• Rožnovská olympiáda


          • V dňoch 14. a 15. júna 2018 sa v partnerskom meste Považskej Bystrice v Rožnove pod Radhoštěm  konal 8. ročník  Rožnovskej olympiády detí a mládeže. Ide o projekt cezhraničnej spolupráce krajín V4. Považskú Bystricu na nej reprezentovali žiaci Základnej školy Školská.

            Olympiády sa zúčastnilo 1319 mladých športovcov zo 4 štátov, Slovensko zastupovala Považská Bystrica, Maďarsko mesto Körmend a Poľsko mesto Śrem. Bojovali v 8 športových disciplínach o 92 sád medailí. Súťažilo sa v ľahkej atletike /beh na 60m, skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou, vrh guľou/, v plávaní a v loptových hrách.

            Zo ZŠ Školskej nastúpilo do súťaží 37 žiakov z 1. aj 2. stupňa. Už počas 1. dňa sme získali v plávaní a atletike taký výrazný náskok, že do skončenia všetkých súťaží na druhý deň nás žiadna iná základná škola už nedokázala predstihnúť. V piatok sme si právom odniesli pohár za 1. miesto pre najúspešnejšiu základnú školu olympiády. Spolu sme získali:

            1. miesto – ZLATO:

            Soňa Novosadová /6.-7. ročník/– plávanie 50m

            Ela Ďurišová /8.-9. ročník/ - plávanie 50m

            Sebastián Sádecký /6.-7. r./ - beh na 60.

            Sebastián Sádecký /6.-7. r./ - hod kriketovou loptičkou

            Lucia Martincová /8.-9.r./ - vrh guľou

             

            2. miesto – STRIEBRO:

            Nella Jamborková /2.-3. r./ - plávanie 25m

            Marco Letko /2.-3.r./ - plávanie 25 m

            Igor Michalec /8.-9.r./ - plávanie na 50m

            Laura Hoštáková /6.-7.r./ - hod kriketovou loptičkou

            Mária Turičíková /8.-9.r./ - beh na 60m

                

            3.miesto – Bronz:

                     Andrej Chalány /8.-9.r./ - plávanie 50m

                     Mária Turičíková /8.-9.r./ - skok do diaľky

             

            Všetkým žiakom ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a zviditeľnenie Považskej Bystrice v zahraničí.

             

             

             

          • Oceňovanie žiakov na Dňoch mesta

          • V piatok 15. júna 2018 boli primátorom mesta Považská Bystrica oceňovaní najúspešnejší žiaci mestských základných škôl. Za našu ZŠ boli ocenení:

            Veronika Fapšová, 7.C, Lucia Martincová, 8.C, Ján Duchoslav, 8.C za vynikajúce športové výsledky a reprezentáciu školy

          • Olympiáda Základných škôl


          • V stredu 13. júla naša ZŠ hostila tradičnú súťaž - Olympiádu základných škôl Považskej Bystrice. Žiaci 3. a 4. ročníka po vypočutí hymny Slovenskej republiky a olympijskej hymny súťažili v behoch, hodoch a skokoch.

            Žiaci našej ZŠ v celkovom hodnotení obsadili 1. miesto a opäť získali putovný pohár primátora mesta pre najúspešnejšiu ZŠ.

            Ďakujeme za skvelú reprezentáciu!

          • Oznam školskej jedálne

          • Vzhľadom na malý počet záujemcov o výrobky z automatu (Školské mlieko), bude automat

              30.6. 2018 zrušený.

            Je potrebné aby si držitelia Brejky kariet vyčerpali  kredity, ktoré majú na kartách.

            O vrátenie zostatkov na kartách si môžete požiadať  na mailovej adrese karty@rajo.sk

          • Vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov

          • Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranný zboru  v Považskej Bystrici  v súlade  s § 4 písm. b) a s § 21 písm. a) v nadväznosti na § 21 písm. o) zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a s § 2 ods. 1 vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 121/2002 Z. z. o požiarnej prevencii v znení neskorších predpisov

            V Y H L A S U J E

            ČAS ZVÝŠENÉHO NEBEZPEČENSTVA VZNIKU POŽIAROV

            na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme

            v územnom obvode okresov Považská Bystrica a Púchov

            od 15.6.2018, 08:00 hod.  do odvolania

             

            V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

            Fyzickým osobám sa podľa § 14 ods. 2  písm. a), b) a c) zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov na lesných pozemkoch  z a k a z u j e  najmä:

            • fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru,
            • vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, krovie, slamu a iný biologický odpad.
            • zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu,
          • Exkurzia do Banskej Bystrice


          • Literárno-dejepisná exkurzia BANSKÁ BYSTRICA 2018

                        Žiaci 9. tried sa spolu so svojimi učiteľmi - pani učiteľkou Fapšovou a pánom učiteľom Šadlákom - zúčastnili 9. 6. 2018 literárno-dejepisnej exkurzie do Banskej Bystrice. Exkurzia mala dva ciele -  návštevu Pamätného domu J. G. Tajovského v Tajove a prehliadku Múzea SNP  v Banskej Bystrici. Počas zaujímavého výkladu v Tajove neďaleko Banskej Bystrice sa žiaci dozvedeli veľa o živote a diele jedného z najväčších predstaviteľov slovenského realizmu - J. G. Tajovskom, zoznámili sa s dobou, v ktorej žil a pôsobil. Po presune do Múzea SNP sa zasa zoznámili s  expozíciou v priestoroch tohto múzea. Expozícia s názvom „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945“ prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948. Spoločne s lektorom si žiaci opakovali vedomosti získané v škole počas hodín dejepisu.

                        Poslednou zastávkou bolo nákupné centrum Europa, kde sa žiaci občerstvili a kúpili si niekoľko spomienkových predmetov.

          • Projekt Babôčka


          • Naša škola sa opäť zapojila do projektu MOTÝLIA ZÁHRADA.

            Objednali sme húsenice. Boli doručené v plastovej nádobke spolu s krmivom. Húsenice boli pomerne malinké a spriadali si pavučinky. Nádobku sme umiestnili do biologickej učebne, ktorú má na starosti pani učiteľka       Mgr. Bronislava Jakubcová. Umiestnenie húseníc do tejto učebne bolo   zámerné, aby žiaci viacerých ročníkov mohli sledovať premenu babôčky bodliakovej z húsenice na krásneho dospelého jedinca. Celých sedem dní sa húsenice kŕmili, rástli a postupne sa presúvali pod vrchnák nádobky, kde sa zavesili do tvaru písmena J. Na deviaty deň od doručenia sa naše húseničky zakuklili. Kukly postupne menili farbu, občas sa triasli. Presunuli sme ich do sieťky určenej pre motýle. V biologickej učebni je pomerne teplo, preto premena z kukly na dospelého jedinca trvala len šesť dní. Sieťka, kde boli motýle, bola po bokoch červená. Žiaci si mysleli, že je to krv. No nemali pravdu, bolo to mekónium, čo je tekutina obsahujúca látky, ktoré vznikli látkovou výmenou u vyvíjajúceho sa motýľa, pokiaľ bol ešte zakuklený. Žiaci sa veľmi tešili, že máme motýle, ale všimli si jednu podstatnú vec a síce, že naše motýliky mali len 2 páry končatín. Došlo k mutácií, ktorá sa šíri z rodičov na potomkov. Dňa 1.6.2018 sme motýlikov vypustili do voľnej prírody. Vo voľnej prírode prežijú len tí najsilnejší jedinci. Dĺžka ich života je 2-4 týždne.

            Projekt žiakov veľmi zaujal. Bolo pre nich úžasné sledovať tajomstvo prírody takto zblízka.

          • MDD


          • V sobotu 02. júna sme na školskom dvore pripravili pre našich žiakov športovo-zábavné dopoludnie. Mohli súťažiť v tradičných športoch (basketbal, futbal, beh, streľba na bránu), ale aj v netradičných (chôdza na chodúľoch. zhadzovanie plechoviek, rybačka, preťahovanie lanom, triafanie na terč, vyrábanie náramkov a iné). Deti veľmi zaujala ukážka kynologického výcviku psíka, ktorú predviedla naša bývalá žiačka Žaneta, dnes študentka 4. ročníka veterinárneho lekárstva. Počasie nám prialo, a tak sme naším deťom pripravili peknú oslavu ich dňa.

          • Deň matiek v 2.C


          • Žiaci 2.C triedy si pripravili bohatý program pre svoje mamičky a babičky.  Ich dušu potešili pesničkami, básničkami a zaujali tancom. Takýmto spôsobom sa im poďakovali  za ich lásku a obetavosť.

          • Čľup


          • Čľup, čľap....  ozývalo sa z mestskej plavárne. Naši druháci sa zdokonaľovali  celý týždeň v plávaní. Na konci výcviku každý dostal mokré vysvedčenie. Všetci sa tešili, že sa dokázali s vodou spriateliť.

          • Futbalový turnaj v ŠKD


          • Zelená je tráva, futbal to je hra ...“ tak znejú slová známej pesničky, ktorú určite pozná každý futbalový nadšenec.  Aj v našom klube je veľa futbalistov. Z toho dôvodu sme sa rozhodli usporiadať futbalový  turnaj. Deti boli rozdelené do družstiev  po ročníkoch. Víťazmi sa stali štvrtáci.

            Futbalové popoludnie prebehlo v priateľskej atmosfére, bez problémov a úrazov. Všetci futbalisti boli odmenení medailami, sladkosťami, ale najväčšou odmenou pre všetkých hráčov bola radosť z pohybu a hry.

             

          • Deň matiek v 2.B


          • „Milé mamičky a babičky pozdvihnite starostlivé hlavičky, keďže Vás radi máme, tak Vám zarecitujeme, zaspievame aj zatancujeme….. vítali žiaci svojich najmilších.

            V mesiaci máj sa v 2.B triede pod vedením pani učiteľky Somorovej konala triedna besiedka venovaná Dňu matiek.

        • Letný denný tábor
          • Letný denný tábor

          • Vážení rodičia,

            na začiatok letných prázdnin plánujeme denný tábor pre našich žiakov 1.-4. ročníka. Začiatok v utorok 03. júla a ukončenie v piatok 13. júla, denne od 8,00 do 15,00. Dozor nad deťmi budú vykonávať pedagógovia našej ZŠ. Cena za deň je 5 eur + strava za obed v jedálni ako počas školského roka. 

            V prípade Vášho záujmu potvrďte návratku, ktorú má Vaše dieťa v žiackej knižke. Následne si ju skontroluje triedna učiteľka a pošle Vám záväznú prihlášku.

          • Zber papiera

          • Od utorka 29. mája sa začína školský zber papiera. Kontajner bude pristavený na zadnom školskom dvore, preto, prosím, používajte na vjazd autom zadný vchod do areálu. Kartóny sa nevykupujú. Papier prineste zviazaný, nie v igelitovej taške. Na vrátnici nahláste triedu, meno žiaka a množstvo prineseného papiera. Po 13,30 tieto údaje zapíšte do písanky pri váhe. 

            Ďakujeme.

          • Škola v prírode

          • V dňoch 14.-18. mája 2018 vymenili žiaci 4. ročníka školské lavice za pobyt v škole v prírode. Cieľom ich cesty bolo jediné detské kráľovstvo TRAMPTÁRIA v Nitrianskom Rudne. O zábavu sa postarali ich „ aligátori “ Chrumka, Modroočko, Kika, Domča a Mima, Peťo, Nikol a kráľ Jozef. Hlasivky aj odreniny mala na starosti teta Anička, plné brušká zas tety kuchárky. Všetkým sa tam veľmi páčilo.

          • Fyzikálny projekt


          • Súčasťou vyučovania  predmetov na 2. stupni je príprava a prezentácia projektov žiakov na danú tému. Ani vo fyzike to nie je inak. Posledný projekt v 8. ročníku, keďže sa učíme o sile, sa týkal zhotovenia silomeru z dostupných pomôcok a jeho predvedenie ostatným žiakom. Žiaci vyrobili silomery rôzneho tvaru, rozsahu merania, využili a recyklovali pri ich výrobe rôzne materiály. Projekty si zhotovovali doma, ale niektorí aj na vyučovaní techniky v školskej dielni.

            Na záver spolu s vyučujúcou Mgr. Špánikovou pripravili v učebni fyziky výstavku, aby si mohli ich práce pozrieť aj žiaci iných ročníkov.

          • GEO Exkurzia


          • Dňa 18.5.2018 sa žiaci našej ZŠ zúčastnili geografickej exkurzie po okolí Malých Karpát. Prvou našou zastávkou bol Červený Kameň, kde sme spoznali hradné pivnice a časť obranného systému hradu. Žiakom bol poskytnutý pracovný list s názvom „Nepriateľ pred bránami“. Pred spoznávaním hradných pivníc sprievodca určil troch žiakov, ktorí budú nosiť zbrane a nazval ich „zbraniari“. Spoločne sme otvorili ťažké kovové dvere a zišli sme do podzemia renesančného hradu. Na vysokých stenách bolo vidieť zvyšky trámov po jednotlivých podlažiach. V rohu jednej z pivníc sme sa zastavili pri červenej skale. Práve tu vidieť, podľa čoho dostal hrad svoje meno. Tento kameň bol vápenec s obsahom železa, ktorý ho sfarbuje do červena. Ďalšou našou zastávkou bola podzemná perla Malých Karpát, a to jaskyňa Driny, ktorá je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku. K jaskyni sme sa dostali cez lesný chodník v dĺžke asi 1 km a na záver chodníka nás čakali strmé schody, ktorých bolo presne sto. O 13:00 hod. nás sprievodkyňa zobrala do útrob Zeme. Hneď na úvod povedala žiakom, aby zhlboka dýchali, pretože jaskyňa je zaujímavá tiež zo zdravotného hľadiska. Po jednej prehliadke získa ľudské telo toľko látok, koľko sa nachádza v jednej kalciovej injekcii. Počas výkladu nám nad hlavou poletovali podkováre krpaté – jaskynné netopiere. Sprievodkyňa nám v jaskyni aj zhasla a ukázala, aká je tam tma, keď sú vypnuté svetlá. Na záver vyzvala žiakov, aby jej zaspievali pesničku Prší, prší, len sa leje a ukázala ako sa zvuk ozýva v jaskyni.

            Exkurzia žiakov zaujala a už teraz sa tešia na ďalšie spoznávanie krás Slovenska.

          • Solárny deň


          • Prvé dva májové týždne patria v Európe oslave Slnka, jeho významu a využitiu ako nevyčerpateľného  zdroja energie. Práve preto sa aj naša škola už tradične pripája k aktivitám, v ktorých sa žiaci dozvedajú rôzne zaujímavosti o Slnku, tvoria modely solárnych zariadení, prezentujú svoje projekty či výtvarné práce.

            V celoškolskom podujatí Solárny deň 2018 bol pripravený program pre žiakov 2. stupňa, ktorý zaujal a potešil tých, ktorí v záverečnom kvíze o Slnku preukázali výborné vedomosti, za čo boli odmenení drobnými vecnými odmenami.

            Akciu pripravila Mgr. Špániková so žiakmi 9.B a C.

          • Testovanie 9 2018

          • V marci 2018 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili celoslovenského Testovania 9 zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. V týchto dňoch zverejnil NÚCM výsledky. Ako obstáli naši žiaci?

            9.A – SJL– 71,77%

                     MAT – 61,11%

            100%  z matematiky - Petra Urbaníková a Samuel Panák

            100% z matematiky aj slovenského jazyka Peter Komoráš

            9.B – SJL – 66,75%

                     MAT – 57,81%

            9.C – SJL– 65,86%

                      MAT– 59,33%

            ZŠ – SJL – 68,3%, priemer SR - 63% - +5,3%

                     MAT – 59,5%, priemer SR – 55,9% - +3,6%

          • Šampióni udržateľnosti


          • Dňa 27. 4. 2018 v rámci projektu „Šampióni udržateľnosti“ navštívila triedu 2. C  ambasádorka trvalej udržateľnosti z firmy Henkel. Žiaci mali možnosť  hravou formou spoznať zdroje a dôležitosť šetrenia energií v záujme ochrany prírody.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje