• Informácia pre rodičov žiakov ZŠ na poskytnutie dotácie na stravu a pomôcky v hmotnej núdzi

          • Vážení rodičia, na základe rozhodnutia Ministerstva školstva sa môžete rozhodnúť, či budete od septembra 2021 poberať daňový bonus na dieťa alebo poberať dotáciu na stravu dieťaťa. Tieto skutočnosti treba dokladovať.

            K poskytnutiu dotácií na stravu je nevyhnutné predložiť :

            - potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (dieťa v HN),

            - potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (dieťa v ŽM),

            - čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (dieťa bez daňového bonusu).

            Tlačivá na posúdenie príjmu alebo potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi si rodičia detí môžu vyzdvihnúť na ÚPSVaR Považská Bystrica (2. poschodie, č. dv. 208) v termíne od 12. 07. 2021 do 06. 08. 2021. Doklady z ÚPSVaR musia rodičia odovzdať do 06. 08. 2021 do 10.00 hod. škole. Keďže bude budova školy zatvorená, vhoďte dokumenty do poštovej schránky, ktorá je umiestnená vľavo od hlavného vchodu.

            Rodičia, ktorí nepožiadali o daňový bonus, odovzdajú  škole, ktorú dieťa navštevuje, čestné vyhlásenie pre poskytnutie dotácie na stravu (viď príloha č. 1).

            Čestné prehlásenia je potrebné odovzdať najneskôr pri prihlasovaní dieťaťa na stravovanie, v termíne od

            16.8. do 31.8. 2021. 

             

            Dotácia na školské potreby:

            Doklady z ÚPSVaR o poberaní dávky v hmotnej núdzi musia rodičia odovzdať do 03. 09. 2021 škole, ktorú dieťa navštevuje.

            V prípade, že rodičia nepredložia uvedené potvrdenia do stanoveného termínu,  nebude ich deťom poskytnutá dotácia na   ŠR 2021/2022.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Vážení rodičia,

            obedy na posledné dni  školského roka  t.j.  28. - 30.6.2021 ( pondelok,utorok,streda )

            si môžete odhlasovať len do piatku 25. 6. 2021 do 12 00 hod.

            Po tomto termíne sa už obedy neodhlasujú.

            Platí to aj pre internetové odhlasovanie.

          • SKRÁTENÉ VYUČOVANIE

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom na počasie v stredu skrátime vyučovacie hodiny o 10 minút:

            1.h   7.50-8.25

            2.h   8.35-9.10

            3.h   9.20-9.55

            4.h   10.10-10.45

            5.h   10.55-11.30

            6.h   11.40- 12.15

             

            štvrtok 24.6.2021 - utorok 29.6.2021

            1.stupeň končí 4. hodinou 10,45, ŠKD končí o 16,00

            2.stupeň končí 5.hodinou 11,30

          • Pasovačka prvákov

          • Vo štvrtok 17.6.2021 naši prváci prežili neobyčajný deň. Počas vyučovania boli žiačkami 4.B triedy slávnostne pasovaní do cechu školského. V úvode ich privítala pani vychovávateľka Zuzana Vokelová, báseň recitovala Mirka Štefinová a pani riaditeľka Soňa Kovárová im odovzdala pasovací list. Deti dostali od Občianskeho združenia rodičov i malú maškrtu v sovičkovom balíčku. Na záver zaspieval pieseň  Včielka Maja žiak 3.B triedy Vilko Jaroš. Títo prváci museli tento školský rok zvládnuť väčšiu časť učiva v domácom prostredí za podpory svojich rodičov a možno aj starých rodičov počas dištančného vzdelávania. Za túto spoluprácu im vyslovujeme veľké uznanie a poďakovanie, pretože spoločne s pani učiteľkami zvládli deti naučiť všetky písmenká, poradiť si s príkladmi a úlohami v matematike,  no a samozrejme aj čítat príbehy v šlabikári a v čítanke. Verím, že budúci školský rok bude priaznivejší voči žiakom školy, aby sme im mohli dopriať aj návštevu dopravného ihriska, plavecký výcvik, školský výlet, divadeľné predstvenia a iné veselé zážitky s kamarátmi na škole.

          • Beseda so včelárkou


          • Včelí workshop v 6.B

            Dňa 25.5. sme mali v 6.B milého hosťa. Pani Katarína Ofúkaná z Mestečka sa už veľa rokov venuje environmentálnemu vzdelávaniu detí a spolu s manželom založili vo svojej rodine včelársku tradíciu. O živote včely  medonosnej ale aj iných opeľovačov zaujímavým spôsobom  poinformovala aj našich šiestakov. Pri úvodnej aktivite žiaci usilovne bzučali a dozvedeli sa všeličo nové o ekologickom správaní svojich spolužiakov. Prekvapením bola prenosná skrinka plná živých hmýriacich sa včielok. Deti ich bezpečne pozorovali cez sklo a zvedavé otázky nemali konca kraja. Nasledovalo ovoniavanie, a ohmatávanie, ochutnávanie včelích produktov, ukážky rôznych včelárskych pomôcok a veľa, veľa inšpirácie. Napríklad ako vyrobiť semienkové bomby alebo hmyzie hotely. A možno aj ako žiť o niečo viac ekologickejšie.

          • Obedy v prvý deň chýbania žiaka

          • Vážení rodičia,

            v prvý deň neprítomnosti Vášho dieťaťa v škole máte nárok na štátom dotovaný školský obed. V takomto prípade bude obed zabalený a nachystaný na vrátnici školy. Vedúcu školskej jedálne o to požiadate telefonicky do 11,00 daného dňa. Ostatné dni obedy musíte odhlásiť sami.

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

          • Vážení rodičia našich budúcich prvákov,

            ďakujeme za dôveru, ktorú ste prejavili tým, že ste zapísali Vaše dieťa do našej základnej školy. 

            V školskom roku 2021/2022 budeme mať 3 prvácke triedy, každú po 20 žiakov. Pre všetkých 60 prvákov sú zabezpečené učebnice, šlabikár a pracovné zošity z dotácie Ministerstva školstva. Zoznam všetkých ostatných pomôcok, potrebných do 1. ročníka sme Vám spolu s rozhodnutím o prijatí poslali na Vašu korešpondenčnú adresu. Ak ste takýto list doteraz nedostali, kontaktujte, prosím, našu školu.

             

          • Medzinárodné testovanie čitateľskej gramotnosti PIRLS

          • V dňoch 12. a 13. mája sa žiaci 4. ročníka našej základnej školy zúčastnili medzinárodného elektronického testovania čitateľskej gramotnosti PIRLS 2021. Tejto štúdie sa v rovnakom čase zúčastnilo viac ako 50 krajín z celého sveta, na Slovensku bolo vybraných 236 škôl. 

            Čítanie je zrejme tá najdôležitejšia zručnosť, ktorú dieťa môže rozvíjať a je nevyhnutná na to, aby uspelo v škole a následne aj v ďalšom živote. PIRLS je medzinárodná štúdia čitateľskej gramotnosti žiakov 4. ročníka, ktorá sa uskutočňuje v päťročných cykloch od roku 2001. Poskytuje údaje o trendoch výsledkov a porovnávacie dáta o tom, ako dobre vedia deti čítať po 4 rokoch primárneho vzdelávania. 

            Naši štvrtáci vo vybraných dňoch riešili elektronické testy, ktoré anonymne merali ich výkon pri čítaní beletristických aj informačných textov. Následne vyplnili elektronický dotazník a podobný dotazník vypĺňali aj ich rodičia z domu.

            Všetky dáta z našej školy aj z celého Slovenska bude vyhodnocovať Medzinárodná asociácia pre hodnotenie výsledkov vzdelávania IEA. Veríme, že aj naša škola prispeje k dobrému výsledku slovenských škôl.

          • Návrat žiakov 5.-7. ročníka do školy

          • V súlade s Rozhodnutím Ministra školstva sa od 17. mája 2021 obnovuje činnosť škôl pre žiakov I. aj II. stupňa – prezenčne v škole

            Novonastupujúci žiaci 5., 6. a 7. ročníka musia byť zdraví, NETESTUJÚ sa, rodičia sa nepreukazujú negatívnym testom. V pondelok pri nástupe predloží žiak Vyhlásenie o bezinfekčnosti alebo ho vopred pošlete triednemu učiteľovi cez Edupage. Môžete postupovať dvomi spôsobmi:

            1. Na stránke školy sa prihlásite rodičovským kontom a pokračujete nasledovne
            a. možnosť: Otvoriť Edupage, kliknúť na červené plus (ako keby ste chceli ísť písať správu) a vybrať žiadosť/vyhlásenie. Dátum zvoľte 17.5.2021
            b. možnosť: Otvoriť Edupage, potom otvoriť v úvodnom zobrazení žiadosť/vyhlásenie. Dátum zvoľte 17.5.2021
            Celý presný postup na odoslanie vyhlásenia nájdete tu: https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u1595

            Neposielajte nám tieto vyhlásenia inou formou (napr. emailom alebo správou na Edupage). My musíme tieto vyhlásenia v systéme Edupage aj schváliť, a to je možné len pri vyššie uvedenom spôsobe odoslania.

            2. Vyhlásenie môže priniesť žiak vytlačené (nájdete ho v časti DOKUMENTY NA STIAHNUTIE) a odovzdá ho triednemu učiteľovi pred začiatkom vyučovania. Bez TOHTO VYHLÁSENIA sa žiak nemôže zúčastniť vyučovania a budeme ho musieť poslať domov.

            Prehlásenie o bezinfekčnosti predkladá rodič vždy, keď žiak nebol v škole najmenej tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendu)

            Žiaci, ktorí nenastúpia do školy, už nebudú mať dištančné vzdelávanie a rodič ich neprítomnosť musí ospravedlniť rovnako ako pred koronou (najviac na 5 dní).

            Žiak musí mať v škole počas celého vyučovania rúško.

             Telesná výchova sa bude vyučovať iba vonku, žiaci nech si prinesú úbory. V nepriaznivom počasí budú mať vychádzky v okolí školy – sledovať počasie, priniesť dáždnik.

            Všetci žiaci, ktorí sa stravovali na jeseň, sú prihlásení na obed. Kto sa nechce stravovať, musí sa odhlásiť sám.

             

             

             

          • Zápis žiakov do 1.ročníka od septembra 2021

          • Vážení rodičia budúcich prvákov,

            v priebehu mesiaca máj 2021 vám pošleme na vaše korešpondečné adresy rozhodnutie o prijatí/ neprijatí dieťaťa do 1.ročníka na našej škole aj so sprievodným listom, kde sa dozviete podrobnosti k nástupu do školy - september 2021.

             

            S pozdravom Katarína Duchoslavová - zástupkyňa riaditeľky školy

          • Činnosť škôl od 3.mája 2021

          • Vážení rodičia,

            v súlade s Rozhodnutím Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR č.2021/12811:1-A1810 z 12. apríla 2021.S účinnosťou od 3. mája 2021 je okres PB v bordovom pásme (III. stupeň varovania), režim v školách sa upravuje nasledovne:

            - žiaci 5.-7.ročník pokračujú vo vyučovaní dištančne z domu,

            - žiaci 1. stupňa a 2. stupňa ZŠ sa netestujú, rodičia sa nepreukazujú negatívnym testom,

            - prehlásenie o bezinfekčnosti predkladá rodič vždy, keď žiak nebol v škole najmenej tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendu)

          • Deň Zeme


          • Čím pomôžeme našej planéte?

             

            22. apríla si na celom svete pripomíname Deň zeme. Tento rok opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 obmedzili veľké akcie súvisiace s ochranou a čistením    prírody. Naši tretiaci so svojimi pani učiteľkami  sa rozhodli, že okolie svojej školy predsa len pozornejšie skontrolujú.  Boli veľmi nemilo prekvapení, koľko našli  zvyškov z plastov po nápojoch, sladkostiach a iných vecí, ktoré do areálu školy určite nepatria. Vrecia postupne naplnili odpadkami a do svojich tried sa vrátili s pocitom dobre vykonanej práce.

            Uvedomili si, že aj oni, hoci sú malí, dokážu urobiť veľa užitočnej práce. Počas vyučovania kreslili, počítali, čítali o tom, ako je treba denne chrániť našu modrú planétu Zem, nielen v deň jej sviatku.

          • Návrat žiakov 8. a 9. ročníka

          • Vážení rodičia,
            od pondelka 19.4.2021 nastupujú do školy žiaci 8. a 9. ročníka. Podmienkou je, aby žiak a jeden rodič predložili negatívny test + vyhlásenie o bezinfekčnosti. Môžete postupovať dvomi spôsobmi:
            1. Na stránke školy sa prihlásite rodičovským kontom a pokračujete nasledovne
            a. možnosť: Otvoriť Edupage, kliknúť na červené plus (ako keby ste chceli ísť písať správu) a vybrať žiadosť/vyhlásenie. Dátum zvoľte 19.4.2021
            b. možnosť: Otvoriť Edupage, potom otvoriť v úvodnom zobrazení žiadosť/vyhlásenie. Dátum zvoľte 19.4.2021

            Celý presný postup na odoslanie vyhlásenia s potvrdením o vykonaní AG testu nájdete tu: https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u1595

            Vyplňte všetky potrebné informácie. A nezabúdajte na priloženie výsledku testu za žiaka aj za jedného rodiča, resp. potvrdenie o prekonaní ochorenia (od lekára alebo SMS)

            Neposielajte nám tieto vyhlásenia inou formou (napr. emailom, alebo správou na edupage). My musíme tieto vyhlásenia v systéme edupage aj schváliť a to je možné len pri vyššie uvedenom spôsobe odoslania.
            2. Vyhlásenie (klikni TU cestne_vyhlasenie_19.4..docx) môže priniesť žiak vytlačené a odovzdá ho triednemu učiteľovi pred začiatkom vyučovania. Vyhlásenie zostáva v škole, potvrdenie o negatívnom teste žiaka + rodiča iba skontrolujeme a vrátime žiakovi.
            BEZ TÝCHTO DOKUMENTOV SA ŽIAK NEMÔŽE ZÚČASTNIŤ VYUČOVANIA A BUDEME HO MUSIEŤ POSLAŤ DOMOV.
            Toto vyhlásenie + testy budete musieť posielať každý pondelok, preto je veľmi praktické použiť elektronickú formu.
            ŽIACI, KTORÍ NENASTÚPIA DO ŠKOLY, UŽ NEBUDÚ MAŤ DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE A RODIČ ICH NEPRÍTOMNOSŤ MUSÍ OSPRAVEDLNIŤ ROVNAKO AKO PRED KORONOU.
            Žiak musí mať v škole počas celého vyučovania respirátor, nie rúško.
            Telesná výchova sa bude vyučovať iba vonku, žiaci nech si prinesú úbory. V nepriaznivom počasí budú mať vychádzky v okolí školy – sledovať počasie, priniesť dáždnik.
            Všetci žiaci, ktorí sa stravovali, sú prihlásení na obed. Kto sa nechce stravovať, musí sa odhlásiť sám.
            Vedenie školy

          • Sponzorský dar v 1.A

          • Žiaci 1. A  a triedna pani učiteľka Kňazíková ďakujú p. Bednárovi, ktorý im sponzorsky daroval do triedy germicídny žiarič. Germicídny žiarič slúži na dezinfekciu vzduchu, ničí vírusy a mikroorganizmy. Spolu so  stojanom s automatickým dávkovačom dezinfekcie, ktorý bol tiež súčasťou daru, budú inštalované v priestoroch triedy. Pre deti, ktoré trávia v triede väčšinu dňa, tak zabezpečia zdravšie a bezpečnejšie prostredie bez vírusov.

            Ešte raz – ďakujeme!

          • Vyučovanie žiakov 1. stupňa od 29. marca opäť v škole

          • Vážení rodičia,

            na základe rozhodnutia RÚVZ a Mesta Považská Bystrica môžu byť od pondelka 29. marca 2021 otvorené školy pre žiakov na 1. stupni. Fungovať bude školská družina aj jedáleň.

            Aby žiak mohol nastúpiť do školy, platí podmienka, aby bol pretestovaný jeden z rodičov žiaka, prípadne výnimky. Negatívny test nemôže byť starší ako 7 dní. Čestné prehlásenie je v Dokumentoch na stiahnutie, je stále rovnaké. Vvytlačené ho dajte žiakovi v pondelok do školy. Prehlásenia môžete tiež posielať cez edupage Žiadosti/Vyhlásenia.

          • Zmena pre žiakov 2. stupňa

          • Dobrý deň, vážení rodičia,

            na základe zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie Ministerstvo školstva predpokladá, že po veľkonočných prázdninách  nastane zmena v dochádzke žiakov 2. stupňa, a to nasledovne:  ak bude okres v III. stupni varovania (bordová fáza), obnoví sa vyučovanie v  9. ročníku základných škôl,  v prípade II. stupňa varovania (červená fáza) v okrese by mohlo dôjsť k otvoreniu celého 2. stupňa základných škôl prezenčnou formou vzdelávania. Od pondelka 29. marca bude Považská Bystrica  v bordovej fáze.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má mimoriadny záujem udržať prostredie škôl bezpečné, a preto Vám ponúkame možnosť pravidelného PCR testovania kloktacími testami pre žiakov 2.stupňa základných škôl. Testovanie kloktaním je dobrovoľné. V prípade nezáujmu zákonného zástupcu o testovanie svojho dieťaťa kloktaním môže byť žiak 2. stupňa naďalej testovaný antigénovými testami. Do školy by nastúpil s negatívnym testom seba a jedného rodiča.

            V tejto  súvislosti  zisťujeme predbežný záujmu medzi zákonnými zástupcami o túto formu testovania, a to zozbieraním Prílohy č. 1A „Súhlasu dotknutej osoby“ a Prílohy č. 1B „Zber údajov“, ktoré sú potrebné pre vykonanie testovania žiaka.  Oba dokumenty sú v časti Dokumenty na stiahnutie. Podľa Vášho záujmu nám Ministerstvo dodá testy.

            V záujme skorého nástupu žiakov do škôl Vás prosíme o vyplnenie oboch tlačív. Následne ich môžete poslať na mail školy: 3zs@povazska-bystrica.sk alebo v papierovej podobe vhodiť do schránky pred školou. Konečný termín odovzdania je pondelok 29. marca do 9,00 hodiny.  Vaše odpovede spracujeme a zašleme na Ministerstvo školstva.

            Testovanie žiakov 2.stupňa sa podľa plánu Ministersva školstva uskutoční po veľkonočných prázdninách v 14.týždni.  Testovalo by sa pravidelne v 7 dňovom intervale.

            O ďalšom postupe Vás budeme informovať.

             

             

          • Škola naďalej zatvorená

          • Vážení rodičia,

            na základe pretrvávajúcej negatívnej situácie ohľadom COVIDu bude škola zatvorená aj budúci týždeň od 22. do 26. marca, žiaci pokračujú v učení z domu.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje