• Deň narcisov

          • V našej základnej škole sa dňa 20.04. 2023 na Deň narcisov konala zbierka, ktorej sa zúčastnili zamestnanci školy a žiaci. Cieľom zbierky bolo získať finančné prostriedky na podporu liečby, liekov, ale aj psychologickej podpory onkologických pacientov. Takto získané prostriedky umožňujú poskytnúť pomoc pacientom s rakovinou aj v našej komunite. Boli sme veľmi potešení, že sme sa mohli zapojiť do takejto dôležitej akcie a takýmto spôsobom pomôcť ľuďom v ich ťažkej životnej situácii.

            Zamestnanci školy a žiaci prejavili veľkú solidaritu a odhodlanie pomôcť pacientom s rakovinou. Bolo to veľké víťazstvo pre nás všetkých, ktorí sme prispeli do tejto zbierky.

            Celkový výsledok nám ukázal, že aj malé gestá a príspevky môžu mať veľký význam a pomôcť pacientom, ktorí bojujú proti rakovine. Veríme, že sme týmto pacientom dokázali ukázať, že naša komunita ich podporuje a je s nimi v ich boji proti tejto ťažkej chorobe.

            Ešte raz by sme chceli poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili tejto zbierky a prispeli k jej úspešnosti. Je to dôležité posolstvo pre nás všetkých, aby sme si uvedomili, že môžeme pomôcť a podporiť tých, ktorí to potrebujú, a že naša malá pomoc môže mať veľký význam pre tých, ktorí bojujú s chorobou. Veríme, že tento úspech nás povzbudí k ďalším podobným aktivitám a že sa nám podarí dosiahnuť ešte viac v budúcnosti.

            Je dôležité, aby sme si uvedomili, že rakovina je ťažká choroba a že každá pomoc a podpora sa počíta. Preto sa musíme snažiť pomáhať pacientom s rakovinou a podporovať organizácie, ktoré sa starajú o týchto pacientov. Spoločnými silami môžeme pomôcť tým, ktorí to potrebujú, a prispieť k boju proti rakovine.

            Budeme sa snažiť pokračovať v podobných aktivitách a pomáhať tam, kde je to potrebné.

             

          • Akcia koordinátora prevencie


          • Počas mesiaca marec a apríl sa na našej škole konali besedy s CPPPaP. Besedy boli realizované u žiakov šiesteho až deviateho ročníka. Šiesty a siedmy ročník mali besedu na tému: Kto som v online svete? Kde pani psychologička poukazovala na veľký vplyv internetu a sociálnych sietí na naše životy. Pripomenula žiakom dôležitú vec, že čo raz zverejnia na internet/sociálnu sieť, to už tam zostane a nedá sa to vymazať. Dôraz kládla na to, aby si vždy žiaci zvážili, čo chcú  zo svojho života zdieľať s ostatnými ľuďmi.

            Ôsmaci a deviataci mali besedu na tému: Obchodovanie s ľuďmi.  Kde pani psychologička hovorila, že obchodovanie s ľuďmi je zločin, pri ktorom je človek klamstvom zlákaný na iné miesto. Pripomenula im, že nikdy nesmú dávať svoje doklady/pasy cudzím osobám. Spomenula, že ak sa v budúcnosti rozhodnú ísť pracovať do zahraničia, nech  majú so svojimi blízkymi dohodnutý ,,signál“, keby potrebovali pomoc.

            Veríme, že besedy boli pre našich žiakov prospešné, že si mnohé uvedomili a budú vo svojich životoch opatrní. Akciu pripravila pani učiteľka Mišíková.

          • Vodné zdroje

          • Dňa 30.03. sa žiaci 2.ročníka zúčastnili zaujímavej exkurzie v Zemianskej Závade a Sádočnom  v rámci celosvetového Dňa vody, na ktorej sa dozvedeli niečo naviac zo sveta vody. Prehliadli si aj miesta, kde sa podzemná voda pretavuje do pitnej podoby a cez vodovodné kohutiky sa dosáva až na ich stôl. Veríme, že deti si ochranu vody a jej zdrojov budú vážiť ešte viac.

          • Akcia koordinátora ochrany zdravia


          • Dňa 22. 03. 2023 sa konala  v triede 3.C beseda o dentálnej hygiene. Medzi nás zavítala dentálna hygienička Bc. Mária Chudovská.

            Cieľom besedy bolo priblížiť deťom dôležitosť dentálnej hygieny, starostlivosti o zuby a tým predchádzať vzniku zubného kazu.

            Na záver besedy si deti vyskúšali správnu techniku čistenia zubov za čo ich pani dentálna hygienička ocenila diplomom a odmenou. Túto akciu pripravila koordinátorka ochrany zdravia a života Mgr. Kubová.

          • Dotované obedy- oznam školskej jedálne

          • S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             Dotácia na stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            - 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed

             - 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed

             V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

             - za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni

             - dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu (osobitné stravovanie ), že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Pokyny pre rodičov :

            Rodičia, ktorí majú záujem o dotované obedy vyplnia  e-návratku  na EduPage najneskôr  do 17.4. 2023.

            Na základe tejto návratky bude Vaše dieťa zaradené do zoznamu detí pre poskytnutie dotácie. Ak rodič nepožiada o dotované obedy na základe návratky, dieťa nebude zaradené do zoznamu a obedy si bude platiť v plnej výške.

            Dotáciu  na stravu nebude  možné poskytovať, až  kým rodič v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiada. (tá bude priznaná až od septembra).

            Žiaci, ktorí sa doteraz nestravovali a majú záujem o dotované obedy, musia najskôr vypísať a doručiť školskej jedálni „Prihlasovací lístok na stravovanie“ (uverejnený na webovej stránke školy v sekcii Dokumenty na stiahnutie ). Následne o vyplnia e- návratku v Edu Page.

            Dotácia je od 1.5.2023 poskytovaná všetkým deťom,  ktoré navštevujú základnú školu

              (AJ S DAŇOVÝM BONUSOM A AJ BEZ DAŇOVÉHO BONUSU)

            Jednorázovo je treba zaplatiť finančnú zábezpeku v sume 20,- € , z ktorej sa budú hradiť obedy pri nedodržaní podmienok čerpania dotácie.

            Keďže prechádzame na dotované obedy v priebehu školského roka, väčšina stravníkov  má dostatočné konto a túto sumu platiť nemusí. Sledujte stav konta  na www.strava.sk

             

            Pre priznanie dotácie musia byť splnené podmienky :

            • dieťa sa zúčastnilo školského vyučovania
            • dieťa odobralo obed

             

            Ak nie je splnená jedna z podmienok , odrátava sa z finančnej zábezpeky  platba za obed

            určená  aktuálnym VZN.

             

            V prípade nedostatku finančnej zábezpeky bude strava žiakovi odhlásená.

             

            Žiadame zákonných zástupcov dieťaťa, ktorých dieťa vyžaduje OSOBITNÉ stravovanie, aby dodržali uvedené pokyny a do kancelárie školskej jedálne doručili  aj  DOKLAD, ktorý podľa posúdenia ošetrujúceho lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

          • PANTOMÍMA

          • Zapojenie sa do súťaže a prehliadky „ Pantomíma “

            So Sládkovým svetom pantomímy je výrazne späté aj výtvarné umenie a p. Milan Sládek ako maliar, výtvarník prezentoval svoje diela na viacerých výstavách. Preto si aj naša škola nenechala ujsť uctiť si túto výraznú osobnosť a zapojiť sa svojimi dielami do súťaže a prehliadky výtvarnej tvorby detí a mládeže „PANTOMÍMA“, ktorá je určená pre všetky deti a nebola žánrovo ani tematicky vymedzená. Podporuje rozvoj kreativity, kresby, grafiky, maľby, plastiky, úžitkovej tvorby. Akciu podporilo Mesto Považská Bystrica v mieste konania výstavy MG ART GALÉRIA. Cieľom nášho zapojenia do súťaže bolo predovšetkým v súčasnej „počítačovej“ dobe ukázať žiakom človeka, ktorý patril a patrí medzi popredných predstaviteľov svetovej modernej pantomímy na javisku. Profesionálnou tvorbou ovplyvnil mnohých kolegov. Žiaci si ozrejmili, že pantomíma rozvíja neverbálny prejav bez slov, fantáziu a pohotové reakcie.

            Pri príležitosti jeho životného jubilea sa uskutoční v Pov. Bystrici výstava a súťaž diel aj našich žiakov. Veľa šťastia p. M. Sládek, zapojení súťažiaci...

          • Naša kamarátka VODA

          • Naša kamarátka VODA

            Deň 31.marec bol významný nielen pre p. učiteľky z 1.A, 1.B a 1.C tried, ale predovšetkým pre žiakov - prvákov. V komunitnom kruhu sa stretli s odborníčkami zo Strážovských vrchov, ktoré im zážitkovou formou vysvetlili „ CESTU VODY“, kolobeh vody v prírode, dôležitosť vody pre nás ľudí, pre živočíchy, rastliny, pre život samotný.

            Tieto ENVIRO aktivity boli spojené so vzdelávaním, výchovou, žiaci si tak zážitkovou formou zapamätali a osvojili veľa informácií. Pozvaním odborníčok z CHKO tak neustále chceme zlepšovať prístup k žiakom, ukázať majstrovstvo nielen učiteľov, ale aj iných pracovných pozícií, efektívne skombinovať priateľský prístup k žiakom s prirodzeným rešpektom k dospelým, spolužiakom, inovovať vyučovací proces rôznymi metódami , nepretržite hodnotiť a učiť deti už od 1. ročníka k sebahodnoteniu, sebareflexie, zisťovať ich názory nielen na tému VODA.

            Ďakujeme p. Pepichovej a p. Kružliakovej z CHKO za tento program s názvom „ Putovanie kvapky vody.“ Ako to vystihol sám J.A. Komenský: ...“ Dovoľ mi, aby som to prežil a ja to budem cítiť a chápať.“

          • LESNÉ SPOLOČENSTVÁ

          • Dňa 04.04.2023 sa konala v 4.B prednáška na tému lesné spoločenstvá. Pracovníčky z CHKO Strážovské vrchy nám porozprávali viac o lesnom spoločenstve. Žiaci si zopakovali čo je to lesné spoločenstvo,aké živočíchy žijú v lese, aké rastliny môžeme nájsť v lese. Táto prednáška žiakov zaujala. Doplnili si informácie o danej téme.

          • Zápis do krajiny čitateľov

          • Zápis do krajiny čitateľov

            Na konci marca všetci druháci z našej školy navštívili Považskú knižnicu. Čakali ich tam milé a usmiate panie knihovníčky a vynovená knižnica. Priestory knižnice a slávnostný zápis sa im veľmi páčili. Sľúbili, že knižnicu navštívia opäť.

          • Matematika v 6.A


          • Meter štvorcový

            Žiaci zo 6.A na hodine matematiky s pani učiteľkou Balušíkovou zisťovali rozlohu školskej chodby. Najskôr sa do práce pustili chlapci, potom dievčatá. Použili nezvyčajné „meradlo“ 1 meter štvorcový, ktorý vyrobil každý z triedy z výkresov/baliaceho papiera/kartónu/papierových tašiek/letákov... Štvorcov bolo len 23. Keď ich využili všetky a koniec chodby bol ešte ďaleko, museli si poradiť, ako ďalej.

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje