• Geologická exkurzia


          • Hľadanie skamenelín

             

            Niečo o geológii - Realgeology (popularizácia geológie)

             

            Dňa 26.5.2023 absolvovali deviataci pomerne náročnú geologickú exkurziu v okolí obce Brvnište pod vedením Mgr. Bronislavy Červenkovej a Mgr. Ľubomíry Bukvaiovej.

            Z obce Brvnište sme prešli na neďaleké bradlo, kde sa nachádza ružovkastý vápencový odkryv. Práve na tomto vápencovom odkryve žiaci hľadali druhohorné skameneliny. Skameneliny sú skamenené telá kedysi žijúcich organizmov, alebo ich odtlačky, poprípade stopy, ktoré sa v tejto oblasti zachovali z minulých geologických dôb až do súčasnosti.

            Mali sme veľké šťastie. Podarilo sa nám nájsť najkrajšie a najrozšírenejšie bezstavovce z druhohor, ako amonity, belemnity, nautilusy a druhohorné lastúrniky.

            Exkurzia mala žiakov motivovať k výučbe geológie, ktorá je do vyučovania zaradená v 9. ročníku základných škôl.

          • MOTÝLIA ZÁHRADA

          • MOTÝLIA ZÁHRADA- MONTESORI METÓDA

            V 1.B sme netradične pozorovali zázraky prírody priamo v triede. Nielen pre žiakov, ale aj samotnú p. učiteľku to bol skvelý a náučný zážitok. Pozorovali sme ako hokejový či futbalový zápas doslova v priamom prenose, ako sa zmenil životný cyklus motýľa - premena z húsenice na kuklu, z ktorej sa vyliahol motýľ. Všetko sa odohrávalo pred očami žiakov  v triede, čiže vzdelanie nadobudli formou zážitku.

            Pestré a silné motýle sme nakoniec vypustili zo sieťky spoločne do voľnej prírody za školou. Myslíme, že žiaci z 1.B už nikdy nezabudnú na proces vývoja motýľa prostredníctvom tejto edukačnej formy.

          • Žiaci 5. ročníka ovládli kuchárske umenie

          • V stredu 17.06. sme boli svedkami neuveriteľnej kulinárskej akcie, ktorá sa odohrala v žiackej školskej kuchynke. Žiaci 5. ročníka sa chopili varenia a pod dohľadom svojich učiteľov si vyskúšali prípravu jedného z najobľúbenejších jedál - Rezeň s hranolkami. Táto aktivita mala nielen edukačný charakter, ale slúžila aj ako skvelá príležitosť na posilnenie tímovej spolupráce a rozvoj zručností žiakov.
            Na začiatku dňa sme mohli vidieť žiakov, ktorí so zvedavosťou a nadšením zbierali potrebné suroviny a nástroje. Všetci boli pripravení na výzvu, ktorú predstavovalo vytvoriť perfektné rezne. S cieľom zaručiť bezpečnosť a správne postupy učitelia poskytli žiakom podrobné inštrukcie a postupovali s nimi krok za krokom.
            Po príprave mäsa a správnom obaľovaní do vajíčka a strúhanky sa dostali na rad hranolky. Žiaci sa s veľkým záujmom a starostlivosťou venovali krájaniu zemiakov a následnému vyprážaniu. 
            Celý priestor školskej kuchynky bol naplnený vôňou čerstvo vyprážaných rezňov a hranoliek, čo pritiahlo pozornosť ostatných žiakov aj učiteľov. 
            Okrem skvelého jedla sme mohli vidieť aj obrovský pokrok v spolupráci medzi žiakmi. Keďže pri príprave rezňov a hranoliek je potrebná zohratá tímová práca, žiaci si navzájom pomáhali, radili sa a povzbudzovali.  
            Naučili sa tiež dôležité kuchárske zručnosti, ako správne manipulovať s nožmi a vyprážať jedlo, ale získali aj hodnotné skúsenosti v oblasti tímovej spolupráce a komunikácie. Táto skúsenosť im pomohla rozvíjať dôveru vo vlastné schopnosti a zároveň ich motivovala k tomu, aby sa nebáli vyskúšať nové veci.

            Chceli by sme sa poďakovať pánom učiteľom Šadlákovi a Piačkovi, ktorí túto akciu organizovali a viedli žiakov počas celej prípravy. 

          • Protidrogový vlak


          • Dňa 03.05.2023 do nášho mesta zavítal protidrogový vlak so striebornými obrnenými vagónmi a naši ôsmaci boli jeho súčasťou.
            Žiaci v tomto vlaku mohli na vlastné oči vidieť, čo všetko dokáže spraviť droga s ľudským telom. Vlak upozorňuje na nebezpečný svet drog. Všetky priestory vlaku boli z vnútra ako ľudské telo a keď žiaci prechádzali jednotlivými vozňami, tak telo bolo po droge viac a viac ,,zdevastované“. Vo vagónoch boli pripravené nebezpečné miesta ako bar, havária, vyšetrovacia miestnosť, väznica, stará továreň, či ordinácia. Celý dej prebiehal v kinosálach, kde si žiaci pozreli krátku ukážku a následne boli pozvaní, aby vstúpili do deja. Zrazu sa ocitli priamo v deje filmu, kde mohli reálne zažiť to, čo ľudia z filmu prežívali. Verím, že ako žiaci postupovali jednotlivými vagónmi, tak si uvedomovali, aký je svet drog nebezpečný a ako ničí ich životy a životy ľudí, ktorí ich majú radi. Verím, že si odniesli najmä to, že majú len jeden život a budú si ho nadovšetko vážiť.

          • Príprava bagiet na Technike


          • V jarných dňoch je v obchodoch dostatok  zeleniny: jarné rajčiny, uhorky, šalát, reďkovka... a mala by mať miesto aj v našom jedálničku. Žiačky 7.A a 7. B na hodine techniky pripravili chutné zeleninové bagety pre seba a spolužiakov. Okrem zeleniny použili doma vyrobené nátierky a šunku. Občerstvenie v prvých teplejších dňoch všetkých potešilo.

          • Geografická exkurzia


          • Dňa 5.5.2023 sa časť žiakov z piateho, siedmeho a ôsmeho ročníka zúčastnila geografickej exkurzie pod vedením pani učiteliek Mgr. Bronislavy Červenkovej a Mgr. Oľgy Zábovskej. Žiaci navštívili zážitkové centrum Aurelium v Bratislave, kde sa prelína zábava s učením v duchu hesla Jána Amosa Komenského „škola hrou“. Žiaci si mohli mnohé vedecké poznatky vyskúšať a overiť priamo v praxi. Nebola vynechaná ani návšteva nákupného centra, kde sa deti okrem iného mohli aj občerstviť. Poslednou zastávkou exkurzie bolo miesto na sútoku riek Dunaja a Moravy – hrad Devín. Žiaci sa oboznámili s históriou Devína, navštívili múzeum, ktoré je priamo na hrade a užili si krásne výhľady. Pani sprievodkyni dali deti otázkami fakt zabrať!

            Žiakov exkurzia zaujala, a už teraz sa tešia na to, čo pani učiteľky o rok vymyslia.

          • Koncert Peter a vlk


          • V stredu 3. 5. 2023 sa žiaci 3. A a 4. B vybrali vlakom na výchovný koncert do Žiliny. V Dome umenia Fatra si vypočuli hudobnú rozprávku Peter a vlk od Sergeja Prokofieva v podaní Štátneho komorného orchestra. Moderátor Martin Vanek ich sprevádzal nielen poznávaním hudobných nástrojov, ale aj celým rozprávkovým príbehom. Mnohí skoro ani nedýchali, tak sa nechali vtiahnuť do deja. Keďže rozprávky vždy končia dobre, hudobníkov na záver ocenili mohutným potleskom.

            Hoci celý deň pršalo, žiaci si odnášali pekný hudobný zážitok.

          • Z práce policajtov

          • Vo štvrtok 27. 04. 2023 sa pre žiakov 1.stupňa uskutočnili ukážky z práce dopravnej polície .

            Na školskom dvore ich čakalo policajné auto a páni policajti. Žiaci si zopakovali dopravné značky, pravidlá cestnej premávky a spoznali aj prácu a úlohy dopravnej polície.

            Na záver si prezreli policajné auto a pomôcky, ktoré používajú pri svojej práci.

            Ďakujem pánom policajtom za čas a ochotu prísť na našu školu. Akciu dopravnej výchovy pripravila pani učiteľka Bučeková.

          • Včely-exkurzia

          • 26.04.2023 sa žiaci druhého ročníka zúčastnili exkurzie v obci Klieština za účelom dozvedieť sa viac o včelárstve. Žiaci sa zoznámili s históriou včelstva na Slovensku, oboznámili sa s pomôckami a nástrojmi, ktoré sa pri práci so včelami používajú, sledovali svet včiel za sklom, ale aj naživo. Praktickými činnosťami a ukážkami získali informácie o tom, kde putujú včely za nektárom, ako pracujú v úli, ako sa získavajú jednotlivé produkty včiel ako je peľ, propolis či vosk. V závere nechýbali ochutnávky rôznych druhov medov. Z pohľadu a hodnotenia žiakov bola pre nich exkurzia zaujímavá a prínosná.

          • Deň Zeme


          • 21. apríla sme si v našej škole pripomenuli Deň Zeme. Pre všetkých boli pripravené rôzne edukatívne aktivity.

            Na prvom stupni žiaci s pomocou starších spolužiakov separovali odpad, čistili okolie školy, vyrábali postery. Piataci sa pod vedením biologičky RNDR. Daniely Dúbravkovej z Vlastivedného múzea zamerali na spoznávanie lúčneho ekosystému v zážitkovo-edukačnom programe „Čo rozpráva lúka?“. Šiestaci si vyhrnuli rukávy a vyčistili celé okolie školy od odpadkov. Žiaci 7. ročníka zasa pod vedením etnologičky a religionistky Mgr. Petronely Rágulovej spoznávali chápanie Zeme v jednotlivých náboženských systémoch. Dozvedeli sa viac o starovekých božstvách Zeme v prostredí antického Grécka a Ríma, rovnako sa zoznámili aj s panteónom slovanských bohov. Ôsmaci a deviataci si pozreli dokument Po nás potopa, ktorý informuje o dôsledkoch klimatických zmien na Slovensku, napríklad o roztápaní Demänovskej ľadovej jaskyne či o dlhotrvajúcich suchách.  Po filme zdieľali  svoje nie príliš  optimistické pocity.  Nasledovala praktická aktivita v štýle „Čo môžem urobiť?"  Žiaci vyzbierali odpadky pod diaľničným mostom.  Mnohí sa tam chodia bicyklovať a sami navrhli túto lokalitu.  Vriec s odpadom bolo toľko, že pani učiteľky musela kontaktovať pracovníkov oddelenia odpadového hospodárstva, ktorí promptne zabezpečili odvoz. Po návrate do školy sa všetci zúčastnili online diskusie k už spomínanému filmu. V diskusii  ekopsychologyčka Patrícia Gajdošociová a odborník z organizácie Človek v ohrození Lukáš Oslavd odpovedali na otázky žiakov zaslané   cez nástroj Slido. 

            Na záver  všetci žiaci  spoločne vytvorili dva postery ku Dňu Zeme, ktoré vystavili na celoškolskej expozícii.

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje