• Lyžiarsky výcvik v 8. ročníku

          • Tohtoročná zima nám nenadelila veľa snehu. My sme však mali šťastie a naši žiaci 8. ročníka si užili dobré snehové podmienky na lyžiarskom výcviku, ktorého sa zúčastnili od 17. do 21.2.2020 v lyžiarskom stredisku Ski Krahule. Žiaci, ktorí vedeli lyžovať, zdokonalili svoje zručnosti a všetci nelyžiari sa naučili základné lyžiarske techniky a od 4. dňa využívali hlavný svah so 4-sedačkovou lanovkou. Dúfame, že lyžiarskym kurzom sme prispeli k rozvoju fyzických zručností žiakov a taktiež k utvoreniu lepších vzťahov v žiackom kolektíve a žiaci si domov odniesli mnoho zážitkov a skúseností. 

          • Workshop v galérii


          • Mať galériu päť minút od školy a ešte k tomu s výborným kurátorom a lektorom Vladom Vakovom je priam luxus. Vo februári sme ju s triedami 5.B, 6.A, 8.A a 8.C opäť navštívili v rámci výtvariek. Deti vnímali svet prostredníctvom umenia na výstave Beáty Kočner Bencovej, ktorej témou bola žena. Spolu s lektorom deti odkrývali autorkin kritický pohľad na ženu a jej sklon podliehať súčasným kritériám kultu tela a strácať svoju vlastnú identitu. Dozvedeli sa aj o technike maľby olejom, poprezerali archív galérie a pán Vakov im dovolil nazrieť do svojho ateliéru s rozmaľovanými maľbami. Piataci a šiestaci pobudli v galérii dlhšie. Výstavu mali spojenú s workshopom na tému karikatúra. Pracovali znietene a s nadšením až samých seba prekvapili výsledkami svojej práce. Už teraz sa tešia na ďalšie aktivity v galérii.

          • Kooperatívne vyučovanie slovenského jazyka v 6.B

          • Učíme sa spolupracovať

                        Zhrnúť prebraté učivo je možné mnohými spôsobmi. Jedným z nich je aj  kooperatívne vyučovanie, ktoré  spočíva v tom, že žiaci triedy na vyučovaní pracujú v malých skupinách, v ktorých riešia úlohy, osvojujú si vedomosti a vykonávajú rôzne praktické činnosti v atmosfére rovnoprávnosti a spolupráce.

                        Žiaci 6.B triedy si touto formou na hodine SJL upevnili, prehĺbili a preverili vedomosti o prídavných menách. Žiakov pani učiteľka Fapšová rozdelila do malých skupín, lebo zo základného znaku kooperatívneho vyučovania „tvárou v tvár“ vyplýva, že skupiny nemajú byť príliš veľké. V týchto skupinách čakali na žiakov rôzne úlohy, ktoré mali preveriť vedomosti o prídavných menách z predchádzajúceho i tohto ročníka. V úlohách žiaci vyhľadávali a zaraďovali prídavné mená do skupín, hľadali a opravovali chyby v pravopise prídavných mien, určovali gramatické kategórie, pozornosť venovali i využitiu prídavných mien pri tvorbe vlastných textov(jednoduchý opis).

                        Počas celej hodiny žiaci spolupracovali, vzájomne si pomáhali a  podporovali sa pri dosahovaní cieľa - ktorým bolo  čo najlepšie vypracovanie pracovného listu, v ktorom boli zhrnuté poznatky o tomto slovnom druhu.

                        Záver hodiny patril kontrole plnenia úloh a hodnoteniu práce skupiny i jednotlivcov v nej.

          • Finančná gramotnosť


          • Finančná gramotnosť je neodeliteľnou súčasťou vzdelávania na slovenských školách. Zručnosti a schopnosti s ňou spojené získavajú žiaci na hodinách matematiky najmä v 7. ročníku. A aj preto žiaci 7. C v piatok 31. 1. 2020 pod vedením pani učiteľky Staníkovej navštívili pobočku Slovenskej sporiteľne na Štefánikovej ulici v Považskej Bystrici. Venoval sa nám osobne riaditeľ pobočky Mgr. Vladislav Zaťko MBA. Predstavil nám priestory pobočky, vysvetlil fungovanie bankomatu, osvetlil prácu pracovníkov banky a povedal nám o produktoch vhodných pre deti. Zodpovedal otázky žiakov, vysvetlil rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou, upozornil na bezpečnosť v bankových inštitúciách. Žiakom sa návšteva páčila a prídu sa pozrieť aj iné triedy 7. ročníka.

          • Sopky


          • V piatom ročníku sa žiaci na hodinách geografie učili o sopečnej činnosti a o najznámejších sopkách sveta. Potom si vyrobili modely sopiek z cesta, kašírovaného papiera a rôznych iných materiálov. Takmer všetky z nich naozaj soptili a to celú vyučovaciu hodinu. Väčšinou sa z nich valila spenená láva rôznych farebných odtieňov a tá najvyššia z nich aj hrôzostrašne dymila. Nakoniec „vulkanológovia“ z 5.B premiestnili svoje modely na malú výstavku do vestibulu školy.

          • Zima v ŠKD


          • V mesiaci január sa v ŠKD uskutočnila výstavka prác detí na tému  - zimná rozprávka. Zapojilo sa sedem oddelení. Za aktivitu a tvorivosť boli všetky deti  odmenené.

          • Matematika trochu inak


          • Posledný deň pred vianočnými prázdninami zažili žiaci 5.C a 8.A hodinu matematiky trochu inak. Hodina bola zameraná na čitateľskú a matematickú gramotnosť. Žiaci boli rozdelení do skupín a každá skupina dostala papier s textom, v ktorom boli ukryté odpovede na otázky pre správne riešenie. Žiaci museli postupovať pri riešení jednotlivých úloh podľa krokov, ktoré mali napísané na papieri. Najskôr prečítali celý text, potom čítali text ešte raz po odsekoch a dôležité veci si podčiarkovali alebo napísali do poznámok na to určených. Nakoniec  prešli k otázkam, ktoré museli vyriešiť a jednoduchými matematickými krokmi vypočítať. Hodina bola pre žiakov zaujímavá, bolo vidno medzi jednotlivými skupinami súťaživosť, jemnú rivalitu, lebo každá skupina sa snažila vyriešiť úlohy ako prvá. Bolo to pre žiakov niečo iné a zaujímavé.

          • Plazy v škole


          • Dňa 19.12.2019 na našu školu zavítali mladí zoológovia, ktorí majú záľubu v herpetológií - vede o plazoch. Svoje výskumy robia aj mimo Slovenska po celom Balkáne. Momentálne pracuj na objave nových druhov.

            Na našej škole pre žiakov 8. ročníka uskutočnili zaujímavú prednášku o  plazoch, ich evolúcií, morfológií, živote v prírode, fylogenéze a mimikrách. Prednáška bola spestrená prezentáciou s možnosťou priamo si pozrieť a chytiť napríklad užovku stromovú (náš najdlhší had), užovku fŕkanú a aj exotického hada z dažďového pralesa - užovku nosatú. Nechýbalo aj množstvo liehových preparátov.

            Začať učiť deti o živočíchoch žijúcich okolo nich je potrebné čo najskôr. Pri plazoch to platí dvojnásobne, kvôli poverám, ktoré ich sprevádzajú. Preto veľmi pekne ďakujeme za návštevu a spestrenie hodiny.

            Pripravila: Mgr. Bronislava Červenková

          • Oznam školskej jedálne

          • Obedy na posledné dni  roka t.j.  18. - 20.12.2019 (streda, štvrtok, piatok) si môžete odhlasovať len do utorka

            17. 12. 2019 do 12 00 hod. Po tomto termíne sa už obedy neodhlasujú. Platí aj pre internetové odhlasovanie. Neodhlásené obedy si je potrebné vybrať do obedára.

            Toto opatrenie prijímane pre ukončenie účtovnej uvávierky  dotácií za stravu za rok 2019.

          • Rebríček základných škôl INEKO

          • V portáli spoločnosti INEKO boli aktualizované rebríčky základných škôl podľa výsledkov ich žiakov, hlavne Testovania 5, Testovania 9, mimoriadnych výsledkov žiakov vo vybraných súťažiach a olympiádach  monitorovaných Ministerstvom školstva.

            Naša základná škola obsadila 31. miesto spomedzi viac ako 2250 škôl na Slovensku.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tomto úspechu podieľali!

          • Tvorivá hodina náboženstva


          • V priebehu minulého týždňa bola pripravená pre žiakov 5. ročníka zaujímavá hodina náboženskej výchovy zameraná na modlitbu svätého ruženca. Prostredníctvom katechétky sa žiaci oboznámili s touto modlitbou, jej vznikom a spôsobom modlenia. Potom sa žiaci rozdelili do skupín a žiakov čakali tvorivé úlohy. Pomocou rôznych materiálov si vytvorili svoje krásne ružence. Žiakom sa skupinová práca páčila, odniesli si nové poznatky a naučili sa modliť sv. ruženec.

            Akciu pripravila pani učiteľka Bieliková

          • Výroba vianočných pohľadníc


          • Najkrajšie a najveselšie sviatky pokoja a radosti už klopú na dvere. Predvianočný čas si žiaci 5.A triedy na hodine slovenského jazyka spolu s pani učiteľkou Gabčovou spríjemnili a spestrili výrobou vianočnej pohľadnice. Na predtlačený papier si najskôr napísali adresu a pozdrav, kde dbali na presné poradie údajov, gramatickú správnosť a úpravu. Následne žiaci zapojili svoju fantáziu a kreativitu. Predná strana pohľadnice sa pod pastelkami a fixkami každého žiaka začala meniť na naozajstné vianočné dielo. Atmosféru umocňovalo počúvanie kolied. Žiaci mali z pohľadníc veľkú radosť a boli odmenení známkou: výborný.

          • Vianočné trhy


          • V piatok 06. decembra bol v našej škole Mikulášsky deň. Neučilo sa, pretože sa všetky triedy pripojili k špeciálnym aktivitám. Počas prvých 2 hodín chodil Mikuláš s anjelom a čertom po triedach a každému žiakovi darovali mikulášsku čokoládu. Počas týchto hodín si zároveň žiaci každej triedy nachystali stánok, v ktorom ponúkali spolužiakom, ale aj rodičom, pani učiteľkám a kuchárkam rôznorodý tovar. Boli to najmä koláče a zákusky všetkých druhov, palacinky, varená čokoláda, čaj alebo ovocný punč. Na predaj boli aj vlastnoručné výrobky s vianočnou tematikou - pohľadnice, ozdoby, svietniky, voňavé mydielka, kapsičky a ďalšie veci od výmyslu sveta... Slávnostnú atmosféru dotvárala vianočná hudba. Zlatým klincom dňa bola vianočná tombola vo vestibule organizovaná 4.C.

            Žiaci sa zároveň naučili, ako sa zostavuje cena výrobku, aby neboli v strate, vyskúšali marketingové stratégie ako obchodná špionáž v stánku susednej triedy, množstevné zľavy, výpredaj, kúpa dvoch za cenu jedného a iné.

            Všetkým, ktorí prispeli k vynikajúcej akcii, ďakujeme!

          • Aktivity na budovanie triednych kolektívov na 2. stupni


          • Jakub a Barbora Hendrychovci sú zapálení, kreatívni a vynaliezaví  animátori. Už v minulosti boli častými hosťami na našej škole. Okrem zaujímavých besied zo svojich misijných ciest pracovali so žiakmi aj prostredníctvom hravých výchovných aktivít. V tomto školskom roku nás navštevoval väčšinou Jakub. V novembri a v decembri  sa venoval  jednotlivým triedam s programom na tému Sebectvo. Žiaci tak prežili dvojhodinovku plnú pohybu, smiechu, i spoločného uvažovania a hľadania. Sami seba uvideli v inom svetle a  triednym učiteľom sa tiež naskytol nový uhol pohľadu na svojich zverencov. Aktivity zatiaľ absolvovali triedy 5.B, 5.C,  6.A, 6.C,  7.A, 7.C, a 8.B.

            Trieda 7. B požiadala manželov Hendrychovcov o besedu, na ktorú prišli obaja. Pútavé svedectvo z  misií v Africkej Keni a v sibírskom Jakutsku malo v porovnaní  s bežnými cestovateľskými prezentáciami hlboko ľudský rozmer. A o tom, že pomáhať druhým človeka v konečnom dôsledku obohatí a posilní, svedčili samotní prednášajúci. Tešíme sa na ďalšie stretnutia s nimi.

          • Návšteva Európskeho parlamentu v Štrasburgu


          • Úžasný zážitok má žiak 9. B triedy Róbert Miškech s pani učiteľkou Špánikovou, ktorí v dňoch 24. až 27.11.2019 navštívili mesto Štrasburg vo Francúzsku na pozvanie pána europoslanca Ivana Štefanca. Pozvanie bolo jednou odmenou z výhry v súťaži Mladý talent Považskej Bystrice, ktorú organizuje nadácia Medeko.

            Okrem prehliadky nádherne vianočne vyzdobeného mesta Štrasburg, ktoré sa nazýva aj mestom Vianoc, účastníci zájazdu mali možnosť nielen navštíviť Európsky parlament a vidieť jeho monumentálne priestory, ale zúčastniť sa aj sledovania priebehu jeho plenárneho zasadnutia, či ceremónií pri príležitosti osláv 30. výročia Nežnej revolúcie a tiež diskutovať s pracovníkmi EP.

                        Tento nevšedný zážitok z návštevy Štrasburgu je už druhý v poradí, keď našu školu reprezentoval a v rovnakej súťaži vyhral bývalý žiak Igor Michalec rovnako s p. uč. Špánikovou.

            Srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu!

          • Divadlo v 4.C


          • Šikovní žiaci zo 4.C pripravili  na hodinu vlastivedy krátke divadielko s názvom „Tri prúty kráľa Svätopluka“.

            Na príprave si dali záležať, či už kulisami, kostýmami alebo samotným hereckým výkonom. Atmosféru celého divadielka umocňovali zvukové efekty. Keď že divadelná scénka bola zaujímavo spracovaná a výborne zvládnutá,  preto ju predstavili  mladším žiakom a ich pani učiteľkám. Napriek počiatočnej tréme sa im predstavenie vydarilo a podali neuveriteľné herecké výkony.

          • Ukáž svoj talent

          •  

            Dňa 18.11.2019 bola v ŠKD súťaž : Ukáž svoj talent. Zapojili sa  deti zo všetkých oddelení. Tancovali, spievali, hrali na harmonike, na flaute, keyboarde. Jeden chlapec predviedol karate. Deti boli ocenené diplomom a sladkou odmenou.

          • Krúžok tvorivosti

          • Od októbra sa v utorok stretávajú deti , ktoré majú záujem kresliť, maľovať a inou formou ukázať svoju kreativitu na krúžku tvorivosti pod vedením pani učiteľky Kazimírovej. Zoznámte sa s ich doterajšou prácou aspoň formou fotografií.

          • Vesmír Projekt v 4.C

          • Žiačky zo 4.C – Lucka Harantová, Emka Letková, Lilianka Majšíková, Sarka Sviteková vytvorili krásne projekty na tému „Vesmír“. Vytvorené projekty prezentovali pred triedou. Žiačky v nich ukázali nadobudnuté vedomosti, ale aj tvorivosť a fantáziu.  Projekty boli hodnotené známkou „výborný“. Ich výtvory si pozrite vo fotogalérii.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje