• Meteorologická záhradka


          • Aké bude dnes počasie? - to je otázka, ktorú si každý z nás denne kladie. Predpoveďou počasia sa zaoberá časť fyziky - meteorológia. Meteorológovia tvoria predpovede pomocou meraní rôznych meteorologických prvkov. Žiaci 6.C sa v skupinách podujali na tvorbu niekoľkých zariadení - teplomer, vlhkomer, anemometer, zrážkomer. V pondelok ich inštalovali na školskom pozemku a na ďalšej hodine fyziky ich pôjdu skontrolovať.

          • Palacinky na technike


          • Dievčatá z 8.B triedy si pod vedením pána učiteľa Galka vyskúšali na hodine techniky varenie v školskej kuchynke. Počas jednej vyučovacej hodiny otestovali svoje kuchárske zručnosti a pripravili chutné a oku lahodiace palacinky

          • Zážitková hodina geografie u deviatakov


          • Kúpiť letenku, požičať si auto a precestovať s ním celú Ameriku. To je sen mnohých dobrodruhov z Európy a aj žiakov deviateho ročníka našej školy. Každý, kto to už skúsil, má v zásobe desiatky zážitkov, pri ktorých budete s úžasom a otvorenými ústami pozerať a hovoriť si – áno, toto chcem zažiť raz aj ja.

            Tak takýto trip sa nám snažili čo najlepšie priblížiť žiaci 9.A a 9.B svojimi projektmi o výlete po americkom svetadieli. Žiaci by najradšej navštívili najbohatšiu štvrť USA, najväčší kaňon našej planéty, najnavštevovanejšie vodopády sveta, najľudnatejšie a najkozmopolitnejšie a najhriešnejšie mesto USA, nezabudli spomenúť aj najkrajšie pláže sveta a, samozrejme, mnoho ďalších krásnych kultúrnych a historických pamiatok.

            Už to len naozaj zrealizovať. 😊

            Projekty so žiakmi pripravila pani učiteľka Bronislava Červenková.

          • Výstava výtvarných prác


          • V posledný májový týždeň oživila vestibul školy výstavka výtvarných prác žiakov. Na paneloch sú aj dve autorské výstavky deviatakov Martina BriestenskéhoBibiany Balogovej. Martin kreslí mapy sveta a krajinky. Vystavuje  vymyslenú mapu Brieslandu, obrázok mestečka a karikatúru.  Bibianine surrealistické námety, portréty a návrhy odevov pochádzajú z jej  zápisníčka.

            Ostatné maľby a kresby boli inšpirované známymi umelcami alebo výtvarnými slohmi. Sú to gotické vitráže a knižné iniciály, absurdné koláže, karikatúry, popartové portréty, fantasy postavičky a iné. Tému svetla v umení si mladí umelci priblížili prácou s fotografiou v zatemnenej miestnosti a fotením svetla a tieňa na školskom dvore.

            Všetky umelecké dielka sú inšpiratívnou prehliadkou tvorivosti našich žiakov. Pripravila ich pani učiteľka Zábovská

          • Ako v 2.C piekli chlieb a opakovali dvojhlásky


          • Ako sme piekli chlieb alebo ako sme opakovali dvojhlásky

            Dňa 13. 5. 2022 sme v 2.C opakovali dvojhlásky zážitkovou formou. Rozhodli sme sa, že upečieme voňavý chlieb.

            Na 1. vyučovacej hodine sme si prečítali recept, pripravili všetky potrebné suroviny  a zamiesili cesto. Cesto sme nechali hodinu odpočívať.

            Na tretiu hodinu sme sa presunuli do kuchynky. Vykysnuté cesto sme presunuli na pomúčenú dosku a poprekladali ho.  Nechali sme ho ešte podkysnúť a vypracovali sme pracovné listy – ako sa pečie chlieb s dvojhláskami.

            Deti boli z celého dňa veľmi nadšené, avšak najmä z výslednej práce.

            Niektoré deti prvý raz videli, aké je časovo náročné upiecť chlieb. 

            Akciu pripravila pani učiteľka triedna Mgr. Danica Kubová.

             

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vážení rodičia, 

            vzhľadom na to, že Ministerstvo školstva ukončilo dotáciu na náklady spojené s prevádzkou školy počas Covidu,

            sa obedy v školskej jedálni budú baliť stravníkom výlučne v prvý deň nepredvídanej choroby, keď rodič žiaka nestihne odhlásiť. Ak je Vaše dieťa choré, odhláste ho z obedov na dostatočne dlhý čas. Rovnako aj v prípade plánovaného lekárskeho vyšetrenia či inej aktivity.

            Obedy odhlasujte buď na stránke na www.strava.cz, alebo v mobilnom telefóne cez aplikáciu strava.cz

          • Akcia koordinátora mediálnej výchovy


          • Dňa 29.4 a 6.5.2022 sa u žiakov 6.C v rámci mediálnej výchovy uskutočnila hodina zameraná na tému „Život vo svete značiek“.  Hlavným cieľom tejto hodiny bolo uvedomiť si, akú úlohu v  našich životoch zohrávajú značky a značkové výrobky.  Zamyslieť sa, aké hodnoty pre nás značky majú, a či je to správne. Slogan je jedným z najobľúbenejších, najčastejších a najstarších nástrojov marketingu. A nezáleží na tom, či ide iba o kratučkú vetu pod logom, záverečnú vetu z televíznej reklamy alebo podpis v e-maili. Týchto pár slov je veľmi dôležitých - majú totiž moc dostať sa do mysle ako chrobák a ostať v nej veľmi, veľmi dlho.

            Žiaci pracovali s pracovným listom, ktorý pozostával z motivačného textu, ktorý ich veľmi pobavil a zo štyroch úloh. Na záver mali žiaci vytvoriť svoj vlastný reklamný slogan na nimi vybraný produkt.

            Žiakov hodina bavila a už sa tešia na ďalšiu. Akciu pripravila pani učiteľka Červenková.

          • Solárny deň


          • Prvé dva májové týždne už dlhodobo patria Európskym solárnym dňom. Aj naša škola sa pripája k tomuto unikátnemu projektu, aby sme prispeli k zvyšovaniu informovanosti o využití slnečnej energie.

            Dňa 10.5. 2022 učebňa fyziky bola vyzdobená slnkami v najrôznejších podobách. Žlté balóny, projekty žiakov, výtvarné práce, modely solárnych zariadení zhotovené v školskej dielni dopĺňali atmosféru školského podujatia Solárny deň. Pripravený program zahŕňal premietanie filmu Energia bez faktúr, prezentáciu modelu solárno - veternej elektrárne nášho bývalého žiaka Igora Michalca, rôzne informácie o Slnku a  ich overenie v krátkom kvíze s drobnými odmenami za správnu odpoveď. Na podujatí, ktoré už tradične pripravila p. uč. Špániková sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka, ale aj niektorí siedmaci.

          • Projekt 2.A - MRAVCE


          • Všetko, čo sa žiaci z 2. A  dozvedeli o živote mravcov na prvouke od pani učiteľky Kňazíkovej, zručne použili pri príprave projektov. Za úlohu mali ešte objaviť zaujímavosť, o ktorej sa na hodinách nehovorilo. Podarilo sa im to a vypracovali krásne a zaujímavé projekty.

          • Deň Zeme


          • Dňa 22.04.2022 sa po celom svete pripomenul medzinárodný Deň Zeme. Ani naša škola nebola výnimkou. Počas vyučovania sa uskutočňovali rôzne výchovno-vzdelávacie a tvorivé zážitkové aktivity, zamerané na túto tematiku v inklúzii 1. a 2.stupňa, všetkých pedagógov.

            Na hodine matematiky sa počítali napr. slovné úlohy, zamerané na výpočet množstva zostatku odpadu, na hodine jazyka slovenského a literatúry sa čítalo s porozumením o planéte Zem,  významu jej dlhodobej ochrany.

            Priateľským prvkom bolo vo veľkej miere  „rovesnícke“ žiacke vzdelávanie, kde „ väčší druhostupniari “ tým „menším“ prezentovali na interaktívnej tabuli prezentácie o modrej planéte, tvorbe odpadu, význame zberných nádob. Žiaci si prostredníctvom praktických činností vyskúšali triediť odpad do správnych farebných nádob. Všetky pani učiteľky si na každú vyučovaciu hodinu pripravili didaktické pracovné listy s poučením.

            Mali by sme mať na pamäti ekologické desatoro:

            1. Minimalizujte odpad
            2. Dajte prednosť domácim výrobkom
            3. Kupujte výrobky v recyklovateľných obaloch
            4. Na nákup s vlastnou taškou
            5. Trieďte odpad
            6. Menej vykurujte
            7. Šetrite vodu
            8. Prechádzajte sa
            9. Vyhýbajte sa agresívnym čistiacim prostriedkom
            10. Choďte do prírody

             

            1. stupeň ďakuje 2. stupňu za efektívne a zaujímavé pripravené zážitkové aktivity.

            Výsledkom pre všetkých bolo pochopenie a utvrdenie významu Dňa Zeme, úsmev, zážitok a dobrý pocit na tvárach detí. Tento deň sme oslávili príjemne, užitočne a zaujímavo.

            Nezabudnime však, že každý deň roka by sme mali myslieť na ochranu našej planéty.

                                                                                                                                 

             

          • Praktická fyzika v 6.C


          • V pondelok 2.mája 2022 si trieda 6.C s pani učiteľkou Staníkovou vyskúšala zážitkovú hodinu fyziky.

            Tému "Hustota plynov" aplikovali do vlastnoručnej výroby teplovzdušných balónov. Ich funkčnosť vyskúšali vo vestibule školy a overili si platnosť tvrdenia, že teplý vzduch stúpa nahor.

          • Akcia koordinátora prevencie


          • Pre žiakov 8.ročníka bola v poslednom aprílovom týždni pripravená drogová prevencia a prevencia pred užívaním alkoholu pani učiteľkou Mišíkovou, ktorá je v našej škole koordinátorom prevencie.
            Hodina sa začala pripravenou prezentáciou, kde sa žiaci oboznámili so škodlivosťou a účinkami drog na náš organizmus, naše telo i psychiku. V dnešnej dobe je veľmi dôležité venovať sa drogovej prevencii, nakoľko do kontaktu s drogami a ich účinkami prichádzajú mladí ľudia veľmi skoro. Je dôležité ukazovať žiakom následky užívania drog a alkoholu.
            Druhou časťou hodiny boli výtvory žiakov. Ich úlohou bolo vytvoriť logo, slogan: AKO POVEDAŤ DROGE NIE.

            Žiaci predstavujú rizikovú skupinu vo vzťahu k drogám. Mladí ľudia chcú vyskúšať všetko, pričom dôsledky sú pre nich až druhoradé. Nevedomosť a neinformovanosť o drogách môžu viesť k závislosti, čo je cesta, z ktorej sa dá už ťažko vrátiť späť. Preto je dôležitá prevencia, lebo len informovaním a diskutovaním o tomto probléme vieme predísť neželanému správaniu u mladých ľudí. Je dôležité venovať sa prevencii, kým nie je príliš neskoro.

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje