• Deň otvorených dverí pre verejnosť

          • 16. októbra 2014 sme pre širokú verejnosť pripravili deň naplnený netradičným vyučovaním. Vo všetkých učebniach rodičov privítali sprievodcovia z radov žiakov a ukázali im zaujímavé pokusy, tvorbu výrobkov, prezentácie a netradičné športy.

            Tátao akcia sa uskutočnila pri príležitosti 55. výročia založenia našej ZŠ.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • V týždni od 29. 9. do 3. 10. 2014 Žiaci štvrtého ročníka nadviazali na aktivity minulého školského roka, kedy si v rámci projektu Školy podporujúcej zdravie rozšírili svoje poznatky o zdravom stravovaní.

            V pondelok si žiaci zopakovali zásady zdravej výživy, znovu si pripomenuli rozdelenie zložiek potravy do pyramídy zdravého stravovania. 

                     Od utorka do piatku „hľadali“ typy potravín a zadeľovali ich do jednotlivých poschodí pyramídy. Zároveň zbierali recepty z potravín jednotlivých pyramídových poschodí a za všetky tieto aktivity získavali body.

            Dopadlo to takto:

             

            utorok

            streda

            štvrtok

            piatok

            prémie

            spolu body

            4.  A

            11

            58

            18

            26

            170

            283

            4.  B

            9

            27

            11

            5

            12

            64

            4.  C

            13

            56

            24

            61

            14

            168

             

            UMIESTNENIE:

            1.  miesto – 4. A – 283 bodov
            2.  miesto – 4. C – 168 bodov
            3.  miesto – 4. B –   64 bodov

            V aktivitách týždňa zdravej výživy prebiehajúcich počas vyučovacieho procesu nadviazali žiaci aj v školskom klube detí, kde sa spolu s p. vychovávateľkami Kubičinovou a Kubišovou venovali tejto téme prostredníctvom rôznych aktivít. V rámci činnosti ŠKD sa s deťmi rozprávali o témach súvisiacich so zdravou výživou - jej dôležitosť, zastúpenie jednotlivých zložiek potravy, chute, pitný režim, zdravé raňajky, pyramída zdravia. Deti vymaľovávali tematické omaľovánky, riešili hádanky, spievali piesne, ochutnávali rozličné ovocie a zeleninu.

                     Žiaci navštívili školskú kuchynku s cieľom pripraviť si zdravé a chutné jedlo, ukázať si jeho servírovanie. S pomocou pani vychovávateliek deti pripravili cestoviny, nátierky. Na bagetách sa naučili správnym zručnostiam krájania. Celý týždeň sme spoločne dbali na zdravý olovrant.

            Tento týždeň síce už skončil, ale zdravého stravovania sa nevzdávame a určite sa budeme snažiť pokračovať aj naďalej. Veď zdravie máme len jedno!                    

             

              

             

          • Mesiac úcty k starším

          • Dňa 14.10.2014, v rámci Mesiaca úcty k starším, si deti zo 7.C-Michaela 
            Bernátová, Monika Ondrejková, Klára Bieliková, Ema Balážová a Michal 
            Viskup-pripravili príbeh o babičke, ktorej ľudia radi pomohli. Žiaci z 
            škd si predstavenie so záujmom vypočuli a potom odpovedali na 
            otázky.Vedeli, ako sa máme správať k starším, prečo im máme uvoľniť 
            miesto v dopravnom prostriedku, prečo máme chodiť na návštevu k nim a 
            rozprávať sa s nimi...Deti škd na všetky otázky správne odpovedali.
            
        • Jesenné atletické sústredenie 5.C
          • Jesenné atletické sústredenie 5.C

          • V dňoch 8. – 10.10 2014 absolvovala  trieda  5.C jesenné sústredenie v  horskom hoteli  Fram na Javorníkoch. So žiakmi ho absolvovali  tréneri  Katarína Martincová a Tomáš Kukučka. V prvý deň počasie mladým atlétom prialo, bolo krásne slnečno, a tak si zopakovali doteraz naučené športové činnosti, rozvíjali vytrvalostné schopnosti na lyžiarskom kopci a deň zakončila túra po hrebeni Javorníkov,  ktorá mala dĺžku asi 3,5 km. Po túre čakala na deti regenerácia v podobe sauny, bazéna a večere. Po večeri v spoločenskej miestnosti prebrali teóriu atletických disciplín a zhodnotili deň. Druhý deň začal rozcvičkou, pokračoval súťažou v cezpoľnom behu pre jednotlivcov aj družstvá, poobede žiaci absolvovali ďalšiu túru, ktorá merala 4,5 km a bola zameraná na orientovanie v teréne a na rozvoj vytrvalosti.  Po túre mali deti opäť možnosť regenerácie v saune a v bazéne. Nasledovala večera, vyhodnotenie súťaží a spoločenské hry. Tretí deň sa odohrával tiež v bežeckom duchu. Obedom sa sústredenie skončilo. Sústredenie prebehlo bez zranenia a chorôb a  zámer utužiť kolektív a rozvíjať pohybové schopností sa podaril. Deti si odniesli domov veľa pekných i užitočných zážitkov.

          • Európsky deň jazykov

          • V dňoch 26. 9. – 3. 10. 2014 sa na našej škole uskutočnili rôzne aktivity v rámci  Európskeho dňa jazykov, ktorý sa každoročne oslavuje 26. septembra v členských krajinách EÚ. Jeho cieľom je zachovávať jazykovú rozmanitosť európskych krajín a podpora štúdia jazykov.

             

            Tento školský rok bol pre žiakov  pripravený informačný panel a bola odvysielaná relácia k EDJ. Žiaci sa mohli zapojiť do 2 súťaží – individuálne zodpovedaním otázok o európskych jazykoch a kolektívne vyrobením viacjazyčného plagátu za triedu. Žiaci druhého stupňa sa zúčastnili kvízu „Čo vieš o európskych jazykoch“ v multimediálnej učebni. Víťazi súťaží a úspešní účastníci kvízu boli odmenení vecnými cenami a sladkými odmenami.

             

             

        • Folklórne vystúpenie
          • Folklórne vystúpenie

          • V piatok 19. septembra 2014 sa v popoludňajších hodinách uskutočnil Budík - charitatívna akcia, ktorej výnos išiel na podporu NsP Považská Bystrica.

            Vystúpil na ňom aj súbor Křenováček z Južnej Moravy. Dopoludnia členovia tohto súboru predviedli svoje umenie žiakom našej školy. V krojoch typických pre ich región zatancovali, zaspievali, predviedli detské hry.

             

          • Recyklohry

          • Naša škola sa aj tento školský rok zapája do zberu drobného elektroodpadu RECYKLOHIER, ktorý vďaka tomu nekončí na skládke, ale je recyklovaný. Zbierať sa budú použité batérie ( každý pondelok v triedach), ale aj mobily, fény, rýchlovarné kanvice, PC, klávesnice, reproduktory, kopírky, tlačiarne,...( o ich prinesení vopred krátkym mailom informujte vedenie školy).

            Zber organizuje ASEKOL SK, ktorý školy odmeňuje školskými, výtvarnými či športovými potrebami.

            Prosíme Vás o zapojenie do projektu.

             

          • Hodnotenie INECO

          • Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil aktuálne rebríčky najlepších základných, stredných odborných škôl i gymnázií. Na zoradenie poslúžili pri základných školách výsledky z Testovania 9 a mimoriadne výsledky žiakov. Pribudli aj aktuálne údaje o zapojení škôl do vybraných testov a súťaží či údaje od Štátnej školskej inšpekcie.

            Portál ponúka i informácie o využívaní informačných technológií pri vyučovaní na školách, či o počte učiteľov na 100 žiakov. Na základe všetkých informácií potom zostavili celkové hodnotenie, a to s využitím údajov z rokov 2010 až 2013. Do hodnotenia zaradili iba tie školy, ktoré mali za posledné štyri roky aspoň 80 testovaných či zmaturovaných žiakov a 80 absolventov od začiatku roka 2012.

            Naša základná škola sa umiestnila na 57. mieste spomedzi slovenských základných škôl.

          • zmena ŠKD

          • OZNAM

             Zmena  ŠKD( školský klub detí)

            Činnosť  ŠKD OD 6.00 do 17.00

            Ranný ŠKD - pre 1. a 2. ročník bude v priestoroch bytu( vchod vľavo od hlavného vchodu)

            Ranný ŠKD - pre 3. a 4. ročník bude v triede 2.A

            Dňa 2.9.2014 činnosť ŠKD pre 2.- 4.ročník bude do 14.00 v 3.A triede.

            Riadna činnosť ŠKD bude až od 3.9.2014.

             

                 

          • Začiatok školského roka

          • Slávnostný začiatok školského roka bude v utorok 02. septembra 2014 o 9.00. Za priaznivého počasia sa uskutoční na školskom dvore, v prípade nepriaznivého počasia v jednotlivých triedach.

            Žiakov 1. ročníka budú čakať triedne pani učiteľky vo vestibule školy.

            Tešíme sa na Vás!

          • Mládežnícky svetový šampionát v behu do vrchu

          • 29. júna 2014 sa v talianskom meste Arco konal 9. svetový šampionát v behu do vrchu pre pretekárov do 18 rokov.

            Zo šestice zúčastnených Slovákov si najlepšie počínal náš žiak Andrej Mitašík, ktorý v súťaži chlapcov skončil v konkurencii 47 vrchárov na 27. mieste. Gratulujeme!

        • Hľadáme nových olympionikov
          • Hľadáme nových olympionikov

          • V utorok 24. 06. 2014 sa v Dubnici zúčastnili atléti zo 6. a 7.C celoslovenskej súťaže Hľadáme nových olympionikov.  Našu školu reprezentovali Dáša Grznárová, Andrej Harant, Paulína Cibičková a Michal Franek. Dievčatá súťažili v behu na 600 m, chlapci v behu na 1000 m.

            Naši športovci sa umiestnili na 1. mieste. Gratulujeme!

        • Majstrovstvá Slovenska v atletike ZŠ
          • Majstrovstvá Slovenska v atletike ZŠ

          • Dňa 20. 06. 2014 sa naši žiaci zúčastnili Majstrovstiev Slovenska v atletike ZŠ v Trnave.

            Do súťaže postúpilichlapci aj dievčatá ako majstri Trenčianskeho kraja.  Z jednotlivcov sa najlepšie darilo Andrejovi Mitašíkovi 9.C, ktorý sa stal majstrom Slovenska v behu na 1000m. Bronz získala štafeta chlapcov na 4 x 60 m v zložení Mitašík, Kubena, Návoj, Paulec.

            V súťaži družstiev sa chlapci umiestnili na 5. mieste, dievčatá obsadili 6. priečku.

            Atlétov pripravovali Mgr. Martincová, Mgr. Dudr, Mgr. Kubiš.

          • Dotácie na stravu a školské potreby na šk.rok 2014/2015

          • Oznam pre rodičov

            Oznamujeme Vám, že od 16.07.2014 do 10.08.2014  musia rodičia predložiť na MsÚ doklady z ÚPSVaR – potvrdenia + vyhlásenia, na základe ktorých sa budú vyhotovovať nové zoznamy detí z  rodín v  HN a  ŽM pre poskytnutie dotácie na stravu na október 2014 a školské potreby pre I. polrok ŠR 2014/2015.

            ( od 28.7.2014 – 1.8.2014 hromadná dovolenka na MsÚ)

        • Najlepšia športová škola Trenčianskeho kraja
          • Najlepšia športová škola Trenčianskeho kraja

          •  

            Dňa 12.6.2014 sa na Trenčianskom hrade uskutočnilo odovzdávanie ocenení najtalentovanejším žiakom v Trenčianskom kraji. Organizátorom bol Ing. Štefan Bohúň, prednosta Okresného úradu v  Trenčíne.Ocenovali sa výsledky dosiahnuté vo vedomostných, záujmovo – umeleckých a športových súťažiach.

            Ocenenie Talent Trenčianskeho kraja v oblasti športu získal náš žiak Andrej Mitašík. Ďakovný list dostal Mgr. Juraj Kubiš - tréner tohto žiaka.

            Naša škola  bola vyhlásená ako najúspešnejšia športová škola v Trenčianskom kraj a získali sme putovný pohár pre najúspešnejšiu školu. Riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová dostala ocenenie a ďakovný list pre riaditeľku najúspešnejšej športovej školy v Trenčianskom kraji.

            Ocenenie prevzal Mgr. Juraj Kubiš

        • Olympiáda základných škôl
          • Olympiáda základných škôl

          • 12. 06. 2014 bola naša škola opäť organizátorom Olympiády základných škôl. Zúčastnilo sa jej 100 súťažiacich z 9 základných škôl z Považskej Bystrice. Tretiaci a štvrtáci medzi sebou pretekali v hode kriketkou, hode plnou loptou, skoku do diaľky, behu na 60m, štafeta 4x60m.

            Hosťom podujatia bola úspešná slovenská bežkyňa Lucia Klocová.

            Naša ZŠ obhájila ziskom mnozstva medailí 1. miesto družstiev a opätovne získala putovný pohár primátora mesta.

             

        • Športové dopoludnie
          • Športové dopoludnie

          •  V sobotu 07. 06. 2014 sa na ihrisku za našou ZŠ uskutočnilo Športové dopoludnie v rámci Dňa Strojárenskej štvrti.

            Boli pripravené  súťažné disciplíny - skok z miesta, streľba na basketbylový kôš, skákanie na fit lopte, zhadzovanie plechoviek,... pre našich žiakov a deti z materských škôl. V stánkoch bolo pripravené občerstvenie pre všetkých zúčastnených a tiež výrobky z krúžkov a školského klubu detí. Pozrite si foto v galérii.

        • Literárno - dejepisná exkurzia 5. r.
          • Literárno - dejepisná exkurzia 5. r.

          • V piatok 6. júna sa piataci vzdelávali na literárno - dejepisnej exkurzii.  Hneď ráno si prezreli Beckovský hrad v sprievode jeho kastelána a vypočuli si mnohé zaujímavosti z jeho histórie.

            Druhá zastávka bola v rodisku Ľudmily Podjavorinskej v Bzinciach pod Javorinou, kde si žiaci prezreli múzeum tejto autorky a zapálili sviečku na jej hrobe.

            Na vrchole Bradla si vypočuli životopis Milana Rastislava Štefánika a obdivovali jeho monumentálnu mohylu.

            V Piešťanoch si prezreli Balneologické múzeum s archeologickými a etnografickými zbierkami.

            Exkurziu zakončili krátkou prehliadkou Trenčína.

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje