• Návšteva anglického divadielka

          • Dňa 10. 10. 2013 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili v kine Mier na divadelnom predstavení v anglickom jazyku s názvom „Peter Black – A New Beginning“.

             

            Predstavenie odohrali herci martinského divadla. Hra bola na aktuálnu tému – hľadanie zamestnania na trhu práce. Hlavná postava Peter Black prechádzal rôznymi povolaniami od kominára cez umývača áut, až sa nakoniec uplatnil vo svojom vyštudovanom odbore počítačového programátora a súčasne našiel aj novú lásku.

             

            Predstavenie žiakov zaujalo. Mali  možnosť stretnúť sa s angličtinou aj na inom mieste než v škole, a tiež si otestovať porozumenie v anglickom jazyku. Pre mnohých to určite bola aj motivácia k ďalšiemu štúdiu anglického jazyka.

          • Október - Mesiac úcty k starším

          •  

            Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším (október) žiaci 6.C predviedli dramatizáciu slovenskej ľudovej balady: Jeden otec dobrý-spolužiakom z 1.-3. ročníka.

        • Deň pošty
          • Deň pošty

          •  

            Deň pošty

            20.výročie Slovenskej pošty sme si pripomenuli aj v našom školskom klube. Prezerali sme si albumy známok, vypĺňali podacie lístky, rozprávali o tom, čo sa robí na pošte. Zahrali sme sa aj na poštára, keď sme si medzi oddeleniami vymieňali napísané listy.

            Na záver deti kreslili vlastnú poštovú známku. Všetky práce sme  dali na výstavku.

            Prežili sme jedno pekné popoludnie.

          • Zdravý týždeň

          • Týždeň zdravej výživy

             

            Zdravá výživa – často opakované slovo. Málokto by vedel povedať, čo presne pod tým rozumieť.

            Zdravá strava neznamená len kvalitné "palivo" pre svaly. Zdravá strava znamená aj výživu pre mozog. Správnu funkciu mozgu môžete ovplyvniť – stravou. V dobrom i zlom.

            O tomto všetkom sme sa v týždni od 23. 9. do 27. 9. 2013 rozprávali so žiakmi 3. ročníka. Celý tento týždeň, a nielen ten, sme venovali  zdravej výžive. Deti sa naučili triediť potraviny do výživovej pyramída – „pyramídy zdravia“, súťažili, ktorí žiaci si na desiatu prinesú zdravú výživu /zameranú na čerstvé ovocie a surovú zeleninu/. Za celý týždeň vyhrala trieda 3. B, druhá bola 3. C, tretí boli žiaci 3. A triedy.

            Súčasťou týždňa zdravej výživy boli aj aktivity v ŠKD, kde si žiaci urobili ochutnávku prineseného čerstvého ovocia a surovej zeleniny a rôznych zdravých nátierok.   

        • Výskum skamenelín
          • Výskum skamenelín

          • Dňa 1.10.2013 sa za  jemne mrazivého, ale slnečného dňa 8.B trieda ocitla na dne druhohorného mora v obci Brvnište. Žiaci našli veľmi pekné skameneliny živočíchov, ktoré tu žili približne pred 70 mil. rokov. Obohatili si tým svoje vedomosti z mineralógie, ktorej sa tento rok venujú v rámci hodín biológie. Akciu zachytáva niekoľko fotografií v galérii.

          • Európsky deň jazykov

          •    

            Dňa 26. 9. 2013 sme si na našej škole pripomenuli Európsky deň jazykov /EDJ/, ktorý sa každoročne oslavuje v 47  štátoch EÚ už od roku 2001. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich učili viac jazykov, vďaka čomu si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ. Pri príležitosti EDJ sa v Európe koná celá škála rôznych podujatí: aktivity pre deti, televízne a rozhlasové programy, vyučovanie jazykov a konferencie.

             

            V tomto školskom roku sa aj naša škola aktívne zapojila do osláv EDJ. Pre žiakov bol pripravený informačný panel a bola odvysielaná relácia k EDJ. Žiaci 1. stupňa si tento deň pripomenuli anglickými pozdravmi a pesničkou. Žiaci každej triedy na 2. stupni si pripravili jazykovú nástenku o vybranej krajine EÚ a v tento deň sa s vyučujúcimi zdravili v tomto jazyku. Žiaci 2. stupňa sa tiež zúčastnili kvízu o európskych jazykoch zameraného na jazykovú rozmanitosť v Európe. Dozvedeli sa tak rôzne zaujímavosti o jazykoch, písme a slovnej zásobe človeka. Vypočuli si piesne v rôznych jazykoch a pozreli si video o mladom tínedžerovi, ktorý hovorí 20 jazykmi.

             

            Európsky deň jazykov na našej škole splnil svoje poslanie. Žiaci si uvedomili, že ovládanie jazykov je nevyhnutnosťou a právom každého a nemali by sme ho podceňovať, pretože nám umožňuje hlbšie pochopiť a spoznať iných ľudí, kultúry a tradície iných krajín.

             

          • Folklórny súbor Čriepky

          • Na našej ZŠ od začiatku septembra pôsobí folklórny súbor Čriepky pod vedením umeleckej vedúcej pani Anny Galkovej. Stretávajú sa každý utorok a piatok od 17,00 do 19,30 v telocvični.

            Ak máte záujem, aby Vaše dieťa (chlapci aj dievčatá) tancovalo, prípadne hralo na nástroj v tomto súbore, ste srdečne vítaní.

             

             

        • Olympiáda základných škôl
          • Olympiáda základných škôl

          • V piatok 21. júna 2013 bola naša škola organizátorom 4. ročníka Olympiády základných škôl. Zúčastnili sa jej žiaci 3. a 4. ročníka bystrických základných škôl. Prvou časťou bola výtvarná súťaž na tému šport. Športové zápolenie spočívalo v úspešnom zvládnutí disciplín: hod kriketkou, skok z miesta, skok do diaľky, beh na 60 m, štafeta 4x 50m a hod plnou loptou. Škola s najvyšším počtom bodov získala putovný pohár primátora mesta.

            Naša základná škola obhájila minuloročné víťazstvo, na 2. mieste sa umiestnila ZŠ Slovenských partizánov  a 3. miesto získala ZŠ Nemocničná.

            Pozrite si fotoalbum!

             

        • Žiaci ocenení primátorom Mesta Považská Bystrica
          • Žiaci ocenení primátorom Mesta Považská Bystrica

          • Dni Mesta Považská Bystrica sú každoročne udalosťou, kedy sú vyhodnotení najlepší žiaci, ktorí úspešne reprezentovali školy nášho mesta na najvýznamnejších súťažiach počas roka 2012. Pri tejto príležitosti si 14. 06. 2013 prevzali ocenenie z rúk primátora Považskej Bystrice Karola Janasa naši najúspešnejší atléti, ktorí športový rok 2012 zavŕšili medailami na medzinárodných pretekoch European Kids v Brne. Ocenení boli: Paulína Cibičková a Michal Franek zo 6.C, Kristína Bošková a Andrej Mitašík z 8.C a Jakub Kubinec z 9.C.

            Gratulujeme!

        • Záchranári u štvrtákov
          • Záchranári u štvrtákov

          • Dňa 17. 06. 2013 prišla na náš školský dvor sanitka. Jej posádka prišla štvrtákom predviesť, ako vyzerá práca lekárov - záchranárov, ktorí poskytujú prvú pomoc obyvateľom Považskej Bystrice. Vo fotogalérii si pozrite, ako ich prezenácia zaujala žiakov.

             

        • Exkurzia v zdroji pitnej vody v Sádočnom
          • Exkurzia v zdroji pitnej vody v Sádočnom

          •  

            TRETIACI  NA NÁVŠTEVE  ČERTOVEJ SKALY

             

            Keď sa povie ČERTOVA  SKALA, nemusí  to vždy znamenať, že budete počuť iba povesť.

            Možno  ani mnohí nevedia, že tak sa volá jeden zo zdrojov pitnej vody v našom blízkom okolí. Pri jeho prehliadke, ako aj  pri prehliadke ďalšieho zdroja v Sádočnom, porozprávali  žiakom tretieho ročníka Ing. Lagiň .- výrobno-technický riaditeľ PVS, a.s. a Ing. Flašík P. – vedúci strediska vodovodov  o  dôležitosti a význame vody .

             Tretiaci tak dňa 18.júna 2013 strávili príjemné a zároveň poučné dopoludnie. 

            Vonku pálili horúce lúče  a preto každému žiakovi aj pani učiteľkám  na osvieženie dobre padla fľaška čistej pitnej vody.  

             

          • Vierozvestcovia na pôde našej školy

          • Rok 2013 je rokom okrúhleho - 1150. výročia príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na naše územie. Počas celého školského roka si učitelia spolu so žiakmi pripomínali dôležitosť odkazu a poslania Cyrila a Metoda. Priebežne si pripravovali prezentácie k danej téme, zapojili sa do výtvarnej a literárnej súťaže k danej téme, členovia novinárskeho krúžku vydali špeciálne číslo školského časopisu, ktoré bolo venované výlučne našim dvom vierozvestcom. V každej triede si pripravili žiaci výstavky hlaholiky, ktorou si žiaci napísali svoje mená a priezviská. Spoločné aktivity vyvrcholili 5. 6. 2013. Celý deň sa niesol v znamení osláv. Ráno začalo vyučovanie rozhlasovou reláciou, počas prvých troch vyučovacích hodín predviedli žiaci  9.A a 9.B triedy žiakom  prvého a druhého ročníka krátke divadielko zobrazujúce pozvanie solúnskych bratov na Veľkú Moravu. Priebežne si žiaci pozerali výstavku výtvarných prác žiakov umiestnenú vo vestibule školy. Poobedie patrilo prezentáciám a vedomostnému kvízu, ktorý bol pripravený pre súťažné družstvá z 5. - 6. ročníkov. Prezentácie i kvíz sa, samozrejme, dotýkali veľkomoravského obdobia a misijnej činnosti Cyrila a Metoda. 

            Podujatia sa deťom páčili a najlepšie práce a víťazi kvízu boli ocenení.

        • MDD
          • MDD

          • Piatok 31. 5. sa v priestoroch našej školy slávil sviatok detí- MDD. O zábavu sa postarala šermiarsko-divadelná kupmpánia VIA HISTORICA. V tomto náučno-divadelno-šermiarskom programe žiakov zaviedli do obdobia Veľkej Moravy, tureckých vpádov, stavovských povstaní a obdobia Jánošíka. V priestoroch oboch telocviční boli pre deti pripravené historické hry. Viď fotoalbum.

             

        • Týždeň detských radostí
          • Týždeň detských radostí

          • Aj takto možno nazvať aktivity detí v školskom klube. V pondelok si deti preverili svoje vedomosti v riešení tajničiek a hádaniek. Výroba stojana na perá, či budíka z CD preverila trpezlivosť a šikovné prsty detí v utorok. V stredu spoločne kreslili obrovskú farebnú dúhu na školskom dvore. Pred loptou sa uhýbali vo štvrtok vo vybíjanej. Zábavno - súťažný týždeň vyvrcholil v piatok. Aby deti dokázali, že sú vrtké a nebojácne, zdolávali chôdzu na choduliach, bežali s raketami a loptičkami, hádzali na cieľ, fúkali do balónov. Prežili sme týždeň plný hier a zábavy. Ďakujeme za vecné odmeny pre deti, ktoré nám darovala firma DHOLLANDIA.

             

          • Plavecký výcvik 3. ročníka

          •  

            Tretiaci našej školy  absolvovali základný plavecký výcvik.  Od 13. do 17. mája 2013  žiaci trénovali základné plavecké štýly na plavárni v Považskej Bystrici.  Pod vedením skúsených inštruktorov sa žiaci naučili  priateliť sa s vodou, zlepšovali svoje plavecké schopnosti. Počas týždňa sa z neplavcov stávali plavci.  Niektorí žiaci budú pokračovať v plaveckých tréningoch aj po skončení výcviku.

          • Vybíjaná v ŠKD

          • Vo štvrtok 16. mája 2013 sa uskutočnila súťaž vo vybíjanej. Súťažili 2 oddelenia. Súboj sa skončil remízou. Deti boli odmenené medailou, diplomom a sladkosťami. Prežili sme pekné športové popludnie. Už teraz sa tešíme na ďalšie súťaže.

        • Motýlia záhrada v 5.A
          • Motýlia záhrada v 5.A

          • Projekt „Motýlia záhrada“ ukazuje našim deťom fascinujúci svet prírody zblízka. Žiaci 5.A triedy pozorovali vývoj motýľov zblízka. Obdivovali ako rýchlo rastú húsenice babôčky bodliakovej v uzatvorenom kelímku s potravou. Keď sa zavesili na papierový terčík, preniesli ich do motýlej záhrady.

            O niekoľko dní zažili neuveriteľnú hru prírody – na vlastné oči videli, ako sa z húsenice vyliahne prenádherný  motýľ - to je skutočný zázrak zo sveta hmyzej ríše. Motýle potom niekoľko dní kŕmili, pozorovali a vypustili do voľnej prírody.

            Naše motýle boli Babôčky bodliakové (Vanessa cardui) a dnes si poletujú kdesi v okolí našej základnej školy.

        • Motýlia záhrada v 3.C
          • Motýlia záhrada v 3.C

          • 17. apríla nám do triedy pani riaditeľka priniesla v priesvitnej nádobke 5 malých húseničiek.  Dozvedeli sme sa, že ak sa budeme o ne dobre starať, zmenia sa za nejaký čas na krásne motýle babôčky bodliakovej.

            Húseničky sme pozorovali a rástli nám pred očami. .  Vymýšľali sme im mená.  Museli sme dávať pozor, aby na nádobku nesvietilo prudké  slniečko

            Už za osem dní sa nám premenila prvá húsenička na kuklu a prichytila sa o viečko nádobky.  Na ďalší deň sa zakuklili aj ostatné húseničky.

            30. apríla pani učiteľka presťahovala kukly do sieťky, čo nebolo vôbec jednoduché, lebo sa jej pri tom triasli ruky.

            Na tretí májový deň  cez čítanie sa začala prvá kukla meniť na motýľa. Jedno krídelko ťažšie dostávala z obalu, trošku sme jej pomohli. Po vykuklení  motýlik oddychoval, dozvedeli sme sa, že pumpuje krv do krídel. Videli sme aj červenú tekutinu, ktorou sa motýlik čistil. V ten deň sa nám do konca vyučovania vyliahli štyri babôčky.

            Začali sme motýliky prikrmovať banánmi, jablkom, pomarančom. Chutila im aj cukrová voda, ktorou sme máčali listy aj kvety v sieťke. Motýľom spevneli krídla a začali po sieťke lietať.

            7. mája nastal čas rozlúčiť sa s piatimi krásavcami a pustiť ich na slobodu. Jednému sa od nás ani nechcelo odletieť ale  napokon letel ku slniečku. Veď bol DEŇ SLNKA!

                              Žiaci 3.C triedy

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje