• Návšteva vlastivedného múzea v PB

          • V utorok 19. 3. 2024 zavítali do vlastivedného múzea žiaci 3.A triedy. S cieľom podporiť a rozvíjať u žiakov poznatky a zručnosti týkajúce sa regionálnej výchovy pripravili pracovníci múzea pre deti netradičnú kreatívnu aktivitu – tvorivú dielňu s názvom „Základy výroby gobelínu“. Žiaci si najskôr vypočuli krátku úvodnú prednášku o histórii vzniku gobelínov, pomocou ktorej sa dozvedeli, čo vlastne gobelín je a ako sa dá vyrobiť. Následne si pomocou špeciálnej ihly a vlny vlastnoručne ozdobili predpripravené zvieratká pestrofarebným dekoračným gobelínom. Netradičná tvorivá technika ich zaujala a počas pracovnej činnosti sa prejavila ich zručnosť a fantázia. Výsledok svojej činnosti si nadšené odniesli so sebou domov. Akcie sa zúčastnilo 17žiakov v sprievode triednej pani učiteľky Gardianovej.

          • Zimné atletické sústredenie 8. a 9.C

          • K výsadám športových tried patrí, že sa ich žiaci dostanú v každom ročníku na sústredenie. Tento rok v termíne od 4.3 - 8.3.2024 mali možnosť žiaci 8. a 9.  ročníka športových tried vycestovať na týždeň do hôr a venovať sa pohybovej príprave. Termín začiatkom marca je ako stvorený pre využitie bežkárskych tratí, no tohtoročná zima nevydržala ani na Skalke, a tak sme si museli namiesto bežkárskej výstroje zabaliť maratónky a turistickú obuv.

            Pre žiakov sme pripravili plnohodnotný náhradný program, ktorý pozostával z dvojfázových tréningov. Naši mládežnícki atléti sa zúčastnili na rozvoji všeobecnej kondície a špecializovaného nácviku bežeckej techniky. Pomedzi tréningy sa nám podarilo aj spoznať krásne okolie cez turistiku. Zaslúženou odmenou bol wellness a každý večer v telocvični. 

            Pre rozvoj vytrvalostných schopností sme využili množstvo možností, ktoré bežkárske trate na Skalke ponúkajú. Okruhy sa dajú poskladať od 1 km cez 2km, 5km, 7km až po 20 km a ich kombinácie vždy podľa aktuálnej formy a pripravenosti našich atlétov. Cieľom vytrvalostného behu bolo v prvom rade pochopiť, že behanie nie je za trest a že bez poriadnych základov sa nedá postaviť dom. 

            Naopak rozvoj správnej bežeckej techniky bol o niečo zaujímavejší, keď niektorí si mali možnosť po prvýkrát vyskúšať tréning s gumovými expandérmi. Naši mladí atléti už vedia, že bez rýchlosti to jednoducho nepôjde a aj preto pristúpili k tréningom veľmi zodpovedne. Na záver týždňa potešila aj veľmi obľúbená štafeta.     

              

          • Svetový deň vody

          • Vode sa hovorí aj modré zlato, pretože v mnohých oblastiach sveta je jej žalostne málo. Problém jej nedostatku v dôsledku sucha ešte znásobujú vojny a napätá geopolitická situácia. Aj dnes žijú na svete miliardy ľudí bez prístupu k čistej a vyhovujúcej vode. Svetový deň vody nám každoročne 22. marca pripomína, že voda je vzácna, musíme si ju vážiť a nesmieme ňou plytvať.
            Žiaci našej školy si dnešný deň pripomenuli na hodinách fyziky a chémie.

            Výroba destilovanej vody.

            Žiaci 7.A si na na hodine chémie pripomenuli Deň vody. Vyrobili z pitnej vody vodu destilovanú (zbavenú minerálov). Nie je síce vhodná na pitie, ale jej využitie  je rozmanité a nachádza sa v rôznych odvetviach:  výroba liečiv a kozmetiky, autobatérie, chladiče, čistiace prostriedky, do žehličiek...

            V 7. C žiaci skúmali vlastnosti vody a znečistenie vôd.

          • Plavecký výcvik

          • Po roku opäť naši štvrtáci kráčali k Mestskej plavárni. V dňoch od 4. - 8. marca 2024 absolvovali zdokonaľovací plavecký kurz. Naučili sa ďalšie plavecké štýly, správne dýchať do vody a nebáť sa ani hlbokej vody. Všetci v záverečnom hodnotení chceli ukázať, v čom sa za celý týždeň zlepšili. Najvytrvalejšími plavcami sa stali Matej Matejka, Lukas Gašpárek, David Papšo, Lukáš Ďurica, ktorí zvládli zaplávať 1000 m. Ani dievčatá sa nedali zahanbiť, Karolína Jana Sárincová, Viktória Zoe Bušíková, Karin Šterdasová dokázali zaplávať najviac z triedy.

      • Kontakty

        • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
        • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
        • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
        • 312 023 31
        • 2021322446
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje