• Nahlásenie záujmu o žiacke samotesty na 2022

          • Vážení rodičia,

            MŠVVaŠ SR prisľúbilo zabezpečovať  v roku 2022 Ag samotesty pre žiakov, ktorých rodičia o to prejavia záujem. Zatiaľ nevieme ani počet testov, ani či ich Ministerstvo určite zabezpečí.

            Zatiaľ zisťujeme Váš záujem, ktorý nahlasujete výlučne cez rodičovské konto na Edupage v časti Prihlasovanie. Iný spôsob, napr. telefonicky, mailom, cez triedneho učiteľa nie je možný, pretože Ministerstvu odovzdávame údaje cez Edupage. 

            Termín je do piatku 03. decembra do 8,30. Po tomto čase bude dávka informácií spracovaná a odoslaná, jej ďalšia oprava nebude možná.

             

             

             

          • Vyhláška 262 k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest

          • Vážení rodičia,

            podľa vyhlášky 262 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest

            od štvrtka 25. novembra 2021

            sú žiaci základnej školy povinní mať vhodne prekryté horné dýchacie cesty počas vyučovania, teda aj cez vyučovacie hodiny.

            Z tohto dôvodu Vás žiadame, aby ste svojim deťom zabezpečili 2 kusy respirátorov (pre prípad, že by sa jeden znehodnotil). Použitie respirátora podľa odseku 1 možno nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky, a to použitím rúška, šálu alebo šatky v prípade: a) žiakov v škole alebo v školskom zariadení

          • Týždeň vedy a techniky - chémia


          • Cieľom každoročne organizovaného Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín.

            Toto podujatie si pripomenuli aj žiaci 7. B na hodine chémie s Mgr. Rojkovou, keď prakticky využívali svoje teoretické vedomosti pri riešení problému, ako oddeliť zložky zo zmesi. Možno to bude pre niektorých znamenať začiatok hľadania cesty pri riešení aktuálnych problémov životného prostredia.

          • Týždeň vedy a techniky - fyzika


          • V školskom roku 2021/2022 si pripomíname od 8.11.2021 do 14.11.2021 Týždeň vedy a techniky.

            Žiaci 6.C, z ktorých časť je aktuálne v domácej karanténe (tí sa učia dištančne), na hodine fyziky s Mgr. Staníkovou využili ponuku študentiek Pedagogickej fakulty Prešovskej Univerzity v Prešove. Tie na facebookovej stránke ponúkajú počas celého týždňa každý deň jeden zaujímavý pokus s názvom "Čarovné pokusy".

            A tak žiaci prítomní v triede, aj tí v domácej karanténe zhliadli videopokusy s témami: Skupenstvá vody, Výbuch sopky, Lávová lampa a Poraz gravitáciu. Okrem posledného videa všetky ostatné sú obsahovo blízke ŠVP učiva fyziky pre 6. ročník. Na záver hodiny si na vlastnej koži vyskúšali, že je možné zdvihnúť človeka len pomocou ukazovákov ruky, tým sa demonštruje rozloženie hmoty telesa a zmena ťažiska.

          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Vážení rodičia,

            v utorok 16. novembra bude žiakom udelené riaditeľské voľno. Škola bude zatvorená z dôvodu odstávky elektrickej energie dodávateľom Stredoslovenská energetika. Obedy budú odhlásené pre celú školu.

            Nasledujúci pracovný deň bude obnovené riadne vyučovanie.

             

          • Medzinárodný deň školských knižníc


          • Medzinárodný deň školských knižníc na 2. stupni

             

            25. 10. 2021 žiaci 5.B a 5.C triedy navštívili školskú knižnicu. Ich úlohou bolo nájsť rozprávkovú knihu, ktorá ich najviac zaujala svojimi ilustráciami.  Vybranú knihu predstavili spolužiakom. Uviedli názov knihy, meno autora a ilustrátora. Podujatie sa žiakom páčilo a niektorí prejavili záujem vypožičať si danú knihu z knižnice.

            Aj žiaci športovej 6.C triedy si pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc podujatím s názvom: Nájdem, prečítam, popremýšľam, tvorím.

            A čo konkrétne žiaci robili? Cieľom bolo vytvoriť projekt o Ezopových bájkach,  ktorý mal viacero častí.

             Prvou časťou bolo získanie informácií o Ezopovi, ktoré žiaci mohli vyhľadať na internete alebo v nejakej odbornej publikácii(encyklopédie). Získané informácie si starostlivo zapísali ako prvú časť projektu.

            Druhou časťou projektu boli  údaje o knihe Ezopove bájky, ktorá je v ponuke žiackej knižnice. Žiaci zisťovali nielen vydavateľské údaje o knihe, ale i o počte bájok, ilustrátorovi. Z prečítaných bájok postupne zisťovali, aké zvieratá, rastliny či ľudia v bájkach vystupujú, kde sa nachádzajú ponaučenia.  Získané poznatky si zapisovali do druhej časti projektu. 

            V ďalšej, tretej časti práce s touto knihou nasledovalo vypisovanie ponaučení z bájok. Ponaučenia  si žiaci starostlivo vypisovali, takže sa učili aj odpisu bez chýb. Na hodinách literatúry - počas preberania učiva o bájkach - budú spoločne diskutovať o týchto ponaučeniach,  o ich aktuálnej platnosti.

            A čo žiaci tvorili? Celý projekt výtvarne doplnili svojimi krásnymi, originálnymi ilustráciami.

            Týmto podujatím v školskej knižnici sa pani učiteľka snažila naplniť hlavnú myšlienku Medzinárodného  dňa školských knižníc a tou  je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu, poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry i rozvoj tvorivosti a fantázie žiakov.

            Žiaci 6.B triedy si pripravili dramatizáciu textu Jeden otec dobrý. Túto slovenskú ľudovú baladu predviedli svojim kamarátom. Na záver sme sa porozprávali o správaní sa jednotlivých postáv. Spolu s pánom učiteľom vyvodili hlavnú myšlienku tohto diela.

            Aj napriek koronakríze sme sa deťmi zabavili a poučili.

          • Štvrtáci čítajú prvákom


          •         „Štvrtáci čítajú prvákom“

             Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc si žiaci 4-tých ročníkov pod vedením vedúcej školskej knižnice a triednych učiteliek  pripravili peknú aktivitu: „Štvrtáci čítajú prvákom“.

            Zo školskej knižnice si žiaci 4.roč. vybrali knihu od Michala Černíka: KIKIRIKÍ! Kohútik budí svet, z ktorej čítali našim prváčikom. Mali pripravené nielen otázky pre prvákov ale aj sami napísali a ilustrovali knihu. Na záver bolo prekvapením, že okrem tejto knihy si žiaci sami pripravili aj čítanie z knihy od Kristy Bendovej: Opice z našej police.

            Prvákom sa takáto akcia páčila, a už sa tešia na to, keď si budú môcť sami prečítať tieto knihy a spoznať ďalšie príbehy kohútika a sliepočky ale aj nezbednej opice. S radosťou sa pustili do kreslenia kohútika a sliepočky. Výtvarné práce boli vystavené v našej čitárni, aby si ich mohli pozrieť aj iní žiaci.

          • Sponzorský dar v 2.A


          • Žiaci 2. A boli príjemne prekvapení sponzorským darčekom, ktorý na nich čakal ráno v triede. Dostali krásne tričká na telesnú a ruksak na výlety. Aj pani vychovávateľka a pani učiteľka si našli tašky pre seba.

            Ďakujeme p. Matejkovi za darčeky.

          • Akcia koordinátora Osobnostného a sociálneho rozvoja


          • Mesiac úcty k starším

            Mesiac úcty k starším-október-sme si na 2. stupni našej školy pripomenuli dňa 22.10.2021 pásmom žiakov 6.B triedy. Úcta k starším je veľmi dôležitá. Martina Borčická, Natália Záhorcová, Andrej Habuda a Michál Šípek najskôr prečítali svojim spolužiakom príbeh, v ktorom sa všetci správali tak, ako sa mali. Potom sa ich pýtali, čo si z príbehu zapamätali. Myslím, že toto rozprávanie si môžu prečítať i dospelí.

                                                                   Akí by sme mali byť a čo sa sluší

                        Babička, ktorá sa podopierala o barlu, nakupovala v obchode. Pri pokladni zaplatila, vzala si výdavok, nákup preložila do tašky a zamierila k východu. Na zastávku pred samoobsluhou práve prichádzal  jej autobus. Stará pani zrýchlila svoj ťažký krok. Vonku začalo mrholiť, na schodíkoch sa pošmykla a spadla.

                        Dvaja chlapci, ktorí sa hrali pred obchodom, jej pomohli vstať. Dievča s taškou pozbieralo rozkotúľané mince. Predavačka v bielom v okamihu poprekladala tri natrhnuté vrecká s cukrom, múkou a cestovinami do náhradných papierových vreciek. Roztrhanú igelitovú tašku panej vymenila za novú. Vodič autobusu pochopil. Počkal s otvorenými dverami, kým – s pomocou druhých – -starká nastúpila. „Ďakujem,“ stihla iba povedať mužovi, ktorý jej uvoľnil miesto. Autobus  odišiel. Babičke pomohli dospelí i deti. Takto pozorne by sme sa mali k starším správať všetci.           

                                      Naše deti vedeli odpovedať na všetky otázky, ktoré sa týkali príbehu. Ostáva nám len veriť, že aj s pomocou nás dospelých sa budú správať slušne.

          • Zber papiera

          • Od pondelka 18.10.2021 bude na zadnom školskom dvore pristavený kontajner na zberový papier. Vykupuje sa aj kartón a knihy. Papier prineste zviazaný. Nahláste na vrátnici triedu, meno žiaka a množstvo papiera. Po 13,30 údaje zapíšte vo vestibule do písanky pri  váhe. Zber bude trvať celý týždeň. Ďakujeme

          • Korčuliarsky kurz pre 2. ročník


          • HURÁ NA ĽAD!

            Žiaci 2. A, 2.B a 2. C  sa v dňoch od 27. 9. 2021 do 1. 10. 2021 zúčastnili korčuliarskeho kurzu na zimnom štadióne. Kurzom ich viedli triedne pani učiteľky a skúsení tréneri, ktorí deťom pomohli rozvíjať korčuliarske zručnosti.

            Niektorí žiaci stáli prvýkrát na ľade a počas kurzu si osvojili základy korčuľovania. Iní korčuľovať už vedeli, tí mali možnosť zdokonaliť svoje schopnosti.

            Vyvrcholením kurzu bola záverečná olympiáda, kde žiaci predviedli nadobudnuté zručnosti.

            Slávnostným udeľovaním medailí a korčuliarskych diplomov bol kurz korčuľovania ukončený.

             

          • Svetový deň sdrca

          • Svetový deň srdca

            Deň 26. september podporujú od roku 2000 Svetová zdravotnícka organizácia, Svetová federácia pre zdravé srdce  a UNESCO ako Svetový deň srdca

            Hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváh a obezita, nezdravý spôsob stravovania, vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi.

            V rámci Školy podporujúcej zdravie sa žiaci 3. A triedy spolu s triednou pani učiteľkou Vavrekovou dňa 28. 9. v blokovom vyučovaní venovali tejto problematike. Pozorne sledovali prezentáciu a prednášku, zaujali ich Pyramídy zdravia, debatovali o vplyve duševného stavu, stresov, ale aj šťastia a radosti na naše srdce i celkové zdravie.                             

            V závere svoje názory a predstavy vyjadrili vo svojich skupinových výtvarných prácach.

          • Zmena v trvaní karantény

          • Vážení rodičia,

            podľa nových pokynov Ministerstva školstva je zmena v karanténe žiakov a ich nástupe do školy:

            - karanténu je možné ukončiť po 7 dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia a  výsledok PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň karantény je negatívny.

            Podľa tohto pokynu môžu žiaci s negatívnym PCR testom nastúpiť do školy v stredu 22. septembra.

            Kópiu výsledky PCR testu žiak buď donesie na nahliadnutie triednemu učiteľovi do školy, alebo ju pošle triednemu učiteľovi ako prílohu správy poslanej na edupage.

            Obedy žiaka si rodič musí prihlásiť sám.

          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia,

            školský rok 2021/2022 sa slávnostne začína vo štvrtok 02. septembra o 9,00 na školskom dvore. Vstup do budovy školy má dovolený iba jeden z rodičov prváka. Ostatní rodičia nesmú vstúpiť do školy. 

            Školský klub funguje riadne od 6,00 do 17,00.

            Obed sa vydáva od 10,30.

            Všetci žiaci a rodičia sú povinní mať v interiéri školy rúško – prekryté horné dýchacie cesty.

            Pred prvým nástupom žiaka do školy rodič povinne predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. Nájdete ho po prihlásení do rodičovského konta Edupage v časti Žiadosti a Vyhlásenia; kliknete na červený symbol plus; vyberiete si dátum 01. 09. 2021; dané vyhlásenie dovyplníte; pokynom Uložiť ho odošlete.

            Rodičia novoprijatých žiakov nájdu toto vyhlásenie na stránke školy pod týmto oznamom, vyplnia ho a 02. septembra ho odovzdajú triednemu učiteľovi osobne alebo prostredníctvom žiaka. SPREVÁDZAJÚCI RODIČ PRVÁKA MUSÍ ROVNAKO PRINIESŤ VYHLÁSENIE O BEZPRÍZNAKOVOSTI AJ PRE SEBA.

            Tlačivo tohto Vyhlásenia bude k dispozícii aj na vrátnici školy a rodič ho môže na mieste vyplniť.

            ŽIAKOM ANI RODIČOM, KTORÍ NEODOVZDAJÚ TOTO VYHLÁSENIE, NEBUDE UMOŽNENÝ VSTUP DO ŠKOLY.

            piatok 03. septembra budú mať žiaci triednické hodiny, 1. r. končí 2. hodinou o 9,30, triedy 1. stupňa končia 4. vyučovacou hodinou, triedy 2. stupňa končia 5. vyučovacou hodinou.

            Novoprijatí žiaci dostanú učebnice. Bude zverejnený rozvrh hodín. Žiaci budú oboznámení so školským poriadkom a BOZP pri práci

            Žiaci si prinesú na každý deň najmenej 2 rúška a papierové jednorazové vreckovky. Každé ráno bude pri vstupe do budovy ranný filter s meraním teploty.

            Od pondelka 06. septembra sa začína vyučovanie podľa rozvrhu.

            Okres Považská Bystrica je momentálne v zelenej farbe, ak sa situácia zhorší, zmenia sa aj opatrenia v škole v súlade so Školským semaforom, ktorý vydalo Ministerstvo školstva.

            Podľa aktuálneho COVID Automatu  budú školy otvorené vo všetkých farbách okresu. Vyučovanie sa bude prerušovať iba v jednotlivých triedach, nie v celej škole. Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na COVID 19, pôjdu žiaci tejto triedy do 14-dňovej karantény. Výnimkou budú žiaci s Výnimkou z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali COVID 19 pred nie viac ako 180 dňami na základe PCR testu, Ag testu, testu na protilátky). Rodičia o tejto výnimke musia školu informovať prostredníctvom tlačiva Oznámenie o výnimke z karantény, ktoré sa rovnako nachádza na Edupage v Žiadostiach, Vyhláseniach. Takíto žiaci sa budú riadne učiť v škole.

            Ak bude žiak označený ako Úzky kontakt, ostáva v karanténe, ak sa naňho nevzťahuje Výnimka. Jeho trieda pokračuje vo vyučovaní.

            Ak žiak žije v spoločnej domácnosti s osobou označenou ako úzky kontakt, do školy môže chodiť do momentu, kedy sa ochorenie potvrdí.

            Rodič je povinný škole okamžite nahlásiť ochorenie dieťaťa na COVID 19.

            bezpriznakovost.docx​​​​​​​

            vynimka_z_karanteny.docx

          • Oznam o samotestoch

          • Vážení rodičia,

            pre žiakov 2. - 9. ročníka môžete nahlasovať záujem o 25 ks ag samotestov pre svoje deti cez hlasovanie na edupage v časti Prihlasovanie.

            Rodičia nových žiakov prvého prípadne iných ročníkov, ktorí si ešte neaktivovali prístup na edupage, môžu svoj záujem oznámiť mailom na 3zs@povazska-bystrica.sk. Napíšte meno dieťaťa a ročník. Termín uzávierky je štvrtok 26.8.2021 12:00

            Vedenie školy

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • OZNAM

             

            Poukážky na stravu na mesiac

             

            September  2021

            sa budú vydávať  v dňoch

             

             

            23. – 27. 8. 2021             od   730   do  1200  a   od 12 30   do  1400 hod

            25.8.2021                                                         od 12 30  do  14 00 hod      

            31. 8.2021                     od   730   do  1200  a     od 12 30  do   1400 hod

             

            Každý žiak (stravník) je povinný odovzdať vyplnený Zápisný lístok, na základe ktorého bude prihlásený na stravu a bude mu  vydaná poukážka na platbu na mesiac september .

            Zápisný lístok nájdete na webovej stránke školy v sekcii Školská jedáleň. Môžete si ho stiahnuť a priniesť  vypísaný.

            Prípadne vypísať priamo v škole, v kancelárii ŠJ .

             

            Platba na mesiac september :

            I.  stupeň    20dní x 1,36 €    =  27,20 €

            II. stupeň   20 dní x 1,45 €   =  29,00 €

            Zamestnanci ZŠ + ŠJ    20 dní   x  0,95  = 19,00 €

          • Informácia pre rodičov žiakov ZŠ na poskytnutie dotácie na stravu a pomôcky v hmotnej núdzi

          • Vážení rodičia, na základe rozhodnutia Ministerstva školstva sa môžete rozhodnúť, či budete od septembra 2021 poberať daňový bonus na dieťa alebo poberať dotáciu na stravu dieťaťa. Tieto skutočnosti treba dokladovať.

            K poskytnutiu dotácií na stravu je nevyhnutné predložiť :

            - potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (dieťa v HN),

            - potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (dieťa v ŽM),

            - čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (dieťa bez daňového bonusu).

            Tlačivá na posúdenie príjmu alebo potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi si rodičia detí môžu vyzdvihnúť na ÚPSVaR Považská Bystrica (2. poschodie, č. dv. 208) v termíne od 12. 07. 2021 do 06. 08. 2021. Doklady z ÚPSVaR musia rodičia odovzdať do 06. 08. 2021 do 10.00 hod. škole. Keďže bude budova školy zatvorená, vhoďte dokumenty do poštovej schránky, ktorá je umiestnená vľavo od hlavného vchodu.

            Rodičia, ktorí nepožiadali o daňový bonus, odovzdajú  škole, ktorú dieťa navštevuje, čestné vyhlásenie pre poskytnutie dotácie na stravu (viď príloha č. 1).

            Čestné prehlásenia je potrebné odovzdať najneskôr pri prihlasovaní dieťaťa na stravovanie, v termíne od

            16.8. do 31.8. 2021. 

             

            Dotácia na školské potreby:

            Doklady z ÚPSVaR o poberaní dávky v hmotnej núdzi musia rodičia odovzdať do 03. 09. 2021 škole, ktorú dieťa navštevuje.

            V prípade, že rodičia nepredložia uvedené potvrdenia do stanoveného termínu,  nebude ich deťom poskytnutá dotácia na   ŠR 2021/2022.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Vážení rodičia,

            obedy na posledné dni  školského roka  t.j.  28. - 30.6.2021 ( pondelok,utorok,streda )

            si môžete odhlasovať len do piatku 25. 6. 2021 do 12 00 hod.

            Po tomto termíne sa už obedy neodhlasujú.

            Platí to aj pre internetové odhlasovanie.

          • SKRÁTENÉ VYUČOVANIE

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom na počasie v stredu skrátime vyučovacie hodiny o 10 minút:

            1.h   7.50-8.25

            2.h   8.35-9.10

            3.h   9.20-9.55

            4.h   10.10-10.45

            5.h   10.55-11.30

            6.h   11.40- 12.15

             

            štvrtok 24.6.2021 - utorok 29.6.2021

            1.stupeň končí 4. hodinou 10,45, ŠKD končí o 16,00

            2.stupeň končí 5.hodinou 11,30

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje