• Premena húseníc na motýle - projekt 4.B


          • Jedným z nezabudnuteľných zážitkov pre žiakov 4.B bola možnosť pozorovať zblízka živé motýle. Pod vedením triednej pani učiteľky Starosundeckej sledovali rýchly rast húseničiek, fascinujúcu premenu z húsenice na kuklu a následné vyliahnutie motýľa. Kukly sa občas aj triasli a po vyliahnutí zanechali červené škvrny. Nebola to však krv. Bola to tekutina, ktorá vznikla látkovou výmenou u vyvíjajúceho sa motýľa. Motýle žiaci kŕmili a napokon vypustili do voľnej prírody.

          • Ako sa prihlásiť na rodičovské konto

          • Vážení rodičia,

            Na našej www stránke zvoľte Prihlásenie a zadajte nasledovné údaje:

            Rodičovské konto: prihlasovacím menom je e-mailová adresa, ktorú ste poskytli škole.

            Ak neviete heslo na rodičovské konto, systém EduPage Vám ho pošle na e-mail. Pri prihlásení zvoľte "Neviem prihlasovacie meno alebo heslo".

          • Hlasovanie pre rodičov - možnosť žiaka vzdelávať sa online

          • Vážení rodičia,

            na pokyn Ministerstva školstva spúšťame cez Vaše rodičovské kontá na edupage nahlasovanie, či Vaše dieťa v prípade zatvorenia školy má alebo nemá možnosť zúčastňovať sa online vzdelávanie. Žiaci, ktorí sa nebudú môcť vzdelávať doma, budú mať možnosť navštevovať školu za podmienok určených MŠ.

            Žiadame Vás, aby ste tak urobili najneskôr do stredy 21.10.2020 do 12.00 hod, POZOR Z RODIČOVSKÉHO KONTA, NIE ZO ŽIACKEHO.

            riaditeľka školy

          • Úprava režimu školy od 12. októbra do odvolania

          • Vážení rodičia,

            podľa rozhodnutia ministra školstva od dnešného dňa, teda od 12. októbra až do odvolania v školách nastávajú tieto zmeny:

            - rúška nosia všetci žiaci na 1. aj na 2. stupni POVINNE,

            - telocvične sú zatvorené, cvičiť sa môže iba vonku,

            - činnosť záujmových krúžkov bola zrušená,

            - rodičia a ďalšie osoby okrem žiakov a zamestnancov majú zákaz vstupu do školy,

            - žiaci sa budú stravovať v upravených časoch tak, aby sa v školskej jedálni nemiešali.

             

            Školská družina zatiaľ funguje riadne ako doteraz - bez zmeny.

             

            Rodičia, ktorých dieťa chýba v škole 1. deň a nemajú odhlásený obed, môžu do 11,00 volať vedúcej jedálne Mgr. Harvánkovej a dohodnúť si s ňou spôsob odberu stravy.

             

          • FOTENIE ŽIAKOV 1. STUPŇA

          • Vážení rodičia, na základe výrazne sa zhoršujúcej epidemiologickej situácie sa termín fotenia žiakov 1.stupňa sa posúva na jar 2021.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Riaditeľské voľno utorok 13. 10. 2020

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že v 

            UTOROK 13. októbra 2020 BUDE ŠKOLA ZATVORENÁ

            z dôvodu odstávky elektrickej energie a tepla distribútorom SSE od 7,00 do 13,00.

            Žiaci budú mať riaditeľské voľno.

            V pondelok a v stredu sa učí riadne podľa rozvrhu, školská kuchyňa bude variť.

          • Tajomstvo prírody


          • Naša škola sa opäť zapojila do projektu MOTÝLIA ZÁHRADA.

            Objednali sme húsenice. Boli doručené v plastovej nádobke spolu s krmivom. Húsenice boli pomerne malinké a spriadali si pavučinky. Nádobku sme umiestnili do biologickej učebne. Umiestnenie húseníc do tejto učebne bolo   zámerné, aby žiaci viacerých ročníkov mohli sledovať premenu babôčky bodliakovej z húsenice na krásneho dospelého jedinca. Celých sedem dní sa húsenice kŕmili, rástli a postupne sa presúvali pod vrchnák nádobky, kde sa zavesili do tvaru písmena J. Na deviaty deň od doručenia sa naše húseničky zakuklili. Kukly postupne menili farbu, občas sa triasli. Presunuli sme ich do sieťky určenej pre motýle. V biologickej učebni je pomerne teplo, preto premena z kukly na dospelého jedinca trvala len šesť dní. Sieťka, kde boli motýle, bola po bokoch červená. Žiaci si mysleli, že je to krv. No nemali pravdu, bolo to mekónium, čo je tekutina obsahujúca látky, ktoré vznikli látkovou výmenou u vyvíjajúceho sa motýľa, pokiaľ bol ešte zakuklený. Žiaci sa veľmi tešili, že máme motýle, ale všimli si jednu podstatnú vec a síce, že naše motýliky mali len 2 páry končatín. Došlo k mutácií, ktorá sa šíri z rodičov na potomkov. Dňa 25.9.2020 sme motýlikov vypustili do voľnej prírody. Vo voľnej prírode prežijú len tí najsilnejší jedinci. Dĺžka ich života je 2-4 týždne.

            Projekt žiakov veľmi zaujal. Bolo pre nich úžasné sledovať tajomstvo prírody takto zblízka.

            Pripravila: Mgr. Bronislava Červenková

          • Geologická exkurzia


          • Hľadanie skamenelín

             

            Dňa 14. septembra 2020 absolvovali žiaci 9.A a 9.B pomerne náročnú geologickú exkurziu v okolí obce Brvnište pod vedením       Mgr. Bronislavy Červenkovej a Mgr. Ľubomíry Bukvaiovej.

            Z obce Brvnište sme prešli na neďaleké bradlo, kde sa nachádza ružovkastý vápencový odkryv. Práve na tomto vápencovom odkryve žiaci hľadali druhohorné skameneliny. Skameneliny sú pozostatky tiel kedysi žijúcich organizmov, alebo ich odtlačky, poprípade stopy, ktoré sa v tejto oblasti zachovali z minulých geologických dôb až do súčasnosti.

            Mali sme veľké šťastie. Podarilo sa nám nájsť najkrajšie a najrozšírenejšie bezstavovce z druhohôr, ako amonity, belemnity, nautilusy a druhohorné lastúrniky.

            Exkurzia mala žiakov motivovať k výučbe geológie, ktorá je do vyučovania zaradená v 9. ročníku základných škôl.

          • Organizácia činnosti ŠKD

          • Riaditeľstvo Základnej školy Školská 235/10 oznamuje rodičom, že od stredy 16. 09. (vrátane) bude riadne spustená činnosť ŠKD aj s ranným klubom od 6.00 pre žiakov 1.stupňa. Všetky deti ŠKD vstupujú do budovy bočným vchodom (vľavo od hlavného vchodu) a prejdú filtrom. Ranný klub ŠKD pre 3. a 4. ročník bude v triede 4.C. Po vyučovaní činnosť ŠKD  do 16.00 je v týchto triedach: 1.A + 1.B(trieda 1.A), 1.C + 1.B(trieda 1.C), 2.B+2.A(trieda 2.B), 2.C+2.A(trieda 2.C), 3.A+4.B( trieda 3.A), 3.B+4.B(trieda 3.B), 4.A+4.C(trieda 4.A). Deti v ŠKD po 16.00 sú v zbernej triede v priestoroch ranného klubu pri bočnom vchode do 17.00.

            Naďalej platí ZÁKAZ VSTUPU RODIČOM DO BUDOVY ŠKOLY. Pani vychovávateľky budú deti púšťať z ŠKD do šatní tak,  ako je uvedené zákonným zástupcom v prihláške. Ak nastane zmena odchodu dieťaťa z ŠKD, rodič pošle po dieťati lístok, kde bude napísaný čas odchodu. Zmena času odchodu z ŠKD nie je možná telefonicky. 

             

          • Oznam školskej jedálne - prvý deň chýbania žiaka

          • Oznamujeme rodičom, ktorí v prípade náhleho ochorenia dieťaťa nemohli odhlásiť obed žiaka počas 1. dňa jeho neúčasti na vyučovaní a chcú si ho vyzdvihnúť, aby kontaktovali vedúcu školskej jedálne, na t.č. 4322626 a s ňou si dohodli spôsob prevzatia obeda za dodržania predpísaných protiepidemiologických opatrení.

            Rodičia majú nárok vyzdvihnúť si obed v prípade náhleho ochorenia iba v 1. deň, nasledujúce dni je potrebné si obed odhlásiť.

          • Chýbanie žiaka viac ako 3 dni

          • Vážení rodičia,

            v prípade, že Vaše dieťa vynechá školské vyučovanie na viac ako 3 dni, pri návrate do školy je povinné odovzdať triednemu učiteľovi vyhlásenie o zdravotnom stave. Nájdete ho v časti Dokumenty na stiahnutie.

          • Slávnostný začiatok školského roka


          • Dňa 02. septembra sme začali nový školský rok 2020/2021. Úvod sa niesol v duchu prísnych bezpečnostných opatrení nariadených Ministerstvom školstva. 

            O 8,00 sa na školskom dvore stretli prváci v sprievode rodiča. V krátkom programe ich privítali starší spolužiaci, prihovorila sa riaditeľka školy Mgr. Sońa Kovárová a  poslanec mestského zastupiteľstva Ing. Ľubomír Kubovič im odovzdal balíčky od Mesta Považská Bystrica, v ktorých si najmenší prváci našli štartovací balíčej školských potrieb. Potom sa presunuli do svojich slávnostne vyzdobených tried, kde si prevzali pracovné zočity aj darčeky od rodičovského združenia školy.

            Žiaci 2. až 9. ročníka si vypočuli v školskom rozhlase program k začiatku školského roka v triedach spolu s triednymi učiteľmi.

            Školský rok sa začal takto netradične a nám zostáva len veriť, že bude čo najskôr pokračovať rovnako, ako sme boli zvyknutí pred epidémiou.

          • Sanitárny deň

          • Dňa 31. 08. 2020 - pondelok bude budova školy zatvorená z dôvodu sanitárneho dňa - celkovej dezinfekcie.

          • Organizácia vyučovania od 02. 09. 2020

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom na príkazy, ktoré vydalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Úrad verejného zdravotníctva SR, oznamujeme nasledovné:

             

            • Do školy smú nastúpiť IBA ZDRAVÉ DETI
            • Rodič je povinný nahlásiť škole karanténu, ak bola dieťaťu nariadená lekárom
            • Do budovy školy NESMÚ vstúpiť rodičia ani ďalšie osoby s výnimkou jedného rodiča žiaka 1. ročníka. Na kontakt s učiteľom využívajte edupage alebo telefón
            • Slávnostný začiatok šk. roka 2020/2021 je 02. 09. 2020 pre 1. ročník je o 8.00 na školskom dvore- sprievod max 1 rodič a potom sa presunú spoločne do tried
            • Žiaci 2. až  9. ročníka budú o 9.00 počúvať formou školského rozhlasu slávnostné otvorenie školského roku v triedach s triednymi učiteľmi.
            • Pri vstupe do budovy školy bude denne ranný filter- meranie teploty (max 37,1°C) a dezinfekcia
            • Žiak je povinný mať denne 2 rúška a balík papierových vreckoviek
            • 02. 09. 2020 je nutné so sebou priniesť vyhlásenie o zdravotnom stave dieťaťa ( dá sa stiahnuť na stránke školy v časti Na stiahnutie)
            • Od 2.9.2020 (vrátane) do 14.9.2020 (vrátane) nebude ranný klub ŠKD
            • Činnosť ŠKD bude zabezpečená  denne do 17.00 len pre 1. a 2. ročník  
            • Z personálnych dôvodov žiaci 3. a 4. ročníka po vyučovaní pôjdu domov – činnosť ŠKD bude pozastavená. Tieto deti sa stravujú samostatne. (deti rôznych tried  sa nesmú miešať v ŠDK)

             

          • Zoznam žiakov 1. a 5.ročníka pre šk. rok 2020/2021

          • Vážení rodičia budúcich prvákov a piatakov,

            v priloženom  odkaze nájdete  zoznam danej triedy aj s menom triedneho učiteľa. Meno a priezvisko Vašeho dieťaťa neuvádzame. Je nahradené znakmi, ktoré sme pridelili a poslali s pokynmi ešte v mesiaci máj 2020. tieto znaky sú totožné s elektronicým čipom školy. S ním sa budú prihlasovať žiaci pri vstupe do školy aj v školskej jedálni.


            ZOZNAM_ZIAKOV_1._a_5._rocnik.xlsx

          • Informácie k otvoreniu nového školského roka

          • Vážení rodičia,

            školský rok 2020/2021 sa začne v riadnom termíne 02. septembra. Podrobnosti 1. školského dňa ešte upresníme.

            Podľa pokynov Ministerstva školstva SR budú žiaci v prvý deň nástupu odovzdávať písomné vyhlásenie rodiča o zdravotnom stave /možnosť vytlačiť si ho v časti Na stiahnutie, všetkým rodičom bude rozoslané cez aplikáciu edupage/, po škole sa budú žiaci pohybovať s rúškom na tvári. Platí zákaz vstupu rodičov do školy, výnimkou sú žiaci 1. ročníka, ktorých môže sprevádzať iba 1 rodič.

            Všetky ďalšie informácie budeme priebežne upresňovať.

            Stravovanie - poukážky na stravu na mesiac september  2020 sa budú vydávať  v dňoch 20. – 31. 8. 2020

            v čase     od   730   do  1200   a od 12 30  do  1400

            Každý žiak (stravník) musí odovzdať vyplnený Zápisný lístok, na základe ktorého bude vydaná poukážka na platbu na mesiac september. Zápisný lístok si môžete vytlačiť v časti Na stiahnutie a priniesť vypísaný, prípadne vypísať priamo v kancelárii ŠJ .

            Platba na mesiac september :

            Finančná zábezpeka  (rovnako pre I. a II.stupeň  ZŠ)  -  20 € (jednorázová platba)

            I.  stupeň    20 € + 20 dní x 0,10 €    =  22 €

            II. stupeň   20 € + 20 dní x 0,18 €   =    23,60 €

            Ďalšie informácie v časti Školská jedáleň - oznamy

            Dodržiavajte hygienicko – epidemiologické opatrenia !

             

             

          • Stravovanie pre žiakov 6. - 9. ročníka na dni 29. a 30. júna

          • Obedy na posledné dva dni školského roka t. j. pondelok 29.6. a utorok 30.6. si stravníci prihlasujú sami  cez internetovú stránku www.strava.cz (pozor, nie EduPage ! ).

            Pri prihlasovaní použite údaje, ktoré vám poskytla školská jedáleň pri prihlasovaní stravníka na stravu.

             

            Obedy je potrebné prihlásiť do stredy 24.6.2020

            Postup  prihlásenia :

            1. www. strava.cz

            2. výber jedálne      :   9109

            3. používateľské meno   :   priezvisko.meno

            4. heslo    :    ak nefunguje pôvodné , vygenerujete si nové

            5. objednávky   :   prihlásim, príp. odhlásim obed

            6. objednávku potvrdím zeleným   Odoslať

            7.odhlásim sa zo stránky

             

          • Otvorenie školy pre 6. - 9. ročník v dňoch 29.6. a 30.6.2020

          • Vážení rodičia,
            Mesto Považská Bystrica rozhodlo o otvorení našej ZŠ pre 6. - 9. ročník v pondelok a utorok 29.6. a 30.6.2020. V pondelok v čase od 7.30 do 12.20 hod a v utorok sa vydáva vysvedčenie.
            Žiaci druhého stupňa v pondelok prinesú všetky učebnice, ktoré odovzdajú a prevezmú si učebnice do ďalšieho ročníka. V pondelok je nutné PRINIESŤ KĽUČ OD SKRINKY, aby sa mohla vypratať a  vydezinfikovať. 
            Žiak musí byť zdravý a mať rúško, pri vstupe do školy je nutné dezinfikovať si ruky.
            Pokyny k stravovaniu zverejníme neskôr.
            Pre žiakov 1. - 5. ročníka sa pokyny nemenia.
            V utorok 30.6.2020 sa budú vysvedčenia rozdávať v triede, spoločná rozlúčka na školskom dvore nebude.
            S pozdravom vedenie školy

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje