• Autorská výstava


          • Mnohí naši žiaci radi kreslia a maľujú. Niektorí z nich si cibria svoje vnímanie štúdiami podľa fotografií, iní sa inšpirujú svetom smiešnych, strašidelných a často bizarných postavičiek z filmov či počítačových hier. Príťažlivé sú aj grafiti, a to nielen pre chlapcov. Žiaľ väčšina týchto „diel“ často končí v zásuvke. Ale našli sa aj odvážlivci, ktorí sa rozhodli svoje práce vystaviť. Porozprávali aj príbehy o svojej tvorbe a my zrazu vidíme nielen obrázky, ale aj ich tvorcov v inom svetle. A kto sú naši umelci?

            Mária Turičíková: Mária chodí do 8.C. Je športovkyňa telom aj dušou. Trénuje šprint na krátke trate a sú jej blízke aj ostatné druhy športu, napríklad longboarding. Rozvíja aj svoje umelecké ambície. Už sedem rokov chodí do Základnej umeleckej školy IWK v Považskej Bystrici. Práce, ktoré sa rozhodla vystaviť, nakreslila doma alebo na hodinách výtvarnej výchovy. Rada kreslí portréty podľa fotografií a grafity.  Vymýšľa si vlastnú grafitovú abecedu a stále ju zdokonaľuje (samozrejme len na výkrese, nie v uliciach). Najčastejšie kreslí ceruzkou a maľuje anilínovými farbami.

            Alžbetka Harantová: Je zo  6.B. Má rada rôzne druhy športu, aj keď pre dievča nie celkom bežné. Hrá hokej, chodí na judo, a trochu sa venuje  florbalu. Sedem rokov je žiačkou ZUŠ IWK- výtvarný odbor. Maľovanie a kreslenie je jej veľká záľuba. Robí portréty, grafity  a anime postavičky. Na výtvarnú tvorbu využíva vzácne voľné chvíle, ale potom už tvorí aj dve-tri hodiny vkuse. Na maliarské plátno maľuje akrylovými farbami, na papier pastelkami, suchým pastelom a fixkami. Viackrát si vyskúšala maľbu farebnými sprejmi na veľké kartóny. Práce, ktoré vystavuje, sú z domácich zásob. Má ich totiž plné zásuvky.

            Lívia Šuvarová a Táňa Štefinová: Lívia a Tatiana sú spolužiačky zo 7.B.Obe dievčatá zbožňujú zvieratá. Lívia sa stará o psa, mačku, zajaca, dve morčatá a jaštericu. Táňa má doma mačku Micu. Nie div, že aj ich obrázky majú hlavného hrdinu z ríše zvierat. A ako sa to začalo? Lívii sa zapáčili obrázky animovaných vlkov. Najskôr si ich obkresľovala a potom si začala vymýšľať vlastných. Kreslila ich doma, v škole, na výtvarke, ale aj cez voľné hodiny. Nakoniec „nakazila“ aj svoju spolužiačku Táňu. Teraz kreslia obe a navzájom sa inšpirujú. Okrem toho je Lívia tanečníčka, Táňa futbalistka a  čo je hlavné, sú to super kamošky.

            Stella Surmová: Chodí do športovky- 9.C. okrem športu je jej blízke všetko, čo súvisí s umením, od hudby až po výtvarnú tvorbu. Chodila aj do ZUŠ IWK, teraz kreslí doma a v škole na výtvarke. Učarili jej najmä portréty a krajinomaľby. Keďže má bohatú fantáziu, je jej blízky surrealizmus.Jej obľúbenci zo svetových výtvarných umelcov sú Vincent van Gogh, japonský maliar Kacušika Hokusaia a Leonardo da Vinci. Rada kreslí portréty podľa fotiek a zátišia s hrou svetla a tieňa.Jej obľúbené techniky sú ceruzka, uhlík a temperky.

            Kristína Pažitná:  Kristína je z 8.B. Rada kreslí anime a manga akčné figúrky. Je to japonský štýl kreslenia. Inšpiruje sa aj seriálmi Tokio Ghoul a Angel Beats. Niektoré postavičky kreslí podľa predlohy, iné si vymýšľa.Okrem kreslenia Kristína precuje aj v dramatickom krúžku v ZUŠ, venuje sa spevu a sama sa učí hrať na klavíri. Žiaľ, najkrajšie obrázky nemôžeme vystaviť. Maľuje ich akrylovými farbami na skutočné maliarske plátno a sú to krajinky.

          • Deň Zeme

          • Na našej škole sme si aj tento rok pripomenuli a to už v piatok 20.4.2018 Deň Zeme. Žiaci sa zapojili do rôznych aktivít. Všetky výtvory boli jedinečné a originálne. Víťazmi sa stali všetci.

                 Nuž, nesmieme zabudnúť: „Príroda môže existovať bez nás, no my bez nej zahynieme“

             

          • Kurz Talk-talk


          • V dňoch 9. - 13. apríla 2018 sa na našej škole uskutočnil intenzívny kurz anglického jazyka s tromi rodenými lektormi z Veľkej Británie. Kurzu sa zúčastnilo 80 žiakov 6. až 9. ročníka, ktorí boli rozdelení do 5 skupín. Podľa typu kurzu počas 3 alebo 6 vyučovacích hodín denne sa žiaci zdokonaľovali v komunikácii v anglickom jazyku formou hier a scénok. Mali možnosť overiť si svoje jazykové schopnosti dorozumieť sa s cudzincom, zdokonaliť sa vo výslovnosti a načerpať motiváciu do ďalšieho štúdia anglického jazyka.

          • GEO prednáška o Indonézii


          • Dňa 16.04.2018 sa žiaci šiesteho ročníka a jedna trieda siedmakov zúčastnili výchovnej prednášky – Najbohatší ekosystém planéty Zeme. Česko-Indonézsky projekt GREEN LIFE sa zaoberá ochranou tropického dažďového pralesa a ohrozených druhov zvierat so zameraním na ochranu ich prirodzených teritórií a organizáciou protipytliackych aktivít. Cieľové druhy zvierat tejto ochrany sú kriticky ohrozené tigre, orangutany a slony sumatranské v ekosystéme Leuser na Sumatre v Indonézií. Tropický dažďový prales je najväčšia suchozemská „továreň“ na výrobu kyslíka. Každodenná devastácia pralesa je obrovská tragédia pre našu Zem. Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, že svojím konzumným spôsobom života sa podieľa na jeho ničení. Či už ide o dopyt po tropickom dreve, nadmernej spotrebe papiera, či svetový obchod s divokými druhmi zvierat, konzumácia potravín a používanie kozmetiky s obsahom palmového oleja, to všetko len dokresľuje smutný vývoj ľudskej civilizácie. Prednáška bola spoplatnená a vyzbierané peniaze idú na výkup pralesných pozemkov v ekosystéme Leuser. Vykúpené pozemky budú ochránené pred devastáciou minimálne na 50 rokov. Každý žiak, ktorý sa zúčastnil tejto prednášky zachránil 10  m² pralesa, čo predstavuje dennú spotrebu kyslíka pre 90 ľudí. Prednáška žiakov veľmi zaujala, diskutovali, pýtali sa rôzne otázky a hlavne pochopili, že aj malým skutkom sa dá zachrániť prales.

            Prednášajúcim veľmi pekne ďakujeme a sme radi, že pomáhame ako škola šíriť informácie o skutočnom význame dažďových pralesov a divokej prírody.

          • Hasiči v ŠKD


          • Dňa 5.4.2018 nás navštívili hasiči. Deťom vysvetlili, čo robiť keby vznikol požiar v domácnosti. Ukázali im čím všetkým sa hasí požiar, čo nosia hasiči oblečené.  Deti si mohli pozrieť hasičské auto, vyskúšať ako sa hasí vodou. Deti druhého ročníka sa zapojili do výtvarnej súťaže „Požiar v domácnosti“ a odovzdali im svoje kresby

          • Zápis druhákov do knižnice


          • Dňa 6. 4. 2018 sa žiaci 2.C triedy zúčastnili slávnostného zápisu do mestskej knižnice. Po úvodnom  privítaní  sa oboznámili s pravidlami člena knižnice a zložili sľub. Za malých čitateľov ich pasovala Valentína Compostelová, strážkyňa knižnice. Druháci odchádzali nielen s peknými zážitkami, ale aj s preukazmi čitateľov.

          • Divadielko pre ŠKD Tri čarovné slová


          • 27. 03. 2018 sa žiaci 7. B triedy predstavili tretiakom a štvrtákom zo ŠKD v programe Tri čarovné slovká. Najskôr si žiaci vypočuli básničky o slovíčkach ďakujem, prosím a nech sa páči, potom sa dozvedeli o ďalších zásadách slušného správania a nakoniec odpovedali na otázky, ktoré súviseli s vystúpením. V programe sa predstavili: Erik Šesták, Samuel Turčáni, Viktória Kožúriková, Petronela Pavlíková, Beáta Špániková a Natália Tománková. Za správne odpovede žiaci dostávali cukríky od Vanesy Gločkovej. Predstavenie potešilo asi 30 detí.

             

             

          • Výstava veľkonočných prác


          • Už tradične v tomto predveľkonočnom čase sa naši žiaci  2. stupňa prezentujú svojimi výrobkami zo školskej dielne z hodín techniky na výstave prác k sviatkom jari a nielen im.

            Aj v utorok 27.3.2018 v priestore vestibulu školy si mohli všetci žiaci a návštevníci školy na výstavke  pozrieť či zakúpiť rôzne dekoračné výrobky, vajíčka, zajačikov, jarné kvietky z dreva, stromčeky šťastia a veľa iných drobných a milých vecičiek.

             Pochvala od návštevníkov a záujem o výstavku bol povzbudením do ďalšej tvorivej práce žiakov a odmenou pre organizátorov- PK výchov a pomocníkov z 8.B triedy. Ďakujeme!

          • Dopravná výchova v marci


          • Výchova k bezpečnosti v cestnej premávke

            Dňa 22.03.2018 v rámci dopravnej výchovy mali žiaci štvrtého ročníka besedu s príslušníkom dopravnej polície, s pánom Rastislavom Brezinom, ktorá bola zameraná na prevenciu nevhodného správania sa detí v cestnej premávke a v dopravných prostriedkoch.

            Žiaci si zopakovali osvojené zásady bezpečného správania sa v cestnej premávke, ako chodec a cyklista podľa všeobecne záväzných právnych predpisov.

            Počas celého marca sa žiaci 1. stupňa zapájali do školskej výtvarnej súťaže na tému: „DOPRAVNÉ PROSTRIEDKY. “

            Žiaci nakreslili  na túto tému veľmi pekné obrázky na hodinách výtvarnej výchovy za pomoci pani učiteliek.

            Bolo veľmi ťažké vybrať tie najkrajšie, lebo všetky boli niečím zaujímavé a pekné. Víťazmi sú všetky deti, ktoré sa do súťaže zapojili.Táto akcia sa konala v rámci prierezovej témy : Dopravná výchova pre 1. stupeň.

             

             

             

             

             

             

          • Zimné sústredenie 8.C

          • V dňoch od 7. – 9.3.2018 sme sa so žiakmi športovej triedy 8.C zúčastnili zimného bežeckého sústredenia v nádhernom prostredí Skalka pri Kremnici pod vedením Mgr. Martincovej a Mgr. Kukučku. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín podľa lyžiarskych schopností na začiatočníkov a pokročilých. Podmienky na bežkovanie, aké na nás čakali na Skalke asi 150 metrov od chaty nás milo prekvapili, upravené trate - stopa bola priamo na štadióne, bežecká stopa bola aj rôznymi smermi v lesoch na skalke s rôznymi dĺžkami od 2 kilometrov až do 5 kilometrov. Po večeri sme absolvovali wellnes odpočinok s výrivkami a saunami v relax centre.  Celé sústredenie prebehlo bez akéhokoľvek zranenia alebo náznaku ochorenia  a s pocitom, že všetci aj začiatočníci získali základné schopnosti a zručnosti bežeckého lyžovania a dokázali prekonať sami seba. Pre nás ako trénerov a pedagogický dozor to bolo úžasné ako aj to prostredie.

             

          • Výber do 5. ročníka - športové triedy futbal

          • Výber žiakov 4. ročníka do športovej triedy zameranej na futbal k septembru 2018 bude 19. 04. 2018 o 16,00 na futbalovom štadióne. Viac info v časti športové triedy - rozšírené vyučovanie v 5. ročníku.

          • Beseda s dobrovoľníkmi


          • Barbora a Jakub Hendrychovci boli opäť ochotní zavítať na našu školu. Tentokrát sa chceli o ich dobrovoľníckej práci v Afrike dozvedieť aj deviataci. Svoje skúsenosti z náročných, ale zároveň radostných a zmysluplných misií v Keni prezentovali dňa 28. 02. žiakom 9.A a 9.B triedy. A čo povedali žiaci? „Beseda bola super, uvedomili sme si, že aj v tejto dobe sú ľudia, ktorí sú ochotní pomáhať druhým. Barborka a Kubko boli veľmi sympatickí a priateľskí, obdivujeme ich za to, čo dokázali. Ďakujeme im, že robia svet lepším“

             

          • Akcia koordinátora multikultúrnej výchovy


          • Dňa 1. 3. 2018 sa pre žiakov 8. ročníka v rámci multikultúrnej výchovy uskutočnila hodina zameraná na tému: Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. V triede 8.A bola pripravená prezentácia, ktorej cieľom bolo odovzdať čo najviac zaujímavých informácií o tomto kráľovstve. Dozvedeli sa o kultúrnych pamiatkach, priemysle, poľnohospodárstve a športe. Po prezentácii bola pripravená hra počítačovou formou s názvom Kto je to? Čo je to? Kde je to?, kde podľa zadaných indícií žiaci hádali správne mená osobností, názvy miest a vecí. Po skončení hry nasledoval kvíz, ktorým si zopakovali získané poznatky a vedomosti. Žiaci s najlepšími odpoveďami boli odmenení potleskom a sladkou odmenou. Pre ostatných žiakov bola prichystaná vo vestibule školy nástenka, kde boli poskytnuté obrázky, informácie a zaujímavosti o spoločenstve týchto krajín.

          • Zimné sústredenie 6.C


          • V dňoch od 12. – 16.2.2018 sa žiaci športovej triedy 6.C zúčastnili zimného lyžiarskeho sústredenia v nádhernom prostredí Skalka pri Kremnici. Žiaci boli rozdení do dvoch skupín podľa lyžiarskych schopností.  Podmienky na lyžovanie na svahu asi 150 metrov od chaty nás milo prekvapili, široká zjazdovka 100 metrov, dĺžka zjazdovky 1100 metrov, sedačková lanovka, obtiažnosť od začiatočníkov až po aktívnych lyžiarov a snehová prikrývka 100 cm. Žiaci lyžovali dopoludnia i po obede. O 18,00 ich čakala večera a po večeri osobné voľno s večierkou o 21,00 hod. Streda, kritický únavový deň, pred ktorým mali všetci rešpekt, preto sa na lyže postavili iba v doobedňajších hodinách v čase od 9,00 do 11,30 hod. V ten deň bola o 15,00 hod hodinová výučba v telocvični v relax centre na Skalke a o 16,00 sme všetky únavové stavy nechali v bazéne s výrivkami a saunami. Končili sme v piatok obedom o 12,00 hod po ktorom sme sa presunuli pred našu školu. Celé sústredenie prebehlo bez akéhokoľvek zranenia alebo náznaku ochorenia  a s pocitom, že všetci aj začiatočníci získali základné schopnosti a zručnosti lyžovania a dokázali prekonať sami seba a bez akejkoľvek pomoci samy posledné dva dni zlyžovali svah. 

          • Lyžiarsky výcvik


          • Od 5.2. do 9.2. 2018 sa žiaci 8.A, 8.B, 7.C zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku Zázrivá- Športcentrum Lučivná. V malebnom prostredí a pri vyhovujúcich lyžiarskych podmienkach sa začiatočníci naučili základy zjazdového lyžovania a pokročilejší lyžiari zdokonalili svoje zručnosti. Dúfame, že lyžiarsky kurz obohatil žiakov nielen o nové zručnosti v lyžovaní, ale aj o nové skúsenosti, zážitky a formovanie nových vzťahov v kolektíve.

             

          • V piatom ročníku vybuchovali sopky


          • Žiaci piatych ročníkov sa učia na geografii o sopkách. Pripravili si aj vlastné modely sopiek z rôznych  materiálov. Sopky sú teraz na výstavke vo vestibule, ale niektoré z nich naozaj soptili, jedna dokonca chrlila oheň. Vyrobil ju Ján Rezníček z 5.A a predviedol v dvoch triedach. Pri úpätí sopky uložil skutočnú utuhnutú lávu, ktorú si priniesol z Tenerife. Libor Schrimpel z 5.C vyrobil papierový 3D model s prierezom sopečného kužeľa. Sopka Jána Šlesara z 5. C vyvrhovala peniacu sa lávu a pekné modely Timei Moravíkovej z 5.A a Adama Bošku z 5.C ešte zatiaľ nevybuchli. Krásne modely vznikli aj v 5.B triede. Veľmi aktívne boli sopky Rastislava Janiša a Richarda Fuska. Láva z nich prudko vytekala a mali sme čo robiť, aby nepostupovala príliš ďaleko do triedy. Sopka Mareka Zborana asi vybuchla len nedávno, ešte stále vidno na jej svahu tuhnúcu  lávu. V najbližších dňoch možno pribudnú ďalšie vulkány, na ktorých žiaci usilovne pracujú.

             

          • Zaujímavá návšteva z Indie


          • V stredu zavítal na našu školu hosť až z ďalekej Indie. Bol to Mr. Rau, ktorý  je pracovníkom veľvyslanectva Indickej republiky na Slovensku.

            Pôvodne pracoval ako učiteľ výtvarnej výchovy a v posledných rokoch veľa cestoval po svete. Besedoval s ôsmakmi a deviatakmi, ako ináč, v angličtine. S prekladom pomáhala pani zástupkyňa Trulíková, ale bolo dosť priestoru otestovať si aj vlastné jazykové schopnosti. Začiatok vystúpenia sa trochu podobal kúzelníckemu číslu, keď Mr. Rau z malých roliek hodvábneho papiera ťahal dlhé farebné girlandy  alebo formoval krásne kvety. Predtým ich len trochu nastrihol a kde-tu poprehýbal alebo zatočil. Boli to ukážky z tradičného indického umenia – kirigami . Potom náš hosť porozprával žiakom mnoho zaujímavostí o svojej vlasti, ktorá je kultúrne tak odlišná. Veď kto by si už dnes vedel predstaviť, že mu životného partnera  vyberú rodičia. Alebo, že v indickej škole je až šesťdesiat žiakov v jednej triede, ktorí mimochodom pozorne počúvajú učiteľa.

             Veľa prekvapivých informácií, ale aj samotný životný príbeh hosťa, priblížil žiakom túto vzdialenú krajinu z iného uhla pohľadu. A možno aj vzbudil túžbu naďalej ju spoznávať.

          • Mediálna výchova v 6. ročníku


          • Dňa 29.1.2018 sa u žiakov šiesteho ročníka v rámci mediálnej výchovy uskutočnila hodina zameraná na tému „Život vo svete značiek“.  Hlavným cieľom tejto hodiny bolo uvedomiť si, akú úlohu v  našich životoch zohrávajú značky a značkové výrobky.  Zamyslieť sa, aké hodnoty pre nás značky majú a či je to správne. Slogan je jedným z najobľúbenejších, najčastejších a najstarších nástrojov marketingu. A nezáleží na tom, či ide iba o kratučkú vetu pod logom, záverečnú vetu z televíznej reklamy alebo podpis v e-maili. Týchto pár slov je veľmi dôležitých – majú totiž moc dostať sa do mysle ako chrobák a ostať v nej veľmi, veľmi dlho.

            Žiaci pracovali s pracovným listom, ktorý pozostával z motivačného textu, ktorý ich veľmi pobavil a zo štyroch úloh. Na záver mali žiaci vytvoriť svoj vlastný reklamný slogan na nimi vybraný produkt.

            Túto aktivitu si pre šiestakov pripravila Mgr. Jakubcová.

          • Beseda s dobrovoľníkmi v Afrike

          •  

            Hovorí sa, že dnešný svet potrebuje viac svedkov ako učiteľov. Nie každý učiteľ môže byť vždy svedkom, ale svedkovia, ktorí  besedovali  so žiakmi 6.C  boli určite super učiteľmi. Barbora a Jakub Hendrychovci zavítali na našu školu dňa 17.01 2018, aby porozprávali žiakom o svojich misiách v africkej Keni.

            V úvode prezentácie predstavili ostrov Zanzibar, ktorý spolu precestovali v rámci oddychu po náročnej práci v centre Langata Bosco Boys v Nairobi. Je to centrum pre opustených chlapcov, ktorí by bez ich pomoci skončili na ulici bez prostriedkov a v neustálom strachu o prežitie.  Práve o nich bola hlavná časť besedy. Fungovanie tohto centra je závislé od  pomoci rôznych organizácií a ľudí, ktorí ochotne venujú svoj čas na pomoc tam, kde to najviac treba. Žiaci s prekvapením sledovali rozprávanie o tom, ako chlapci v centre jedia len dvakrát za deň, každý deň to isté a akou vzácnosťou je pre nich obyčajná mrkva, ktorú dostali len mimoriadne vďaka sponzorom. Väčšina z nich pochádza zo slumov. Sú veľmi vďační, spontánni, radostní a po celodennom programe sa bez odvrávania  v tichosti odoberú spať. Žiaci sa dozvedeli aj mnoho iných príbehov ilustrovaných autentickými fotografiami a videami. Aj manželia  Hendrychovci na svojom pobyte veľa dostali, napriek tomu, že sa vlastne rozdávali. Porozprávali deťom o tom, ako sa ich život zmenil a mnohé problémy, ktoré predtým riešili, sa im zrazu zdajú malicherné.

             Ich svedectvo nezostalo bez odozvy. Bolo tou najlepšou záverečnou bodkou za prebratým učivom o Afrike.

          • Detská atletika


          • Naša atletická prípravka (1. až 4. ročník) vyhrala v súťaži najmenších atlétov za rok 2017. Počas roka sme totiž zapojili najviac detí https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fab/1/16/1f476.png👶https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f8d/1/16/1f467.png👧 zo všetkých atletických prípraviek na Slovensku. Za našu aktivitu sme dostali malý darček - reprezentačný dres podpísaný slovenskými atlétmi štartujúcimi na ME v cezpoľnom behu v Šamoríne. Blahoželáme trénerom aj zúčastneným žiakom.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje