• Mesiac fotografie
          • Mesiac fotografie

          • Vedeli ste, že november je MESIAC FOTOGRAFIE?

                     Žiaci z 2.B na to nezabudli a pripravili si výstavu fotografií a starodávnych fotoaparátov pre žiakov I. a II. stupňa na ZŠ Školskej v Považskej Bystrici.

            Na výstave si žiaci mohli nájsť informácie: kto použil pojem FOTOGRAFIA a jej význam, o prvej čierno-bielej a farebnej fotografií, aké sú námety na fotografiu, porovnať zaznamenanú históriu našej železničnej stanice od roku 1950 - 2013, popozerať si starodávne fotografie, fotoaparáty. Mohli si informácie o fotografiách a fotoaparátoch nájsť aj v knihách alebo sa inšpirovať žiakmi z 2.B, ktorí sa zahrali na fotografov a doplnili výstavku vlastnými fotografiami. Druháci sa dozvedeli aj veľa zaujímavých vecí od pána Mgr. Haranta, ktorý sa rád venuje fotografovaniu.

                         Ďakujeme za krásnu besedu, rodičom za požičanie fotoaparátov, druhákom za spoločné vytvorenie výstavky a našim žiakom a kolegom za návštevnosť :)

                                                                                     Žiaci 2.B a pani učiteľka Matulová

             

        • Keramická dielňa
          • Keramická dielňa

          • " Keramika je náplňou môjho života, každý jeden môj výrobok vzniká s rovnakou dávkou lásky a nadšenia." Tak sa žiakom 1. stupňa prihovárala keramikárka Soňa Zelisková z Dubnice nad Váhom. Stretli sa s ňou v priestoroch Osvetového strediska v Považskej Bystrici, kde boli pre nich pripravené tvorivé dielne. Ukázala, že hoci je nevidiaca, dokáže vyčariť z hliny krásne výrobky úžitkovej i dekoratívnej keramiky. Práca s hlinou sa žiakom zapáčila, o čom svedčia aj nasledujúce fotografie.

        • Pasovačka prvákov
          • Pasovačka prvákov

          • Dňa 20. novembra 2013 bol významným dňom pre žiakov 1. ročníka. Po vyučovaní ich starší spolužiaci prijali medzi žiakov našej školy. Zúčastneným rodičom, starým rodičom a súrodencom predstavili svoju triedu, zaspievali pesničku, ukázali, že vedia čítať písmenká a riešiť matematické príklady. Ukázali sa, akí sú šikovní, múdri a tvoriví.

            Každý prvák bol pasovaný za žiaka veľkou ceruzkou, dostal šerpu, pamätný list a darčeky.

            Ďakujeme rodičom za pripravené bohaté pohostenie.

             

          • Beseda so spisovateľom

          • Dňa 26.11.2013 sa v čitárni uskutočnila beseda  s regionálnym spisovateľom Mgr. Miroslavom Králikom.

                            Naši žiaci sa prostredníctvom svojich otázok z jeho úst dozvedeli, že vydal už 16 kníh a teraz  pracuje na sedemnástej. Jednu knihu píše asi tri-štyri mesiace. Je vášnivým rybárom a hubárom. Knihy si sám vydáva i predáva. Stretáva sa s chválou i nepriazňou...

                            Je dôležité ukázať deťom aj koníčky, na ktorých sa, vo väčšine prípadov, zbohatnúť nedá, a predsa sú ušľachtilé a potrebné!

        • Návšteva kynologického klubu
          • Návšteva kynologického klubu

          • Dňa 15.11.2013 v piatok sa na našej škole uskutočnila akcia s názvom ,,WORKSHOP PSÍKOVIA“, ktorá bola určená pre žiakov 1.-6. ročníka.

            Na našu školu zavítalo 10 psíkov spolu s majiteľmi. Každý majiteľ predstavil svojho psíka a pochválil sa ním, čo všetko dokáže.

            Akcia bola spojená s prednáškou, ktorú viedla Veronika Belásová. Vysvetlila deťom, ako sa brániť pred útočiacim psom, ako zistiť, že pes chce zaútočiť na dieťa, prípadne na iného psa.

            Prednáška bola pre deti prínosná, keďže veľa z nich má doma takého maznáčika a čo - to sa dozvedeli o ich neverbálnych prejavoch.

        • Týždeň vedy a techniky
          • Týždeň vedy a techniky

          •  

            V stredu 13.11.2013 sa naši deviataci zúčastnili na podujatí venovanom Týždňu vedy a techniky na Slovensku 2013 v priestoroch MsÚ v Považskej Bystrici. Pozorne si vypočuli prezentácie a projekty  študentov SŠ, ale aj žiakov ZŠ, v ktorých dokázali vzbudiť záujem o rôzne technické odbory. Z priebežných podujatí žiakov zaujali nielen výstavky výtvarných prác, či fotografií, ale najväčším lákadlom bolo vyriešiť vedecké hlavolamy. A že máme šikovných žiakov, svedčí množstvo sladkých odmien za ich úspešné zvládnutie

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          •  

            Človek a jeho životné prostredie

            Dňa 8.11.2013 sa uskutočnila pod týmto názvom akcia pre našich

            prvákov.

             Deti si pozreli prezentáciu a privítali medzi sebou zdravotnú sestru,

            pani Oľgu Kleinovú. Besedovali s ňou o ochrane zdravia , o športe

             a zdravej výžive. Úspech mala súťaž v ochutnávaní a poznávaní

            ovocia a zeleniny. Akciu spestrila výstava zdravej stravy.

             Na záver bola veľká hostina, po ktorej zostala len tekvica . Deti

            získali vedomosti , ktoré môžu využiť v živote.

             

                                                                                              Mgr . Dunajová Z.

        • Halloween v ŠKD
          • Halloween v ŠKD

          • Deti z ŠKD sa nevedeli dočkať  oslavy Halloweenu. Po ozdobení chodby , triedy a vytvorení niektorých masiek na túto príležitosť už boli všetci netrpezliví, kedy to konečne vypukne. V utorok, 29.10. 2013, sa tak stalo hneď po vyučovaní. Strašidelné bytosti sa išli spoločne naobedovať, potom sa poprechádzali po škole i v okolí školy. Strašidielka vyľakali žiakov, pani učiteľky, kuchárky i niektorých rodičov. Po namáhovom strašení ostali všetky strigy, kostlivci , tekvičky...hladné, a tak sa mohli občerstviť dobrotami, ktoré si priniesli. Za ne ďakujeme rodičom našich príšeriek. Deti boli odmenené sladkosťami, vymaľovávankami a za odvahu dostali aj diplomy. Deti prežili príjemné , ale aj strašidelné chvíle a plné dojmov odchádzali na jesenné prázdniny

          • Šarkaniáda

          •  ŠKD usporiadal dňa 22.10.2013 súťaž v lietaní šarkanov pre deti. Žiaci mali pripravené pekné, farebné šarkany. Každé dieťa bolo odmenené sladkosťami a ovocím. V závere sa predstavili modelári so svojimi lietadlami. Rozhovor s modelárom pánom Bardym:

             

            1. Ako dlho vám trvá výroba lietadla?

                Zo stavebníc od jedného týždňa až po dva mesiace.

            2.Chodíte na nejaké preteky?

               Chodil, ale už nie.

            3.Aká kategória modelov to je?

               Polystyrénové akrobaty,    motorový športový model,    koptéra = 3 a viac vrtulí.

            4.Je to finančne náročné?

               Áno!

            5.Čo vám dalo a vzalo modelárstvo?

               Vzalo čas a dalo zručnosť.

            6.Koľko rokov sa venujete modelárstvu?

               Od 15 rokov.

            7.Koľko nehôd sa vám stalo za celý čas?

               Približne 15 nehôd.

               Michal Viskup, 6.C

             

            http://www.youtube.com/watch?v=704QIT8VcvQ

        • Deň stromov
          • Deň stromov

          • Pri dnešnom rýchlom spôsobe života si neuvedomujeme nezastupiteľný význam zelene v okolí našich domovov. Na úkor stromov budujeme veľké nákupné centrá a betónové parkoviská.
            Je smutné, že podceňovanie stromov dnes zjavne prevláda.

            Zeleň nás môže ochrániť, preto chráňme aj my ju a nezabúdajme na jej nezastupiteľný význam.

        • Záložka do kníh spája školy
          • Záložka do kníh spája školy

          • Naša ZŠ sa opäť zapojila do česko – slovenského projektu Záložka do kníh spája školy, tento raz s témou Môj obľúbený hrdina. Našou partnerskou školou sa stala ZŠ Bernolákova z Vranova nad Topľou.

            Tvorcov záložiek bolo skutočne dosť. Práci na nich sa venovali nielen na hodinách výtvarnej výchovy, ale aj pracovného vyučovania či sveta práce.

            Našich žiakov inšpirovali obľúbení knižní, ale aj filmoví hrdinovia.  Na záložkách sa objavili Simpsonovci, Maťko a Kubko, Červená Čiapočka, Macko Pú a mnohí ďalší. Niektorí stvárňovali rôzne abstraktné témy a použili aj netradičné výtvarné techniky.

            Do tohto projektu sa s chuťou zapojíme aj o rok.

             

             

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 25.10.2013, pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc,  sa uskutočnila  v našej škole akcia. Mgr. Gabčová a Mgr. Kališíková si pripravili pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka prezentáciu o pôvode knihy. Potom si deti prečítali texty o najstaršej knižnici na svete a o vzniku kníhtlače. Napokon  žiaci riešili tvorivé úlohy. Deti prezentácia upútala, úlohy vypracovali rýchlo a správne.

            Na prvom stupni boli pripravené tieto aktivity:

             

            Prváci si pozreli a vypočuli rozprávku Tri prasiatka. Potom dostal každý žiak obrázok, ktorý sa snažil krásne vymaľovať. V závere spoločne usporiadali obrázky podľa postupnosti deja.

            S malou pomocou pani učiteľky sa im to aj podarilo.

            Druháci svoje zážitky z rozprávky Šípová Ruženka výtvarne spracovali. Ich ilustrácie zdobia triedu i školu.

            Tretiaci mali pripravenú Rozprávku o Nosánikovi. Bolo to čítanie s porozumením s tvorivou úlohou, pri ktorej uplatnili svoju fantáziu.

            Štvrtáci si pozreli zaujímavú prezentáciu Ako sa tvorí kniha. Pracovný list, ktorý vzápätí vypracovali preveril ich pozornosť.

            Okrem týchto aktivít si každá trieda bola pozrieť výstavu o NAJ- knihu, ktorú pripravili žiaci druhého stupňa.

            K fotkám z knižnice 1.A, 1.B

            Žiaci 1.A, 1.B navštívili školskú knižnicu, v ktorej hľadali najväčšiu, najmenšiu, najtenšiu a najhrubšiu knihu. Boli veľmi šikovní a víťazov si môžete pozrieť vo fotogalérií.

             Žiaci 1.B triedy pod vedením p. učiteľky sa nedali zahanbiť. Na počesť dňa školských knižníc sa  rozhodli vyrobiť si svoju vlastnú knihu. Tá sa volá Všetkovedko. Sú v nej obsiahnuté všetky vedomosti, ktoré sa žiaci v škole naučili. „Vzdávame ňou hold pred všetkými školskými knižnicami ale predovšetkým, obyčajnej a zároveň neobyčajnej knihe samotnej.“ 

          •  

            Jesenné sústredenie 5.C

            Žiaci piateho ročníka športovej triedy absolvovali v dňoch 16. – 18. 10. 2013 jesenné atletické sústredenie v chránenej krajinnej oblasti Javorníky. Cieľom  bolo upevniť vzťahy medzi mladými športovcami, intenzívne trénovať a naučiť sa správne orientovať v prírode. V náročnom teréne žiaci absolvovali dvojfázové tréningy, ktoré zahŕňali cezpoľný beh, vytrvalostný beh, beh so záťažou( spolužiakom na chrbte) a iné atletické disciplíny. Po náročnom dni sa deti mohli zregenerovať v saune a zabaviť na pripravenom programe.

          • Hodinka s Danielom Hevierom

          •  

            Príjemné posedenie v školskej knižnici zažili žiaci školskej družiny, 
            ktorí sa dňa 23.10.2013 zúčastnili ,,Hodinky s Danielom Hevierom“ 
            Prítomné deti si vypočuli základné informácie o autorovi, porozprávali 
            sa o vzniku knihy a najmä si vypočuli jednu z jeho Buvirozprávok – 
            rozprávku O zube, ktorý nechcel spávať v ústach. V závere nechýbala ani 
            dramatizácia tejto rozprávky či prehliadka oddelení školskej knižnice.
        • Október - ,,Mesiac úcty k starším"
          • Október - ,,Mesiac úcty k starším"

          • Žiaci z 2.B srdečne privítali svojich rodičov, starých rodičov na otvorenej hodine 18.10. 2013 krátkym programom, ktorým si pripomenuli, že október je ,,Mesiac úcty k starším." Recitovali básne, zahrali scénky o správnom a nesprávnom prejave úcty k starším v autobuse, na prechode, spievali pieseň o pozdravoch, ktoré využívame deň čo deň v našich životoch. Rozprávali sme sa, ako by sme mohli prejavovať úctu my malí druháci v našom okolí a zároveň sme nakreslili tieto návrhy na papier. Farebné obrázky sme nalepili pri vstupe do našej triedy, aby sme si tieto prejavy úcty pripomínali každý deň. Pre návštevu sme vytvorili ďakovné srdiečka. Ďakujeme Vám rodičia a starí rodičia, že ste nás prišli pozrieť.


            Prajeme Vám starším - mamičkám, oteckom, babičkám, dedkom, prababičkám, pradedkom, pani učiteľkám, pánom učiteľom
                                                 ,,... z detského srdiečka vľúdny pozdrav letí,

                                                    veľa zdravia - šťastia od všetkých detí.

                                                    Nech Vám úsmev zdobí vašu tvár

                                                    a srdiečko hreje naša láska a úcta k Vám."

             

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Žiaci 4. ročníka sa nevedeli  dočkať chvíle, kedy zbalia kufre a pôjdu do školy v prírode.

            V pondelok ráno  autobus zatrúbil na odchod a "hurá na Makov".

            Slniečko im prialo počas celého pobytu, o dobrú chuť sa starali dobrí kuchári, o dobrú náladu zas pani učiteľky.

            Žiaci spoznali krásky našej krajiny, strávili nezabudnuteľné chvíle so spolužiakmi a spoznali veľkú kamarátku - svoju pani učiteľku.

          • Kuchárky zo 7. A

          •  

            Od začiatku tohto školského roka sme sa učili všeličo variť - piecť šunkovú pizzu a bábovku. Tieto recepty nás naučila pani učiteľka Gombárová, za čo jej veľmi ďakujeme.

            Dostali sme nápad, že by sme si uvarili aj slivkové gule s makom. Boli vynikajúce, veľmi nám chutili.

          • Testovanie 5

          • Národný ústav certifikovaných meraní ( NÚCEM) uskutočnil dňa 14. 10. 2013 na našej ZŠ pilotné testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ. Prebiehalo len na 25 základných školách z celého Slovensko. Jeho zmyslom bolo skvalitnenie a overenie testovacích nástrojov pre testovanie vedomostí žiakov z 1. stupňa ZŠ. Riadnemu testovaniu v roku 2015 bude predchádzať v novembri 2014 generálna skúška. Ministerstvo školstva si od nového meracieho nástroja vedomostí sľubuje nové poznatky o kvalite vzdelávania na prvom stupni jednotlivých škôl .

            Žiaci písali test zo slovenského jazyka a literatúry (60 minút) a po krátkej prestávke absolvovali test z matematiky ( 60 minút), pričom oba obsahovali po 30 úloh. Výsledky Testovania 5 dostanú školy v decembri tohto roka a neovplyvnia prospech žiakov.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje