• Zápis do krajiny čitateľov

          • Zápis do krajiny čitateľov

            Na konci marca všetci druháci z našej školy navštívili Považskú knižnicu. Čakali ich tam milé a usmiate panie knihovníčky a vynovená knižnica. Priestory knižnice a slávnostný zápis sa im veľmi páčili. Sľúbili, že knižnicu navštívia opäť.

          • Matematika v 6.A


          • Meter štvorcový

            Žiaci zo 6.A na hodine matematiky s pani učiteľkou Balušíkovou zisťovali rozlohu školskej chodby. Najskôr sa do práce pustili chlapci, potom dievčatá. Použili nezvyčajné „meradlo“ 1 meter štvorcový, ktorý vyrobil každý z triedy z výkresov/baliaceho papiera/kartónu/papierových tašiek/letákov... Štvorcov bolo len 23. Keď ich využili všetky a koniec chodby bol ešte ďaleko, museli si poradiť, ako ďalej.

          • Oznam školskej jedálne

          • Vážení rodičia,

            od 1.5. 2023 prichádza do platnosti zákon o poskytovaní dotácie na stravu.

            O postupe  podania žiadosti na poskytnutie dotácie budete informovaní v priebehu nasledujúceho týždňa.

          • Deň vody

          • Každoročne 22.marca si pripomíname Svetový deň vody a na tento deň sme nezabudli ani v našej škole na hodinách fyziky a chémie. 

            Žiaci projektmi a postermi poukázali na skutočnosť, že Slovensko sa môže pochváliť jednou z najkvalitnejších vôd na svete. O jej dostupnosti a technológiách dodávky pitnej vody resp. čistení odpadovej vody nám podali výborný výklad pracovníci Považskej vodárenskej spoločnosti. Dňa 28.3. 2023 sa žiaci 7.ročníka zúčastnili exkurzie na vodných zdrojoch Čertova skala, Sádočné a čistiarni odpadových vôd v Považskej Bystrici. Žiaci si zopakovali a prehĺbili vedomosti o vode, pripomenuli si význam a dôležitosť vody pre človeka, oboznámili sa so systémom zásobovania pitnou vodou a procesom čistenia odpadovej vody.

            Voda v 9.B

            Deň vody 22.3. padol tento rok na  stredu, kedy  deviataci písali testovanie. Žiaci z 9.B si preto tento významný deň pripomenuli až v piatok na hodine chémie.

            Snažili sa vyčistiť znečistenú vodu. Vyrobili prírodný filter, cez ktorý museli vodu preliať niekoľkokrát, aby bola čistá. Pomocou filtračného papiera išla práca rýchlejšie.

            Zistili, že v prírode sa voda naozaj dokáže vyčistiť aj sama, hoci to „trochu“ trvá.

            Deň vody v 7.C

            Na hodine chémie sme si pripomenuli Deň vody „výrobou“ vlastnej minerálky.

            Popri práci sme si spomenuli dôležitosť pitného režimu – hlavne čistej vody. Okrem iného je dôležité vyhnúť sa sladeným nápojom, ktoré obsahujú veľké množstvo cukru a veľa ďalšej „chémie“.

            Siedmaci boli veľmi kreatívni, ich voda by sa určite na trhu nestratila. Ktorú by ste si vybrali vy?

            Voda - živel ovplyňujúci život na Zemi.

            Deň vody sme si pripomenuli na hodinách fyziky, so žiakmi 6.ročníka sme zisťovali hustotu vody a ako môžu plávať ťažké lode na vode, či ako funguje ponorka. Žiaci 7. ročníka si zopakovali kolobeh vody v prírode a žiaci 8. ročníka sa zoznámili so známym Archimedovým zákonom (teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované hydrostatickou vztlakovou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny, ktorú teleso svojím objemom vytlačí) a pôsobením hydrostatického tlaku (tlak kvapaliny) - ako je možné, že dokážu rôzne vodné/morské živočíchy prežiť vo veľkých hĺbkach.

          • Akcia koordinátora Osobnostného a sociálneho rozvoja


          • Dňa 28.3.2023 žiaci 5.B triedy: Laura Koláriková, Daniel Ostrochovský, Matej Gajarský a Matúš Žiaček sa predstavili svojim spolužiakom pásmom-Čo by mali deti vedieť o slušnom správaní. Spolu sme si zopakovali význam slov ,,prosím, prepáč a ďakujem“. Do diskusie sa zapojili skoro všetci žiaci, ktorí vedeli uviesť aj príklady vulgárneho správania sa dospelých na verejnosti. Ďalej sme si prečítali o zásadách stolovania, o nevhodnosti používania mobilov pri konzumácii potravy. Žiaci sa dozvedeli, že na jedlo sa nikdy nehovorí ,,fuj“. V diskusii sa negatívne vyjadrovali aj k mľaskaniu, chlípaniu a špáraniu sa v nose. Vedeli, ako sa ukladá príbor, keď sme už dojedli a keď ešte budeme pokračovať v jedení. Keď deťom nebudeme príkladom, ťažko z nich vychováme slušných ľudí. Myslím, že majú rezervy v slušnom správaní žiaci a niekedy aj my dospelí.

          • Návšteva Považskej knižnice v Považskej Bystrici


          • Vo štvrtok 16. marca 2023 sa žiaci 8.A triedy zúčastnili interaktívnej hodiny literárnej výchovy v Považskej knižnici. Pani knihovníčky ich zoznámili s mnohými zaujímavými informáciami o fungovaní knižnice, ukázali im napr. aj to, akým spôsobom sa vyhľadáva v knižničnom systéme. V jednotlivých oddeleniach si pre nich pripravili praktické úlohy. Vyskúšali si medziiným čítanie v Braillovom písme či hľadanie v knižničnom fonde.

          • Outdoorová hodina matematiky


          • Outdoorová hodina matematiky
            Žiaci 5. A si vyskúšali rôzne meradlá dĺžky: pravítko, pásmo, krajčírsky meter, stavbársky meter a pred školou merali dĺžky rôznych objektov: lavičku, dlaždicu, vchodové dvere, priečelie školy, obvod stromu. Zisťovali použitie vhodných meradiel aj jednotiek dĺžky.

          • Deň otvorených dverí

          • Deň otvorených dverí

            Po dlhšom čase sme na našej škole uskutočnili 16. marca Deň otvorených dverí pre budúcich prvákov. Pani učiteľky z 1.stupňa aj vedenie školy sa ujali rodičov a sprevádzali ich po triedach, učebniach, priestoroch školy. Nazreli do tried, kde pani vychovávateľky vyrábali pre deti darčeky, v knižnici si prezreli knižky, ktoré si budú môcť požičať, aby si ich s chuťou prečítali doma. Rodičov zaujímali priestory rannej činnosti ŠKD, zodpovedané im boli otázky ohľadom činnosti ŠKD na našej škole. Oboznámili sa s priestormi veľkej a malej telocvične, školskej jedálne - tam sa osviežili pripraveným čajom. Potešil nás záujem rodičov budúcich piatakov, ktorí si taktiež prišli prezrieť  našu školu. Tých sa ujali pani riaditeľka s pani zástupkyňou pre 2.stupeň a zodpovedali im na otázky ohľadom organizácie výuky žiakov 5.ročníka.

          • Vyzdobovanie autobusu MHD druhákmi


          • Naši druháci dostali ponuku od Mestskej dopravnej spoločnosti, aby vyzdobili mestský autobus pri príležitosti Marca - mesiaca knihy. V škole si prečítali viacero rozprávok a následne s pani učiteľkou triednou Mejsnarovou a pani vychovávateľkou Václavovou pripravili vlasné ilustrácie, napísali originálne rozprávky a vytvorili rôzne ozdoby. Toto všetko umiestnili v autobuse, ktorým sa môžete odviezť aj vy a ich výtvormi si spríjemniť cestu.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ pre budúcich prvákov

          • Vážení rodičia, milé deti – budúci prváci- srdečne Vás pozývame na

                DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

              Dňa 16. 03. 2023 od 14:00 do 17:00

            Sprístupnené budú triedy a učebne 1. a 2.stupňa. Pani učiteľky Vás budú sprevádzať priestormi školy,

            osviežite sa čajíkom v školskej jedálni. Odpovieme Vám na Vaše otázky. Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Plavecký kurz 4. ročník


          • V dňoch 20. – 24. februára 2023 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili zdokonaľovacieho plaveckého kurzu. Niektorí z nich odstránili strach z vody, ostatní sa zdokonalili v svojich plaveckých zručnostiach. Okrem toho každý deň dokazovali, že majú rozvinuté aj svoje sociálne zručnosti a etické predpoklady potrebné pre život. Pri presunoch na krytú plaváreň a späť do školy preukazovali aj to, že poznajú dopravné predpisy pre chodcov a vedia sa podľa nich správať.
            Na záver kurzu sa všetci tešili z „Mokrého vysvedčenia“, ktoré žiaci zaslúžene získali za svoju šikovnosť a plavecké zručnosti.

          • Akcia koordinátora multikultúrnej výchovy

          • Počas mesiaca február sa v rámci multikultúrnej výchovy žiaci druhého stupňa zamerali na rozdielnosti a zaujímavosti iných kultúr. Žiačky 6. a 9. ročníka si pri tejto príležitosti pripravili projekty, v ktorých odprezentovali vybrané krajiny sveta. Prostredníctvom nich oboznámili svojich spolužiakov o životnom štýle, kultúrnych zvykoch či typických jedlách zvolenej krajiny. Takýmto spôsobom žiaci získali mnoho nových poznatkov napríklad o Austrálií, Mozambiku, Egypte či iných vzdialených krajinách.

            (Viete, čo je to didgeridoo? My to vďaka našim šikovným žiačkam už vieme).

            Uvedené projekty boli vystavené vo vestibule školy.

          • Karneval


          • Dňa 21.2.2023 sme sa konečne po dlhom období covidovej pandémie mohli spoločne zabaviť s našimi deťmi na školskom karnevale v priestoroch šk. jedálne. Na úvod pani zástupkyňa privítala všetky deti, rodičov a pozvala ich k príjemnej zábave a pohosteniu. Deti z 2.A a 2.B triedy spolu so svojou pani vychovávateľkou otvorili tanečnú zábavu spoločným tancom a choreografiou, ktorú sa naučili v školskom klube. 

            Neskôr popri tanečnej zábave vybrali pani vychovávateľky spomedzi všetkých krásnych masiek 4 najkreatívnejšie, poctivo vyrobené karnevalové masky, ktoré boli ocenené pekným darčekom. 

            Nasledovalo losovanie tomboly a voľná zábava detí. Všetci sa výborne zabávali. 

            Najväčšia vďaka patrí tým, ktorí prispeli hodnotnými cenami do tomboly, dobrotami k občerstveniu a všetkým, ktorí sa podieľali na zorganizovaní tohoto príjemného a veselého dňa. 

             

             

          • POZVÁNKA pre budúcich prvákov

          •                                   

                  Vážení rodičia, milé deti, srdečne Vás  pozývame na  DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ, ktorý sa uskutoční 

                  dňa 16. 03. 2023 od 14:00 do 17:00 v priestoroch našej školy.

                 Sprístupnené budú triedy a učebne 1. a 2.stupňa. Pani učiteľky Vás budú sprevádzať priestormi školy,

                 osviežite sa čajíkom v školskej jedálni. Odpovieme Vám na Vaše otázky.

                Tešíme sa na stretnutie s Vami!

             

             

             

             

          • Plavecký kurz 3. ročník

          • V dňoch od 6. do 10. februára sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili plaveckého výcviku. Každý deň s radostným očakávaním prichádzali na plaváreň, čo nové sa dnes naučia. Niektorí zo začiatku mali strach z vody, že nevedeli plávať. No počas piatich dní postupne strach opadával. Na konci výcviku všetci dokázali, že sa vody neboja, a získali Mokré vysvedčenie, ktoré hrdo ukazovali.

          • Vulkanizmus v 5.A


          • Napriek tomu, že vonku bolo chladno, u nás v triede bolo horúco. Vybuchovala jedna sopka za druhou. Neboli ozajstné, ale boli to výtvory žiakov 5.A triedy. Z piatakov sa na malú chvíľu stali sochári, stavbári, geológovia, maliari, chemici, informatici a v neposlednom rade aj geografi. V rámci projektu o sopkách si mali vybrať hociktorú sopku sveta a porozprávať základne informácie.

            Sopky vybuchovali, iskrili a tiekla z nich láva. Žiak Maxim Šarlay zopakoval prostredníctvom svojho posteru čo je to tektonika, aké pohyby litosferické dosky vykonávajú a že výbuch sopky  vznikne pri vzájomnom strete dvoch litosferických dosiek, ktoré sú v neustálom pohybe. Povedali sme si o meste Pompeje, ktoré zničil výbuch sopky Vezuv. Žiaci vedia, že na svete sa nachádza mnoho činných sopiek, poznajú napr. Etnu na ostrove Sicília. Aj na Slovensku vytvorili sopky sopečné pohoria, napr. Poľanu či Kremnické vrchy. Ľudia sa sopiek stále boja, no už od pradávna si uvedomovali ich užitočnosť. Bez nich by sa nevytvorila povrchová voda, rôzne druhy rúd striebra, zlata či diamanty či termálne pramene. Sopečný popol obohacuje pôdu o životne dôležité živiny pre vegetáciu, zvyšuje úrodnosť. Hoci erupcie sopky majú katastrofálne následky, sopka a jej produkty majú pre život na Zemi veľký význam.

            Žiakov hodina veľmi bavila, pozrite si fotografie, ktoré hovoria za všetko.  Modely sopiek môžete vidieť aj  vo vestibule školy.

            Pripravila Mgr. Bronislava Červenková

             

          • Veľká vďaka v mene školskej knižnice!

          • V novembri prebehol veľký knižný výpredaj (KNIŽNÝ BAZÁRIK). Za hotovosť z predaja kníh (359 eur) boli zakúpené knižky do školskej knižnice pre 1. stupeň.

            Tituly: Gabriela Futová – Lebo musím! (25ks), Ján Uličiansky – Pán Nápad zachraňuje svet (25ks), Zvierací záchranári (2ks), Mimi a Líza (1ks).

            Ďakujeme pani učiteľke Kubovej, ktorá bazárik organizovala a všetkým, ktorí ho podporili.

             

          • Zimné sústredenia 6. C a 8.C


          • Jedným z najväčších benefitov športových tried so zameraním na atletiku na našej škole (ZŠ Školská, III.ZŠ) sú určite sústredenia. Ako prví mali možnosť naberať kondíciu na blížiacu sa halovú sezónu žiaci športovej triedy ôsmeho ročníka. V termíne od 11.1.2023 do 13.1.2023 si vychutnávali krásne prostredie Javorníkov na bežkách ako aj ubytovanie a domácu kuchyňu horského hotela Fran. Zimné sústredenie už absolvovali aj žiaci našej športovej triedy šiesteho ročníka. Pripravovali sa na halovú sezónu v zariadení Ski Telgárt. Celý týždeň od 16.1.2023 do 20.1.2023 v rámci tréningu mali možnosť vyskúšať aj základy zjazdového lyžovania

          • OZNAM O ZMENE STRAVNÉHO

          • Oznam pre rodičov

            1.S platnosťou od 01.02. 2023 , v súlade s finančnými pásmami vydanými Ministerstvom  školstva SR, určuje Mesto Považská Bystrica na základe aktuálneho VZN výšku príspevku na nákup potravín v školských jedálňach takto :

            Kategória stravníkov  finančný limit    režijné náklady      Spolu

            ZŠ  - 1. stupeň              1,50 eur              0,20 eur                   1,70 eur

            ZŠ  - 2. stupeň              1,70 eur              0,20 eur                   1,90 eur

            dospelí stravníci            2,20 eur             1,70 eur                    3,90 eur

            2.Stravníci, ktorým sa poskytuje dotácia na  dotácia na stravu v zmysle úpravy, vyplývajúcej zo zavedenia zákona  č. 257/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, a z toho vyplývajúce povinnosti:

            Výška dotácie je 1,30 eur na každý deň (od 1.9.2021), s podmienkou, že žiak,  ktorý spĺňa požiadavky pre zaradenie do kategórie :

                         -   HN (hmotná núdza)

                         -   ŽM (životné minimum)

                         -   ŠD (štátna dotácia - čestné vyhlásenie)

                         -  zúčastní sa výchovno-vzdelávacej činnosti v základnej škole  (minimálne jednu vyučovaciu hodinu)

                         -  zároveň odobrie stravu v školskej jedálni

             Pri dodržaní podmienok pre pridelenie  dotácie na stravu, bude úhrada za obed:  

            1. stupeň 0,40 €                    2. stupeň 0,60 €

             3.Platba trvalým príkazom

              Ak platíte trvalým príkazom je potrebné si upraviť výšku trvalého príkazu  k termínu   15. 02. 2023 :

                    I. stupeň   34 €

                   II. stupeň    38 €

                   Zamestnanci ZŠ   25 €

             

          • Oznam pre rodičov žiadajúcich o dotácie na stravu a školské potreby

          • Rodičia detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie na stravu od januára 2023 sú povinní  predložiť :

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (dieťa v HN),
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (dieťa v ŽM),
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení si nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (dieťa bez daňového bonusu). Priloha_c._1__-_Cestne_vyhlasenie_SR_2023.docx​​​​​​​

            Tlačivá na posúdenie príjmu alebo potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi si rodičia  detí môžu vyzdvihnúť na ÚPSVaR Považská Bystrica (3. poschodie, č. dv. 313) v termíne od 12. 12. 2022 do 09. 01. 2023. Doklady z ÚPSVaR musia rodičia odovzdať do 09. 01. 2023 škole, ktorú dieťa navštevuje.

            Upozorňujeme rodičov „detí bez daňového bonusu“, aby v škole, ktorú dieťa navštevuje, odovzdali čestné vyhlásenie pre poskytnutie dotácie na stravu, ktoré si môžete vytlačiť na webovej stránke školy.


            Pozor zmena, týkajúca sa detí nad 15 rokov!

            Dňa 06.12.2022 bol na rokovaní Národnej rady SR schválený návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela zákona o dani z príjmov“). Schválený návrh zákona je zverejnený na: https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=522045

            Napriek skutočnosti, že predmetný zákon zatiaľ nebol zverejnený v zbierke zákonov SR, dovoľujeme si upozorniť na skutočnosť, že tento zákon od 01.01.2023 upravil poskytovanie daňového bonusu na dieťa, čo má vplyv na poskytovanie dotácií na stravu.

            V zmysle schváleného návrhu novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2023 v prípade detí, ktorým je poskytovaná dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, dôjde k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.


            Dotácia na školské potreby:

            Žiadame rodičov detí základnej školy, aby si prišli vyzdvihnúť tlačivá na posúdenie príjmu alebo potvrdenie o poberaní dávky v hmotnej núdzi na ÚPSVaR Považská Bystrica (3. poschodie, č. dv. 313) v termíne od 12. 12. 2022 do 09. 01. 2023.

            Doklady z ÚPSVaR musia rodičia odovzdať do 09. 01. 2023 škole, ktorú dieťa navštevuje.

            V prípade, že rodičia nepredložia uvedené potvrdenia do stanoveného termínu,  nebude ich deťom poskytnutá dotácia na  školské potreby na II. polrok ŠR 2022/2023.


    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje