• Zápis do 1.ročníka pre nový školský rok 2023/2024

          • Riaditeľstvo ZŠ Školská 235/10 oznamuje všetkým rodičom budúcich prvákov, že ZÁPIS pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční v dňoch:

            streda   26. 4. 2023  od 14:00 hod - 17:00 hod

            štvrtok  27. 4. 2023  od 14:00 hod - 16:00 hod

             

            Vážení rodičia,     

            aby sme šetrili Váš drahocenný čas, rozhodli sme sa zefektívniť priebeh zápisu tak, že tieto dokumenty: dotazník, žiadosť do ŠKD, žiadosť o prijatie žiaka, záujem o náboženstvo a etiku, splnomocnenie rodičov na vzájomné podpisovanie, ktoré sú potrebné k zápisu, sú k dispozícii na webovej stránke školy https://zsskolskapb.edupage.org/. Môžete si ich v predstihu vypísať pohodlne doma bez stresu a priniesť so sebou v deň zápisu. Ak nemáte možnosť si vytlačiť spomenuté dokumenty, tak ich vyplníte v deň zápisu.

            Máte možnosť pred zápisom vypísať elektronickú prihlášku,  ktorá je taktiež na našej webovej stránke (ľavý panel so záložkami). V takomto prípade nie je nutné mať so sebou písomnú prihlášku. Elektronickú prihlášku spoločne s Vami skontrolujeme v deň zápisu.

            K zápisu treba priniesť:

             

            -občiansky preukaz(zákonný zástupca)

            - rodný list dieťaťa

            - písomná prihláška (ak ste poslali elektronickú prihlášku, nie je nutné priniesť )

            povinná príloha k el.zápisu

            - vyhlásenie zákonných zástupcov

            - dohoda rodičov k rozhodnutiam

            - záujem o predmet NBV/ETV

            - žiadosť do ŠKD (len ak chcete, aby po vyučovaní navštevovalo ŠKD)

            Tieto dokumenty nájdete v ľavom paneli Zápis do 1.ročníka

             

             Ak je dieťa v čase zápisu choré, alebo sa z iných dôvodov nemôže zúčastniť na zápise, rodič alebo iný zákonný zástupca  informuje školu na telefónnom čísle  +421 426 23 33 , 0911 225 118  a dohodne sa  iný termín zápisu.

            Rozhodnutie o prijatí Vášho dieťaťa do 1. ročníka ZŠ si príďte osobne prevziať do kancelárie zástupkyne riaditeľky školy  v dňoch:

             

            10. 05. 2023 ( streda )             8:00 – 15:30 hod

            11. 05. 2023 (štvrtok)              8:00 – 15:30 hod

            12. 05. 2023 (piatok)               8:00 – 15:00 hod

             

                                                                             Tešíme sa na vás!

          • Oznam školskej jedálne

          • Vážení rodičia,

            od 1.5. 2023 prichádza do platnosti zákon o poskytovaní dotácie na stravu.

            O postupe  podania žiadosti na poskytnutie dotácie budete informovaní v priebehu nasledujúceho týždňa.

          • Deň vody

          • Každoročne 22.marca si pripomíname Svetový deň vody a na tento deň sme nezabudli ani v našej škole na hodinách fyziky a chémie. 

            Žiaci projektmi a postermi poukázali na skutočnosť, že Slovensko sa môže pochváliť jednou z najkvalitnejších vôd na svete. O jej dostupnosti a technológiách dodávky pitnej vody resp. čistení odpadovej vody nám podali výborný výklad pracovníci Považskej vodárenskej spoločnosti. Dňa 28.3. 2023 sa žiaci 7.ročníka zúčastnili exkurzie na vodných zdrojoch Čertova skala, Sádočné a čistiarni odpadových vôd v Považskej Bystrici. Žiaci si zopakovali a prehĺbili vedomosti o vode, pripomenuli si význam a dôležitosť vody pre človeka, oboznámili sa so systémom zásobovania pitnou vodou a procesom čistenia odpadovej vody.

            Voda v 9.B

            Deň vody 22.3. padol tento rok na  stredu, kedy  deviataci písali testovanie. Žiaci z 9.B si preto tento významný deň pripomenuli až v piatok na hodine chémie.

            Snažili sa vyčistiť znečistenú vodu. Vyrobili prírodný filter, cez ktorý museli vodu preliať niekoľkokrát, aby bola čistá. Pomocou filtračného papiera išla práca rýchlejšie.

            Zistili, že v prírode sa voda naozaj dokáže vyčistiť aj sama, hoci to „trochu“ trvá.

            Deň vody v 7.C

            Na hodine chémie sme si pripomenuli Deň vody „výrobou“ vlastnej minerálky.

            Popri práci sme si spomenuli dôležitosť pitného režimu – hlavne čistej vody. Okrem iného je dôležité vyhnúť sa sladeným nápojom, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru a veľa ďalšej „chémie“.

            Siedmaci boli veľmi kreatívni, ich voda by sa určite na trhu nestratila. Ktorú by ste si vybrali vy?

            Voda - živel ovplyňujúci život na Zemi.

            Deň vody sme si pripomenuli na hodinách fyziky, so žiakmi 6.ročníka sme zisťovali hustotu vody a ako môžu plávať ťažké lode na vode, či ako funguje ponorka. Žiaci 7. ročníka si zopakovali kolobeh vody v prírode a žiaci 8. ročníka sa zoznámili so známym Archimedovým zákonom (teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované hydrostatickou vztlakovou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny, ktorú teleso svojím objemom vytlačí) a pôsobením hydrostatického tlaku (tlak kvapaliny) - ako je možné, že dokážu rôzne vodné/morské živočíchy prežiť vo veľkých hĺbkach.

          • Akcia koordinátora Osobnostného a sociálneho rozvoja


          • Dňa 28.3.2023 žiaci 5.B triedy: Laura Koláriková, Daniel Ostrochovský, Matej Gajarský a Matúš Žiaček sa predstavili svojim spolužiakom pásmom-Čo by mali deti vedieť o slušnom správaní. Spolu sme si zopakovali význam slov ,,prosím, prepáč a ďakujem“. Do diskusie sa zapojili skoro všetci žiaci, ktorí vedeli uviesť aj príklady vulgárneho správania sa dospelých na verejnosti. Ďalej sme si prečítali o zásadách stolovania, o nevhodnosti používania mobilov pri konzumácii potravy. Žiaci sa dozvedeli, že na jedlo sa nikdy nehovorí ,,fuj“. V diskusii sa negatívne vyjadrovali aj k mľaskaniu, chlípaniu a špáraniu sa v nose. Vedeli, ako sa ukladá príbor, keď sme už dojedli a keď ešte budeme pokračovať v jedení. Keď deťom nebudeme príkladom, ťažko z nich vychováme slušných ľudí. Myslím, že majú rezervy v slušnom správaní žiaci a niekedy aj my dospelí.

          • Návšteva Považskej knižnice v Považskej Bystrici


          • Vo štvrtok 16. marca 2023 sa žiaci 8.A triedy zúčastnili interaktívnej hodiny literárnej výchovy v Považskej knižnici. Pani knihovníčky ich zoznámili s mnohými zaujímavými informáciami o fungovaní knižnice, ukázali im napr. aj to, akým spôsobom sa vyhľadáva v knižničnom systéme. V jednotlivých oddeleniach si pre nich pripravili praktické úlohy. Vyskúšali si medziiným čítanie v Braillovom písme či hľadanie v knižničnom fonde.

          • Outdoorová hodina matematiky


          • Outdoorová hodina matematiky
            Žiaci 5. A si vyskúšali rôzne meradlá dĺžky: pravítko, pásmo, krajčírsky meter, stavbársky meter a pred školou merali dĺžky rôznych objektov: lavičku, dlaždicu, vchodové dvere, priečelie školy, obvod stromu. Zisťovali použitie vhodných meradiel aj jednotiek dĺžky.

          • Deň otvorených dverí

          • Deň otvorených dverí

            Po dlhšom čase sme na našej škole uskutočnili 16. marca Deň otvorených dverí pre budúcich prvákov. Pani učiteľky z 1.stupňa aj vedenie školy sa ujali rodičov a sprevádzali ich po triedach, učebniach, priestoroch školy. Nazreli do tried, kde pani vychovávateľky vyrábali pre deti darčeky, v knižnici si prezreli knižky, ktoré si budú môcť požičať, aby si ich s chuťou prečítali doma. Rodičov zaujímali priestory rannej činnosti ŠKD, zodpovedané im boli otázky ohľadom činnosti ŠKD na našej škole. Oboznámili sa s priestormi veľkej a malej telocvične, školskej jedálne - tam sa osviežili pripraveným čajom. Potešil nás záujem rodičov budúcich piatakov, ktorí si taktiež prišli prezrieť  našu školu. Tých sa ujali pani riaditeľka s pani zástupkyňou pre 2.stupeň a zodpovedali im na otázky ohľadom organizácie výuky žiakov 5.ročníka.

          • Vyzdobovanie autobusu MHD druhákmi


          • Naši druháci dostali ponuku od Mestskej dopravnej spoločnosti, aby vyzdobili mestský autobus pri príležitosti Marca - mesiaca knihy. V škole si prečítali viacero rozprávok a následne s pani učiteľkou triednou Mejsnarovou a pani vychovávateľkou Václavovou pripravili vlasné ilustrácie, napísali originálne rozprávky a vytvorili rôzne ozdoby. Toto všetko umiestnili v autobuse, ktorým sa môžete odviezť aj vy a ich výtvormi si spríjemniť cestu.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ pre budúcich prvákov

          • Vážení rodičia, milé deti – budúci prváci- srdečne Vás pozývame na

                DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

              Dňa 16. 03. 2023 od 14:00 do 17:00

            Sprístupnené budú triedy a učebne 1. a 2.stupňa. Pani učiteľky Vás budú sprevádzať priestormi školy,

            osviežite sa čajíkom v školskej jedálni. Odpovieme Vám na Vaše otázky. Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Plavecký kurz 4. ročník


          • V dňoch 20. – 24. februára 2023 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého kurzu. Niektorí z nich odstránili strach z vody, ostatní sa zdokonalili v svojich plaveckých zručnostiach. Okrem toho každý deň dokazovali, že majú rozvinuté aj svoje sociálne zručnosti a etické predpoklady potrebné pre život. Pri presunoch na krytú plaváreň a späť do školy preukazovali aj to, že poznajú dopravné predpisy pre chodcov a vedia sa podľa nich správať.
            Na záver kurzu sa všetci tešili z „Mokrého vysvedčenia“, ktoré žiaci zaslúžene získali za svoju šikovnosť a plavecké zručnosti.

          • Akcia koordinátora multikultúrnej výchovy

          • Počas mesiaca február sa v rámci multikultúrnej výchovy žiaci druhého stupňa zamerali na rozdielnosti a zaujímavosti iných kultúr. Žiačky 6. a 9. ročníka si pri tejto príležitosti pripravili projekty, v ktorých odprezentovali vybrané krajiny sveta. Prostredníctvom nich oboznámili svojich spolužiakov o životnom štýle, kultúrnych zvykoch či typických jedlách zvolenej krajiny. Takýmto spôsobom žiaci získali mnoho nových poznatkov napríklad o Austrálií, Mozambiku, Egypte či iných vzdialených krajinách.

            (Viete, čo je to didgeridoo? My to vďaka našim šikovným žiačkam už vieme).

            Uvedené projekty boli vystavené vo vestibule školy.

          • Karneval


          • Dňa 21.2.2023 sme sa konečne po dlhom období covidovej pandémie mohli spoločne zabaviť s našimi deťmi na školskom karnevale v priestoroch šk. jedálne. Na úvod pani zástupkyňa privítala všetky deti, rodičov a pozvala ich k príjemnej zábave a pohosteniu. Deti z 2.A a 2.B triedy spolu so svojou pani vychovávateľkou otvorili tanečnú zábavu spoločným tancom a choreografiou, ktorú sa naučili v školskom klube. 

            Neskôr popri tanečnej zábave vybrali pani vychovávateľky spomedzi všetkých krásnych masiek 4 najkreatívnejšie, poctivo vyrobené karnevalové masky, ktoré boli ocenené pekným darčekom. 

            Nasledovalo losovanie tomboly a voľná zábava detí. Všetci sa výborne zabávali. 

            Najväčšia vďaka patrí tým, ktorí prispeli hodnotnými cenami do tomboly, dobrotami k občerstveniu a všetkým, ktorí sa podieľali na zorganizovaní tohoto príjemného a veselého dňa. 

             

             

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje