• Beseda so spisovateľom


          • Stretnúť sa s naozajstným spisovateľom? Môcť sa s ním rozprávať a pýtať sa ako kniha vzniká? Túto možnosť mali žiaci 4. A a 4. C., keď sa dňa 16. 11. 2023 v Okresnej knižnici stretli s autormi knihy Tvojazem - Barborou a Filipom Némethovými. Ich kniha vznikla ako pokračovanie k filmu Tvojazem. Deti si najprv vypočuli ukážky z knihy a pieseň k filmu. Potom sa už na autorov sypali otázky, pretože na hodinách žiaci knihu spoločne čítali. Dozvedeli sa, že hoci film vznikal jedenásť rokov, knihu napísali autori za jeden rok. Ukázali im aj odmenu, ktorá na nich čaká na konci knihy. Skoro všetci zatúžili mať Tvojazem vo svojej knižnici. 

          • Exkurzia do Medeka


          • Dňa 15. 11. bola 8. B trieda v rámci vyučovania techniky s Mgr. Zábovskou na zaujímavej exkurzii v Medeku. V úvodnej prezentácii sa žiaci oboznámili s históriou a súčasnosťou podniku a so spôsobom výroby kovových odliatkov. Výroba začína odkupovaním kovového šrotu na zbernom dvore, cez  dlhý proces tvorby voskovej formy, keramickej škrupiny, až po liatie roztaveného kovu do formy, potom rozbíjanie formy a čistenie odliatku. Okrem štandardných výrobkov videli žiaci aj odliatok nadrozmernej sochy, oddelenie kontroly kvality, mnohé sofistikované stroje a zariadenia na automatizáciu výroby. To všetko s výborným výkladom a dobrou náladou, ktorú nepokazila ani prechádzka v daždi

          • Workshop - bezpečné správanie na sociálnych sieťach

          • Wokrshop pod názvom Bezpečne a bez nenávisti online pre žiakov 2. stupňa bol zameraný na prejavy na internete, na to, že sa cítime byť slobodnejšími a máme pocit, že si môžeme dovoliť oveľa viac. Viac v nenávistných prejavoch voči druhým. Škatuľkujeme ľudí. Je dôležité robiť osvetu, že človeka je dôležité najskôr spoznať, až potom ho posudzovať.

            Žiaci si pozreli krátke ukážky : ,,Povedz mi to do očí." Táto ukážka poukazovala na to, že ľudia na internete strácajú zábrany, sú schopní napísať rôzne nenávistné komentáre, ale umenie je povedať to ľuďom do očí, na čo mnohým chýba odvaha.

            Hľadali sa rôzne riešenia na daný problém.

            Žiaci majú mnoho riešení:

            - môžu nahlásiť komentár,

            - povedať to niekomu, komu dôverujú, čo ich trápi a ťaží,

            - ak nemajú odvahu povedať to rodičom, učiteľom, môžu sa obrátiť na linku pomoci (116 111- linka pomoci), ktorá funguje 24 hodín denne.

            - radikálnym, ale najúčinnejším spôsobom je obrátiť sa na políciu, kde polícia dokáže odhaliť meno a adresu páchateľa, nakoľko tu už dochádza k trestnému činu.

            Každý človek môže kritizovať, ale mal by sa vedieť postaviť aj sa svoj názor a vedieť ho ľuďom povedať aj do očí, nie len v anonymných komentároch na sociálnych sieťach.

            Dôležité poučenie znie: Treba sa na sociálnych sieťach správať tak, ako v bežnom živote.

            Akciu v dňoch 15. a 16. novembra urobili pre našich žiakov študenti Gymnázia v PB, ktorí ju pripravili s podporou Ministerstva školstva SR.

          • Projekty z Fyziky

          • Žiaci 8.ročníka už tradične pripravujú na fyzike s Mgr. Staníkovou projekt. Jeden celý mesiac pozorujú Mesiac a jeho fázy. Svoje pozorovania prenesú na papier či už formou kresby alebo fotografie. Ich diela si môžete pozrieť vo vestibule školy.

          • Deň školských knižníc


          • Základná škola Školská 235/10 v Považskej Bystrici sa dňa 23.októbra 2023 zapojila do súťaže 19. ročníka celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice Medzinárodnému dňu školských knižníc na tému Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční. Pedagógovia slovenského jazyka v spolupráci so školskou knižnicou a žiakmi podnikli množstvo aktivít, ktoré obohatili a inšpirovali žiakov na oboch stupňoch a posilnili vzťah ku knihám a školskej knižnici. Žiaci 1. stupňa sa zúčastnili aktivít v triedach a niektorí aj v školskej knižnici.

            Pre žiakov 1. ročníka si školská knižnica v spolupráci so žiakmi 4. ročníka pripravila čítanie rozprávky z knihy O Guľkovi Bombuľkovi.  Štvrtáčka Karolínka Hôrková pre deti vyrobila postavu Guľka Bombuľka. O tom, či dobre počúvali sa presvedčili v kvíze. Na záver rozprávky dostali žiaci mini rozprávkový kvíz. Deťom boli prečítané úryvky z rozprávok a mali uhádnuť názov rozprávky.

            Pre žiakov druhého ročníka školská knižnica vybrala rozprávku z knihy Danka a Janka -  O strome, ktorý mal tajomstvo. Vedomosti o prečítanom príbehu si overili prostredníctvom pracovného listu. Na záver deti čakala tvorivá súťažná aktivita. Deti na jeden veľký plagát za triedu nakreslili strom, ako si ho predstavujú na základe prečítanej rozprávky. Žiacke výtvory boli vystavené na chodbe školy a žiaci 4. ročníka v tajnom hlasovaní rozhodovali o víťazovi. Víťazov školská knižnica odmenila diplomom.

            Zástupcovia tried 3. ročníka sa presunuli do školskej knižnice, kde mali za úlohu priradiť mená autorov ku knižným titulom. Pomáhali si s knižkami zo školskej knižnice. Najrýchlejšia skupina so správnymi odpoveďami bola odmenená diplomom a sladkosťou. Vyhlásené bolo aj druhé a tretie miesto.

             Pre žiakov tretieho ročníka bola vybratá knižka Psia škola kocúra Červenochvosta. Ešte pred prečítaním úryvku žiaci dostali opis hlavnej postavy knihy, na základe ktorého ju mali nakresliť. Bol im poskytnutý pracovný list zameraný na čítanie s porozumením.  Na záver ich čakal čitateľský kvíz pripravený v PowerPointe. Deti boli rozdelené do skupín a skupina s najvyšším počtom bodov v čitateľskom kvíze zvíťazila.

            Najstarší žiaci na 1. stupni mali pripravený úryvok z knihy Pipi dlhá pančucha. Následne boli rozdelení do skupín a pomocou odpadového materiálu mali vytvoriť vilu Vilôčku, v ktorej žije Pipi. Všetky vily Vilôčky boli vystavené na chodbe školy a zaradené do súťaže. O výhercovi rozhodli v tajnom hlasovaní žiaci tretieho ročníka. Boli vyhlásené prvé tri miesta. Ocenení získali od školskej knižnice krásny diplom.

            Žiaci 1. stupňa sa mohli v tento deň zapojiť do literárneho karnevalu. Deti mali prísť v kostýme svojej obľúbenej literárnej postavy.  Každý žiak, ktorý sa prezliekol za literárnu postavu získal tombolový lístok a bol zaradený do zlosovania o hodnotné ceny. Ceny do súťaže venovala škola a pani učiteľky -  Mgr. Mejsnarová a Mgr. Kubová.

            Pre žiakov piateho ročníka si pedagógovia pripravili čítanie s porozumením v rámci vyučovacích hodín literatúry. Čítalo sa z dvoch kníh. Prvou knihou bola kniha Harry Potter od J. K. Rowlingovej, ktorú žiaci čítali v skupine a využili na to práve pohodlie školskej čitárne, ktorá má steny namaľované farbami všetkých štyroch čarodejníckych fakúlt - práve preto bola na tento deň ako stvorená. Niektorí žiaci sa dokonca na túto príležitosť tematicky obliekli. Knihy Harry Potter žiaci zapožičali práve zo školskej knižnice a hlavnou myšlienkou čítania bola podpora vzťahu žiakov ku knihám, k požičiavaniu si kníh a čítaniu v školskej knižnici a školskej čitárni, čítaniu a porozumením. Čítanie v rámci skupiny taktiež zlpšilo vnímanie žiakov, koncentráciu a podporilo aj tímového ducha. Žiaci po prečítaní časti kníh viedli diskusiu a snažili sa prezentovať ako ich čítanie kníh a školská knižnica robia výnimočnými. Zistili, že aj čítanie Harryho Pottera môže čitateľa obohatiť cennými posolstvami a urobiť ho tak výnimočným v uvedomení si jednotlivých odkazov knihy a prehodnotení svojich postojov k daným posolstvám – dôležitosti priateľstva, odvahy, spravodlivosti, akceptovaní odlišnosti, ako aj viery v seba samého.

            Ďalšia kniha z ktorej sa čítalo bola kniha Neboj sa skúšať od Kobi Yamada, ktorú nádherne ilustrovala Elise Hurst. Knihu si žiaci spolu s pani učiteľkou na hodine literatúry prečítali, vypracovali k nej pracovný list a potom viedli diskusiu o tom, aké je dôležité skúšať nové veci, aj keď sa ich často bojíme, alebo sa nám v nich zo začiatku nedarí. Čítanie tejto knihy bolo pre všetkých obohacujúcim zážitkom, nakoľko ponúkla žiakom pohľad na život a inšpiráciu, ako čeliť výzvam a prekonávať všetky svoje obavy, ako aj to, že skúšanie nových vecí a učenie sa je tou správnou cestou k osobnému rastu. Žiaci zistili, že v živote je veľmi dôležitá práve odvaha a že chyby sú súčasťou posúvania sa vpred. Na základe čítania tejto knihy prostredníctvom diskusie žiaci zistili, že knihy ale aj školská knižnica hrá naozaj veľmi veľkú rolu v tom, ako byť výnimočnými. Z diskusie vyplynulo, že práve školská knižnica poskytuje žiakom priamy prístup nielen k vzdelávacím materiálom, ale aj ku beletrii, ktorá ponúka osobnostný rast, rozvoj a vzdelávanie jednotlivca.

            Žiaci šiesteho ročníka mali na hodine literatúry priestor na kreativitu – tvorili básne o knihách a školských knižniciach. Prostredníctvom tejto tvorby bola podporená najmä kreativita a sebavyjadrenie – a to práve vyjadrenie pocitov, myšlienok a vzťahu ku knihám a školským knižniciam. Práve cez básne sa pedagógovia snažili vytvoriť pozitívne vzťahy medzi žiakmi a knižničným prostredím školy. Žiakom boli rozdané papieriky s rôznymi slovami, z ktorých si mali niekoľko slov vybrať a následne ich v akomkoľvek tvare použiť v básni. V rámci tejto tvorby bola u žiakov podporená kreativita, inšpirácia, ale najmä komunikácia a diskusia, pretože práve pri skupinovej práci je nutnosťou vedieť sa dohodnúť – to ich teda podporovalo k otvorenej komunikácii, ale aj riešeniu problémov. Žiaci po dopísaní svoje diela prezentovali, predniesli ich pred celou triedou a potom nasledovala diskusia o tom čo konkrétne nám školská knižnica ponúka a prečo nás robí výnimočnými.

            Aj žiaci siedmeho ročníka mali príležitosť zoznámiť sa s činnosťou školskej knižnice, jej výpožičnými hodinami a spolu s pani učiteľkou diskutovali o význame školských knižníc. Hľadali odpovede na otázky: Prečo chodiť do školskej knižnice? Čo sa môžeme z kníh dozvedieť? V čom nám môžu byť literárni hrdinovia vzorom? Po takomto úvode si žiaci pozreli názov knihy Superženy, o ktorej sa v ďalšej časti hodiny dozvedeli viac. Najskôr si vymieňali názory, o kom môže byť v knihe písané a prečo. Začali počúvaním rozhlasovej nahrávky, kde sa nachádzala recenzia tejto knihy. Na pracovnom liste dostali kontrolné otázky, na ktoré mali v priebehu počúvania odpovedané otázky, na ktoré mali v priebehu počúvania odpovedať. Následne si prečítali informácie o jednej zo superžien – lekárke Márii Bellovej, a vy pracovali odpovede na kontrolné otázky. V záverečnej časti hodiny žiaci napísali svoj názor o poslaní, zmysle tejto knihy, o tom, čo môže detskému čitateľovi dať, čo mu môže ukázať. O svojich vyjadreniach sa v záverečnej časti porozprávali a došli k záveru, že čítanie takýchto kníh môže napomôcť žiakom/ľuďom k podpore sebavedomia, k odvahe a môže v ľuďoch vyvolať inšpiráciu k dosiahnutiu vlastných cieľov.

            Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa na hodine slovenského jazyka zapojili do celoškolských aktivít v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc tvorivým písaním. Rozdelili sa do skupín po štyroch členov. Ich úlohou bolo pripraviť ľubovoľný text v rozsahu 15 – 20 viet, rozdeliť ho na úvod – jadro – záver, vložiť priamu reč. Každá skupina si vylosovala nadpis, povinné slová: slovesá, podstatné a prídavné mená a frazeologizmy. Spoločne počas hodiny vytvorili svoje práce, ktoré nasledujúci deň aj odprezentovali svojim spolužiakom. Texty boli spoločne vyhodnotené a nielenže splnili všetky podmienky, ale zaujali aj spolužiakov.

          • Exkurzia Čadca


          • Dňa 25.10.2023 sa žiaci 7.B a 6.A triedy zúčastnili exkurzie do výrobného družstva Okrasa Čadca. Výrobný závod má tradíciu už takmer 70 rokov a zameriava sa na ručnú výrobu sklenených  vianočných ozdôb, ktoré skrášľujú vianočné stromčeky nie len na Slovensku, ale aj vo svete. Žiaci mali možnosť vidieť a spoznať celý výrobný postup.

            Pracovníčky závodu žiakom ukázali fúkanie vianočných gúľ zo skla, ktoré následne farbia a lakujú. Vianočné ozdoby tiež ručne zdobia a maľujú rôznymi spôsobmi. Celý postup výroby krehkých ozdôb si žiaci pozorne prezreli.

            Súčasťou exkurzie bola aj tvorivá dielnička. Tu mali deti možnosť vlastnoručne si vianočnú guľu vyzdobiť a v malej krabičke si ju ako spomienku odniesť domov.

            Exkurziu pripravili pani učiteľky Burdejová a Mlyniská. 

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje