• Na výtvarnej aj o architektúre

          • V tomto školskom roku sa naša škola prihlásila do projektu Deti a architektúra, ktorý pre nás pripravilo Vydavateľstvo Eurostav. Žiaci sa zamýšľajú nad obsahom pojmu architektúra, zoznamujú sa s najznámejšími dielami svetovej architektúry, z ktorých samozrejme už mnohé poznajú, ale  teraz ich vidia v trochu inom svetle. A kto sú zakladatelia modernej slovenskej architektúry? Ktoré  sú jej ikony?  To všetko  a ešte mnoho iných zaujímavostí sa dozvedajú zábavnou formou prostredníctvom e– learningového kurzu. Kurzom ich vtipne sprevádza  panáčik –  Genius loci, ktorý sa im nezabudne predstaviť a poinformovať ich o svojej mimoriadnosti. To, čo sa deti v kurze naučili si preverujú v záverečnom kvíze. Potom navrhujú vlastné múzeá, vedecké centrá, mrakodrapy, rodinné domy a všelijaké stavby od výmyslu sveta. Tie najkrajšie poputujú do výtvarnej súťaže, ktorá je záverečnou bodkou projektu

          • Medzinárodný deň knižníc

          • Dňa 26. 10. 2015 sa uskutočnil v našej škole Medzinárodný deň školských knižníc. Žiaci 1.-4. ročníka sa zoznámili s tvorbou Márie  Ďuríčkovej. Príbeh im vyrozprávali žiačky 8. A Ďuratná a Križanová ako Danka a Janka. Šiestaci súťažili v kvíze o Ezopovi. Žiaci 8. ročníka, po prečítaní kapitoly z knihy Futová, Brat: Chlapci padli z višne, dievčatá z jahody, dokázali svoj postreh i vedomosti zo slovenského jazyka. Štvrtáci sa vo vestibule oboznámili s Ľudovítom Štúrom, v knižnici vyriešili kvíz a napísali pozdravy-oslávencovi Ľudovítovi Štúrovi. Blahoželania potom umiestnili na panel vo vestibule. Deťom sa MDŠK páčil.

        • Titanic
          • Titanic

          • Dňa 21.10. 2015 sme  využili bezplatné cestovanie vlakom pre žiakov a vybrali sme sa do bratislavskej Incheby.

            So žiakmi ôsmych ročníkov sme sa zúčastnili výstavy legendárnej britskej lode Titanic, ktorá vyplávala na svoju prvú a žiaľ aj poslednú plavbu, 10. apríla 1912 o 12 : 14 hod z írskeho Southamptonu.

            Každý žiak obdržal pri vstupe na výstavu „palubný lístok“ s konkrétnym menom reálneho cestujúceho, jeho stručnou charakteristikou aj triedou, v ktorej cestoval. Počas prehliadky sme videli veľa artefaktov, ktoré sa zachovali vo vraku, pozreli sme si krátky film o priebehu celej stavby aj plánovaní prvej plavby tohto kolosálneho zaoceánskeho parníka.Celou výstavou  nás sprevádzal audiosprievodca, ktorého dostal každý žiak, takže si mohol individuálne prechádzať výstavou. V poslednej časti sme  mali možnosť dotknúť sa „ľadovca“ a započúvať sa do zvukov v strojovni pred potopením...Do svojej cieľovej stanice, New York , Titanic nikdy nedoplával. Potopil sa po zrážke s ľadovcom, 15.apríla 1912 o 02. 20hod.

            V záverečnej časti výstavy  si každý žiak mohol podľa svojho palubného lístka na zozname cestujúcich vyhľadať, či plavbu prežil, alebo skončil ako nezvestný...Na rozdiel od nešťastníkov z Titaniku my sme dorazili domov všetci v zdraví a v pohode

          • 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra

          • Prísť, dozvedieť sa niečo nové, zasúťažiť si – tak to bolo poslaním súťažného popoludnia, ktoré sa konalo dňa 20.10.2015 a bolo venované osobnosti Ľudovíta Štúra. Podujatia sa zúčastnili dvojčlenné družstvá  5. -6. ročníka. Súťažiaci si najskôr pozorne vypočuli a pozreli prezentáciu o tomto významnom dejateľovi. Po nej nasledoval vedomostný test týkajúci sa života  a diela Ľ. Štúra. Nakoniec si účastníci zmerali sily v lúštení tajničky, v ktorej mohli opäť využiť vypočuté informácie z prezentácie či svoje vlastné poznatky získané štúdiom internetových či knižných zdrojov. Každá súťaž má svojich víťazov, takže poradie tried bolo nasledovné:

            1. miesto 6.A (triedu reprezentovala Zuzana Trulíková)

            2. miesto 6.B (triedu reprezentovali Barbora Tomanová a Andrea Gregušová)

            3. miesto 5.C (triedu reprezentovali Nina Kadáková a Veronika Fapšová)

             

        • Dejepisná exkurzia Banská Štiavnica
          • Dejepisná exkurzia Banská Štiavnica

          • Dejepisná exkurzia Banská Štiavnica

            Dňa 8.10.2015 sme išli na exkurziu do Banskej Štiavnice- do bane a do múzea v sv. Antone. Stalo sa nám tam veľa zaujímavých a dobrodružných udalostí.

            Išli sme autobusom. Za mestom Martin sa nám stala taká menšia porucha. Všetci sme boli nervózni. Asi po pol hodine po nás prišiel nový autobus. Boli sme veľmi radi. Prvá zastávka bola baňa. Každý z nás dostal helmu a pršiplášť. Dozvedeli  sme sa tam veľa nových informácií o tom, ako fungovala baňa v minulosti a čo sa v nej ťažilo. Zastavili sme sa aj v centre mesta Banská Štiavnica. Na námestí Svätej Trojice sme okrem morového stĺpu mohli vidieť aj rodný dom Maríny. Cestou z námestia sme nevedeli nájsť parkovisko, na ktorom stál náš autobus. Tak sme v meste trochu zablúdili, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Autobus sme našli a mohli sme ísť ďalej. Našou nasledujúcou zastávkou bolo múzeum v sv. Antone. V ňom sme chodili po miestnostiach, v ktorých kedysi žili šľachtici a taktiež sme sa od sprievodkyne dozvedeli veľa zaujímavých faktov z minulosti. A keď nás sprievodkyňa mala vypustiť zo zámku,zasekol sa jej kľúč a nešlo odomknúť. Ale po pár minútach sa jej to podarilo. Našou poslednou zastávkou bolo obchodné centrum Tulip v Martine. Ale keďže cestou z múzea sme vošli do dlhej kolóny, mali sme na rozchod len pol hodinu. Do Považskej Bystrice sme prišli o 20:00, takže sme aj napriek všetkým časovým obmedzeniam stihli doraziť v čase predpokladaného príchodu.

            Takéto udalosti nezažívame každý deň a na túto exkurziu budeme ešte dlho spomínať. 

            Alexandra, Kristína, Natália, Jessica

        • Pedagógovia v CERN-e v Švajčiarsku
          • Pedagógovia v CERN-e v Švajčiarsku

          • Naši pedagógovia navštívili CERN vo Švajčiarsku

                     V dňoch 12. až 16.9.2015 štyridsať učiteľov z celého Slovenska navštívilo Európsku organizáciu pre jadrový výskum CERN vo Švajčiarsku. Do najväčšieho laboratória časticovej fyziky na svete sa dostali vďaka národnému projektu „Podpora polytechnickej výchovy na základných školách“.

                     Zo 177 zapojených škôl na základe plnenia aktivít projektu boli úspešne z našej školy vybratí až traja pedagógovia: Mgr. Ľ. Bukvaiová za biológiu, Mgr. E. Rojková za chémiu a Mgr. L. Špániková za fyziku..

            Exkurzia v CERNE neďaleko Ženevy bola úžasným zážitkom pre všetkých účastníkov a potvrdila, že výskum a poznávanie najmenších častíc hmoty je nevyhnutným predpokladom pre rozvoj všetkých oblastí ľudskej činnosti. Prostredníctvom dvoch úspešných slovenských vedcov pôsobiacich v CERNE, ktorí sprevádzali pedagógov pri prehliadke technologických stredísk a hál, boli najzaujímavejšie informácie o urýchľovačoch častíc a riadiacej centrále experimentu AMS (The Alpha Magnetic Spectrometer), kde bolo možné naživo pozorovať expertov pri nepretržitom spojení modulu zo Zeme s vesmírnou stanicou.

            V rámci zahraničnej pracovnej cesty navštívili učitelia aj vedecké centrum Technorama vo Winterthure, kde na interaktívnych modeloch a simuláciách si mohli overiť a vyskúšať fungovanie vedeckých princípov a fyzikálnych javov.  Všetky poznatky z exkurzie budú pedagógovia aktívne využívať vo vyučovacom procese. K tomu im bude slúžiť aj množstvo nových, moderných pomôcok, ktoré boli dodané do škôl zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania.

        • Exkurzia Osviečim
          • Exkurzia Osviečim

          • Piateho októbra 2015 navštívili žiaci deviatych a ôsmich tried našej základnej školy najväčší a najznámejší koncentračný tábor z obdobia druhej svetovej vojny Osviečim. Pod cynickým  nápisom Arbeit macht frei, boli oboznámení so stručnou históriou tohto tábora, ktorá sa začala v roku 1940, keď bol priestor bývalých kasární poľskej armády, včlenený do štruktúry nemeckých koncentračných táborov.  Následne prehliadka pokračovala v priestoroch tábora Auschwitz I. Počas tejto časti exkurzie získali žiaci informácie o každodenných praktikách v koncentračných táboroch, o metódach dozorcov a krutých životných podmienkach. Nechýbala ani návšteva národného pavilónu a obísť sme nemohli ani jedinú dochovanú plynovú komoru. Následne sa žiaci autobusom presunuli do neďalekého tábora Auschwitz II, ktorý bol vybudovaný z kapacitných dôvodov, pretože pôvodný tábor bol natoľko preplnený, že nestíhal plniť svoju funkciu. Po približne trojhodinovej prehliadke sme pokračovali smer Bielsko-Biała, kde sa žiaci mohli v miestnom nákupnom centre odreagovať z náročného dopoludňajšieho programu .

             

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2015/2016

          • Druhého septembra sme na školskom dvore slávnostne otvorili školský rok 2015/2016. Zúčastnili sa ho naši žiaci, pedagógovia a mnohí rodičia a starí rodičia. Žiakov privítal aj poslanec mestského zastupiteľstva Ing. Ľubomír Kubovič.

            Všetkým prajeme úspešné vykročenie do školského roka!

        • školský tábor
          • školský tábor

          • Prvých osem prázdninových dní patrilo na našej ZŠ dennému letnému táboru. Pre deti bol pripravený pestrý program: tvorivé dielne, kurz spoločenského tanca, maratón v aerobiku, hľadanie pokladu, výlet do Manínskej tiesňavy, športové súťaže,...

            Tábor sa stretol s veľkým záujmom, po jeho mimoriadne úspešnom priebehu ho budeme opakovať aj o rok.

        • Slávnostné ukončenie školského roka 2014/2015
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2014/2015

          • V utorok 30. júna sme na školskom dvore a následne v triedach slávnostne ukončili školský rok. Za zriaďovateľa prijal naše pozvanie Ing. Ľubomír Kubovič, poslanec mestského zastupiteľstva a člen Rady školy.

            Ocenení boli žiaci, ktorí úspešne reprezentovali našu ZŠ na okresnej, krajskej a celoslovenskej úrovni v najrôznejších olympiádach alebo súťažiach. Tortami boli odmenené triedy, ktoré nazbierali najviac zberového papiera.

            Všetkým žiakom prajeme pekné prázdniny a uvidíme sa 2. septembra!

        • Olympijský deň „Hýb sa, uč sa, objavuj!“
          • Olympijský deň „Hýb sa, uč sa, objavuj!“

          • Tento rok bola naša škola opäť hostiteľom mestských festivalov pre materské (04. 06.) a základné školy (05. 06.)s názvom Olympijský deň „Hýb sa, uč sa, objavuj!“ Zúčastnili sa ich všetky materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Považská Bystrica.

            Každá škola vyslala 10 členné družstvo tretiakov a štvrtákov, ktorí súťažili v klasických atletických disciplínach ako sú šprinty, hody, skoky, štafeta. 1. miesto  po súčte bodov získala ZŠ sv. Augustína, 2. miesto naša ZŠ a 3. miesto ZŠ Slovenských partizánov.

        • Fyzikálna exkurzia 7. ročník
          • Fyzikálna exkurzia 7. ročník

          •  

            V piatok 22. 5.  sa žiaci 7. ročníka a 6. B zúčastnili spolu s pani učiteľkami Špánikovou a Staníkovou pútavej prednášky v sklárskej dielni vo Valaskej Belej. Pán sklár predviedol svoje majstrovstvo a umožnil zvedavým deťom vyfúkať si niečo zo skla. 

            Program exkurzie pokračoval na meteorologickej stanici na letisku v Prievidzi, kde nás pani meteorologička previedla meteorologickou záhradkou.

            Letci na prievidzkom letisku nám ukázali svoje tajomstvá pri konštrukcii lietadiel.

            Všetci žiaci so záujmom absolvovali jednotlivé časti exkurzie.

        • Medzinárodný deň detí
          • Medzinárodný deň detí

          • V piatok 29. mája sme s našimi žiakmi spoločne oslávili Medzinárodný deň detí. Deviataci si pod vedením učiteľov pripravili na školskom dvore 20 súťažných disciplín, ktoré preverovali rýchlosť, silu, ale aj šikovnosť žiakov. Podmienkou získania darčeka bolo absolvovanie 10 disciplín podľa vlastného výberu, pričom väčšina žiakov sa rozhodla vyskúšať všetky súťaže. To, že boli úspešní všetci, si pozrite na fotografiách.

        • Deň matiek 3.B
          • Deň matiek 3.B

          •  

            Deň matiek v 3.B

            Pri príležitosti Dňa matiek žiaci 3.B  spolu s triednou učiteľkou pripravili pre mamičky a babičky krátky kultúrny program.

            Deti boli odmenené veľkým potleskom  a úsmevom na tvárach mamičiek a babičiek.

          • Čo máme i nemáme robiť!

          • Dňa 19.05.2015 si žiaci 8.C triedy-Michal Franek, Erik Wagner, Paulína Cibičková, Vanesa  Ďuratná, Lenka Brigantová, Martina Lafeková a Kristína Debnárová pripravili malé divadielko o správaní sa k prírode i k starším ľuďom. Scenár napísala Paulína Cibičková. Herci svoje úlohy zahrali s chuťou a boli odmenení potleskom detí ŠKD.
             

          • Solárny deň 2015

          •  

            Prvé dva májové týždne patria v Európe oslave Slnka. V rámci Európskych solárnych dní sme už po tretíkrát zorganizovali školské podujatie Solárny deň 2015. Nielen výzdoba školy výtvarnými prácami žiakov a modelmi solárnych zariadení,  žlté balóniky, či žiaci v žltých tričkách pripomínali význam Slnka. V krátkom programe bol úspešne uvedený autorský film žiakov Adama Bazalu a Juraja Kalivodu zo 7.B triedy. Súčasťou osláv bolo vytvorenie „živého Slnka“ na školskom dvore všetkými žiakmi našej školy.

             

          • Exkurzia Mochovce

          • V piatok 15.5.2015 naši ôsmaci a deviataci  zavítali do Atómovej elektrárne v Mochovciach. V novovybudovanom najmodernejšom infocentre o energii Energoland si mohli pozrieť 3D kino, zahrať energohry, skúmať, objavovať, baviť sa s virtuálnou sprievodkyňou Gaiou vo virtuálnej realite. Zároveň absolvovali prehliadku areálu AE, doplnenú odborným výkladom sprievodcu. Návšteva atómovej elektrárne bola pre žiakov nezabudnuteľným zážitkom.

          • Literárna exkurzia Orava

          • V stredu, 6.5. 2015,sa žiaci 6. ročníkov zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie na Oravu. Prvou zastávkou bola prehliadka Čaplovičovej knižnice a múzea P.O. Hviezdoslava. Žiaci si vypočuli zaujímavý výklad, prezreli vystavované exponáty a potom ich kroky smerovali na Historický cintorín v Dolnom Kubíne, kde si prezreli miesta posledného odpočinku významných dejateľov: P.O. Hviezdoslava, Janka Matúšku či L. N. Jégého.

            V Jasenovej, ktorá bola ďalšou zastávkou exkurzie,  si prezreli rodný dom Martina Kukučína, v ktorom je v súčasnosti múzeum tohto významného slovenského realistického autora. Žiaci si so záujmom vypočuli slová lektorky a pozreli si i bronzovú sochu tohto autora v blízkosti jeho rodného domu.

            Treťou zastávkou bol Oravský Podzámok a prehliadka Oravského hradu, ktorá sa žiakom veľmi páčila a vystavované exponáty ich zaujali.

            Spoznať miesta dýchajúce históriou, spoznávať osudy známych slovenských spisovateľov a básnikov, vidieť predmety, veci, knihy, ktoré boli súčasťou ich života, vypočuť si zaujímavé rozprávania o ich živote a tvorbe - to bol cieľ tejto exkurzie a tento cieľ exkurzia určite splnila.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje