• Zbieranie plastových fliaš s LIDLOM

          • V mesiacoch február a marec 2014 firma LIDL organizovala súťaž pre školy v zbere plastových fliaš. Takýmto spôsobom myslia na to, aby plasty, ktoré sa v prírode prirodzene rozpadnú po asi 500 rokoch, neznečisťovali Zem.

            Túto aktivitu sme s radosťou privítali, zúčastnili sa jej žiaci aj zamestnanci školy. Do súťaže sme zaevidovali 5532 vyseparovaných fliaš.

            Všetkým ďakujeme za to, že  sa starajú o krajšie životné prostredie.  

        • Fyzikálna exkurzia
          • Fyzikálna exkurzia

          •  

            Vo štvrtok 20.3.2014 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie do Centra popularizácie fyziky v Martine. V laboratóriu nielen videli, ale aj sami realizovali zaujímavé pokusy z optiky. V astronomickej pozorovateľni sledovali slnečné škvrny.

             Okrem Centra navštívili aj Prírodovedné múzeum A. Kmeťa v Martine. Exkurzia priniesla žiakom nové poznatky a zistenie, že fyzika nie je len nudný predmet.

        • Deň vody
          • Deň vody

          •  

            Vo štvrtok 20.3.2014 sme si na našej základne škole pripomenuli významný Svetový deň vody, ktorý tento rok pripadol na sobotu 22. marca 2014. Voda je nenahraditeľná a nepostrádateľná tekutina nielen pre človeka, ale aj pre všetky živé organizmy na Zemi. Na to by sme nemali zabúdať.

            Zamestnanci Obvodného úradu Odboru životného prostredia v Považskej Bystrici pripravili pre našich žiakov zaujímavé aktivity, ktoré sme doplnili tajničkami, kvízmi, prezentáciami, besedou ...

            Deti mali možnosť ochutnať rôzne druhy minerálnych vôd, vytvárali vodné ekosystémy, filtrovali znečistenú vodu, skladali z papiera orgiamy vodných zvierat, spoznávali hlasy žiab, rôzne druhy živočíchov a mnoho ďalších činností.  

            Starší žiaci si zasúťažili vo viacerých disciplínach a pri tom si užili jarné slniečko.

            V žiackej kuchynke boli pre deti pripravené rôzne druhy čajov. Niektorí žiaci uprednostnili v rámci pitného režimu čistú vodu.

            Z odborného pohľadu treba zdôrazniť, že správny pitný režim je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy.

            Touto cestou by sme chceli vyjadriť veľkú vďaku Odboru ŽP, za príjemne strávený deň s množstvom nových informácií a zábavy.

            Dňa  12.3.2014 sa na našej škole uskutočnila beseda s príslušníkom hasičského a záchranného zboru v PB. Beseda bola uskutočnená na počesť Dňa vody. Prváčikovia si uvedomili nevyhnutnosť vody nie len pre náš život, ale i ako pomôcku pri práci pánov hasičov. Pán hasič im ukázal rôzne  autentické zábery zo zásahov a pustil im aj video, v ktorom je ukážka rýchleho štartu hasičov z hasičskej stanice. Priniesol so sebou i vysielačky, prístroj na dýchanie s maskou, ktoré si žiaci mohli skúsiť. Trieda 1.B ako poďakovanie za návštevu mu vyrobila i malý darček. Ďakujeme

            Mgr. Kolkusová

          • Hviezdoslavov Kubín 2013/2014

          • Výsledky recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 2014:

            II. kategória-poézia: 1. Natália Bátorová, 6. A
                                               2. Lenka Ďurkovská, 6. B
                                               3. Peter Komoráš, 5. A
                                
                                  -próza: 1. Andrej Kukučka, 6. B
                                               2. Andrej Chalány, 4. C 
                                               3. Alexandra Politzerová, 4. B

            III. kategória-poézia: 1. Adriana Štefinová, 8. C
                                                2. Peter Kucharík, 8. B
                                                3. Magdaléna Macháčová, 7. B
                                   
                                   -próza: 1. Ľubomír Svítek, 7. B
                                                 2. Natália Gaššová, 8. B
                                                 3. Timea Michalcová, 8. A

             

            Všetci zúčastnení krásne recitovali, víťazom gratulujeme!

          • Bazárik

          • V dňoch 7. 3. -11. 3. 2014 prebiehala na našej škole veľmi pekná akcia ŠKD -BAZÁRIK. Touto cestou chceme vyjadriť poďakovanie rodičom, ktorí prispeli do BAZÁRIKA hračkami, knižkami, CD rozprávkami a inými drobnosťami.

            Z výťažku Bazárika sa deťom v ŠKD  zakúpia športové potreby, spoločenské hry.

            Ďakujeme!

        • Andrej Šadlák - majster Európy
          • Andrej Šadlák - majster Európy

          • Náš žiak Andrej Šadlák z 5.A má netradičnú záľubu - chová poštové holuby. Na februárových Európskych majstrovstvách poštových holubov v Brne, na ktoré postúpil ako majster Slovenska, získal 1. miesto.

            Súťažil so svojím poštovým holubom druh Helemans v kategórii Štandart, do ktorej sa mohol prihlásiť potom, čo jeho holub nalietal 2500 km na 20 tratiach. Porota tiež hodnotila vzhľad holuba: farbu peria, oči, svalstvo. Aby sa zabezpečilo presné zrátanie preletených kilometrov a rýchlosť návratu do holubníka, každý holub má na nožičke krúžok s elektronickým zariadením, ktoré monitoruje jeho pohyb.

            Andrej súťažil v kategórii s dospelými, keďže si porota myslela, že sa prihlásil jeho otec.

            Doma chovajú 50 holubov, ktorým sa denne venujú, každý holub denne nalieta asi 3 hodiny, orientuje sa podľa magnetického poľa Zeme.

            Výcvik poštového holuba trvá 2-3 roky, závodiť môžu maximálne do 7 rokov.

             

        • výstava zahraničných suvenírov
          • výstava zahraničných suvenírov

          • V dňoch 03. a 04. marca 2014 sa na našej škole uskutočnila výstava zaujímavých a rozmanitých predmetov zo zahraničia. Táto akcia sa konala v rámci multikultúrnej výchovy. Žiaci prvého a druhého stupňa na hodinách občianskej, technickej a výtvarnej výchovy mali možnosť si tieto predmety pozrieť a vypočuť si krátku prednášku o ich pôvode. Žiakom sa výstava páčila, pretože bola aj poučná, dozvedeli sa niečo o kultúre a zvyklostiach v jednotlivých krajinách.

        • Beseda so železničnou políciou
          • Beseda so železničnou políciou

          • Dňa 28.2.2014 sa na našej škole uskutočnila beseda s príslušníkmi železničnej polície zameraná na prevenciu nevhodného správania sa na železniciach. Žiaci prvých ročníkov sa z krátkeho príbehu o chlapcovi Oliverovi, ktorý im bol premietnutý dozvedeli, ako sa nesmú správať na železničnom priecestí a aké riziká na nich môžu číhať. Najväčší zážitok však mali, keď si mohli vyskúšať skutočné policajné pomôcky : putá, reflexnú vestu, nepriestrelnú vestu a smeli si poťažkať i pištoľ. Žiaci sa dozvedeli mnoho užitočných i zaujímavých informácii. Ďakujeme.

        • KARNEVAL
          • KARNEVAL

          • Tento rok sa na našej škole opäť konal karneval. Účasť karnevalových masiek bola rôznorodá. Na deti čakala bohatá tombola, súťaže a samozrejme nesmela chýbať tanečná zábava.

            V mene detí ďakujeme rodičom, ktorí nám pomohli zorganizovať túto tradičnú zábavu detí. Mlsné jazýčky si pochutili na koláčikoch, chlebíčkoch, sušienkách a dobrom čajíku od pani kucháriek

          • Detský čin roka 2013

          • Erik Vrabec, žiak 7. C, získal mimoriadne ocenenie v celoslovenskej súťaži Detský čin roka 2013, v kategórii Záchrana ľudského života. 

            Spolu s dvoma kamarátmi počas minuloročnej tuhej zimy našli na zamrznutom ramene Váhu ležať človeka. Privolali záchranárov, ktorí skonštatovali, že muž bol silne podchladený a že chlapci mu zachránili život.

            Erik svojim činom preukázal odvahu a zaslúžene mu patrí ocenenie.

          • Beseda so železničnou políciou

          • Žiaci druhých ročníkov prežili zaujímavú besedu so železničnou políciou dňa 28.1. 2014. Videli príbeh Olivera, ktorý sa hrával so svojim vláčikom v nebezpečnej blízkosti železničnej trate. Z filmu a následnej diskusie si žiaci mohli uvedomiť, že nie je dobré, keď sa vystavujeme nebezpečenstvu svojim ľahkomyseľným správaním a veľkou neopatrnosťou. V závere besedy nám železničná polícia poukazovala svoju výstroj, ktorou zaujala i dievčatá. Ďakujeme za poučnú a zaujímavú besedu.
             

        • Návšteva 5. A v TV Považie
          • Návšteva 5. A v TV Považie

          • Dňa 29. 1. 2014 sa žiaci 5. A triedy zúčastnili v rámci mediálnej výchovy exkurzie do miestnej televízie TV Považie.

            V priestoroch televízie nás privítala manažérka TV Považie p. Eliška Holienčíková spolu so svojimi spolupracovníkmi. Porozprávala nám o histórii a pôsobení ich televízie. Potom nás zasvätili do tajov prípravy a výroby televíznych relácií a reportáží.  Dozvedeli sme sa, čo sa robí v strižni a na akom princípe pracuje filmová kamera. Nakoniec sme sa presunuli do štúdia TV Považie, kde si žiaci mohli na vlastnej koži s nadšením vyskúšať, aké je to byť kameramanom či moderátorom TV relácie alebo ako sa pracuje v dabingovom štúdiu.

            Z exkurzie sme odchádzali plní zážitkov a nových poznatkov z televízneho zákulisia, za čo ďakujeme pracovníkom TV Považie a riaditeľovi TV Považie Petrovi Galovičovi, ktorý nám umožnil túto exkurziu uskutočniť.

            pani učiteľky Trulíková a Bašová

             

             

        • Január - mesiac protidrogových aktivít
          • Január - mesiac protidrogových aktivít

          • Mesiac január sme na našej ZŠ venovali protidrogovým aktivitám.

            Veľa sa diskutovalo na triednických hodinách o škodlivosti alkoholu, fajčenia a drog. Žiaci 4. a 5. ročníka besedovali s policajtmi o nepriaznivom vplyve omamných látok na ľudský organizmus a o ich policajnej práci. Deviataci zažili pútavú ukážku práce policajného psa - špecialistu na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok.

            Jedna z deviatačok prispela svojím opisom tejto akcie: Dňa 24.1 2014 zavítali na našu školu policajti so svojimi psami. Žiaci si ich mohli poobzerať a pohladkať. Tieto psi nie sú hocijaké domáce zvieratká. Pomáhajú pri odhaleniach rôznych zločinov, hľadajú drogy či iné nebezpečné látky. Pomáhajú odhaliť aj mnohých pašerákov pri prevážaní nelegálneho tovaru cez hranice štátov. Ako nám vysvetlil psovod, všetky takéto psy sú od šteniatka špeciálne cvičené. Svoju prácu nám priblížila dvojročná fenka Nima, ktorá dôkladne oňuchala každú školskú tašku a zaujímala sa o naše desiatové rožky so salámou. Ukázala nám postup vyhľadávania nebezpečných drog. Bolo to veľmi zaujímavé.

             

          • Zapísaní budúci prváci

          • V dňoch 22. a 23. januára sa na našej škole zapisovali budúci prváci. Privítali sme 73 škôlkárov a ich rodičov. Všetky deti ukázali, že sa do školy tešia a veľa toho už vedia z materských škôl.

            V septembri sa na nich tešia nielen triedne pani učiteľky Mgr. Nina Heljenková, Mgr. Adriana Hromcová a PaedDr. Darina Kazimírová, ale aj starší spolužiaci a ostatní učitelia.

            Rozhodnutie o prijatí do 1. ročníka si rodičia prídu prevziať do kancelárie zástupkyne riaditeľky školy 10.02. od 9,00 - 15,00 alebo 12. 02. od 8,00 - 15,00.

            Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru!

          • Výstavka projektov z fyziky

          •  

            Po úspešnom odprezentovaní projektov z optiky na hodinách fyziky žiaci 8. ročníka pripravili výstavku svojich prác. A tak vo fyzikálnej učebni  vznikol kútik s ďalekohľadmi, fotoaparátmi, ale najviac s periskopmi, zhotovenými vlastnoručne z dostupných materiálov. Pozrieť vyrobené  pomôcky a vyskúšať si ich fungovanie  prišli aj mladší spolužiaci.

          • Fyzikálna exkurzia

          • Fyzika zábavne

             

            Tesne pred Vianocami sa naši šiestaci zúčastnili exkurzie z fyziky do Centra popularizácie fyziky pri Gymnáziu V. P. Tótha  a Slovenského národného múzea v Martine. Žiaci odchádzali z laboratória nadšení, veď sami boli zapojení do realizácie zaujímavých  pokusov. Atmosféru z podujatia dokumentuje fotogaléria...

          • Vianočné prezentácie

          •  

            Blížiace sa vianočné sviatky, na ktoré sa už všetci tešíme, si pripomenuli štvrtáci v stredu 18. 12. 2013 aj súťažou v tvorbe prezentácií. Prvé miesto získala Natália Bielová zo 4. C triedy, druhé Alexej Hajdík zo 4. A triedy a tretie Michaela Paulecová zo 4. C triedy.  Hotové práce prezentovali pred spolužiakmi.

             

        • Drotárstvo
          • Drotárstvo

          • Počas druhého decembrového týždňa  štvrtákov navštívíli  zamestnanci Vlastivedného múzea z Považskej  Bystrice a porozprávali im  o drotároch a ich pomocníkoch. Pomocníkovia boli 10 až 12-roční chlapci, volali sa džarkovia a ich prácou bolo nosiť drotárom materiál, výrobky ale aj navariť jedlo pre majstra a pre seba.

            Po pútavom rozprávaní  žiaci na výstavke obdivovali prácu umeleckých drotárov. Potom si štvrtáci vytvorili ozdobné srdiečka astromčeky pomocou drôtikov a koráliek.  Všetkým sa práca vydarila a zo školy si odniesli pekný vlastnoručne vyrobený darček.

          • Výstava vianočných prác

          •  

            Vážení rodičia!

            V pondelok 16. decembra sa vo vestibule školy uskutočnila tradičná výstava žiackych vianočných prác. Vyrobili ich na vyučovaní i na záujmových krúžkoch. Jednotlivé výrobky si pozrite vo fotogalérii.

             

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje