• Zápis do 1. ročníka ZŠ Školská 235/10 - 3. ZŠ, Pov. Bystrica pre školský rok  2022/2023

          • Riaditeľstvo ZŠ Školská 235/10 oznamuje všetkým rodičom budúcich prvákov, že ZÁPIS pre školský rok 2022/2023

            sa uskutoční v dňoch:

            streda  20. 4. 2022  od 14:00 hod - 17:00 hod

            štvrtok 21. 4. 2022  od 14:00 hod - 16:00 hod

            Vážení rodičia,     

            aby sme šetrili Váš drahocenný čas, rozhodli sme sa zefektívniť priebeh zápisu tak, že tieto dokumenty: dotazník, žiadosť do ŠKD, žiadosť o prijatie žiaka, záujem o náboženstvo a etiku, splnomocnenie rodičov na vzájomné podpisovanie, ktoré sú potrebné k zápisu, sú k dispozícii na webovej stránke školy https://zsskolskapb.edupage.org/. Môžete si ich v predstihu vypísať pohodlne doma bez stresu a priniesť so sebou v deň zápisu. Ak nemáte možnosť si vytlačiť spomenuté dokumenty, tak ich vyplníte v deň zápisu.

            Máte možnosť pred zápisom vypísať elektronickú prihlášku,  ktorá je taktiež na našej webovej stránke (ľavý panel so záložkami). Elektronickú prihlášku spoločne s Vami skontrolujeme v deň zápisu.

            K zápisu treba priniesť:

            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
            • rodný list dieťaťa ( kópia k nahliadnutiu)
            • dotazník (ak ste poslali elektronickú  prihlášku, nie je nutné priniesť dotazník)
            • podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom znevýhodnení dieťaťa 

            Ak je dieťa v čase zápisu choré, alebo sa z iných dôvodov nemôže zúčastniť na zápise, rodič alebo iný zákonný zástupca  informuje školu na telefónnom čísle  +421 426 23 33 , 0911 225 118  a dohodne sa  iný termín zápisu.

            Rozhodnutie o prijatí Vášho dieťaťa do 1. ročníka ZŠ si príďte osobne prevziať do kancelárie zástupkyne riaditeľky školy  v dňoch:

            04. 05. 2022 ( streda )             8.00 – 15.30 hod

            05. 05. 2022 (štvrtok)             8.00 – 15.30 hod

            06. 05. 2022 (piatok)               8.00 – 15.30 hod

             

                                                                          Tešíme sa na vás!

          • Večer s Andersenom


          • Dňa 1. apríla opäť navštívili žiaci 3. A triedy so svojou triednou učiteľkou Považskú knižnicu. V rámci krúžku Zábavná škola sa zúčastnili akcie „Večer s Andersenom“, ktorú po dvojročnej odmlke zorganizovali pracovníčky knižnice k príležitosti výročia narodenia H. Ch. Andersena.

            Žiaci sa schádzali pred budovou v maskách rozprávkových postáv, aby sa o 17:30 prostredníctvom podrobnej prezentácie dozvedeli o živote a diele svetového velikána – autora mnohých rozprávok.

            Ďalšou časťou návštevy boli súťaže, kvízy, skladanie puzzlí a výroba záložiek do kníh. Následne sa deti premiestnili do jedálničky, kde bolo pre ne pripravené bohaté občerstvenie a čaj. Tie hlavné zážitky ich však čakali po zotmení. V prítmí sa s „čelovkami“ presúvali po priestoroch budovy, pričom v jej útrobách im pracovníčky v kostýmoch hlavných hrdinov prečítali 5 nádherných Andersenových rozprávok.

            Na záver návštevy deti dostali pamätné listy, maľovanky a sladkosti, rozlúčili sa s milými pracovníčkami Považskej knižnice a plné dojmov sa zvítali so svojimi čakajúcimi rodičmi.

                        ĎAKUJEME VEĽMI PEKNE ZA FANTASTICKÚ AKCIU.

          • Marec - mesiac knihy na 2. stupni


          • Marec – Mesiac knihy - je známy od roku 1955, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu Hačavského(1796-1880), známeho národného buditeľa, šíriteľa kníh. Cieľ bol  jednoduchý – chceli tak podporiť záujem o knihy. 

            Záujem o knihy sa snažili vzbudiť i učitelia slovenského jazyka a literatúry, ktorí pre žiakov pripravili rôzne aktivity podporujúce záujem o čítanie.

            Žiaci 8. A si na hodinách spolu s pani učiteľkou Kovárovou pripomenuli Marec – mesiac knihy prezentáciami svojich obľúbených kníh. V 10 minútových prezentáciách predstavili to, čo radi čítajú. Zoznámili spolužiakov s osobou autora, obsahom knihy, postavami. Odôvodnili, prečo je práve táto kniha ich naj a odporučili ju ostatným. Žiaci si vyberali hlavne beletriu – zo žánrov prevládali romány dievčenské, fantasy, detektívne, a to nielen v slovenskom, ale aj v anglickom jazyku. Niektorých žiakov zaujala aj motivačná literatúra, vďaka ktorej môžu zlepšovať samých seba. Počas týchto prezentácii sa dbalo aj na pútavosť hovoreného slova, kultúru jazykového prejavu a celkové vystupovanie pred publikom.

            Pani učiteľka Fapšová si  spolu so žiakmi 9.A triedy pripravila hodinu, na ktorej sa žiaci zoznamovali s knihou Superženy. Žiaci pracovali s internetom a stránkou vydavateľstva Martinus, kde si pozreli titulnú stranu, náhľad ku knihe a vypočuli si  i recenziu tejto knihy z archívu Slovenského rozhlasu. Pani učiteľka pripravila žiakom otázky zamerané na rozvoj pozornosti pri čítaní a počúvaní textu. Aj pre žiakov 6.C pani učiteľka pripravila aktivitu zameranú na prácu s knihou Staré grécke báje a povesti. Žiaci dostali zoznam úloh na čítanie s porozumením k jednotlivým bájam a vypracované pracovné listy zviazali a vytvorili svoju vlastnú knihu bájí, do ktorej kreslili pekné ilustrácie. Zoznamovali sa i s frazeológiu, ktorá vychádza z gréckej mytológie.(Achillova päta, Pandorina skrinka, Sizyfovská práca...)

            Žiaci 5.B a 5.C triedy na hodine literatúry navštívili školskú knižnicu a čitáreň. Zaujali ich viaceré knihy, vybrali si povesti. V čitárni si spoločne prečítali povesť o Trenčianskom hrade. Po prečítaní sa o povesti rozprávali a kreslili ilustrácie k prečítanému textu. Žiakom sa hodina páčila a viacerí prejavili záujem prihlásiť sa do školskej knižnice. Žiaci 7.A a 7.B triedy počas hodiny literatúry predstavili  spolužiakom svoje obľúbené knihy. Pripravili si pre spolužiakov prezentácie a referáty.   Predstavované knihy priniesli  na vyučovanie. Ak niekoho knihy zaujali, mohol si ich pozrieť. Medzi najobľúbenejšie knihy siedmakov patria detektívky, dievčenské romány a fantastická literatúra. Siedmaci dokázali, že svet literatúry je im blízky a radi čítajú. Tieto aktivity pre žiakov pripravila pani učiteľka Kališíková a pani učiteľka Gabčová.

            Zaujímavú hodinu pri príležitosti Mesiaca knihy mal i pán učiteľ Galko, ktorý siahol po knihe Povesti spod Sitna. Cieľ bol jasný: Zvýšiť povedomie kultúrneho dedičstva Slovenska prostredníctvom povestí a upozorniť žiakov na zákernú vlastnosť (závisť) a jej negatívny vplyv na medziľudské vzťahy. Jedna žiačka si pripravila na hodinu  krátky referát o povestiach, ktorý doplnil pán učiteľ zaujímavými informáciami. Po takejto teoretickej príprave si žiaci prečítali úryvok Lendacké zvony, ktorá sa nachádza v knihe Povesti spod Sitna. Každý žiak mal túto knihu zo školskej knižnice. Po prečítaní časti povesti  bolo úlohou žiakov  predpokladať a domyslieť dej príbehu, zápletku, vyvrcholenie a rozuzlenie príbehu na základe prečítaných troch strán. Záver hodiny patril voľnému rozhovoru o  negatívnom  vplyve závisti na život ľudí.

            Pán učiteľ Šulik v 5.A pripravil aktivitu: Moja obľúbená kniha. Žiaci si ešte doma nakreslili ilustráciu na základe zážitkov z čítania. Na hodine potom pútavo porozprávali o tom, čo sa im na knihe páčilo a prečo ju môžu odporučiť aj svojim spolužiakom. Deti dokázali, že kniha nie je zbytočná. Medzi autormi prevládali zahraniční, ktorí píšu hlavne o zvieratkách. No našli sa aj domáci spisovatelia ako Gabriela Futová a Branislav Jobus. Myslíme si, že kniha nie je odkázaná na ,,smetisko dejín“, ale naďalej ostane najlepším priateľom človeka.

            Toto sú iba niektoré aktivity, ktoré si učitelia SJL pripravili pre svojich žiakov. Veríme, že kniha zostane verným spoločníkom našich žiakov a ich záujem o čítanie bude mať vzostupnú tendenciu.

          • Marec mesiac knihy - 1. stupeň

          • 23. - 25. 3. 2022 si žiaci 1.A  pripomenuli Marec – mesiac knihy viacerými aktivitami. Žiaci si priniesli do školy svoje obľúbené detské knihy, oboznamovali spolužiakov o čom je ich dej a prečo sa im páčia. Keďže už vedia trochu čítať, každý mohol preukázať svoje čitateľské schopnosti. Na výtvarnej výchove žiaci kreslili ilustrácie k svojim knižkám a vyrobili si svoje záložky do kníh. Z týchto knižiek bola napokon vytvorená malá výstavka, na ktorej si mohli spolužiaci tieto knižky poprezerať.

            Žiaci 1.B si založili čitateľský kútik z obľúbených kníh, ktoré si prváci doniesli. Navzájom si ich mohli požičiavať a oboznamovať sa s nimi. Na hodinách slovenského jazyka mali rôznorodé aktivity, napríklad prezentáciu obľúbenej knihy a čítanie z nej, rozprávkové hádanky Uhádni názov rozprávky, čítanie rozprávky O Červenej čiapočke, súťaž „Zoraď správne poradie deja rozprávky“ a vyhotovenie knižnej záložky pre spolužiaka.

            1.C triede sa žiaci s pani učiteľkou dohodli, že je načase zoznámiť sa s priestormi, kde sú knižky dostupné pre veľký počet ľudí a je ich tam veľmi veľa, vraj viac ako 12 tisíc. Také číslo si nevieme ešte ani predstaviť....Teta Barborka nás previedla všetkými priestormi knižnice, porozprávala nám veľmi zaujímavo o ich usporiadaní, pre koho sú uložené v policiach, ukázala nám knižky aj pre zrakovo znevýhodnených nadšencov čítania. Prvýkrát sme počuli o breilovom písme.....a mali sme možnosť si naň aj siahnuť. Na konci nášho putovania sme skončili v detskom oddelení pre najmenších čitateľov ako sme my. Mohli sme si knižku požičať, prelistovať a nakrátko sa ponoriť do jej textov. Teta Barborka nám prečítala krásnu rozprávku z knižky Osmijanko a potom sme sa o nej aj rozprávali. Všetci sme za odmenu dostali obrázok Osmijanka, ktorého sme si mohli vyfarbiť a záložku do našej prvej knižky na čítanie - do Šlabikára. Už teraz máme chuť byť pravidelnými návštevníkmi brán najstaršej i najkrajšej budovy v našom meste.

            Dňa 25. 3. 2022 deti z 2. A niesli do školy o trochu ťažšie tašky. Chránili v nej veľký poklad - svoju obľúbenú knihu. Najprv si ich všetci navzájom predstavili a prezradili, prečo je to ich obľúbená knižka. Presunuli do lavíc a vytvorili svoj vlastný obal knihy. Potom nakreslili svoj portrét a spojili  ho s vytvoreným obalom knihy. Práce detí sú vystavené na chodbe školy a všetci okoloidúci môžu obdivovať, akí šikovní čitatelia sú žiaci v 2. A.

            Keďže deti v 2. C triede majú rady zvieratká, rozhodli sme sa začítať do knižky Psíček a mačička. Deťom sa príbehy veľmi páčili, preto sme na výtvarnej výchove nakreslili plagát k danej knižke. Marec – mesiac knihy sme zavŕšili slávnostným zápisom do okresnej knižnice. Deti sa od pani knihovníčky dozvedeli, ako sa majú starať o knihy a pozreli si priestory knižnice. Pani knihovníčka slávnostne pasovala deti za čitateľov knižnice, odovzdala im čitateľský preukaz a malý darček.

            Dňa 21. 3. 2022 žiaci 3. A triedy navštívili Považskú knižnicu. Zoznámili sa s rekonštruovanými priestormi knižnice, s jednotlivými oddeleniami a systémom požičiavania kníh. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií, napríklad o spisovateľoch a iných rodákoch z nášho regiónu, o literatúre pre nevidiacich a slabozrakých, o Braillovom písme, atď. V závere návštevy sme sa usadili v oddelení detskej literatúry, kde si žiaci mohli vybrať knižku podľa svojho záujmu, prelistovať v nej a niečo si prečítať. Tešíme sa na zápisy a pravidelné návštevy v najstaršej budove nášho mesta.

            Aj žiaci 3.B triedy vo svojom voľnom čase radi čítajú. Každý z nich si do školy priniesol svoju obľúbenú knihu, ktorú svojim spolužiakom predstavil.

            Svoje knihy si počas mesiaca marec nechali v triede a urobili si z nich knižný kútik. Počas prestávok, ale aj v školskom klube si mohli knižky voľne prezerať. Na výtvarnej výchove si potom deti vyrobili vlastnú knihu. Úlohou každého žiaka bolo výtvarne stvárniť práve svoju obľúbenú knižku.     A tak nám vzniklo naše spoločné dielo, z ktorého majú žiaci veľkú radosť. Kniha, na ktorej vzniku sa pričinili všetky deti z triedy. Pracovali usilovne a bolo na nich vidieť, že z aktivity majú radosť

            Dňa 21.3. 2022 si trieda 3.C svojou aktivitou pod názvom „Moja obľúbená kniha“ pripomenula MAREC – MESIAC KNIHY. Každý žiak si do školy priniesol svoju obľúbenú knihu, porozprával jej stručný obsah a vysvetlil, prečo je to jeho obľúbená kniha. Vďaka tejto aktivite sa žiaci zoznámili s množstvom zaujímavých kníh. Po prezentácii kníh, ktorú uskutočnili v kruhu na koberci, si z prinesených kníh urobili v triede výstavku, aby si ich tak mohli kedykoľvek zobrať do rúk, prelistovať, prečítať si z nich a vzájomne sa tak inšpirovať.

            V marci – mesiaci kníh sa žiaci 4. A rozhodli po prečítaní vybranej knihy vymodelovať z plastelíny obľúbené postavy z kníh a tak ukázať svoju predstavu prečítaných hrdinov. Vytvorili aj bábky rozprávkových postáv pomocou špajdle. 

            Aké knihy radi čítajú v 4. B ? Odpoveďou bol niekoľkohodinový čitateľský maratón. Žiaci čítali spolužiakom ukážku zo svojej obľúbenej knižky. Časté boli napínavé detektívne, ale i vtipné príbehy, našli sa i zaujímavosti z encyklopédií rôznych zameraní. Spoločne zvládli aj literárny kvíz a projekt o spisovateľoch, ktorých ukážky čítajú vo svojich štvrtáckych čítankách.  V rámci výtvarnej výchovy vyrástol na tabuli KNIŽKOVNÍK, ktorý pripomínal všetky prečítané ukážky. Kniha – priateľka,  bola výbornou spoločníčkou a spestrením vyučovania.

          • ŠKD - Mesiac kníh

          • ŠKD – Mesiac kníh

            Mesiac MAREC je už roky spájaný nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha je neodmysliteľným  spoločníkom detí, mladých, dospelých i starých ľudí. Preto sa tento mesiac kníh vniesol aj do nášho ŠKD. V rámci každého oddelenia deti čítali rôzne knihy, spoznávali autorov, spisovateľov a ilustrácie. Deti vymýšľali vlastné príbehy, rozprávky a kreslili k ním obrázky. Tak vznikla v našej škole veľká nástenka s názvom – ROZPRÁVKOVÉ PRÍBEHY DETÍ. Všetky deti si na nej  môžu prečítať a popozerať prácu svojich kamarátov.

          • Akcia koordinátora osobnostného a sociálneho rozvoja


          • Vieme sa slušne správať.

            29.03.2022 žiaci 6.B triedy- Alžbetka Koleková, Tomáš Janík a Michal Šípek predviedli spolužiakom pásmo: Vieme sa slušne správať. Deti sa dozvedeli o slušnom správaní v rodine, na ulici, v reštauráciách a na návštevách. Veľa si zapamätali z čítania svojich spolužiakov. Na záver sme sa všetci  porozprávali o pravidlách v rodine, ktoré uplatňujú doma, ako sa správajú na návštevách u svojich blízkych, prečo nemôžu mať na ulici na ušiach slúchadlá alebo sa nemôžu pozerať do mobilu, kam chodia na návštevy a ako sa tam správajú, prečo muž drží dáždnik žene na ulici, po ktorej strane chodíme na chodníku a ceste bez chodníka, kto prvý vchádza do reštaurácie. Bol som prekvapený, čo všetko deti o slušnom správaní vedeli, aké zážitky, smiešne i vážne, všetkým porozprávali. Do diskusie sa zapojili skoro všetci žiaci triedy. Správanie sa detí nám môže byť niekedy aj vzorom. Myslím, že všetci z 6.B sa vedia slušne správať.

          • Svetový Deň vody


          • Svetový Deň vody si žiaci našej školy pripomenuli na hodinách chémie.

            Pani učiteľka Rojková so siedmakmi pripravila výstavku projektov na tému - Voda. Robili aj jednoduché pokusy na zisťovanie základných vlastností vody. Žiaci 8.B a 9.A si pozreli vzdelávacie videá na tému Voda a spoločne ústnou formou vypracovali pracovné listy. Pripomenuli si nenahraditeľné postavenie vody v živote všetkých živých organizmov na našej planéte.

             

            Pani učiteľka Balušíková v triede 8.C realizovala projekt Kde je minerálna voda? Žiaci si pripravili pokus, v ktorom do troch kadičiek umiestnili rôzne druhy vody: minerálnu, destilovanú a morskú. Pokusom zisťovali a dokazovali, kde sa nachádzala minerálna voda – čiže voda vhodná na pitie.

            Pani učiteľka Šarlayová so žiakmi 7.A pripravili pre všetkých žiakov školy cez prestávky občerstvenie čajom. Počas pitia žiaci sledovali krátke envirofilmy s témou vody, čím mali príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou a mohli sa zamyslieť nad  životne dôležitou úlohou podzemnej vody vo vodných a sanitačných systémoch, poľnohospodárstve, priemysle, ekosystémoch a adaptácii na zmenu klímy. 

          • 3.A v knižnici

          • 3.A na návšteve v knižnici

            Dňa 22.3. žiaci 3.A triedy navštívili našu Považskú knižnicu a všeličo sa o nej dozvedeli. Obdivovali nové zrekonštruované priestory najstaršej budovy v našom meste a nazreli do jej  zákutí a oddelení. Oboznámili sa s freskami na budove aj  jej historickým  schodišťom. Knihy od našich regionálnych autorov  na nich čakali v oddelení regionálnej literatúry a tvorby. Tam sa porozprávali aj o našom regióne  Stredné Považie a jeho významných osobnostiach. Napríklad o Imrovi Weinerovi Kráľovi, po ktorom je pomenovaná ZUŠ. V kútiku pre nevidiacich a slabozrakých si doslova ohmatali špeciálne knihy napísané Braillovým písmom. Preskúmali knižnicu naozaj dôkladne a s veľkým záujmom, vďaka nadšeniu tunajších pracovníčok, ktoré program pre deti pripravili. Návštevu knižnice pre žiakov pripravila Mgr. Zábovská.

          • Akcia koordinátora dopravnej výchovy


          • Dopravná výchova v I.B triede

             

            Dňa 16.3.2022 sa žiaci I.B triedy zúčastnili akcie zameranej na dopravnú výchovu. Téma bola poučná a zaujímavá: „Reflexné prvky“.

            Na úvod si pozreli film „Stoj! Pozor! Choď!“  s témou Reflexné prvky. Dozvedeli sa tu rôzne informácie o používaní reflexných prvkov v doprave. Pomocou otázok  z článku „Po tme“  sa žiaci utvrdili v danej téme.

            Prváci si hravou formou precvičili nielen chôdzu po ceste bez chodníka,    ale aj orientáciu vpravo a vľavo. Vedia si umiestniť reflexné prvky na telo, obliecť reflexnú vestu.   

            Na záver deti svojim výtvarným prejavom vyjadrili, čo sa im najviac páčilo. Všetkých čakala odmena – reflexná hviezdička.

          • Akcia koordinátora multikultúrnej výchovy


          • Dňa 28.02. 2022 sa pre žiakov 9. ročníka v rámci multikultúrnej výchovy uskutočnila hodina zameraná na tému: Nemecko. V triede 9.B bola prichystaná nástenka zameraná na rôzne obrázky, informácie a zaujímavosti o krajine. Hodina sa začala pripravenou prezentáciou, ktorej cieľom bolo odovzdať žiakom čo najviac zaujímavých informácií. Dozvedeli sa o kultúrnych pamiatkach, priemysle, poľnohospodárstve a športe. Po prezentácii bola pripravená hra počítačovou formou s názvom Kto je to? Čo je to? Kde je to?, kde podľa zadaných indícií museli uhádnuť správne mená osobností, názvy miest a vecí. Najrýchlejší žiaci boli odmenení potleskom. Po skončení hry mali žiaci pripravené zaujímavé referáty o Nemecku, ktoré v skupinách prezentovali pred svojimi spolužiakmi. Ich snaha bola ocenená známkou výborný. Hodina sa žiakom veľmi páčila, dozvedeli sa veľa nových informácií a bola ukončená jedným veľkým a úsmevným auf Wiedersehen! 

            Ďakujeme pani učiteľke Gabčovej za túto zaujímavú akciu.

          • Príprava nepečených tort na hodine techniky v 5. A

          • Nepečie celá 5.A

            Na hodine techniky sa žiaci 5.A pod vedením pani učiteľky Balušíkovej rozdelili na 3 súťažné kuchárske skupiny. Každá z nich mala za úlohu pripraviť podľa vlastného receptu nepečenú tortu. Tak vznikli 3 sladké nepečené prekvapenia. Každá torta obsahovala aj tajnú ingredienciu.

            Torty ochutnala rozhodkyňa - pani učiteľka triedna, ktorá vybrala víťaza a boli ním všetci!

            Potom sa do nich s chuťou pustila celá trieda. Ktorú by ste vybrali vy?

          • Oznam Školskej jedálne

          •  

            Poukážky na zaplatenie stravného na mesiac Marec 2022 budú deťom vydané do tried v utorok 22.2.2022.

            Ospravedlňujeme sa rodičom, na poukážkach je uvedený nesprávny špecifický symbol. Má byť 0322. Vašu platbu to neovplyvní.

            Pri platbe bankovým prevodom je dôležité zadať správny variabilný symbol, aby bola platba priradená správnemu stravníkovi. Poukážky je potrebné uhradiť najneskôr do 25.2. 2022 .

             

          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch od 7.2. do 12.2.2022 sa žiaci 8.A, 8.B, 7.C zúčastnili lyžiarskeho výcviku v stredisku Ski Krahule.  Výborne snehové podmienky a dobrý kolektív žiakov prispeli k úspešnému zvládnutiu celého výcviku. Žiaci, ktorí nevedeli lyžovať, zvládli základné techniky lyžovania a ostatní lyžiari zdokonaľovali svoje zručnosti. Aj napriek aktuálnej situácii sme veľmi radi, že sme umožnili žiakom absolvovať kurz a všetci zvládli pobyt do posledného dňa. Dúfame, že si žiaci odniesli veľa zážitkov a pekných spomienok, na ktoré budú dlho v dobrom spomínať.

          • Prvá pomoc v ŠKD


          • „Mladý záchranár“

            V dňoch 2.2. a 3.2.2022 sa uskutočnila v ŠKD akcia „Mladý záchranár“ pod vedením
            p. vychovávateľky Gabajovej.

            Žiaci štvrtého ročníka si zopakovali svoje poznatky o prvej pomoci formou prezentácie a diskusie, doplnili si ich tiež o nové informácie, ktoré následne využili pri praktickej ukážke prvej pomoci. V praktickej ukážke mali žiaci k dispozícii figurínu na znázornenie KPR (Kardiopulmonálnej resuscitácie). Žiaci si taktiež mohli vyskúšať postup prvej pomoci pri zachraňovaní človeka v bezvedomí, ale aj prvú pomoc pri šoku, dusení atď. Akciu sme zakončili malým testom, v ktorom si žiaci upevnili naučené poznatky.

            „Aj ty môžeš zachrániť ľudský život!“

          • Dotácia na školské potreby

          • Dotácia na školské potreby:

            Žiadame rodičov detí základnej školy, aby si prišli vyzdvihnúť tlačivá na posúdenie príjmu alebo potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi na ÚPSVaR Považská Bystrica (2.poschodie, č. dv. 208) v termíne od 13. 12. 2021 do 07. 01. 2022.

            Doklady z ÚPSVaR musia rodičia odovzdať do 07.01. 2022 škole, ktorú dieťa navštevuje.

            V prípade, že rodičia nepredložia uvedené potvrdenia do stanoveného termínu,  nebude ich deťom poskytnutá dotácia na  školské potreby na II. polrok ŠR 2021/2022.

             

          • Odhlasovanie obedov na tento týždeň

          • Obedy na posledné  roka

             t.j.  15. - 17.12.2021

            (streda,štvrtok,piatok )

            si môžete odhlasovať len do utorka

            14.12. 2021 do 12 00 hod.

            Po tomto termíne sa už obedy neodhlasujú.

            Platí aj pre internetové odhlasovanie.

          • Hlasujte za náš projekt

          • Učenie na dotyk – náš projekt by najviac pomohol deťom v Základnej škole, Školská 235/10, Považská
            Bystrica. Zakúpením a inštaláciou interaktívnej tabule by viacerí žiaci dotykmi ovládali interaktívne
            programy, ktoré už škola má a ľahšie si osvojovali učivo. Časť výhry sa použije na zútulnenie veľkej
            chodby zakúpením sedacích vakov a vytvorením oddychového kútika pri akváriu. Deti tu majú
            nakreslené hry na skákanie, no chýba zóna na sedenie a kamarátske rozprávanie.

            Prosíme, hlasujte kliknutím tu:

          • Akcia koordinátora ochrany zdravia


          • HALÓ, POMÓÓÓC!

            Dňa 26. 11. 2021 sa žiaci  2.C triedy spolu s triednou pani učiteľkou Kubovou venovali poskytovaniu prvej pomoci. Prečítali  si príbeh „Haló, pomóóóc!“.  V príbehu   sa deti dozvedeli, čo je potrebné urobiť, ak uvidia zranenú osobu.

            Naučili  sa, ako  správne zatelefonovať na číslo záchrannej služby. Zdá sa to jednoduché, ale v krízových situáciách sa im môže takýto nácvik zísť. 

            V ďalšej časti kurzu  žiaci pozerali video, ktoré ich oboznámilo ako postupovať pri rôznych poraneniach, napr. uštipnutie hmyzom, bodnutie ostrým predmetom zapichnutým v rane, uhryznutie zverou (pes). Po vzhliadnutí videa prebehla diskusia na dané témy.

            Na záver  vypracovali malý pracovný list, v ktorom zistili, či  si všetko správne zapamätali.

          • Zatvorenie tried 2. stupňa

          • Okresný krízový štáb Mesta Považská Bystrica s  ohľadom na zlú epidemickú situáciu v okrese rozhodol o prerušení prezenčného vyučovania druhého stupňa ZŠ a SŠ od 6.12. do 17.12.2021.

            Tieto dva týždne budú mať žiaci 2. stupňa dištančné vzdelávanie podľa riadneho rozvrhu cez programy ZOOM alebo Teams, pričom žiak musí mať funkčne pripojenú kameru a mikrofón.

            Obedy v školskej jedálni sú odhlásené automaticky, nemusí tak urobiť rodič.

            Pripomíname, aby si žiaci v piatok vzali domov zo školy všetky učebnice, zošity, telesnú výchovu.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje