• Beseda k 200. výročiu narodenia Jozefa Miloslava Hurbana

          • Prišli sme, videli sme a zaujalo nás

            Pri príležitosti Roku Jozefa Miloslava Hurbana a jeho okrúhleho - 200. výročia narodenia -  sa žiaci 9.A a 9.B triedy zúčastnili dňa 22. 3. prednášky v zasadačke mestského úradu v Považskej Bystrici, ktorá bola venovaná tejto veľkej osobnosti našich národných dejín. Hovorené slovo pani doktorky Juríčkovej doplnené zaujímavou projekciou a hudobným sprievodom  žiakov zaujalo a dozvedeli sa pútavou formou veľa o životných osudoch, diele, práci, význame tohto národného dejateľa.

             

        • Otvorenie workoutového ihriska
          • Otvorenie workoutového ihriska

          • Vo štvrtok 23. marca bolo v areáli našej ZŠ otvorené workoutové ihrisko. Ide o posilňovacie zariadenia umiestnené v exteriéri.

            Ihrisko je darom spoločnosti Teplo GGE a Mesta Považská Bystrica. Slúži na zatraktívnenie hodín telesnej výchovy, športových tréningov, ale budú ho používať aj deti zo školskej družiny a v popoludňajších hodinách aj široká verejnosť.

            Ďakujeme.

        • Exkurzia v Novinkách
          • Exkurzia v Novinkách

          • V utorok 14. marca bol pre 5.B skvelý deň. V rámci hodiny mediálna výchova sme navštívili najčítanejšie regionálne periodikum v okrese Považská Bystrica - Považskobystrické novinky. Žiaci boli dobre pripravení a kládli množstvo otázok. Dozvedeli sa, že prvé číslo Považskobystrických noviniek vyšlo v januári 1997 v náklade 3500 výtlačkov. V súčasnosti vychádzajú novinky v náklade 7500 výtlačkov. Novinky majú tridsaťdva strán a čitatelia v nich nájdu aktuálne informácie z kultúrneho, športového a spoločenského diania v meste i v okolí. Neoddeliteľnou súčasťou Považskobystrických noviniek je spoločenská kronika, televízny program a bohatá občianska inzercia. Okrem už spomínaných článkov, nájdu čitatelia v novinkách aktuálne informácie z rokovaní mestského zastupiteľstva, dozvedia sa o činnosti mesta Považská Bystrica a tiež o činnosti mestom riadených organizácií. Veľkej obľube sa tešia aktuálne informácie o činnosti mestskej i štátnej polície a požiarnikov. Dozvedeli sme sa, že Považskobystrické novinky sa tlačia v olomouckých tlačiarňach, kde 7500 výtlačkov vytlačia za 20 minút.

            Žiaci sa zaujímali o spôsob, akým sa upravujú fotografie do spoločenskej kroniky. Mali možnosť prelistovať si staré výtlačky novín. Mnohí našli v starých výtlačkoch svojich rodičov, prarodičov ale aj samých seba.

            Dozvedeli sme sa niečo nové a súčasne sme prežili príjemné dopoludnie.

            Ďakujeme šéfredaktorke a celému kolektívu Považskobystrických noviniek za ich čas a ochotu priblížiť nám spôsob, akým sa novinky tvoria.

             

             

        • Exkurzia v Medeku
          • Exkurzia v Medeku

          • Dňa 15.3.2017 sa žiaci zo 7.B triedy s vyučujúcou Mgr. Lýdiou Špánikovou zúčastnili zaujímavej a poučnej exkurzie vo firme MEDEKO v Považskej Bystrici.

            MEDEKO je rodinná firma vyrábajúca zliatiny z farebných kovov, spájky, polotovary a hotové odliatky. Učivo o topení a tavení látok a vlastnostiach kovov, ktoré žiaci preberali vo fyzike a technike, mohli aplikované  zažiť priamo v praxi. Pracovná atmosféra vo výrobných halách, nové moderné obrábacie či meracie stroje budú možno inšpiráciou pre žiakov pri budúcej voľbe povolania.

        • Aktivita koordinátora prevencie
          • Aktivita koordinátora prevencie

          • Dňa 09. a 10.03.2017 sa naši žiaci 7., 8., a 9. ročníka zúčastnili besedy s mladými ľuďmi z Občianskeho združenia Mladí ľudia a život. V siedmom  a ôsmom ročníku mali žiaci besedy zamerané na témy ako zdravý životný štýl, spánok, strava, pitný režim a pohyb. Ďalšou zaujímavou témou bola drogová prevencia, kde rozoberali látkové a nelátkové závislosti. Žiakov zaujala aj téma prvej pomoci, kde sa naučili stabilizovanú polohu postihnutého. V siedmom a ôsmom ročníku boli besedy zamerané aj na partnerské vzťahy, kamarátstvo, priateľstvo a lásku. Žiaci deviateho ročníka mali besedu doplnenú o pohlavne prenosné infekcie a prevenciu voči nim. V každom ročníku boli besedy realizované zábavnou formou, čo bolo pre žiakov zaujímavé a veľmi poučné. Naši žiaci mali z besied dobrý a príjemný pocit. Besedy sa im páčili a budeme veľmi radi, ak nás títo mladí ľudia navštívia aj budúci školský rok. Bolo to veľmi poučné, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

        • ŠKD v Okresnej knižnici
          • ŠKD v Okresnej knižnici

          • "Marec- mesiac knihy"

            Deti z ŠKD v sprievode svojich pani vychovávateliek, prišli navštíviť Okresnú knižnicu. Spoznali najtaršiu budovu v našom meste a zároveň sa dozvedeli, čo táto kultúrna pamiatka skrýva. Deti boli nadšené z takého množstva kník. Tety knihovníčky si pripravili rôzne zábavné úlohy pre deti, porozprávali im o vzniku knihy a na záver si spoločne pozreli rozprávku. Bolo to krásne a zaujímavé popoludnie.

          • 2 percentá z dane za rok 2016

          • Vážení rodičia,

            z administratívnych dôvodov bude tento rok 2 percentá z dane zaplatenej v roku 2016 za našu ZŠ prijímať Občianske združenie Atletický oddiel Olympia, ktorý funguje na podporovanie atletických tried na našej škole. 

            V prípade, že sa rozhodnete darovať škole svoje 2 percentá z dane, inštrukcie sú v ľavom stĺpci.

            Ak ste zamestnanec, vyplnené tlačivo prosím doručte do ZŠ alebo pošlite po dieťati, pričom naň napíšte ceruzkou ZŠ, aby sme vedeli odlíšiť platby pre atletický oddiel a pre školu.

            Ak ste právnická alebo fyzická osoba a daňové priznanie si podávate sami, informujte školu o tom, pre koho je Vaša daň určená.

        • Akcia multikultúrnej výchovy - Francúzsko
          • Akcia multikultúrnej výchovy - Francúzsko

          • Dňa 24.02.2017 sa v rámci multikultúrnej výchovy uskutočnila akcia Francúzsko. Na nástenke vo vestibule školy si žiaci mohli pozrieť obrázky a prečítať zaujímavosti o tejto krajine. V malej počítačovej miestnosti  bola pripravená pre žiakov 2. stupňa prezentácia, ktorej cieľom bolo poskytnúť čo najviac pútavých  informácií o jednej z najnavštevovanejších krajín sveta. Dozvedeli sa o jej bohatej histórii, kultúrnych pamiatkach, priemysle a poľnohospodárstve. Taktiež sa oboznámili s vychýrenou francúzskou kuchyňou a módou. Zoznámili sa aj s menami veľkých osobností, kde najviac žiakov oslovil francúzsky generál Napoleon Bonaparte a spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry. Veľkým prekvapením pre žiakov bola šansoniérka Édith Piaf, od ktorej si mohli vypočuť jeden z najznámejších šansónov „Non, je ne regrette rien“. Po prezentácii žiaci zodpovedali na pár otázok, aby si mohli preveriť svoje nové nadobudnuté vedomosti o krajine galského kohúta.

             

        • karneval
          • karneval

          • Tak ako každý rok, aj tento rok sa uskutočnil na našej škole karneval.

            Masky boli od výmyslu sveta! Deti sa vyšantili v disco tancoch, zasúťažili si a niektorí mali šťastie v tombole.

            Ďakujeme pani vychovávateľkám za prípravu tohto podujatia .

        • Plavecký výcvik 4. ročník
          • Plavecký výcvik 4. ročník

          • V dňoch 13.-17.2.2017 prebiehal  plavecký výcvik, ktorého sa zúčastnili žiaci štvrtých ročníkov. Všetkým žiakom sa mimoriadne darilo. Z neplavcov sa stali plavci a zdokonalili svoje techniky v plávaní. Na plavecký výcvik i milé a profesionálne pani trénerky budú žiaci s radosťou spomínať.

        • Talk Talk
          • Talk Talk

          • V dňoch 13. – 17. februára  2017 sa na našej škole prvýkrát konal intenzívny kurz anglického jazyka TalkTalk s rodenými anglickými lektormi. Kurzu sa zúčastnilo 87 žiakov, ktorí boli rozdelení na 5 študijných skupín. Každú skupinu v priebehu týždňa učili traja mladí lektori – Marry a Rob z Veľkej Británie  a Christian z USA. Lektori si žiakov hneď v prvý deň získali svojou bezprostrednosťou a kamarátskym prístupom. Vyučovanie prebiehalo prevažne formou hier a scénok a bolo zamerané na zvýšenie komunikačných zručností žiakov. V uvoľnenej atmosfére padali rečové  zábrany. Na záver kurzu dostal každý účastník certifikát. Kurz TalkTalk sa stretol s pozitívnym ohlasom u žiakov - bola to pre nich nová, užitočná skúsenosť. Na záver kurzu anglickí lektori vyjadrili veľkú spokojnosť so spoluprácou so žiakmi na hodinách a popriali im veľa úspechov v ďalšom štúdiu anglického jazyka.

        • Fyzikálne pokusy v ŠKD
          • Fyzikálne pokusy v ŠKD

          • Na deň 14.2.2017 sa žiaci zo záujmového krúžku Fyzika zábavne pod vedením Mgr. Lýdie Špánikovej tešili obzvlášť. V laboratóriu totiž privítali žiakov z rôznych oddelení  ŠKD aj s p. vychovávateľkami. Podľa dohodnutého scenára programu, ktorý pripravili hlavne dievčatá zo 6.A triedy, mohli družinári vidieť rôzne zaujímavé pokusy s kvapalinami, plynmi, elektrickými obvodmi a podobne. Žiak 6.B Róbert Miškech predviedol programovateľné Lego a chlapci Igor Michalec a Martin Hrtánek z 8.C nechali lietať nad hlavami žiakov drony s kamerami.

            Toto podujatie, v ktorom žiaci žiakom približovali vedu a techniku hravým spôsobom, malo veľký úspech a bolo odmenené potleskom a pochvalou pre účinkujúcich.

        • Valentínsky deň
          • Valentínsky deň

          • Dňa 14. 2. 2017 sa na našej škole už tradične konal Deň svätého Valentína. Žiaci mohli poslať svojmu kamarátovi či kamarátke valentínsky pozdrav. Valentínsku poštu doručovali dvaja anjeli do tried. Súťaž o najkrajšiu Valentínku vyhrali Timea Toporová zo 7.B, Beáta Špániková zo 6. B, Alexandra Vitovjáková z 5. B a Simonka Hajdíková z 1. B. 

        • Zimné atletické sústredenie 6.C
          • Zimné atletické sústredenie 6.C

          • V termíne od 6.2.2017 do 10.2.2017 sa žiaci 6.C triedy zúčastnili LVVK na Fačkovskom sedle v lyžiarskom areály Kľak. Na kurz sa v pondelok ráno dostavilo 21 žiakov športovej triedy. Žiaci boli podľa lyžiarskych zručností rozdelení do dvoch  počtom približne rovnakých skupín. Prvé družstvo tvorili chlapci a dievčatá s už existujúcimi lyžiarskymi skúsenosťami a mohli naplno rozvíjať zdokonaľovacie cvičenia zjazdového lyžovania. Druhé družstvo sa utvorilo zo žiakov, ktorí sa s lyžiarskym športom stretli po prvýkrát v živote. Každý deň lyžiarskeho výchovno – výcvikového kurzu prebiehal podľa vopred stanoveného harmonogramu. Výcvik bol rozdelený na dva bloky, medzi ktorými bola prestávka na obed. Ranný budíček vždy zabezpečovala služba dňa, ktorá okrem iného v rámci medzipredmetových vzťahov mala na starosti poriadok a plynulý priebeh v jedálni. Medzi obedom a večerou sa nám podarilo každý deň zabezpečiť dvojhodinovú tréningovú jednotku v telocvični, ako súčasť prípravy na blížiace sa halové majstrovstvá Slovenska. Každý deň po večeri prebiehalo zhrnutie a vyhodnotenie celého dňa s oboznámením podrobného programu na deň nasledujúci. Počas osobného voľna sa žiaci v prvom rade venovali oddychu a regenerácií, no darilo sa nám zlepšiť aj medziľudské  či kamarátske vzťahy a súdržnosť kolektívu triedy. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo naplniť cieľ lyžiarskeho kurzu, ktorým bolo zvládnutie základnej lyžiarskej zjazdovej techniky pre každého jedného účastníka. Síce sa nám pri tom nevyhli drobné modriny či odreniny ale počas celého týždňa sa nevyskytlo žiadne zranenie či choroba, pri ktorej by musel zasahovať zdravotník. S „novými „ lyžiarmi sme sa vrátili v piatok popoludní o 15:00 hod. pred našu školu, kde už na svoje ratolesti čakali rodičia.

             

        • Snehuliáda
          • Snehuliáda

          • Padá sniežik bielučky, na polia i na lúčky.........

            Aj našim deťom pani Zima z neho nadelila. V ŠKD  s pani vychovávateľkami stavali snehuliakov od výmyslu sveta.

            Ak neveríte, pozrite si náš fotoalbum. Nech sa páči!

        • V 5. ročníku vybuchovali sopky
          • V 5. ročníku vybuchovali sopky

          • Na hodine geografie sa žiaci 5. ročníka učili o sopečnej činnosti. Dostali dobrovoľnú domácu úlohu a vôbec sa jej nezľakli. Z cesta, papiera, sadry a iných materiálov vyrobili modely sopiek. V triede ich potom predviedli v činnosti, takže z nich chrlila láva a jedna dokonca zlovestne dymila. Výbušnú zmes tvorila sóda bikarbóna, ocot, jar a farbivo, o dym sa postaral suchý ľad. Nakoniec sopky skončili na výstavke, kde ich obdivujú ostatní žiaci. 

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch od 16.01.2017 do 20.01.2017 sme absolvovali lyžiarsko výchovno-výcvikový kurz  v stredisku SKI Čertov vo Wellnes hotel Javorník. Kurzu sa zúčastnilo 41 detí a to výber z triedy 8.A, 8.B, celá trieda 7.C a ako lyžiarski inštruktori pán učiteľ Kukučka a Škorvánek, pani učiteľka Martincová a Duchoslavová a v úlohe zdravotníka pani učiteľka Bieliková. Našu cestu sme začali o 8:00 hod. spred školy objednaným autobusom. Do strediska sme dorazili o 9:15 hod., po príchode sme sa ubytovali, absolvovali bezpečnostné a organizačné pokyny a nasledoval obed. Po obede boli žiaci rozdelení podľa schopností do skupín, každá skupina mala vlastného inštruktora a absolvovali sme prvé základné pokyny priamo na svahu. Po prvom dni nás o 18:00 čakala večera a po večeri o 21:00 nočný pokoj.  Nasledujúce dni sme sa riadili vopred stanoveným režimom kurzu. Kurz prebehol bez vážnych zranení, avšak nevyhli sme sa zvýšeným teplotám, proti ktorým nám pomáhala bojovať naša zdravotníčka pani učiteľka Bieliková. Cieľom kurzu bolo v prvom rade jeho dokončenie v zdraví, bez zlomenín a odrenín a v druhom rade, aby sa každý či už začiatočník alebo pokročilý lyžiar naučil niečo nové a nepoznané a dokázal plynulo zvládnuť svoju jazdu dole svahom, čo sa nám podarilo na ,,známku“ výbornú. Po skončení kurzu priamo v stredisku sme sa objednaným autobusom presunuli pred našu školu, kde si žiakov vyzdvihli rodičia. 

        • Vianočná atmosféra
          • Vianočná atmosféra

          • Štvrtok 22. decembra sa v našej škole niesol v netradičnom duchu. Keďže to bol posledný deň pred vianočnými prázdninami, aj vyučovanie bolo vo vianočnej atmosfére. V mnohých triedach žiaci ponúkli svojich spolužiakov domácim vianočným pečivom, varili si čaj. Starší žiaci spolu s vyučujúcimi cudzích jazykov pripravili rozhlasovú reláciu o Vianociach vo Veľkej Británii, Nemecku a Rusku, púšťali piesne typické pre tieto krajiny. Každý si tiež mohli pozrieť výstavu vianočných prác, ktoré boli vyrobené na krúžkoch a technických predmetoch.

            Pozrite si foto v galérii.

        • Vianočná besiedka v 1.C
          • Vianočná besiedka v 1.C

          • Dňa 16.12.2016 sa v 1.C konal Vianočný večierok s názvom „Kľúč od Vianoc“. Prišli sa pozrieť aj rodičia, aby podporili svoje deti, ktoré si pripravili krásny program. Medzi nás zavítala aj pani Mgr. Katarína Duchoslavová, zástupkyňa školy. Žiaci recitovali, spievali a zahrali aj divadielko. Vianočný večierok bol ukončený diskotékou pre deti.

        • Súťaž v tvorbe prezentácií
          • Súťaž v tvorbe prezentácií

          • V decembri si žiaci prvého stupňa zasúťažili o sladké odmeny v tvorbe vianočných prezentácií. Deti boli pri vytváraní prezentácií šikovné a pri prezentovaní svojich prác ich spolužiaci odmenili potleskom.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje