• Divadelné predstavenie pre 5. ročník


          • V piatok 22. marca sa žiaci piateho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v Základnej umeleckej škole Imra W. Kráľa. Toto bábkové divadelné predstavenie O troch princeznách sme si nevybrali náhodou, ale ako doplnenie učiva literatúry Dramatické žánre. Už v 5. ročníku sa žiaci oboznamujú s odbornými výrazmi ako dejstvá, obrazy, monológ, dialóg. Takto sa s nimi mohli oboznámiť úplne prakticky, budú ich vedieť ľahko rozoznať a pomenovať. Takisto si mohli prezrieť a aj vyskúšať tri druhy bábok: javajky, marionety a maňušky, ktoré sa im už tiež nebudú mýliť. Priamo v divadle sme si pozreli aj hľadisko, javisko a dokonca aj zákulisie. Takýmto pútavým spôsobom sa piataci nielen zabavili, ale si aj dobre zapísali do pamäti teóriu o divadelnej hre.

            Za toto predstavenie ďakujeme žiakom divadelno-literárneho odboru ZUŠ a ich pani učiteľke Banincovej. 

          • Dramatizované čítanie v ŠKD


          • Akí by sme mali byť a čo sa sluší

            21.03.2019 žiaci 8.B triedy-Jakub Hrenák, Natália Tománková, Anabelka Mitašíková a Samko Turčáni predviedli štvrtákom v ŠKD pásmo Akí by sme mali byť a čo sa sluší. Žiaci si najskôr vypočuli príbeh o chorej babke, ktorej pomohli všetci dobrí ľudia. Tí, ktorí vnímali text, vedeli odpovedať na otázky. Čítanie aj počúvanie s porozumením je pre život veľmi dôležité. Deti potom odpovedali na otázky, prečo je dôležité ísť na návštevu ku starým rodičom a počúvať, ako sa majú? Prečo je dôležité v dopravných prostriedkoch uvoľniť miesto starším? Prečo je dôležité pozdraviť sa? Prečo je dôležité pomôcť starším s ťažkým nákupom? Štvrtáci napokon dospeli k záveru, že aj oni raz budú starí. Na úlohu dostali porozprávať na čítaní, ako pomáhajú starším a na výtvarnej výchove nakresliť svoju pomoc. Za odpovede dostali sladkú odmenu.

          • Zimné sústredenie 8.C


          • Počas minulého týždňa v termíne od 13.3.2019 do 15.3.2019 sa žiaci športovej triedy ôsmeho ročníka zúčastnili zimného sústredenia zameraného na bežkovanie v srdci Európy, v stredisku Skalka aréna pri Kremnici. Naše mierne obavy o snehové podmienky načisto zmizli po tom ako nás pán šofér autobusu musel vysadiť na spoločnom parkovisku kvôli nezjazdnosti vozovky. Po úmornom prenesení všetkej športovej výstroje, nás privítal útulný horský hotel, kde sme strávili nasledujúce dni plné športu a oddychu. Ihneď po ubytovaní sme sústredenie začali spoločným obedom, počas ktorého sme zmapovali bežecké trasy v okolí pomocou mapy. Prvý deň bol venovaný nácviku techniky bežkárskeho štýlu na 400m ovále spolu s prvými kilometrami nabežkovanými na najkratších trasách. Nasledujúci deň sme celý strávili na bežkách, tentokrát už kilometrov v nohách pribudlo podstatne viac. Nasledujúce dni sme chceli využiť šancu poriadne prevetrať bežky, preto sme sa hneď od rána vo svižnom tempe zapotili na vynikajúco upravených tratiach. Každé ráno nás privítala nová 15 cm nádielka snehu, a preto nebola núdza ani o komické situácie či ľahké pády. Počas celého pobytu vládla pokojná a príjemná atmosféra v prekrásnom horskom prostredí, doplnená o súťaživosť žiakov pri prekonávaní jeden druhého aj samých seba.

          • Plavecký výcvik v 4. ročníku


          • V dňoch 25.2. – 1.3.2019 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého výcviku. To, že sa plavecký kurz žiakom páčil, môžete vidieť na fotografiách

          • Lyžiarsky výcvik


          • Zima nám v školskom roku 2018/2019 priniesla bohatú nádielku snehu. Vychutnali si ju aj žiaci 8.A, 8.B a 7.C triedy, ktorí sa zúčastnili lyžiarsko výchovno-vzdelávacieho kurzu v lyžiarskom stredisku Ski Krahule.

            Výborné snehové podmienky, jarné slniečko, dobrá nálada a ešte lepší kolektív vytvorili optimálne podmienky pre lyžiarsky výcvik. Pokročilí lyžiari zdokonaľovali svoje schopnosti a začiatočníci sa učili základom lyžiarskych techník. Všetci začiatočníci sa naučili lyžovať a už počas štvrtého dňa výcviku si vychutnávali hlavný svah a pohodlie 4-sedačkovej lanovky. Oživením a nevšedným zážitkom bolo pre žiakov večerné lyžovanie. Dúfame, že si žiaci upevnili vzťahy v kolektíve, vybudovali si kladný vzťah k lyžovaniu a v neposlednom rade si odniesli mnoho zážitkov.

          • Jarná výzdoba vo vestibule


          • Jar prišla aj do našej školy. Nová výzdoba krášli vestibul. Pod rozkvitnutým stromčekom na zelených kopčekoch vidno kuriatká, húsatká, teliatko, ovečky a aj psíka, ktorý  ich stáži. Nad hlavami „poletujú“ pestrofarebné vtáky. To všetko vzniklo z hromady konárikov a kartónov, pred ktorými žiaci najskôr chvíľu bezradne stáli. Potom sa pustili do práce a ani príliš netušili, aký bude jej výsledok. Stromček naaranžovali žiačky 8.C, listy, kvety, zvieratká a kopčeky namaľovali a povystrihovali žiaci 6.A, 6.B a 7.B triedy. Chlapci z 9.B nainštalovali farebných vtákov a výzdoba bola hotová.

            Deti pracovali na výtvarkách pod vedením pani učiteľky Zábovskej a za výdatnej technickej podpory pána školníka.

          • Pracovné vyučovanie v 3.C


          • Dňa 25. 2. 2019 žiaci 3.C na pracovnom vyučovaní vymenili lavice a písanky za kuchárske zástery a čiapky. Spolu s triednou učiteľkou Danicou Kubovou pripravili zdravé palacinky, ktoré chutili vynikajúco.

            Prikladáme recept na dve porcie:

            150g ovsených vločiek

            2 vajíčka

            200 ml mlieka

            cukor

            štipka soli

            škorica

            Ovsené vločky rozmixujeme spoločne s mliekom, vajíčkami, cukrom, škoricou soľou. Hladkú hmotu necháme chvíľu odpočívať. Podľa potreby pridáme mlieko alebo vločky tak, aby vznikla mierne hustá hmota. Na stredne rozpálenú panvicu nalejeme primerané množstvo cesta, rozprestrieme po celej ploche panvice a smažíme po oboch stranách. Dobrú chuť!

          • Pancake Day


          • V utorok 26. 02. 2019 žiaci  9.A triedy s p. učiteľkou Bašovou si priblížili a pripomenuli tradičný sviatok Anglicka „Pancake day“, čo je v preklade palacinkový deň. Je to deň, kedy nastáva obdobie pôstu pred Veľkou nocou. Ani historici nevedia povedať, prečo sa v tento deň jedia práve palacinky, ale domnievajú sa, že je to jedlo plné tukov a kalórií, ktoré si už v pôstnom období nemôžu dopriať.

            Na netradičnej hodine angličtiny si naši žiaci tiež vyskúšali pečenie palaciniek. Otáčali ich vo vzduchu ako skúsené kuchárky a kuchári. Nakoniec sme si pochutnali na nutelou plnených, šľahačkou zdobených palacinkách.

          • Projekt multikultúrnej výchovy


          • Dňa 26. 2. 2019 sa pre žiakov 6. ročníka v rámci multikultúrnej výchovy uskutočnila hodina zameraná na tému: Španielsko. V multimediálnej učebni bolo pripravené krátke video, po ktorom nasledovala prezentácia. Ich cieľom bolo odovzdať čo najviac zaujímavých informácií o tejto krajine. Žiaci sa dozvedeli o kultúrnych pamiatkach, gastronómii, priemysle, poľnohospodárstve, významných osobnostiach a športe. Po prezentácii boli pripravené dve tajničky, ktorými si zopakovali získané poznatky a vedomosti. Najrýchlejší žiaci boli odmenení potleskom. V závere hodiny si mohli pozrieť aj malú výstavku suvenírov a vyskúšať si futbalové dresy najznámejších španielskych klubov. Pre ostatných žiakov bola prichystaná vo vestibule školy nástenka, kde boli poskytnuté obrázky, informácie a zaujímavosti o  krajine.

          • Zdravý úsmev v ŠKD


          • Zdravé zuby sú snom hádam každého z nás. Ale deti si veľakrát neuvedomujú, čo všetko môžu tie ich obľúbené sladkosti napáchať na zuboch. Veď sú také dobré, sladučké ☺☺. Preto sme si do školského klubu pozvali na besedu p. Monošíkovú, ktorá deti oboznámila so správnou starostlivosťou o chrup, so správnou technikou čistenia zúbkov, s prevenciou vzniku zubného kazu.

            Deti sa aktívne zapájali do debaty. Na záver stretnutia si vymaľovali omaľovánku zdravých zubov. Za odmenu dostali zdravú žuvačku.

          • Hodiny čítania nahlas


          • Na Slovensku máme množstvo spisovateľov, ktorí každoročne obohacujú svojou tvorbou detskú literatúru. Na našej škole je tradíciou, že že si týchto autorov predstavujeme spolu s pani knihovníčkou. Pre našich žiakov má pripravené knižné novinky, ktoré predstavuje v triedach 1. stupňa. Pre deti býva veľkým zážitkom aj čítanie pútavých ukážok z týchto kníh. Vypočujú si zaujímavé pasáže, debatujú o prečítanom, odpovedajú na otázky, snažia sa porozumieť odkazu autora. Týmto spôsobom si trénujú dnes také preferované "čítanie s porozumením."

          • Výstavka geografických pomôcok


          • Výstavka žiackych  projektov

            Vo vestibule školy sa objavila objavila výstavka žiackych výtvorov. Šiestaci sa na geografii učili o Afrike, rozhodli sa teda, že vytvoria Afriku z cesta. Dalo im to veľa  roboty, lebo mapa je riadne veľká. Dokreslili a dolepili do nej všeličo, čo si o Afrike naštudovali a  na hodinách výtvarnej výchovy ju postupne dokončili. Boli to  siedmi vytrvalci zo 6.B – Daniel Pavlík, Marek Zboran, Tomáš Hakáč, Silvester Janek, Richard Fusko, Andrej Kolek a Tomáš Gardian.

            Piataci sa zasa učili o sopečnej činnosti, tak si vyrobili modely sopiek zo všetkých možných materiálov. Väčšina z nich aj skutočne soptila na hodinách geografie v 5.A a v 5.B triede, jedna aj v 5.C triede. Teraz sú pokojné

            a  ak  si ich budete obzerať na výstavke, nehrozí vám žiadne nebezpečenstvo. A kto sú ich autori? Luboš Zigo, Marek Kresáň, Peter Húdek, Martin Biel, Lenka Miškechová, Marcela Veličová, Adam Kresáň, Magdaléna Cingelová, Katka Šuveríková, Natália Luhová, Barbora Budayová, Bianca Adamovicová, Nella Sekáčiová, Paulína Martišová, Tamara Grbálová, Damián Špindor a Lukáš Briestenský .

            Výstavku zdobia aj žiacke projekty  nemčinárov, ktoré vytvorili na rôzne témy, napríklad jedlo, zvieratá, môj deň atď. Všetky sú pekne výtvarne spracované, takže potešia aj tých , čo nevedia po nemecky.

            Ďakujeme usilovným žiakom a pani učiteľkám Červenkovej a Zábovskej.

          • Zimné atletické sústredenie 6. C a 9.C

          • V dňoch od 11. – 15.02. 2019 sme sa so žiakmi 6.C triedy a výberu žiakov z 9.C triedy zúčastnili zimného atletického sústredenia v nádhernom prostredí Skalka pri Kremnici v horskom hoteli Minciar. Cestu sme zahájili spred našej školy o 8,00 hod  a do centra diania na Skalku sme prišli o 9,30 hod, zložili sme si batožinu, prezliekli sa a začali naše zimné sústredenie na lyžiach a bežkách. Deti sme rozdelili do dvoch skupín podľa lyžiarskych schopností na začiatočníkov a pokročilých. Podmienky na lyžovanie nás milo prekvapili, zjazdovka široká 100 metrov, dlhá 1100 metrov, sedačková lanovka, obtiažnosť od začiatočníkov až po aktívnych lyžiarov a snehová prikrývka 100 cm, tak to bolo ako z rozprávky. Streda býva kritický únavový deň, preto sme sa na lyže postavili iba v doobedňajších hodinách, poobede sme pokračovali výučbou v telocvični a relaxom v bazéne, výrivkách a saunách. Končili sme v piatok obedom, po ktorom sme sa autobusom presunuli pred našu školu. Celé sústredenie prebehlo bez akéhokoľvek zranenia alebo náznaku ochorenia  a s pocitom, že všetci získali základné schopnosti a zručnosti lyžovania, dokázali prekonať sami seba a bez akejkoľvek pomoci  zlyžovali svah.

          • Karneval

          • Karneval

            Dňa 14.02.2018 sa u nás v ŠKD uskutočnil karneval. Detičky prišli v krásnych a zaujímavých maskách, ktoré nám predstavili a každé dieťa dostalo perníkové srdiečko. Deti tancovali, hrali sa hry. Mali sme bohatú tombolu. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí pomohli pri organizácii karnevalu. Ďakujeme rodičom za ceny do tomboly aj za občerstvenie.

          • Valentínske dekorácie

          • Deň svätého Valentína si žiaci 3. až 5. ročníka pripomenuli tvorbou valentínskych dekorácií a pozdravov. V rámci hodín anglického jazyka si žiaci s pomocou paní učiteliek vyrobili papierové zvieratká v tvare srdiečok, z ktorých mnohé určite potešili ako darček kamarátov, súrodencov, či rodičov.

          • Hodiny športovej prípravy v zime


          • Na našej škole v športových triedach so zameraním na atletiku, kde sa žiaci učia rôznym atletickým disciplínam, absolvujú rôzne preteky, sústredenia no v zimných mesiacoch sa pravidelne zúčastňujú v rámci rozvrhu športovej prípravy na mestskej plavárni, kde sa učia rôznym pohybovým aktivitám. Zameriavame sa na nácvik poprípade zdokonaľovanie techniky plaveckých štýlov tak, aby každý žiak zvládol samostatne a technicky správne plávať. Okrem iného v čase zimnej prípravy absolvujú aj korčuľovanie na ľade na mestskom štadióne, ktoré slúži ako iná forma výučby. Hodiny športovej prípravy sa snažíme neustále obmieňať, tak aby sa nestali stereotypnými a naši žiaci získali alebo rozvíjali svoje pohybové schopnosti v rôznych pohybových aktivitách. Práve pre rôznorodosť a zmeny prostredia sa hodiny stávajú atraktívnejšie.

          • Hodina anglického jazyka inovatívne


          • Nová slovná zásoba inovatívne

            To, že učiť sa slovnú zásobu dá aj ináč, si na vlastnej koži vyskúšali žiaci 8.A triedy. Na hodinách anglického jazyka pri práci v skupinách vytvorili myšlienkové mapy na tému Telo. Každá skupina odprezentovala svoju mapu ostatným žiakom. Slovnú zásobu, ktorá bola pre žiakov nová, si písali do zošitov. Potvrdilo sa, že názorné vyučovanie a samotná aktivita žiakov prispieva významnou mierou k ľahšiemu osvojeniu si novej slovnej zásoby.

          • Návšteva v GOOGLE Slovensko


          • Dňa 23.1.2019 sa náš žiak Róbert Miškech z 8.B triedy spolu s ostatnými ocenenými žiakmi, zúčastnil návštevy spoločnosti Google SK v Bratislave. Bola to odmena v celoslovenskej súťaži Festivalu vedy a techniky AMAVET za projekt Inteligentná separácia odpadu.

            Počas prehliadky spoločnosti sa prítomní dozvedeli rôzne zaujímavosti o fungovaní slovenskej pobočky celosvetovej firmy, prezreli si kancelárie, ktoré boli zaujímavé zameraním na významné osobnosti Slovenska ako M. R. Štefánik, Štefan Banič a podobne.  Návštevníkom sa páčili aj oddychové zóny venované relaxu,  s klavírom či masážnym kreslom. Tiež mali možnosť absolvovať  kvíz o ceny a boli pozvaní na spoločný obed

            Ako zhodnotil Róbert, návšteva spoločnosti Google SK bola nevšedným zážitkom pre všetkých zúčastnených.

             

          • Spievankovo


          • Dňa 30.1.2019 sa uskutočnila akcia v školskom klube detí s názvom „Spievankovo“. Deti predviedli spev pred svojimi spolužiakmi a snažili sa tak prekonať trému a naučiť sa vystupovať pred publikom. Do akcie sa zapojili deti zo všetkých výchovných oddelení. Samozrejme, nechýbala ani odmena v podobe diplomu a sladkosti, ktorú deti dostali po svojom výkone. 

          • Snehuliáda

          • Snehuliáda

            V ŠKD sa konala akcia Snehuliáda, pri ktorej sa deti učili pracovať v kolektíve, aby vytvorili najvtipnejšieho snehuliaka. Žiaci druhých ročníkov postavili najväčšieho snehuliaka „Brankára“ a deti z ostatných oddelení k nemu postavili „hráčov.“ Nechýbala ani dobrá nálada a vtipné mená, ktoré snehuliaci od detí dostali, napr. Babička, Strapko, Sobík, Panička, atď.  Deti, ktoré sa necítili na stavbu snehuliaka zo snehu, vyrobili krásnych papierových snehuliakov, ktorých dali na výstavku. Deti zapojené do akcie dostali aj sladkú odmenu.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje