• Medzinárodný deň detí

          • V stredu 1. júna 2016 sme na našej škole oslávili Deň detí disciplínami na školskom dvore. Deviataci veselo a ochotne riadili svojich mladších spolužiakov pri plnení úloh.

        • Beseda s dobrovoľníkmi
          • Beseda s dobrovoľníkmi

          • Opäť beseda s dobrovoľníkmi

            Dobrovoľníci Janka a Gabriel, ktorí nás navštívili v máji a besedovali s ôsmakmi, si opäť našli čas a venovali ho žiakom 9.B triedy. Počas dvoch vyučovacích hodín stihli so žiakmi prostredníctvom zaujímavých aktivít diskutovať a na základe  vlastných skúseností s dobrovoľníctvom ponúknuť iný pohľad na problémy súčasného sveta. A deviataci tiež prekvapili - svojím záujmom, vyjadrovacími schopnosťami a príjemnou  radostnou atmosférou.

        • Deň mlieka 2016
          • Deň mlieka 2016

          • Dňa 17. mája sme si na ZŠ Školská Považská Bystrica pripomenuli Svetový deň mlieka.

            Žiaci aj učitelia prišli oblečení v bielom, vybrali si rôzne aktivity, ktoré realizovali.

            Triedni učitelia najskôr informovali žiakov o význame mlieka ako nezastupiteľnej potraviny.

            Mladší žiaci maľovali, strihali a lepili papierové kravičky; modelovali zvieratká produkujúce mlieko z plastelíny; urobili si výstavku plyšákov od ktorých máme mlieko,pozerali CD Mliečny príbeh.

            Žiaci na 2. stupni vymýšľali reklamné slogany – slovné aj výtvarné- propagujúce mlieko, z obalov vytvorili maketu futbalového ihriska, kreslili postery o mlieku, na nete hľadali info o netradičných mliekach o spracovaní mlieka,

            v chemickom laboratóriu merali kyslosť a chem. zloženie mlieka – kravského, ovčieho, kozieho; skúšali zrážanlivosť a iné vlastnosti.

            Spoločnosť Rajo nám pri tejto príležitosti sponzorsky darovala mliečny výrobok pre každého žiaka.

        • Futbal v ŠKD
          • Futbal v ŠKD

          • Dňa 20. mája 2016 sa v ŠKD uskutočnil futbalový turnaj. Súťažili ročníky 1. - 4., hralo sa systémom každý s každým. Zápasy pískal profesionálny rozhodca. Celkovými víťazmi sa stali druháci, za najlepšieho strelca bol vyhlásený Adam Kresáň z 2. A. Všetci hráči bili odmenení medailami a sladkosťami.

        • Literárno-dejepisná exkurzia siedmakov
          • Literárno-dejepisná exkurzia siedmakov

          • Vo štvrtok 19. mája sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie. Prvou zastávkou bol hrad Červený Kameň. Žiaci absolvovali netradičnú interaktívnu prehliadku Nepriateľ pred bránami, v ktorej spoznali, ako sa hrad bránil počas útoku. Vošli do obrannej bašty, zistili, ako vyzerá opevnenie typu kazemát, ako komunikovali obrancovia rozmiestnení na hrade, rozlišovali rôzne typy zbraní. V unikátnom podzemí hradu si pozreli 100 metrov hlbokú studňu, kŕdle pištiacich netopierov, únikovú chodbu z hradu. Počas prehliadky plnili rôzne úlohy, najzaujímavejšie bolo premeranie dĺžky hlavnej pivnice pomocou starých mier - siah a piadí. Po skončení prehliadky sme pokračovali do Modry, ktorá sa spája s Ľudovítom Štúrom. Vo vynovenom múzeu nás sprievodkyňa "previedla" životom Ľudovíta Štúra, pozornosť venovala jeho aktivitám jazykovedným, politickým, učiteľským, literárnym a novinárskym. Odfotili sme sa pri súsoší štúrovcov počes revolúcie 1848-49. Na záver sme zapálili sviečku na cintoríne, kde odpočíva táto významná osobnosť slovenských dejín.

          • Exkurzia deviatakov v kryte CO

          • Možno si poviete, čo už môže byť zaujímavé na takom obyčajnom betónovom kryte ? Ale to ešte nepoznáte pána Pavla Mikuša, bývalého pracovníka Považských strojární. Našim deviatakom pripravil naozaj pútavú a nezvyčajnú prehliadku. CO kryt pre 300 ľudí pôsobí nevľúdne a chladne a predstava, že by sme sa v ňom ocitli v stave ohrozenia, nie je vôbec príjemná. Je však stále  funkčný. Napríklad také  zariadenie na prívod a filtráciu kyslíka má aj alternatívny ručný pohon, ktorý si chlapci hneď aj vyskúšali. No a prezentácia s cennými dobovými fotografiami komentovanými v kontexte historických udalostí od dvadsiatych rokov 20. storočia dala punc autentickosti aj teoretickým dejepisným vedomostiam. Kryt sme opustili, niektorí žiaci použili núdzové „výlezy“, ale to ešte stále nebolo všetko. Pán Mikuš má aj malé súkromné múzeum plné zaujímavých exponátov. Rôzne výrobky, ktoré kedysi opúšťali brány továrne, mali aj svoje príbehy. Tie sme sa dozvedali od nášho zanieteného sprievodcu v živej a rušnej debate.

            Odchádzali sme obohatení nielen o nové vedomosti z histórie nášho blízkeho okolia, ale aj spokojní zo stretnutia s človekom nadšeným pre dobrú vec. 

             

        • Anglická kuchyňa
          • Anglická kuchyňa

          • Dňa 12. mája 2016 si žiaci 6. B triedy vyskúšali v školskej kuchynke variť podľa tradičných anglických receptov. Keďže varenie prebehlo v rámci vyučovania anglického jazyka, recepty i komunikácia pri práci sa niesla v anglickom jazyku. Žiaci pracovali v dvoch tímoch - jeden tím pripravoval zapekaný sendvič na waleský spôsob a druhý tím muffiny s čokoládou. Jedlá sa vydarili a všetkým chutilo.

          • Exkurzia Bzince

          • Piatok 13.5. vyrazila na svoju prvú literárno-dejepisnú exkurziu na 2. stupni  skupina 44 žiakov 5.A a 5.C triedy. Považskú Bystricu opúšťali v sprievode hustého dažďa a tmavá obloha neveštila nič dobré. Akoby mávnutím čarovného prútika sa počasie v okolí Trenčína umúdrilo a od tejto chvíle až po návrat do Považskej Bystrice nespadla už ani kvapka dažďa. Tak si mohli žiaci vychutnať zaujímavý výklad o histórii hradu Beckov, pokochať sa pohľadom po jeho  okolí, zapáliť sviečku na hrob Ľudmily Podjavorinskej a prezrieť si jej rodný dom v Bzinciach pod Javorinou či v Košariskách si prezrieť novú expozíciu venovanú M. R. Štefánikovi. Poslednou zastávkou bola Mohyla pod Bradlom, veľkolepá stavba, ktorou si slovenský národ uctil veľkú postavu našich národných dejín - M. R. Štefánika. Cestou späť sa žiaci zastavili ešte v Trenčíne. Žiaci sa na chvíľočku vrátili v čase a určite nezabudnú na miesta, ktoré videli a ktoré dýchajú históriou.

        • Babôčka bodkovaná v 6.A
          • Babôčka bodkovaná v 6.A

          • EXPERIMENT MOTÝLIA ZÁHRADA

            Trieda 5.A sa zapojila do experimentu pozorovania dokonalej premeny babôčky bodliakovej. Dňa 4. 4. 2016 sme dostali 2 plastové nádoby a v každej nádobe bolo 5 maličkých húseníc a krmivo. Húsenice v nádobe spriadali pavučinky a konzumovali potravu hryzavými ústnymi ústrojmi. Každý deň sme húsenice babôčky pozorovali a viedli sme si záznamy. Na 9. deň sa nám húsenice zavesili pod vrchnák nádoby v tvare písmena „J“. Na 10. deň sme mali v nádobe prvú kuklu a po víkende už boli všetky húsenice zakuklené. Premiestnili sme ich do sieťky a pozorovali sme, čo sa s nimi deje. Kukly menili farbu a občas sme videli ako sa trasú. Trasenie kukiel je prirodzený obranný inštinkt, ktorý má odplašiť predátora. 25. 4. 2016 nám z kukly vyletel prvý motýľ. Hneď sme do sieťky umiestnili potravu pre motýle -  rozkrájané jabĺčko, pomaranč, hrušku, hrozno, kivi a servítku namočenú v cukrovom roztoku. Mohli sme pozorovať ako motýľ cuciakom cicia nektár z plodov.  Dňa 26. - 27. 4. 2016 sme mali v sieťke všetky motýle babôčky bodliakovej. Sledovali sme ich pohyb, pestrofarebné zafarbenie krídel a celkovú stavbu tela. Pri pozorovaní sme si všimli, že naše babôčky mali iba 2 páry končatín, čo bolo pravdepodobne zapríčinené mutáciou, ktorá sa dedí z rodičov na potomstvo. Dňa 2. 5. 2016 sme cez veľkú prestávku  motýľov vypustili do voľnej prírody. Vo voľnej prírode prežijú len tí najsilnejší jedinci. Dĺžka  ich  života je 2 – 4 týždne.

            Experiment nás veľmi zaujal. Bolo úžasné sledovať tajomstvo prírody takto zblízka.

          • Beseda s dobrovoľníkmi

          • Dňa 9. 5. sa žiaci 8.A a 8.B stretli so zaujímavými  mladými ľuďmi,  ktorí ich prostredníctvom rôznych aktivít a prezentácie vlastnej práce vtiahli do diskusie o súčasnom fenoméne – migrácii. Janka z Považskej Bystrice a jej priateľ Gabriel z Nemecka sú dobrovoľníci, ktorí pracovali v niekoľkých utečeneckých táboroch a  sami pripravujú dobrovoľníkov. Ich svedectvá o osudoch ľudí a beseda o rôznych aspektoch tohto problému umožnila žiakom zamyslieť sa nad jeho zložitosťou, nad jednostrannosťou kultúry strachu a aktívne sa k tejto téme vyjadriť.  

              

        • Ukážka práce policajnej kynológie
          • Ukážka práce policajnej kynológie

          • Mesiac máj je v 9. ročníku venovaný aktivitám prevencie negatívnych spoločenských javov a podporou zdravého životného štýlu. Vo štvrtok 05. mája našu ZŠ navštívili policajní kynológovia so svojimi štvornohými zverencami. Tieto psy  - belgický a nemecký ovčiak - sa špecializijú na vyhľadávanie drog. Policajti žiakom vysvetlili, ako sa psy cvičia, predviedli, ako sa s nimi pracuje v teréne. Žiakov tiež informovali o nebezpečenstvách držania a užívania drog.

            Preventívne akcie budú pokračovať workshopom Mladí ľudia pre život.

        • Literárna exkurzia Orava
          • Literárna exkurzia Orava

          • Dňa 3. 5. 2016 sa žiaci 6.A a 6.B triedy vybrali po stopách našich slovenských spisovateľov.

            Prvá zastávka bola v Dolnom Kubíne v múzeu P. O. Hviezdoslava. Žiaci si vypočuli zaujímavý výklad o jeho živote a tvorbe. Ich cesta potom viedla  do Jasenovej, kde sa nachádza pamätný dom M. Kukučína. Žiaci spoznali najdôležitejšie fakty a udalosti zo života spisovateľa. Ďalšia zastávka bola na Oravskom hrade. Žiaci sa oboznámili s históriou hradu  a mohli spoznať jeho krásy.

             

        • Projekt Motýlia záhrada
          • Projekt Motýlia záhrada

          •  

            Žiaci 4.B mali možnosť vidieť fascinujúci svet prírody zblízka. Sledovali vývoj motýľa “Babôčka Bodliaková“ od húsenice, cez kuklu až po vyliahnutie prekrásneho motýľa. Celý experiment trval 26 dní. Počas neho žiaci zaznamenávali do denníka každú zmenu. O húsenice a motýle sa starali až do vypustenia do voľnej prírody – školskej záhrady. Experiment sa vydaril, žiaci si z neho odniesli novú skúsenosť a zároveň mali z toho veľkú radosť.

          • Zápis do 1. ročníka 2016/2017

          • Vážení rodičia budúcich prvákov!

            Oznamujeme Vám, že v budúcom školskom roku otvoríme tri prvácke triedy.

            Po rozhodnutia o prijatí Vášho dieťaťa si môžete prísť do kancelárie Mgr. Duchoslavovej - zástupkyne riaditeľky školy v dňoch 02. 05. od 9,00-12,00; 03. 05. 12,00-16,00; 04. 05. od 10,00-16,00. Prevzatie rozhodnutia MUSIA PODPÍSAŤ OBAJA RODIČIA. V PRÍPADE, ŽE SA DOSTAVÍ IBA JEDEN RODIČ, JE NUTNÉ PRINIESŤ SI SPLNOMOCNENIE.

        • 2. A na Ekojarmoku
          • 2. A na Ekojarmoku

          • 8. EKOLOGICKÝ JARMOK PRI PRÍLEŽITOSTI  DŇA ZEME

            Dňa 21.4.2016  mali žiaci 2. A  hodinu  prírodovedy na Ekologickom jarmoku , ktorý sa uskutočnil pri príležitosti Dňa Zeme. Zaujali ich ukážky výrobkov, ktoré dostali druhú šancu a vznikli z odpadových materiálov, poučili sa o tom, aká dôležitá je pôda, dozvedeli sa aj o separovaní odpadu .

             Svoje nové vedomosti určite využijú v škole aj doma.

             

             

          • Divadielko o razisme

          • „Každý z nás sa matke narodil,

              každý z nás iba biele mlieko pil,

             nikto si svoj pôvod vopred neurčil,

             každý sa narodil preto, aby žil,...“

                        Dňa 19. 4. 2016 si žiaci nášho ŠKD pozreli ,,Divadielko o rasizme" v podaní žiakov 8.B triedy: Rebeky Kostelanskej, Martina Wolfa, Denisa Kalivodu a Adama Bazalu. Deti sa oboznámili s pojmom rasizmus, videli dve krátke scénky, vypočuli si báseň o rasizme a vedeli odpovedať na otázky kladené účinkujúcimi. Za svoje odpovede dostali sladkú odmenu.

             

        • Netradičná vlastiveda v 4.B
          • Netradičná vlastiveda v 4.B

          • Triedna učiteľka 4.B  Mgr. Martina Somorová ponúkla žiakom zaujímavý spôsob získavania poznatkov o ľudovej kultúre našich predkov, iné zdroje čerpania informácií. Vytvorili si výstavku predmetov ľudovej kultúry, ktoré prezentovali pred spolužiakmi a riešili úlohy v pracovných listoch na danú tému.

          • Deň narcisov 2016

          • V piatok, 15. apríla 2016, sa uskutočnil v našej škole už 25. ročník zbierky Ligy proti rakovine – Deň narcisov. Aj tento rok sme mali práve vďaka kvietku narcisu pocit, že je všetko okolo nás krajšie, farebnejšie, pozitívnejšie. Jeho pripnutím sme sa pridali k tejto jedinej  verejno-prospešnej finančnej zbierke Ligy proti rakovine. Jeho nosením sme vyjadrili spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom bez ohľadu na vek či onkologickú diagnózu. Finančným príspevkom pomáhame pri realizovaní množstva programov a projektov, ktoré ľuďom s ťažkým ochorením pomáhajú prekonávať najťažšie obdobie života  – obdobie liečby i po liečbe.

            Podarilo sa nám vyzbierať sumu : 335,7 €

            ..........ďakujeme.............

        • Netradičné vyučovanie slohu v 7.A
          • Netradičné vyučovanie slohu v 7.A

          • V stredu 13. 04. si siedmaci vyskúšali, že hodina slohu sa môže odohrávať aj inde, ako v triede a ináč, ako len písaním na dvojhárok. Keďže témou slohovej práce bol dynamický opis, teda opis pracovnej činnosti, rozhodli sme sa skúsiť niečo nové. Žiaci kúpili piškóty, jahodový kompót, mlieko, puging a šľahačku a z nich v školskej kuchynke pripravili pudingovo-šľahačkové poháre. Rôzne si ich dozdobili a zjedli. Po umytí riadu a uprataní kuchyne celý pracovný postup samostatne napísali a zoštylizovali do svojich slohových prác. Pozrite si obrázky, ako sa im darilo.

        • Exkurzia v miestnej TV
          • Exkurzia v miestnej TV

          • Dňa 12. apríla 2016 sa žiaci 5. B triedy zúčastnili v rámci mediálnej výchovy ako prierezovej témy exkurzie do regionálnej televízie TV Považie. Žiakov privítal riaditeľ televízie pán Peter Galovič, ktorý im vysvetlil fungovanie a štruktúru televízie a postup pri výrobe mediálnych príspevkov. Potom si žiaci v sprievode pani moderátorky a redaktorky Anny Ďurkechovej prezreli priestory televízie - pracovňu moderátorov a redaktorov, strižňu, dabingovú miestnosť a televízne štúdio. Pani redaktorka nás v sprievode kameramana oboznámila s fungovaním jednotlivých pracovísk televízie. Žiaci si mohli na vlastnej koži vyskúšať dabing, či prácu redaktora a moderátora v štúdiu. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila.

            Ďakujeme pracovníkom TV Považie za možnosť nahliadnuť do zákulisia televízie.

            Zostrih exkurzie žiakov bude odvysielaný v TV Považie a môžete si ho pozrieť aj na internetovej stránke TV Považie.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje