• Vianočná besiedka v 2. C


          • Dňa 15. 12. 2017 sa v 2.C konal vianočný večierok s názvom „Štyri adventné sviečky“. Triedou zneli piesne, básne a žiaci zahrali aj divadielko. Pre všetky deti bol odmenou potlesk a spokojné tváre rodičov.

          • Vianočné trhy


          • Výstavka prác žiakov 2. stupňa z hodín techniky v školskej a výtvarnej dielni spojená s predajom sa konala v utorok 19.12.2017. Už tradične bolo sa na čo pozerať. Výrobky z rôznych materiálov, hračky, ozdoby, vianočné aranžovania a rôzne milé drobnosti sa návštevníkom výstavky veľmi páčili. Mnohé z nich budú súčasťou vianočných balíčkov pre svojich najbližších, alebo len tak, pre radosť.

          • Detský čin roka 2017

          • V dňoch 12. a 13. decembra sa v Bratislave odovzdávali ocenenia Detského činu roka 2017. Projekt motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé. Tento rok bol medzi nominovanými v kategórii Pomoc rovesníkom náš žiak Alan Michálek z 9.C. Jeho príbeh získal najviac hlasov, a tak sa stal víťazom svojej kategórie. Vo fotogalérii si môžete pozrieť všetkých víťazov.

            Alanovi k ocenenia blahoželáme!

          • Týždeň vedy a techniky


          • Zaujímavé školské podujatie, zamerané na úspechy našich žiakov v mimoškolských aktivitách a súťažiach v oblasti fyziky a techniky sa konalo v piatok 15.12.2017 v učebni fyziky pre žiakov 7. a 8. ročníka.

            Na podujatí predstavil v krátkych autorských videofilmoch, ale aj reálne svoje  projekty  modelov solárno- veternej elektrárne a lode na zbieranie odpadu na riekach Igor Michalec z 9.C triedy. S nimi bol úspešný vo viacerých významných súťažiach a ostatným žiakom rád priblížil aj informácie o odmenách, ktoré získal.

            Model auta z programovateľného Lega, zhotovený na záujmovom krúžku, predviedol zasa Róbert Miškech zo 7.B. Záver stretnutia patril pohľadu na lietajúci dron, opäť z tvorivosti Igora Michalca.

            Školské podujatie, ktoré pripravila so žiakmi p. uč. Špániková, bolo motiváciou a podnetom k vlastnej tvorivosti mnohých zúčastnených.

          • Oznam školskej jedálne

          • Obedy na posledné dni školského vyučovania t.j.  20. - 22.12.2017

            (   streda, štvrtok,piatok  )

            si môžete odhlasovať len do utorka

            19. 12. 2017 do 12 00 hod.

            Po tomto termíne sa už obedy neodhlasujú.

            Neodhlásené obedy si je potrebné vybrať do obedára

             

          • talentmánia

          • Talentmánia

            Dňa 30.11.2017 sa v našom ŠKD uskutočnila súťaž Talentmánia. Zúčastnili sa jej deti zo všetkých oddelení. Súťažili v speve, v hre na flaute, v tanci. Všetky deti za svoju odvahu ukázať svoj talent  dostali diplom a sladkú odmenu.

          • Exkurzia v atómovej elektrárni Mochovce

          • Dňa 23.11.2017 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie z chémie a fyziky do Atómovej elektrárne v Mochovciach. V modernom infocentre Energoland sa pomocou 33 interaktívnych modelov a zariadení dozvedeli zaujímavosti o výrobe a využití atómovej, ale aj iných druhov energie. V 3D kine bol premietnutý film o energii, jej vzniku a prognózach do budúcnosti.

            Okrem návštevy atómovej elektrárne bolo ďalšou zastávkou Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre, kde sa žiaci oboznámili s vývojom poľnohospodárskej techniky na Slovensku. Expozície rôznych strojov a lietadiel boli o to zaujímavejšie, že si do nich mohli sadnúť, či vyskúšať ich ovládanie. Exkurzia sa žiakom veľmi páčila a prispela k rozšíreniu ich vedomostí

          • Mikuláš v atletickej prípravke

          • Tak ako každý pondelok sa na našej škole konal atletický krúžok pre najmenších.Tentoraz však  bol iný, pretože nás navštívil sám Mikuláš.Deti boli troška prekvapené, kedže prišiel o deň skôr, no Mikuláš vraj mal cestu okolo a tak ich prišiel pozrieť, ako trénujú a či poslúchajú. Čerta so sebou nemal, pretože ten nerád cvičí a bál sa, že by ho tréneri nechali  behať. To sa mu nechcelo,pretože je lenivý, požaloval na neho Mikuláš.Kedže všetky naše detičky poslúchajú a pilne cvičia, tak im Mikuláš za odmenu niečo sladké dal.

          • Súťaž v tvorbe PowerPoint-ových prezentácií


          • Na hodinách informatiky si na Mikuláša žiaci prvého stupňa zasúťažili v tvorbe vianočných prezentácií v programe PowePoint.  Pripravené prezentácie boli pekné a pripomenuli nám vianočnú atmosféru.

          • Aktivity koordinátora Ochrany života a zdravia na 1. stupni

          • „Zdravie je to najcennejšie čo človek má“

            V mesiaci november sa na I.stupni našej školy pod vedením pani učiteľky Somorovej uskutočnili vzdelávacie aktivity na tému: „Ochrana života a zdravia.“ 

            Pre štvrtákov bola pripravená beseda s praktickými ukážkami so záchranárkou p.Smataníkovou. Po skončení akcie žiaci zhotovili literárne a výtvarné práce k danej téme.

            Prvákov navštívila bývalá rehabilitačná sestra p. Kleinová, ktorá žiakom porozprávala o prevencii plochých chodidiel. Žiaci dostali za úlohu urobiť spolu s rodičmi odtlačok vlastnej nohy.

            Žiakom tieto aktivity priniesli veľa nových informácií a spestrenie školského vyučovania.

             

          • Exkurzia do Rajeckej Lesnej

          •      Blíži sa čas adventu, čas stíšenia a príprav. Žiaci 5. ročníka sa rozhodli, že v piatok 24. 11. 2017 nechajú školské lavice prázdne  a vydajú sa tak ako kedysi naši predkovia na púť do Rajeckej Lesnej.      

                 Ich prvou zastávkou bola kalvária s krížovou cestou, kde mohli obdivovať umelecké stvárnenie jednotlivých zastavení a uvažovať nad ich posolstvom. Potom nasledovala návšteva slovenského dreveného betlehema,  ktorý je umiestnený v  Dome Božieho milosrdenstva. Vypočuli si zaujímavý výklad o jeho vzniku a opis jednotlivých častí. Odtiaľ sa presunuli do  Baziliky Narodenia Panny Márie, kde v chvíľach pokoja mohli načerpať duchovné bohatstvo.

                  Po ukončení prehliadky sa vybrali na cestu domov. Púť im odovzdala svoje dary – stíšenie, prehĺbenie duchovného života a nezabudnuteľné zážitky.

          • Pasovačka prvákov

          • Dňa 22.11.2017 sa uskutočnilo tradičné pasovanie prváčikov do cechu školského. Deti, rodičov, starých rodičov privítala príhovorom pani riaditeľka Soňa Kovárová. Predstavili sa nám žiaci 1.stupňa hrou na flautu, básničkami i tancom. Naši prváčkovia nám predstavili, čo všetko poznajú: písmenka, čísla, počty, básničky i pesničky s tancom. Podmienky boli splnené, a preto sme ich všetkých mohli právoplatne sasovať za riadneho prváka našej školy.

            Želáme im veľa úspechov v škole, kopec kamarátov a dobrú náladu, ktorú si prinesú každé ráno do školy!

          • Návšteva Európskeho parlamentu


          • V dňoch 13. až 16.11.2017 sa náš žiak 9.C triedy Igor Michalec spolu s Mgr. Lýdiou Špánikovou zúčastnil návštevy Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Táto návšteva sa uskutočnila na základe pozvania europoslanca Ivana Štefanca ako odmena v súťaži Mladý talent Považskej Bystrice 2017, v ktorej sa Igor umiestnil na 1. mieste v kategórii Inovátor Junior so svojím projektom Solárno- veterná elektráreň.

            Štrasburg je nádherné mesto a účastníkov zájazdu očaril svojou vianočnou výzdobou, starobylými budovami, katedrálou, ale i modernou architektúrou, o ktorej sa presvedčili pri plavbe loďou. No najväčší a nezabudnuteľný zážitok bol zo samotnej návštevy parlamentu, jeho prehliadky, srdečného privítania a rozhovorov s europoslancom Štefancom. Obrovským „bonusom“ bola možnosť sledovať historicky prvý prejav prezidenta SR Andreja Kisku v kongresovej sále EP, jeho oficiálne prijatie  na pôde EP.

            Za dosiahnuté výsledky v technických súťažiach a vzornú reprezentáciu školy Igorovi ďakujeme. Veľké poďakovanie patrí pánovi Ivanovi Štefancovi za úžasný zážitok a pozvanie.

          • Exkurzia do firmy Danfoss

          • Pozvanie na exkurziu do firmy Danfoss v Považskej Bystrici dňa 6.11.2017 nedostali žiaci 9.C náhodne. Bol to ich spolužiak Igor Michalec, ktorý v súťaži Mladý talent Považskej Bystrice 2017, sponzorovanej okrem iných aj Danfossom, získal prvé miesto v kategórii Inovátor Junior a jednou z mnohých cien bola i návšteva závodu. Pracovníci Danfossu pripravili pre žiakov bohatý program s ukážkou nielen výrobného procesu, ale aj vývojových  či programátorských pracovísk.

            Záverom sa žiakom prihovoril pán generálny riaditeľ, ktorý vyzdvihol zmysel spolupráce firmy so školami a poďakoval Igorovi za úspešné zapojenie do súťaže. Pani učiteľke Špánikovej odovzdal darček pre školu, modernú elektronickú stavebnicu. Návšteva bola ukončená slávnostným obedom pre všetkých účastníkov.

        • Október - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • 27. 10. 2017 sme si na našej škole pripomenuli Mesiac úcty k starším predstavením žiakov 7. B triedy pre ŠKD. Vystúpili v ňom Viktória Kožúriková, Natália Tománková, Tatiana Briestenská, Beáta Špániková, Samuel Turčáni. Žiaci najskôr zarecitovali básne o láske k rodičom a starým rodičom. V druhej časti predstavenia mali pre deti ŠKD pripravené otázky o našej láske k otcovi a mame, babke a dedkovi a aj o úcte ku starším, ktorí nepatria bezprostredne do našich rodín. Za správne odpovede žiaci dostávali cukríky od Vanesy Gločkovej, Petronely Pavlíkovej a Róberta Miškecha. Predstavenie potešilo asi 100 detí.




             

        • Deň Milana Rastislava Štefánika
          • Deň Milana Rastislava Štefánika

          • 23. októbra 2017 sa na našej škole uskutočnil Deň Milana Rastislava Štefánika v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc. Žiaci 2. stupňa si vypočuli referáty o M. R. Štefánikovi, pozreli si projekty, výstavu a prezentácie zamerané na jeho život. Ďalej nasledovali kvízy a tajničky, ktorými si zopakovali získané poznatky i vedomosti. Jednu z hodín ukončili vysvetlením citátu: ,,Prebijem sa, lebo sa prebiť chcem!" V ďalších aktivitách mali žiaci písať slová do doplňovačiek. Potom vyplnili pracovné listy, ktoré sa viazali na život M. R. Štefánika. Podujatie splnilo svoj cieľ. Žiakov jednotlivé aktivity zaujali i obohatili. Akcie zhodnotili potleskom.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň knižníc bol venovaný najvýznamnejšej osobnosti novodobých slovenských dejín Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Žiaci 3. a 4. ročníka si najskôr pozreli prezentáciu o živote M.R.Štefánikovi, ktorú pripravili žiaci pod vedením pani učiteľky Moniky Slamkovej. Následne pracovali vo svojich triedach a v skupinách plnili úlohy. Jedna skupina tvorila plagát, iná myšlienkové mapy, ďalší tvorili tajničku a osemsmerovku.. Tieto práce dotvárali aj výtvarne.

        • Športové sústredenie 5.C
          • Športové sústredenie 5.C

          • V dňoch od 11.10. – 13.10.2017 sa žiaci 5.C zúčastnili tradičného jesenného sústredenia na Javorníkoch. Po príchode sme sa ubytovali v hoteli Fran a začali prvú fázu tréningu. Po obede a odpočinku sme začali druhú fázu - spoznávanie horského terénu. Po náročných výbehoch do kopcov Javorníkov nás čakala regenerácia v podobe sauny a bazéna. Druhý deň sme začínali budíčkom o 7,00, po raňajkách nás čakala prvá fáza tréningu a to turistika po samotnom hrebeni Javorníkov, kde na žiakov čakalo pár bežeckých súťaží. Po nabratí síl sme sa vybrali na cyklotúru - inšpirovali sme sa naším trojnásobným majstrom sveta v cyklistike. V krásnom horskom prostredí po hrebeni Javorníkov sme absolvovali niekoľko ,,cyklistických“ kilometrov. Po tejto fáze sme opäť potrebovali nabrať sily v saune a bazéne. Po regenerácii a večeri sme absolvovali teóriu športu a atletických disciplín. Potom nasledoval krátky zábavný program zo strany detí a neskôr večierka. V tretí a posledný deň nás čakala posledná fáza sústredenia a to súťaž v cezpoľnom behu a následné vyhodnotenie. Cestu sme skončili o 14,00 hod. pred našou základnou školou, kde si deti prevzali rodičia. Jesenné sústredenie až na pár únavových stavov prebehlo bez akýchkoľvek vážnych zranení a splnilo svoj cieľ.

        • Geológia v 8. ročníku
          • Geológia v 8. ročníku

          • V dňoch 5. a 12. októbra 2017 žiaci ôsmeho ročníka hľadali  fosílie v okolí obce Brvnište. Fosílie sú tvarovo zachované pozostatky organizmov alebo stopa po ich činností v horninách vzniknutých v geologickej minulosti.

            Žiaci vyzbrojení kladivkami a kefkami sa pustili do objavovania dávno minulého. Vo svahovitom teréne hľadali skameneliny morských živočíchov z obdobia druhohôr, ktoré začali na našej Zemi asi pred 230 mil. rokov a skončili pred 65 mil. rokov. Najznámejšie skameneliny z obdobia druhohôr sú práve amonity, belemnity a lastúrniky. Podarilo sa im nájsť všetky uvedené skameneliny, čo dokazuje, že na našom území bolo v dávnej minulosti more. Svoje nálezy doma pripoja k teoretickej prezentácii o tomto období a finálny výsledok predstavia na hodinách biológie.

            Exkurzia mala žiakov motivovať k výučbe geológie, ktorá je do vyučovania zaradená práve v ôsmom ročníku.

             

        • Návšteva PZ PB
          • Návšteva PZ PB

          • V dňoch od 2.10. do 13.10.2017 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili v priestoroch PZ PB preventívneho projektu " TVOJA SPRÁVNA VOĽBA". Cieľom akcie bolo formou interaktívnej tvorivej dielne eliminovať trestnú činnosť pod vplyvom návakových látok a informovať o škodlivosti ich využívania so zameraním na tabak, alkohol a marihuanu. Za sprievodne slovo ďakujeme kpt.JUDDr. Adele Ďurkechovej.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788,
        zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118
        ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988
        vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola
        Školská 235/10
        017 01 Považská Bystrica
        Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje