• Medzinárodný deň detí

          • Dňa 8. 6. 2012 sme oslávili Medzinárodný deň detí. O skvelý program sa postarali sokoliari z južnej Moravy, ktorí priviezli veľa dravých vtákov. Predviedli ich zručnosti v lovení koristi a dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácii. Niektorým žiakom sa podarilo vyhrať pekné ceny, ktoré si môžu odložiť na pamiatku a medzi veľmi špeciálne výhry patrila možnosť vyskúšať si sokoliarstvo v praxi - prílet a odlet dravcov z ruky. Po ukončení pripraveného programu ochotní sokoliari zodpovedali akúkoľvek otázku zvedavých detí aj dospelých. 

            Foto

          • Druháci na návšteve na mestskom úrade

          • V utorok 6. júna 2012 boli všetci žiaci druhých ročníkov našej školy pozvaní na návštevu  mestského úradu. Na vlastivede sa už niečo naučili o svojom meste, preto ich pozvanie milo prekvapilo. Pri príchode žiakov privítal pán primátor a oboznámil ich s programom prehliadky úradu. Najskôr si prezreli časti budovy, kde sídli mestská polícia.  Druháci sa zaujímali o prácu policajtov, videli výstroj mestského policajta, aj kamerový systém mesta. Pred budovou žiaci videli ukážku výcviku poslušnosti služobného psa a mohli si pozrieť policajné auto zvnútra. Chodbami úradu sa druháci presunuli ku sobášnej sieni a po schodoch až do kancelárie primátora. Možnosť posedieť si v kresle primátora mnohí ocenili slovami uznania. Potom deti  navštívili zasadaciu miestnosť, vyskúšali si hlasovacie zariadenie a pán primátor trpezlivo odpovedal na ich zvedavé otázky. Fotografia bude deťom pripomínať ich spoločné stretnutie. Druháci odchádzali z návštevy s darčekom, sladkosťou a hlavne s krásnymi zážitkami z návštevy mestského úradu. Na pamiatku odovzdali pánovi primátorovi svoje kresby rôznych budov z nášho mesta očami detí. Za pozvanie pánovi primátorovi, zamestnancom mestskej polície a mestského úradu srdečne ďakujeme.

            foto

          • Dobšinského rozprávkovo

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do výtvarnej súťaže Dobšinského rozprávkovo, ktoré poriada Považské osvetové stredisko v Pov. Bystrici. Výtvarné práce na tému slovenská ľudová rozprávka poslalo do súťaže sedem žiakov z našej školy. Štyria z nich získali pekné ocenenia. V druhej kategórii si odniesla druhé miesto Carolina Ferrando z 1. B triedy, v tretej kategórii Tereza Žatkulákova zo 6. B, Natália Vallová z 8. B a Kristína Mayerová z 8. A získali druhé miesta. Ceny a diplomy boli žiakom odovzdané dňa 5. 6. 2012 počas slávnostného vyhodnotenia súťaže v Považskom osvetovom stredisku spojenom s prehliadkou výstavy. Víťazom blahoželáme.

             

            foto

          • Deň mlieka

          •  Dňa 1. 6. 2012 sa na našej škole uskutočnili akcie ku Dňu mlieka - Obleč sa do bielej!, Postav stavbu z obalov z mliečnych výrobkov!, Ukáž, čo máš na mliečnu desiatu!, Prines zvieratko, ktorého mlieko jeme!.  Zástupcovia žiackeho parlamentu vyhodnocovali zapojenie sa každej triedy do akcií a pre rôznorodosť a nápaditosť stavieb ich rozdelili do viacerých kategorií - kravy, so špeciálnym účastníkom ťava, továrne na mliečne výrobky a roboti. Zvláštnu cenu získala najvyššia stavba 1. stupňa triedy 3. A a druhého stupňa zo 6. A. V kategórii kravy zvíťazila trieda 9. A, v kategórii roboti prvé miesto získala 8. C a v továrňach na mliečne výrobky si palmu víťazstva odniesla 8. B. Jednotlivé výrobky môžete obdivovať pri mliekomate na 2. poschodí - 1. stupeň a na prízemii - 2. stupeň. Najvyšší počet zvieratiek priniesli triedy 2. A - 19 ks (prvý stupeň) a 8. B - 27 ks (2. stupeň), niektoré triedy zvieratká vymodelovali z plastelíny - mliečna farma. Takmer celá škola vzala výzvu Obleč sa do bielej! zodpovedne, dokonca aj učitelia. Triedy najmä na 1. stupni, ale aj 7. B, vytvorili plagáty s motívom Dňa mlieka. Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili ochutnávky mlieka v školskej jedálni. Na záver žiaci využili svoje vedomosti o mlieku a mliečnych výrobkoch v testoch.

             

            foto

          • Pijem zdravú vodu, nápoj z vodovodu

          • Ideálnym každodenným pitným režimom pre zdravý vývoj dieťaťa je nepochybne voda z verejného vodovodu.

            Nevšedný zážitok majú za sebou žiaci ZŠ - Školská z Považskej Bystrice. Ku koncu mája sa zúčastnili exkurzie do chráneného objektu firmy Považská vodárenská spoločnosť, a.s.  Odborný výklad žiakom poskytol Ing. Flašík. Oboznámil ich s hlavným zdrojom pitnej vody - Čertova skala a Sádočné. Deti sa dozvedeli, že voda z tohto zdroja je veľmi kvalitná a zásobuje široké okolie Považskej Bystrice. Okrem zaujímavých informácii o vode, žiakov potešili aj drobné upomienkové darčeky, ktoré dostali od Považskej vodárenskej spoločnosti. Touto cestou ďakujeme Ing. Lagiňovi – výrobno-technickému riaditeľovi a Ing. Flašíkovi za možnosť uskutočniť túto akciu.

                                                                                                                                                        

          • Enviro prednáška

          • Dňa 16. 5. 2012 sa na našej škole žiaci 9. ročníka zúčastnili enviro prednášky. Školu navštívil odborník z praxe, zamestnanec Slovenskej agentúry životného prostredia, Ing. Rastislav Staník. Pútavým spôsob oboznámil žiakov s problematikou európskeho projektu Územia NATURA 2000 v Trenčianskom kraji. Pracoval s vlastnými fotografiami krajiny, pomocou ktorých vysvetľoval jednotlivé krajinné obrazy a ekosystémy. Žiakov zaujal prednáškou o živote zvierat, ochrane prírody a udržateľnom rozvoji krajiny. V škole zanechal pracovné materiály - mapy  území európskeho významu a chránených vtáčích území, s ktorými žiaci budú pracovať na nasledujúcich hodinách biológie. Obrázky si pozrite vo fotogalérii.

             

          • Deň Zeme  

            V pondelok 30. 4. 2012 sa na Základnej škole Školská  uskutočnil Deň Zeme.

            Deti z 1. stupňa  úspešne prezentovali svoje vedomosti na pripravených stanovištiach – spoznávali huby, liečivé rastliny, stromy, živočíchy, stopy živočíchov, lúštili tajničky, riešili ekokvíz, roztriedili odpad.  Na záver akcie spoločne zakričali heslo dňa: „Nechajme prírodu žiť!

            Svoju šikovnosť predviedla aj väčšina tried 2.stupňa pri tvorbe EKO-plagátov, z ktorých sme vytvorili pestrú galériu.

            Žiaci 2. supňa sa pričinili o skrášlenie a úpravu prostredia našej školy. Počasie nám prialo, slniečko hrialo a tak sa upratovalo vnútri aj vonku.

            Žiaci 6. B okrem iného vyrobili aj PLASTIKMONSTERA, ktorý je takým maskotom tohtoročného Dňa Zeme. 5. A trieda usilovne čistila park mimo areálu školy.

            Športové triedy si upravovali štadión, na ktorom trávia nemálo času.

            Ďakujeme organizátorom Dňa Zem a to žiakom 9. A a časti žiakov zo 7. C.

            Veľká vďaka patrí aj všetkým vyučujúcim.

            Žiť v peknom a čistom prostredí chceme určite všetci.

             

          • V školskej kuchyni

          •      Mnohí žiaci a študenti často opovrhujú školským jedlom a myslia si, že práca v kuchyni je strašne jednoduchá. Preto sme my, dvaja členovia redakčnej rady časopisu Úleťák mali možnosť stráviť jeden deň v školskej kuchyni a zistiť, ako to funguje. Síce nás nepustili k skutočnej práci, no aj na pozeranie toho bolo dosť.

                 Hneď po príchode nás prekvapilo, ako pracovito a pritom svižne, s elánom pracovalo 7 kuchárok na našom školskom obede. V ten deň sme mali naplánovanú pizzu. Pani kuchárky prácne miesili a vaľkali cesto zo 40 kg múky, dali ho vykysnúť a tvarovali ho. Potom pridali kečup, ozdobili 20 kg šunky, 12 kg hríbov,13 kg kukurice a nakoniec posypali syrom. Pripravili 450 porcií v troch rôznych hmotnostiach. Prekvapilo nás, koľko veľa prísad a surovín je treba použiť. Pizzu upečenú na veľkých plechoch bolo treba rozkrájať na malé kúsky. K tomu všetkému sme mali na obed aj kuraciu polievku, do ktorej išlo 10 kurčiat a veľké kopy rôznej zeleniny. V našej škole je veľa žiakov, takže práce bolo až-až.

                 Keď som sa spýtal pani kuchárok, ktoré jedlo deťom najmenej chutí, jednoznačne odpovedali, že jedlá so zeleninou. Dnešné deti sú zvyknuté jesť jedlá rýchleho občerstvenia a na zdravú výživu úplne zabúdajú. Prácu pani kuchárkam neuľahčujú ani žiaci, ktorí často jedlo z našej jedálne ofrflú a raz nechcú omáčku, raz šalát.

                 Strávili sme jeden deň v školskej kuchyni a môžem vám povedať, že pani kuchárky majú čo robiť.  Či už pri príprave hlavného jedla, polievky, šalátu alebo nápoja k obedu. Teraz už vieme, koľko práce sa skrýva za každou porciou na tanieri, nad ktorou neraz ohŕňame nos. Verte mi, keby ste zažili čo i len jeden deň takýto deň, zmenili by ste názor. My sme ho zmenili.

             

                                                                                              Patrik a Dominika 8.B

          • Deň narcisov

          • Dňa 12. apríla 2012, sa uskutočnil v našej škole už 13. rok zbierky Ligy proti rakovine – Deň narcisov.
            Aj tento rok sme mali práve vďaka kvietku narcisu pocit, že je všetko okolo nás krajšie, farebnejšie, pozitívnejšie.... Jeho pripnutím sme sa pridali k tejto jedinej verejno-prospešnej finančnej zbierke Ligy proti rakovine. Jeho nosením sme vyjadrili spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom bez ohľadu na vek či onkologickú diagnózu. Finančným príspevkom pomáhame pri  realizovaní množstva programov a projektov, ktoré ľuďom s ťažkým ochorením pomáhajú prekonávať najťažšie obdobie života – obdobie liečby i po liečbe.

            Podarilo sa nám vyzbierať celkovo sumu: 137,60 €

            ... ďakujeme...

            Ďakujeme  za výrobu narcisov triede 7. B.

            Ďakujeme za donesené živé narcisy.

             „NARCIS OPAŤ SPOJIL VŠETKÝCH, KTORÍ SA ROZHODLI POMOCŤ“

            FOTO

          • Rada školy

          • Od 01. 04. 2012 pracuje na našej ZŠ Rady školy v novom zložení:

             

             

            1. p. Andrej Cabaj - zástupca rodičov, podpredseda Rady školy
            2. p. Mária Čižmárová - zástupca nepedagogických zamestnancov
            3. Ing. Katarína Drevenáková - zástupca zriaďovateľa
            4. p. Ivan Chalány - zástupca rodičov
            5. Mgr. Helena Janasová - zástupca rodičov
            6. PaedDr. Darina Kazimírová - zástupca pedagogických zamestnancov
            7. Ing. Ľubomír Kubovič - zástupca zriaďovateľa
            8. Ing. Ján Kunovský - zástupca zriaďovateľa
            9. p. Ivan Letko - zástupca zriaďovateľa
            10. Mgr. Emília Rojková - zástupca pedagogických zamestnancov, predseda Rady školy
            11. Mgr. Marcela Ščotková - zástupca rodičov
          • BUĎ EKO

          • Dňa 27. 3. 2012 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili akcie "BUĎ EKO",  ktoré pre nich poriadal MsÚ. K skrášleniu mesta deti prispeli sadením trvaliek na námestí pred mestským úradom za asistencie učiteliek a pracovníkov Oddelenia životného prostredia MsÚ. Pozreli si ovečky, kone a niektrorí aj výcvik policajných psov. Žiačky deviateho ročníka pripravili pre okoloidúcich prezentáciu výrobkov a priblížili im enviromentálne dianie na našej škole.

            Na stránke /www.ekoslovensko.eu si môžte zahrať hry, alebo sa otestovať, či vyskúšať rôzne pokusy.

            Foto

          • Zamykanie školy

          • Vážení rodičia, z dôvodu zvýšenia bezpečnosti žiakov a zamestnancov našej ZŠ sme s okamžitou platnosťou uskutočnili tieto zmeny ohľadom pohybu cudzích osôb v priestoroch školy:

            1. Počas hodín vyučovania (7,50 po poslednú vyučovaciu hodinu žiaka) prichádzajte do školy len v skutočne odôvodnených prípadoch, napríklad sprievod dieťaťa k lekárovi a na dieťa čakajte vo vestibule školy v čase, ako ste sa písomne dohodli s vyučujúcim.
            2. Na rozhovory s vyučujúcimi využívajte ich konzultačné hodiny po predchádzajúcom dohovore.

            Ďakujeme za pochopenie a dodržiavanie týchto pravidiel.

          • Beseda pre tretiakov

          • Dňa 22. 03. 2012 k nám zavítala pani riaditeľka Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici PhDr.Viera Praženicová. Z jej rozprávania sa žiaci dozvedeli aké zvyky a tradície sa spájali s Veľkou nocou a najmä obdobím pred ňou. Vypočuli si aké obyčaje sa dodržiavali na Smrtnú či Kvetnú nedeľu, prečo sa muži, ženy i dospievajúca mládež chodili umývať k potoku na Zelený štvrtok či Bielu sobotu, aké jedlá sa konzumovali. Na záver si žiaci prezreli kraslice, ktoré boli ozdobené rôznymi technikami - voskovaním, batikovaním, vyškrabovaním, oblepovaním, odrôtovaním. Veľmi netradičné boli kraslice zdobené kúskami farebnej kože. Diskusia ukončila toto milé stretnutie.

            FOTO

          • Najlepšie atletické triedy na Slovensku

          • V rebríčku Slovenského atletického zväzu za rok 2011 boli naše športové atletické triedy vyhodnotené ako najlepšie na Slovensku. Získali sme 1. miesto s 590 bodmi, 2. miesto obsadila iná škola, mala o 150 bodov menej. Našim úspešným atlétom srdečne gratulujeme.

          • Školské mlieko

          • Firma Rajo prevádzkuje v našej škole tri mliečne automaty. Pri vyhodnotení spotreby školského mlieka sme od septembra do decembra 2011 vypili 19 tisíc porcií ochuteného mlieka, čo je najviac na Slovensku. Na 2. mieste bola bratislavská škola, ktorá spotrebovala 12 tisíc porcí. Aj takýmto spôsobom zlepšujeme zdravie našich detí.

          • Beseda pre štvrtákov

          • V decembri sa dni nezadržateľne krátia. Predlžovanie noci na úkor denného svetla v našich predkoch vyvolávalo predstavy o nadvláde nepriaznivých síl, pred ktorými bolo potrebné chrániť celé hospodárstvo. Nočná obloha bola plná lietajúcich stríg, ktoré mohli svojimi čarami uškodiť nielen ľuďom, ale i zvieratám. Preto ich naši starí rodičia nazvali s t r i d ž i e  d n i . Práve o nich sa 13.12. 2011 viac dozvedeli žiaci štvrtého ročníka z rozprávania PhDr. Praženicovej Viery, riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, ktorá prišla medzi nich na besedu . Dozvedeli sa o tom, aké zvyky v minulosti spájali ľudia s menami ako sú Ondrej, Katarína, Barbora, Mikuláš, či Lucia. Živá diskusia sa rozvinula pri tradíciách, ktoré až do dnešných dní dodržiavajú v rodinách počas Vianoc. Fotoalbum

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje