• Netradičná hodina biológie


          • DOMÁCI MILÁČIKOVIA NA HODINE BIOLÓGIE

            Žiaci 6.A a 6.B triedy zažili veľmi netradičnú hodinu biológie. Ich úlohou bolo predstaviť svojich domácich miláčikov formou projektov. Hodina bola zaujímavá tým, že si žiaci mohli priniesť svoje domáce zvieratko do školy. Pre mnohé deti je ich zvieratko ako člen rodiny. Žiaci priniesli na ukážku napríklad: zajačika, morča, škrečka, mačičku, andulku a ba dokonca aj exotického vtáčika ryžovníka sivého. Deťom je jasné, že každé jedno zvieratko si vyžaduje určitú pozornosť a starostlivosť a  vedie ich to k zodpovednosti sa o niekoho starať. Je dokázané, že zvieratká podporujú zdravý vývin detí, zmierňujú úzkosť, úroveň stresu, duševnú nepohodu a depresiu.

            Hodina bola pre žiakov nielen poučná, ale aj zábavná.

            Pripravila Mgr. Bronislava Červenková

          • Halloweenská pizza


          • Dňa 26.10.2022 zažili žiaci 5.A triedy netradičnú hodinu techniky. Deti boli prezlečené v halloweenských maskách, v ktorých upiekli fantastickú pizzu. Kysnuté cesto  pripravila pani Lovíšková a žiaci v škole čarovali s týmito  ingredienciami: paradajková drť, šunka, syr, kukurica a korenie na pizzu. Pri pečení pizze zažili deti kopec srandy, ale najviac sa im páčilo pózovať na fotku a v neposlednom rade okoštovať čo si sami upiekli. Pizza sa deťom vydarila na jednotku s hviezdičkou.

            Žiakov hodina bavila, a už teraz sa tešia čo spolu vymyslíme nabudúce.

            Pripravila Mgr. Bronislava Červenková

          • Deň školskej knižnice

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do celonárodného projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“.

            Cieľom celoslovenského projektu bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu.

            Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili aktivít v triedach a niektorí aj v školskej knižnici.

            1. ročník pracoval na téme „Z rozprávky do rozprávky“. Triedne učiteľky deťom prečítali ukážky rozprávok, úlohou žiakov bolo uhádnuť názov rozprávky. Následne dostali puzzle a museli ho správne poskladať. Poskladaný obrázok vymaľovali a nalepili na plagát.

            V rámci aktivity sa oboznámili aj s pravidlami školskej knižnice.

            Prvý ročník  sa zapojil do Medzinárodného dňa školských knižníc čítaním príbehu z knižky „O psíčkovi a mačičke“ a zopakovali si pravidlá školskej knižnice. Vedomosti o prečítanom príbehu si overili prostredníctvom pracovného listu a prezentácie. Na záver deti čakala tvorivá aktivita. Deti  vyrobili psíčka a mačičku. Túto aktivitu hravo zvládli.

            Žiaci 3. ročníka sa so svojimi triednymi učiteľkami presunuli do školskej knižnice, kde hľadali stratené písmená. Písmená sa im podarilo nájsť a úspešne z nich poskladali heslo „KNIHA – PRIATEĽ ČLOVEKA“.

            V ďalšej úlohe sa tretiaci rozdelili do štyroch skupín, v ktorých zoraďovali knihy podľa abecedy.  Potom sa presunuli do tried, kde ich čakal čitateľský kvíz. Skupiny medzi sebou súťažili. Všetky boli skvelé, ale len jedna bola víťazná.

            Najstarší žiaci na 1. stupni prišli potešiť mladších kamarátov  - prvákov. Z knižky „Príbehy z Medvedína“ im prečítali rozprávku.  Malí prváci ich odmenili veľkým potleskom.

            Štvrtáci si vyskúšali, aké je to byť spisovateľmi a ilustrátormi. Rozdelili sa do skupín, v ktorých pracovali na spoločnom príbehu.

            Vyvrcholením celého dňa bol literárny karneval. Úlohou žiakov bolo prezliecť sa za obľúbenú literárnu postavu.

            Každý žiak, ktorý  sa prezliekol za literárnu postavu, bol zaradený do  zlosovania o hodnotné ceny. Avšak všetky deti v maskách získali sladkú odmenu.

            Ako dôkazom, že sa im deň páčil, bol ich šťastný úsmev na tvári a skvelé písomné hodnotenie dňa.

            Akciu pre celý 1. stupeň zorganizovala pani učiteľka Kubová.

          • Šarkaniáda v ŠDK

          • Šarkaniáda 2022

            Dňa 21.10. 2022 sa na našom školskom dvore konala šarkaniáda, ktorej sa zúčastnili detí zo všetkých oddelení. Deti predviedli obrovskú paletu rôznych šarkanov, či už vlastnej výroby za pomoci pani vychovávateliek, alebo kúpených šarkanov od výmyslu sveta. Tento deň si deti veľmi užili, ako aj ich pani vychovávateľky. Na záver dňa deti dostali zaslúženú sladkú odmenu.  Už teraz sa nevieme dočkať na ďalľiu šarkaniádu.

          • Exkurzia štvrtákov do planetária


          • Dňa 19. 10. 2022 sa žiaci 4. A a 4. C triedy zúčastnili exkurzie do Planetária a hvezdárne  Žiar nad Hronom.

            Cestou sme si všímali krásy časti nášho Slovenska, za Prievidzou sme sa zastavili na občerstvenie v Kolibe Pacho a pokračovali do cieľa.

            V planetáriu boli žiaci nadšení z prezentácie o vesmíre, slnečnej sústave i o neznámych vzdialených hviezdach, súhvezdiach, galaxiách. Následne získali formou otázok a odpovedí rôzne vedomosti o slnečnej sústave a v závere pozorovali 2 ďalekohľadmi naše Slnko.

            Na svoje zážitky budú všetci dlho spomínať.

             

          • Deň zdravej výživy v 4.A


          • 18. október je Dňom zdravej výživy, ktorý sme si pripomenuli v rámci aktivít Školy podporujúcej zdravie aj na našej škole.

            Žiaci 4. A triedy s pani učiteľkou Vavrekovou nadviazali na aktivity minulého školského roka a rozšírili si svoje poznatky o zdravom stravovaní.

            V úvode sme si zopakovali informácie z pyramídy zdravia, aké zložky nám potrava poskytuje, prostredníctvom prezentácie sme obšírnejšie skúmali odporúčané denné dávky jednotlivých druhov, oboznámili sme sa, čo je myslené pod cca jednou dávkou.

            Následne dostali žiaci priestor na skupinovú prácu... Navrhli jedálny lístok na 1 deň s dôrazom na dodržanie odporúčaného denného príjmu jednotlivých zložiek potravy. Svoj „jedálniček“ doplnili ilustráciami.

            Zistili sme, že zostavovanie správnej stravy vôbec nie je jednoduché a musíme sa to všetci počas života učiť.

             

          • Exkurzia vo hvezdárni a Planetáriu Žiar nad Hronom

          • Dňa 14.10.2022 žiaci 4.B triedy navštívili krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V hviezdnej sále sme si pozreli film o planétach a skúmaní vesmíru. Potom nasledoval výklad lektora, ktorý nám doplnil informácie, ako sa zorientovať na nočnej oblohe. Neskôr sme sa presunuli do tzv. UFO sály, v ktorej sa nachádzali glóbusy, mapy a ďalšie pomôcky, ktoré slúžia pri opise nebeských telies. Nakoniec v prednáškovej sále sme mali prednášku o vesmíre a o pozorovaní dennej a nočnej oblohy. Žiakov táto exkurzia veľmi zaujala.

          • Jesenné atletické sústredenie

          • V dňoch 12.10. – 14.10.2022 sa tréneri a najmladší atléti na 2. stupni z triedy 5.C zúčastnili jesenného sústredenia v Javorníkoch. Ubytovali sa v hoteli Fran a začali prvú fázu tréningu zameranú na rozvoj rýchlosti, popoludní zasa spoznávali horský terén. Po náročných výbehoch do kopcov Javorníkov ich čakala regenerácia v podobe sauny a bazéna. Druhý deň bol venovaný technike behu a turistike na opačnú stranu Javorníkov, kde si pozreli krásy prírody z nádhernej výhľadne. V horskom prostredí po hrebeni Javorníkov absolvovali niekoľko kilometrov. Po večeri nasledoval zábavný program detí.  V tretí posledný deň sústredenia bola súťaž v cezpoľnom behu na vopred vyhradenej a určenej trati. Po ukončení súťaže vyhodnotili najúspešnejších pretekárov a sústredenie skončili obedom.

            Jesenné sústredenie prebehlo bez akýchkoľvek vážnych zranení a všetci sa vrátili plní zážitkov.

          • Akcia koordinátora Osobnostného a sociálneho rozvoja


          • Mesiac úcty k starším-október si žiaci 6.A triedy: Katarína Zemančíková, Adriana Kováčiková, Miroslava Štefinová, Ivana Bazalová, Lívia Linda Némethová, Kiara Starosundecká pripomenuli dňa 14.10.2022 pásmom pre svojich spolužiakov Slušnosť naša každodenná. Deti sa dozvedeli, ako sa úctivo majú správať voči členom rodiny, kedy používať slovíčka prosím, ďakujem, odpusť, čo je to empatia a rešpekt. Zistili, že z hľadiska bezpečnosti nepatrí na ulicu počúvanie hudby so slúchadlami v ušiach. Žiaci v diskusii porozprávali o tom, aké pravidlá platia v ich rodinách. Veľkú pozornosť venovali slušnosti na návštevách. Pripomenuli sme si, že na návštevy sa ohlasujeme osobne i telefonicky, že je veľmi nevhodné prísť oneskorene, že je dobré, keď donesieme hostiteľom nejaký drobný darček. Je povinnosťou hostiteľa postarať sa, aby sa jeho hostia cítili príjemne, aby sa vytvorilo priateľské ovzdušie a aby sa všetci cítili rovnako vítaní. Nepatrí sa nechať hostí pridlho samých. Je správne, ak hostiteľ svojich hostí, ktorí sa ešte nepoznajú, predstaví zreteľne a zrozumiteľne. Deti sa pochválili, že najradšej chodia k starým rodičom, lebo ich babky výborne pečú. Samozrejme, že im pekne poďakujú a aj pomôžu, hlavne s nákupmi a upratovaním. Nakoniec sme sa zhodli na tom, že slušní musíme byť voči starším i sebe nielen v októbri, ale po celý rok.

          • ZBER PAPIERA

          • Od 21.10.2022 bude na zadnom školskom dvore pristavený kontajner na zberový papier.

            Papier prineste zviazaný. Ráno nahláste školníkovi triedu, meno žiaka a množstvo.

            Po 13,30 tieto údaje zapíšete do písanky, ktorá bude pri váhe vo vestibule školy.

            Ďakujeme

          • Dejepisná exkurzia - Múzeum holokaustu Sereď

          • 13.10. 2022 sme so žiakmi 9. A a 9.B navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Žiaci sa oboznámili s príčinami prenasledovania Židov na Slovensku. Vystavené karikatúry z obdobia Slovenského štátu im sprostredkovali tradičné stereotypy o Židoch: ich fyzický vzhľad,  nadmerné bohatstvo  a snahu o svetovládu. Tieto karikatúry boli doplnené o najdôležitejšie časti Židovského kódexu z 9. septembra 1941, ktorý kopíroval protižidovské  zákonodarstvo hitlerovského Nemecka.  V priestoroch múzea  sa mohli žiaci na vlastné oči presvedčiť o životných a pracovných podmienkach, ktorým boli vystavení obyvatelia tábora pred tým, ako boli transportovaní do táborov smrti v Poľsku. Súčasťou expozície sú aj úradné zoznamy  deportovaných osôb na všadeprítomných informačných tabuliach. Na základe  dodnes čitateľných informácií z týchto zoznamov mohli žiaci určiť, odkiaľ tieto osoby pochádzali. Často išlo o ľudí z Považskej Bystrice a blízkeho okolia. Následne žiaci absolvovali približne hodinovú prednášku na tému ,,Úteky z táborov smrti“ . Dozvedeli sa informácie o účele a organizácii koncentračných táborov, vypočuli si inšpirujúci príbeh Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorým sa podarilo v apríli 1944 utiecť z tábora Osvienčim, aby priniesli správu o miestnych zverstvách svojím obsahom natoľko šokujúcu,  že predstavitelia židovskej náboženskej obce sa ich informáciám zdráhali uveriť. Žiakov exkurzia veľmi zaujala a srdečne ju odporúčajú aj svojim mladším spolužiakom .

          • Jesenné upratovanie mesta


          • 12. október sa niesol na našej škole v duchu jesenného upratovania. Vrecia a rukavice boli výbornými pomocníkmi v boji proti odpadu. Areál školy, pamätník a park s hodinami vyčistili žiaci 5. A, 5. B, 7. B a 8. C. Pohľad na vyčistené plochy určite uspokojil aj okoloidúcich ľudí. S pocitom dobre vykonanej práce sme sa vrátili naspäť do školy. 

             

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje