• Beseda so spisovateľom z nášho regiónu

          •  V čitárni našej školy sa dňa 4.12.2012 uskutočnila beseda s učiteľom a  spisovateľom Mgr. Miroslavom Králikom. 

             

            Na úvod nám  Mgr. Králik priblížil svoj učiteľský život, cestu k spisovateľskému peru i tvorbu. Na PF UK v Bratislave vyštudoval biológiu a chémiu a na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici brannú výchovu. Pôsobil na SOU stavebnom v Považskej Bystrici a teraz učí v Považskej Teplej. Zatiaľ vydal 16 kníh. Píše romány zo študentského prostredia (Študujeme, milujeme, žijeme), fantastické horory a sci-fi romány (Komisár Seth), poviedky z rybárskeho prostredia

            (Rybárske poviedky) a iné poviedky (Poviedky písané životom). Deťom s úsmevom odpovedal na ich zaujímavé otázky.

          • Svetový deň boja proti HIV/AIDS

          • V piatok 30. 11. 2012 sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane boja proti AIDS, ktorá pozostávala z výtvarnej súťaže a zviditeľnenia Svetového dňa boja proti HIV/AIDS vytvorením a nosením jednoduchých červených stužiek. 

            Keďže do súťaže sa mohli poslať len tri práce z celej školy, rozhodovalo sa nám ťažko. Nakoniec sme vybrali práce žiačok: P. Hoštáková (7. C), N. Rezničková (8.A) a A. Harvancová (8.C).

            Žiaci 9. ročníkov na občianskej náukesa s nadšením zapojili aj do spropagovania 1. decembra spolu s pani učiteľkou Mgr. Priedhorskou. Jednoduché červené stužky pripli pedagógom a žiakom našej školy.

            Hoci sa nám toto ochorenie môže zdať zdanlivo vzdialené, je sympatické pripomenúť si ho symbolickým gestom.

          • Ekologická prednáška

          •  Dňa 3. 12. 2012 sa žiaci 5., 8., a 9. ročníka zúčastnili ekologickej prednášky "Územia NATURA 2000, krajinný obraz a aktívna starostlivosť o chránené územia" Ing. Staníka z AŽP v Žiline. Zaujímavými fotografiami a pútavým slovom oboznámil žiakov s problematikou ochrany životného prostredia. 

          • Sponzorský dar

          •  Dňa 30 .11. 2012 naša škola dostala sponzorský dar od firmy Hanil E-Hwa, ktorá má svoju pobočku v priemyselnom areáli v Považskej Bystrici. Venovali nám 5 osobných počítačov HP Compaq dc 7600. Slávnostného odovzdávania sa zúčastnili prezident spoločnosti Sang-Keun Park s doprovodom, primátor Mesta Považská Bystrica Karol Janas a poslanec mestskeho zastupiteľstva Ľubomír Kubovič. Na našej škole sa skvalitní výučba informatiky, väčšina súčasných počítačov už dosluhuje.

            Srdečne ďakujeme!

          • Pasovačka prvákov

          • Na našej škole bola  21. 11. 2012 slávnosť - pasovanie prvákov do cechu školského!

            Prváčikov sme preverili vo vedomostiach, v šikovnosti, a prijali sme ich medzi nás. Stali sa riadnymi žiakmi našej školy.

            Celú slávnosť pozorovala Ježibabka aj s pomocníkmi - Jankom a Marienkou. Za ich usilovnosť ich Ježibabka odmenila srdiečkami, ktoré si pre nich pripravila.

            Ale prváci sa nedali zahanbiť! Predviedli nám krátky program, ktorý pripravili spoločne s pani učiteľkami.

            Želáme veľa úspechov v škole !

          • Beseda 14.11. 2012

          • Do galérie Beseda 14.11. 2012 boli pridané fotografie.
             

            Dňa 14.novembra 2012 privítali žiaci 2.B a 3.A medzi sebou pracovníkov Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici . Tí si pre nich pripravili zaujímavú prednášku o živočíchoch, ktoré žijú v prírode  v našom okolí. Najviac všetkých zaujala živá užovka, ktorú si mohli odvážlivci dokonca chvíľku podržať na rukách. Beseda sa všetkým páčila. 

          • Týždeň vedy a techniky

          • Dňa 9.11. 2012 sa žiaci 9.B triedy zúčastnili interaktívnej výstavy v Kine Mier pod názvom Týždeň vedy a techniky.Gymnazisti nám predviedli svoje zaujímavé pozorovania z oblasti chémie, fyziky a techniky. Najviac sa nám páčili mechanické roboty a chemické pokusy. Každý žiak si prišiel na svoje. Dúfame, že sa takéto akcie budú opakovať častejšie. 

          • Krása jesene

          • Krása jesene

            Dňa 24.10. 2012 sa žiačky našej školy zúčastnili v CVČ  Považská Bystrica súťaže v aranžovaní KRÁSA JESENE .

            Aj tento rok boli veľmi úspešné.

            Kategória B / staršie žiačky/:

            Interiérová jesenná práca

            1. miesto – Alexandra Gajdošová, 7.A

            2.  miesto – Vanda Čičková, 9.B

             

            Práca k pamiatke zosnulých

            1.  miesto – Vanda Čičková, 9.B

             

             

            Kategória A / mladšie žiačky /

            Interiérová jesenná práca

              1.  miesto – Simonka Šimíková, 4.A

            3. miesto – Lea Móciková, 4.A

             

                 Blahoželáme !

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          •  

            
            

            22. októbra si naša škola pripomenula Medzinárodný deň školských  knižníc. Žiačky 9. ročníka si pripravili prácu s knihou pre prvákov,  žiačky 8.ročníka pre druhákov, žiačky 7.ročníka pre tretiakov. Dievčatá  čítali mladším kamarátom rozprávky a kapitoly z kníh známych slovenských spisovateľov. Žiaci 1. stupňa potom odpovedali na  otázky, ktoré vyplývali z textu a kreslili ilustrácie. Piataci a šiestaci riešili úlohy kvízu, ktorý si pre nich  pripravili siedmačky. Všetci zúčastnení dostali sladkú odmenu.

          • Deň otvorených dverí

          • Piatok 19.10.2012 naša škola pozvala rodičov, aby sa zúčastnili na vyučovaní. Pani učiteľky z 1. stupňa si pripravili rôzne aktivity, do ktorých boli rodičia zapojení. V triedach 1. ročníka spoločne čítali maľované rozprávky, vytvárali ozdoby jesene, spievali, tvorili príbeh o Kráľovi a jeho kráľovstve. Žiaci 2.a 3.ročníka sa spolu s rodičmi zúčastnili besedy o liečivých rastlinách. Pochutili si aj na dobrom čajíku z byliniek, iní si spoločne čítali rozprávky a výtvarne dotvárali vybranú rozprávku.Tretiaci získali informácie od pozvanej mamičky ako sa pripravuje plavecký výcvik pre žiakov. Vysvetlila im,  prečo sa musia rozcvičiť, plniť pokyny trénerov. Žiaci 4. ročníka sa zúčastnili  výučby na dopravnom ihrisku. Tam ich prišli povzbudiť rodičia aj starí rodičia.

          • Deň otvorených dverí v SOŠ poľnohospodárske v Pruskom

          • Dňa 18.10.2O12 sa žiaci 9. ročníkov našej školy zúčastnili Dňa otvorených dverí v SOŠ poľnohospodárske v Pruskom.

            Pre žiakov boli pripravené pekné a zaujímavé akcie :

            -          výstava ovocia a zeleniny

            -          jesenné aranžovanie

            -          súťaž o najkrajší plot

            -          výstava cukrárskych výrobkov

            -          spracovanie poľnohospodárskych produktov

            -          ukážky výcviku psov – kynologický deň a mnohé iné

            Žiakom sa exkurzia páčila a splnila svoj cieľ.

          • Medzinárodný úspech v chorvátskej Rijeke

          •                       Medailové pozície na majstrovstvách Slovenska zabezpečili piatim atlétom z AO Olympia účasť na medzinárodnom stretnutí šiestich štátov v Chorvátsku. Pre jeden z najlepších mládežníckych oddielov Slovenska – (tohoročné výsledky žiakov na MSR na dráhe a v hale zaradili náš oddiel na 4.miesto zo 48 oddielov Slovenska) bola účasť na tomto stretnutí a počet reprezentantov dôkazom kvalitnej práce oddielu. Najlepšie si v súťaži počínal najmladší účastník z reprezentácie Andrej Mitašík, ktorý v behu na 1000m medzi viac ako o rok staršími žiakmi získal piate miesto v novom oddielovom rekorde 2:41,92 min. Oddiel ďalej reprezentovali Kristína Holienková a Monika Papšová v hode oštepom, Martin Miklovič v behu na 100m prekážok a Vladimír Beňák v hode kladivom. Našu časť výpravy viedol tréner Juraj Kubiš.

          • Majstri Slovenska!

          •                Vyvrcholenie atletických súťaží na jeseň prinieslo mladým atlétom výrazný úspech nielen v súťaži jednotlivcov na dráhe ale i v dlhodobej súťaži družstiev, ktorú ukončili chlapci AO Olympia ziskom titulu majstrov Slovenska pred družstvami žiakov z Dubnice a Skalice. Chlapci potvrdili svoje víťazstvo z majstrovstiev SsAZ a kolektívnym výkonom zdolali svojich súperov na tartanovej dráhe v Nových Zámkoch. Za družstvo najlepšie bodovali – A. Mitašík – 33 bodov,V.Beňák – 29 bodov a Samuel Švábik so ziskom 26 bodov.

                     V súťaži družstiev sa na treťom mieste umiestnili žiačky AO Olympia, ktorým chýbalo do druhého miesta iba 8 bodov.

                       V súťaži jednotlivcov získali mladí atléti Olympie 6 medailí. Titul majstra Slovenska v hode oštepom získala Kristína Holienková, striebornú medailu získal Martin Miklovič v behu na 100m prekážok, Andrej Mitašík v behu na 800m a Monika Papšová v hode oštepom. Bronz získal Jakub Kubinec v hode oštepom a Vladimír Beňák v hode kladivom. Po zhodnotení majstrovstiev Slovenska v hale i na dráhe obsadili žiaci Olympie výborné štvrté miesto z 45 oddielov Slovenska za veľkoklubmi z Dubnice, Nitry a Nových Zámkov.

                   Dosiahnuté výsledky nám umožnila aj výrazná podpora Mesta Považská Bystrica, ktoré každoročne nenávratnou finančnou dotáciou pomáha zabezpečiť celoročnú činnosť športových tried a atletického oddielu Olympia.

          • European Kids Brno

          •               V dňoch 10.-12. septembra 2012 sa zúčastnila výprava žiakov atletických športových tried ZŠ Školská v P .Bystrici pod hlavičkou AO Olympia  medzinárodnej  súťaže European Games Kids v Brne. Súťaže sa zúčastnilo spolu 22 žiakov 6.-9. ročníka. Siedmeho ročníka medzinárodnej olympiády mladých atlétov sa zúčastnili mladí športovci z Poľska, Litvy, Nemecka, Malty, Lotyšska, Chorvátska, Maďarska, Slovinska, Estónska, Slovenska, Ruska, Anglicka a Česka. V najsilnejšej zostave sa zúčastnilo spolu 51 oddielov z ČR a 13 oddielov zo Slovenskej republiky. Brno na štadióne s perfektným dvojfarebným povrchom atletickej dráhy a sektormi tak spolu privítalo vyše  950 mladých atlétov z 13 štátov Európy. V jednotlivých disciplínach  súťažili mladí športovci podľa ročníkov narodenia od  r. 2001 po ročník 1997. Najvyššie počty súťažiacich boli najmä v šprintoch na 60m a v skoku do diaľky – v priemere 70-90 žiakov. V silnej medzinárodnej konkurencii získali naši žiaci spolu päť medailí. Zlatú medailu vybojoval Andrej Mitašík (r.1998) v behu na 1500m, v ktorom vytvoril nový rekord olympiády výkonom 4:28,97min. a Michal Franek (r.2001) v skoku do výšky výkonom 130 cm.Striebro získal Vladimír Beňák (r.1997) za výškarský výkon 171 cm a  Kristína Bošková (r.1999), ktorá prekonala latku vo výške 146 cm. Na bronzový stupienok sa postavila  Paulína Cibičková (r.2001) s dosiahnutým výkonom v hode kriketkou 41,62 m. Okrem medailových pozícií získali žiaci 13 finálových umiestnení (4.-8.miesto). 

          • Geologická exkurzia 8. ročníka

          •  

            V dňoch 5. a 10. októbra 2012 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili geologickej exkurzie v okolí obce Brvnište, kde hľadali skameneliny morských živočíchov z obdobia druhohôr – amonity, belemnity, lastúrniky, ktoré sú staré okolo 70mil.rokov. Ich výskyt dokazuje, že na našom území bolo v dávnej minulosti more.

            Vyzbrojení kladivkami, kefkami a kartáčikmi sa žiaci pustili do objavovania dávno minulého. Počasie nám prialo a taktiež šťastie. Našli pekné, niektorí jedinečné skameneliny.

            Okrem neživej prírody mohli žiaci vidieť aj živé prírodniny: rôzne druhy ihličnatých a listnatých stromov, krov, húb, lienky sedembodkové, salamandru škvrnitú, srny...

            Fotky v galérii.

          • Dni kultúrneho dedičstva

          • Dňa 20. 09. 2012 žiaci našej školy prezentovali svoje výtvarné práce na tému Kultúrne pamiatky Považskej Bystrice. Akcia sa uskutočnila v rámci Dní kultúrneho dedičstva.

          • Zlato z Majstrovstiev Slovenska

          •                Po víťazstve v obidvoch kategóriách na Majstrovstvách Trenčianskeho kraja si atléti našich športových tried úspešne počínali i na Majstrovstvách Slovenska ZŠ 13. 06. 2012 v Nitre. Za účasti najlepších ôsmich škôl si družstvo chlapcov vybojovali výbornú striebornú medailu a družstvo dievčat veľmi tesne za prvými dvomi družstvami získali pekné tretie miesto. V bilancii obidvoch kategórií sa žiactvo ZŠ Školská stalo najúspešnejšou atletickou základnou školou Slovenska.

                           Okrem úspechu družstiev sa podarilo žiakom získať titul majstrov Slovenska v štafete na 4x60m výkonom 28,34 s (Kadák, Blaško, Štefina, Markovič). Striebornú medailu najlepším tohoročným výkonom v svojej vekovej kategórii na Slovensku získal Andrej Mitašík v behu na 1000m časom 2:43,96 min. a súčasne  zlepšil vlastný oddielový rekord starších žiakov o viac ako 4 sekundy. Ziskom 13 finálových umiestnení potvrdili obidve družstvá svoju silu predovšetkým vyrovnanými a výbornými výkonmi všetkých svojich členov.

                          

            Poradie prvých troch družstiev v súťaži chlapcov:

            1.Športové gymnázium Bratislava......1023 bodov

                2.ZŠ Školská Považská Bystrica...........997 bodov

            3.ZŠ Galanta..........................................945 bodov

             

            Poradie prvých troch družstiev v súťaži dievčat:

            1. Športové gymnázium Nitra .............934 bodov

            2.ZŠ Bardejov .....................................934 bodov

            3.ZŠ Školská .......................................917 bodov

            FOTO

          • Olympiáda nádejí

          • Dňa 15. júna 2012 naša škola zorganizovala pre školy v meste Olympiádu nádejí pre žiakov 3. a 4. ročníkov na školskom atletickom ihrisku. Po slávnostnom zahájení si žiaci zmerali sily v disciplínach: beh na 60 metrov, skok do diaľky, hod plnou loptou a hod kriketkou. Všetci bojovali čestne v duchu fair - play.

            Umiestnenia:

            1. miesto - M. Ondrejková - beh 60 m

            3. miesto - A. Janasová - beh 60 m

            1. miesto - A. Zajíček - beh 60 m

            3. miesto - K. Bukaj - beh 60 m

            1. miesto - M. Ondrejková - skok do diaľky

            2. miesto - N. Chudovská - skok do diaľky

            2. miesto - K. Belás - hod plnou loptou

            1. miesto - štafeta 4x60 m: Chudovská, Belás, Ondrejková, Zajíček

             

            Konečné poradie súťaže družstiev:

            1. miesto: ZŠ Školská

            2. miesto: ZŠ Slovanská

            3. mieste: ZŠ Považské Podhradie

            Viac na foto

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje