musí uvedomiť, že droga je        pliaga, ktorá zmarí aj najzdatnejšieho človeka.

             I takýmto interaktívnym projektom sa môže dosiahnuť, že si človek rozmyslí či okúsi svet drog.

          • Halloween na angličtine


          • Koniec októbra patrí v anglicky hovoriacich krajinách tradične Halloweenu. Hoci je tento sviatok veľmi populárny  najmä v USA, Halloweenske dekorácie môžeme vidieť už aj v našich obchodoch.  Na hodine angličtiny sa žiaci 4. B s pani učiteľkou Trulíkovou dozvedeli o tomto sviatku oveľa viac, od jeho pôvodu, zvykov až po to, ako ho v súčasnosti ľudia oslavujú. Deti si zarecitovali a zaspievali typické koledovacie rýmovačky a pesničky, zahrali si hry na Halloweensku slovnú zásobu a vyrobili vlastné dekorácie z papiera.

          • Medzinárodný deň školských knižníc


          • Jednou z akcií bolo zaujímavé podujatie, pri ktorom žiaci 4.ročníka čítali našim prváčikom. Žiaci 4.ročníka navštívili každú prvácku triedu (1.A,1.B,1.C) na našej škole a predniesli im báseň od Ľudmily Podjavorinskej: Žabiatko a potom prečítali príbeh o žabke Ťapke, ktorá išla prvýkrát do školy. Prvákom sa táto akcia veľmi páčila a už sa tešia na to, keď si budú môcť sami prečítať túto knihu z našej ŠK a spoznať ďalšie príbehy žabky. S radosťou vyrobili záložky do kníh a nezabudli nakresliť aj žabku.

            Ďalšou akciou bolo vytváranie plagátov a kníh o živote J. G. Tajovského pri príležitosti jeho 145. výročia narodenia. Tieto práce žiakov boli vystavené v našej čitárni, aby si ju mohli pozrieť aj ostatní žiaci a dať svoj hlas najkrajším prácam.

            Žiaci na 5.-9. si  pripravili krátke scénky, rozprávali si o divadle, jeho histórii i súčasnosti a ich úsilie vyvrcholilo záverečnou hodinou, kedy sa trieda zmenila na improvizované divadlo a v hľadisku sedeli žiaci triedy, ktorí si so záujmom pozreli vystúpenia svojich spolužiakov. Ich výkony potešili nielen spolužiakov, pani učiteľku, ale i prítomných rodičov, ktorí si ich vystúpenie prišli pozrieť.

            Iné stretnutie s Tajovským mali  žiaci na základe vopred pripraveného životopisu J.G.  Tajovského, keď si  pripravili vo dvojiciach fiktívny rozhovor s týmto spisovateľom a dramatikom. Dvojice spoločne ,,kládli" autorovi otázky a vzápätí si na ne z predtlačeného životopisu odpovedali. Trieda sa zmenila na improvizované štúdio a každá dvojica - moderátor a spisovateľ - sa publiku predstavili svojimi vlastnými otázkami a odpoveďami. Spoločne zistili dôležitosť správneho formulovania otázok, využívanie zvukových vlastností reči pri prezentovaní práce vo dvojiciach.

                                    Najstarší žiaci pracovali formou tichej pošty - čo je jedna metód podporujúcich rozvoj tvorivosti - a zoznámili so životom a dielom tohto autora. Žiaci pracovali vo dvojiciach, každý z dvojice mal na predtlači časť zo života spisovateľa. Z nej mal vybrať kľúčové informácie a tie ústne prerozprávať svojmu spolužiakovi v dvojici. Takto sa žiaci dozvedeli niečo o celom živote Tajovského. V ďalšej, druhej časti hodiny, najlepšia recitátorka triedy prečítala časť poviedky Horký chlieb a úlohou žiakov bolo podľa vlastnej fantázie túto poviedku dokončiť. Svoje ukončenia poviedky v záverečnej časti hodiny žiaci čítali a nakoniec porovnali so záverom poviedky tak, ako to napísal J.G. Tajovský. Konce poviedok žiakov boli rôzne, originálne i menej originálne, zhodujúce sa s Tajovského záverom, ale i úplne sa od neho líšiace. Dôležité bolo, že žiaci pracovali s chuťou a tvorivo.

             

          • Netradičná hodina telesnej výchovy


          • Žiačky deviate ho ročníka našej školy, mali možnosť vyskúšať si skrotiť zelenú loptičku na kurtoch počas hodiny telesnej výchovy. Síce vonku je už trocha chladnejšie, no i to nezabránilo dievčatám nášho tradičného "céčka", aby absolvovali hodinu telesnej výchovy na tenisových kurtoch. Po krátkych úvodných inštrukciách a názornej ukážke od triedneho učiteľa, sa mohli dievčatá pustiť do "naháňania sa" za loptičkou. Na začiatok im ako sparing partner stačila obrovská stena, ktorú však nebol žiaden problém prestreliť.  Prvé údery boli trocha nesmelé, no každým ďalším vydareným odrazením sa dievčatá zlepšovali. Po nadobudnutí ako takej zručnosti a zvládnutí forehednu s backendom nás čakal už pripravený kurt číslo 8. Tam si dievčatá vyskúšali podanie a následné odrazenie cez sieť, čo ako samé konštatovali, že to nie je také jednoduché, ako to vyzerá pri pozeraní v televízií. V závere vyučovacej hodiny, využili zvyšný čas na hru vo dvojiciach, a tak si mohli vyskúšať ako sa hrá aj štvorhra. Výsledky sme nezaznamenávali žiadne, išlo v prvom rade sa o zoznámenie sa s týmto zaujímavým športom a nadobudnúť základné zručnosti a výklad pravidiel. Dievčatám sa netradičná hodina veľmi páčila, a už kuli plány kedy vyzvú triedneho učiteľa na odvetu

          • Beseda so včelárom na biológii


          • Žiaci 6. ročníka v rámci učiva biológie zažili besedu s včelárom pánom Milanom Pluskotom. Pán včelár doniesol zaujímavé pomôcky, ktoré sú potrebné pri práci s včelami. Žiakom porozprával o živote včiel, o tom ako sa o ne stará, o tom ako sa funkcia včiel mení s pribúdajúcimi dňami ich života. Najprv sú to upratovačky úľa, potom krmičky lariev, strážkyne úľa a v poslednej fáze života zbierajú nektár a peľ, z ktorých máme pre nás veľmi zdravý med. Beseda bola zaujímavá a pre nás veľmi poučná. Ďakujeme pánu včelárovi.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje