• Zdravá škola


          • Dňa 25. septembra2023 žiaci 1. B triedy mali triednou učiteľkou Vavrekovou zorganizovanú dvojhodinovú akciu s témou Zdravý životný štýl.

            V otvorenej debate si porozprávali, čo je pre naše zdravie dôležité: správne stravovanie, dodržiavanie pitného režimu, telesný pohyb, dostatok spánku, ale aj starostlivosť o svoje duševné zdravie.

            Cez dataprojektor si k téme pozreli rôzne obrázky a videá. V závere výtvarnými prácami v skupinách zobrazili svoje predstavy o zdravom životnom štýle.

          • Geologická vychádzka 9.A

          • Geologická exkurzia v lokalite Brvnište

            Žiaci 9.A triedy sa s pani učiteľkou Bukvaiovou 13. 09. 2023 zúčastnili geologickej exkurzii v Brvništi. Zbierali  skameneliny morských bezstavovcov, ktoré tu žili pred 150 až 200 miliónmi rokov. Našli odtlačky, kamenné jadrá a lastúry amonitov, belemnitov a nautilusov. Tak sme si dokázali, že územie Slovenska bolo pred mnoho miliónmi rokov zaliate morom. Žiaci boli veľmi úspešní, nazbierané skameneliny si odniesli domov.

          • Triedna knižnica v 5.A

          • Kníhkupectvo Martinus ponúka triedam a  učiteľom možnosť vytvoriť si za priaznivú cenu triednu knižnicu. Triedne knižnice sú deťom najbližšie. Nekladú im žiadne prekážky, môžu si v nich kedykoľvek listovať, a hlavne – sú v nich knihy pre radosť. Také, ktoré budú čítať, lebo budú samy chcieť. 

            V tomto školskom roku sa rozhodla do tohto projektu zapojiť 5.A s triednou pani učiteľkou Monikou Slamkovou.  Žiaci získali do triedy 20 kníh, v ktorých si môžu hocikedy čítať či len tak listovať. Veríme, že z nich budú mať radosť celý školský rok.

          • Obnova kvetinových záhonov pred školou

          • Posledné dni školských prázdnin prešiel kvetinový záhon pred školou radikálnou zmenou. Ujali sa jej odborníci z firmy Váš záhradník, ktorí počas dvoch dní odstránili pôvodnú výsadbu. Nanovo vymedzili záhony, spravili obrubníky, na zem položili netkanú textíliu a zasypali ju malými kamienkami aj veľkými skalami. Výsadbu zvolili z odolných tráv a trvaliek. Mimoriadne zaujímavo zdôraznili peň po vyrezanom smreku. V nasledujúcom mesiaci zrealizujú výsadbu aj okolo novej letnej učebne. 

            Ďakujeme tímu z firmy Váš záhraník za takýto sponzorský dar, na FB stránke firmy môžete sledovať celú premenu. 

            https://www.facebook.com/srdcomtvojzahradnik/

             

          • Slávnostný začiatok školského roka 2023/2024

          • V pondelok 04. septembra sme slávnostne začali školský rok 2023/2024, už 64. v histórii našej základnej školy. Na školskom dvore sme za účasti hostí a rodičov opäť po dvoch mesiacoch privítali našich žiakov. Najväčšiu pozornosť sme venovali prvákom, pre ktorých bol tento deň naozaj špeciálny. 

            Všetkým žiakov a pedagógom prajeme úspešný školský rok 2023/2024!

          • Školský rok 2023/2024

          • Zahájenie školského roka 2023/2024 je dňa 04. 09. 2023 o 9:00 hod na školskom dvore. V prípade nepriaznivého počasia budú žiaci. Obedy sa budú v tento deň vydávať od 10:30 hod. Školský klub detí funguje v obvyklom čase ako počas školského roka.

          • Oznam ŠJ

          • Školská jedáleň, Školská 235/10, Považská Bystrica

             

            Vedúca ZŠS:  Mgr. Harvánková Ingrid                     Prac.  doba :   6:45  – 14:45

                                                                                                Prestávka  :   12:00 -  12:30

             

            Prihlasovanie na stravu, informácia pre rodičov

             

            1. Na prihlásenie žiaka na stravovanie je potrebné vypísať „Zápisný lístok“:

            zapisny_listokpre_ziakov_sk._rok_2023-2024_(1).doc

            Zápisný lístok vypisujete pre každé dieťa (stravníka), aj keď sa dieťa v predchádzajúcom školskom roku stravovalo.

            Vypísaný zápisný lístok treba doručiť do školy do 23.8. a to osobne alebo mailom na adresu sjskolska.pb@gmail.com. Zápisný lístok musí byť podpísaný zákonným zástupcom .

            2. Noví stravníci postupujú podľa pokynov, ktoré obdržali.

            e- návratka  na prihlásenie nového stravníka: https://www.strava.sk/Strava5/ZalozeniUzivatele?zarizeni=9109

            3. V termíne do 15.8. 2023 treba uhradiť na účet ŠJ 30€ (jednorázová zábezpeka  v prípade nedodržania podmienok pre získanie dotácie)

            - číslo účtu ŠJ : SK 9856000000002836431002

            - variabilný symbol (číslo stravníka v evidencii ŠJ)

            Pri úhrade je nutné uvádzať variabilný symbol, ktorý je totožný s číslom stravníka (štvormiestne číslo, novým bude pridelený pri registrácii cez e-návratku) v evidencii ŠJ. V prípade neuvedenia správneho  variabilného symbolu sa môže stať, že platba nebude správne spárovaná.

            Pre prihlásenie stravníka je dôležité splniť všetky podmienky t.j. doručiť „Zápisný lístok“ a uskutočniť platbu k zadanému termínu.

            Po pripísaní platby na účet školskej jedálne  bude navýšený kredit a dieťa prihlásené na stravu. Platba bude pripísaná a teda kredit navýšený po pripísaní platby na  účet školskej jedálne.

            Vyčerpanie finančnej zábezpeky si rodič sleduje na www.strava.sk. V prípade nedostatočnej finančnej zábezpeky bude strava žiakovi odhlásená) a treba opäť poslať úhradu.

            S platnosťou od 1.2. 2023 , v súlade s finančnými pásmami vydanými Ministerstvom  školstva SR, určuje Mesto Považská Bystrica na základe aktuálneho VZN výšku príspevku na nákup potravín v školských jedálňach takto :

            Denný poplatok  za obed

                                                                 FIN. LIMIT/DEŇ                     RÉŽIA/DEŇ                      Spolu

            Žiaci 1. stupeň (1. - 4. roč.)                   1,50 €                             0,20 €                             1,70 €

            Žiaci 2. stupeň (5.- 9.roč.)                     1,70 €                             0,20 €                             1,90 €

            Žiaci osemroč.gymnázia                      1,70 €                             0,20 €                             1,90 €

             

            4. Výdaj obedov  sa v školskej jedálni realizuje formou čipov. Obedy sú evidované na  dochádzkovom čipe.  

            Dieťa má jeden čip slúžiaci na evidenciu dochádzky aj obedov.

            Čipy prideľuje stravníkom škola.

             Čip treba zaevidovať aj v kancelárii ŠJ. Čip je platný počas celej školskej dochádzky.

            Stratu alebo poškodenie čipu je potrebné riešiť čo najskôr a zabezpečiť si nový.

            Každý stravník je povinný sa identifikovať pri odbere stravy svojim čipom. V prípade, že čip nebude mať, obed mu bude vydaný na základe náhradnej stravenky, ktorú si vyzdvihne v kancelárii vedúcej ŠJ.

            V prípade, že stravník čip nebude mať, obed mu bude vydaný o 13,30 hod.

             

            5.Odhlasovanie obedov

                Obedy sa odhlasujú deň vopred do 12:00 hod.

            • cez internetovú stránku strava.sk , prípadne aplikáciu pre mobilné telefóny.

                    Návod na stiahnutie aplikácie je na stránke strava.sk

            Telefonicky sa obedy neodhlasujú.

            V prípade  výletov, exkurzií a pred prázdninami sa strava  odhlasuje najneskôr  3 pracovné dni  vopred.

             

            6. Obedy sa vydávajú v čase od 11:15 do 13:45 hod. Zmena výdaja vyhradená !

             

            7. Každý stravník je povinný nahlásiť vedúcej ŠJ akúkoľvek zmenu týkajúcu sa stravovania (ukončenie stravovania, odchod na inú školu, zmeny účtu, osobných údajov. )

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Posledný júnový deň bol posledný v školskom roku 2022/2023. O ôsmej hodine sme sa v škoskej jedálne rozlúčili s deviatakmi, ktorí pokračujú na rôznych stredných školách. Spoločné vyhodnotenie školského roka bolo na školskom dvore za účasti hostí, všetkých pedagógov a mnohých rodičov. Ocenenia prevzali žiaci, ktorí našu školu úspešne reprezentovali v najrôznejších súťažiach. Následne v triedach žiaci dostali vysvedčenia a všetci sa rozišli na prázdniny.

            Všetkým prajeme krásne leto a uvidíme sa v septembri!

          • Škola v prírode-Donovaly

          • V týždni od 19. 6. do 23. 6. 2023 žiaci 4. A a 4. C zmenili svoje bydlisko a odsťahovali sa zo svojich domovov do rekreačného zariadenia Vesel na Donovaloch. Tento pobyt si užili i deti z triedy 4.B v termíne od 29. 5. do 1. 6. 2023.

            Celý týždeň si preverovali (mnohí po prvýkrát), aké je to bez rodičov upratať si a udržiavať poriadok, tolerovať a rešpektovať ostatných. Denne si čo-to zopakovali z celoročného učiva a hlavne, v rámci svojich „kráľovských družín“ si preverovali svoju zručnosť a šikovnosť v mnohých remeslách. Navštívili populárne Habakuki, záujemcovia si vyskúšali jazdu na koni a každý deň sa zúčastnili na mnohorakých zábavných i poučných podujatiach.

            Z pobytu sa všetci vrátili zdraví a naplnení nespočetnými zážitkami.

          • Svetový deň


          • Pretože  svet okolo nás je rôznorodý a každá jeho časť je výnimočná, rozhodli sme sa dňa 22.06.2023 spoznávať odlišnosti rôznych krajín sveta prostredníctvom prezentácií, tradičného jedla, oblečenia, hudby. Upevnili sme triedne kolektívy,  dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí  a v neposlednom rade sme sa výborne zabavili aj si pochutili.

            Ďakujeme všetkým žiakom druhého stupňa, ktorí svojou šikovnosťou prispeli k uskutočneniu tohto výnimočného dňa. Akciu pripravili pani učiteľky Mlyniská  a Slamková.

          • Žiaci ocenení na Dňoch mesta

          • V piatok 16. 06. 2023 boli na Mestskom úrade ocenení najúspešnejší žiaci Mesta Považská Bystrica. Za našu školu to boli Peter Šumega, Dominik Daniž, Marco Rúrik, Daniel Mikuš a Marcus Wagner. Ocenení boli za víťazstvá v krajských kolách predmetových olympiád a športových atletických súťaží. Gratulujeme!

          • Oznam školskej jedálne

          • Obedy na posledné dni  školského vyučovania 28. - 30.06. 2023  (t.j. streda,štvrtok,piatok) si môžete odhlásiť najneskôr do utorka 27 . 06. 2023   do 12 00 hod.  

            Po tomto termíne sa obedy odhlasovať nebudú   

          • Exkurzia do Medeka


          • Dňa 13.6. 2023 sa žiaci 8.A triedy zúčastnili exkurzie vo firme Medeko a.s. Urobili tak v rámci predmetu Technika s pánom učiteľom Piačkom. Žiaci tak spoznali jednu z miestnych úspešných priemyselných fabrík. Po krátkej prezentácii firmy Medeko sa vybrali do priemyselnej haly, kde na vlastné oči uvideli priestory výroby, proces výroby kovových odliatkov a prácu zamestnancov. Žiaci tak mali možnosť zistiť dôležitosť vzdelávania a uplatnenia sa v technických oboroch

          • Olympiáda základných škôl

          • Olympijský festival mládeže sa koná každoročne v júni. Začína sa Olympiádou materských škôl (07. 06.) a vo štvrtok 08. 06. pokračoval olympiádou základných škôl. Zúčastnili sa jej žiaci zo všetkých bystrických ZŠ. Športový deň sa začal slávnostným nástupom, vyvesením slovenskej a olympíjskej vlajky, vypustením holubíc. Oheň zapaľovala Terezka Kurucová, reprezentantka SR v chôdzi, naša bývalá žiačka, ktorá momentálne trénuje v Dukle Banská Bystrica. Športovcov pozdravil aj pán primátor a ostatní hostia. Slávnostný ceremoniál ukončilo vystúpenie mažoretiek z CVČ.

            Súťaže prebiehali celé dopoludnie, jednotlivé školy reprezentovali tretiaci a štvrtáci, pričom súťažili v šprinte, štafete, skoku z miesta, skoku do diaľky a hodoch. Celé podujatie sa nieslo v priateľskom duchu fair play, putovný pohár primátora mesta si za prvé miesto tento rok odniesla ZŠ Nemocničná. 

          • Juniáles s MDD

          • Deň detí sa dnes unášal zábavou aj v šKD. Pani vychovávateľky si pre deti pripravili zábavné popoludnie plné hier a zábavy, spolu s detskou diskotékou. Za zvládnutie herných stanovísk získali pečiatky, ktoré potom zamenili za skadkú odmenu a poriadny kopec čerstvého ovocia. Všetci sa výborne zabávali.

          • MDD v škole


          • Medzinárodný deň detí sme s našimi žiakmi oslávili v športovom duchu. V spolupráci s Akadémiou Mateja Tótha sme pripravili rôzne zaujímavé disciplíny, v ktorých si žiaci zmerali svoje sily. Tí najlepší si prevzali medaily a ocenenia. Piataci a šiestaci mali v telocvični florbalový turnaj, ktorý vyhrala 6. C. Najstarší žiaci mali samostatný program so svojimi triednymi učiteľmi. 

          • Výstava výtvarných prác žiakov


          • Vo vestibule školy máme  výstavku žiackych diel vytvorených na výtvarke.  Poobzerať si môžete  pestré popartové portréty, cvičenia grafického dizajnu, monotypie s kolážou, knižky  autoidentity s kresbovými experimentami, štúdie predmetov, portrétov a rôzne iné diela a dielka.

            Niektorí žiaci majú aj malú autorskú prezentáciu. Sú to napríklad komixáci zo 7. B –Michal Šípek, Oliver Vician, Martin Hrubant a Tomáš Bátora. Michal získal aj 3. miesto v súťaži Vytvor vlastný komix,  Oliverovo dielo nás reprezentovalo v súťaži Pantomíma.  Ich hrdinovia bojujú za dobro v svojom svete, napríklad taký Kapitán Maloveľký, Ninja Mrkva alebo Prdiplach .

            Barbora Budayová z 9.B  kreslí najmä portréty a fiktívne postavy.  Na výtvarke  pracuje na vlastných námetoch a ak sa pustí do toho, čo je práve témou hodiny, tak to stojí za to.

            Adela Koleková z 8.B kreslí tiež  vlastné námety a má naozaj široký záber. Vystavuje len  len malú vzorku zo svojej tvorby.

            Vystavené sú aj práce, ktoré nás reprezentovali na celoslovenskej súťaži Pantomíma. Ich autorkami sú Laura Benková z 8.C, Adela Koleková z 8.B, Daniela Haviarová z 9.B a Adriana Banásová z 8.C a Alžbeta Koleková zo 7.B.

          • Entomológovia v akcii


          • Entomológovia v akcii

            Dňa 31.05 a 1.06. 2023 sa žiaci 5.A, 5.B a 5.C s pani učiteľkou Červenkovou v rámci výučby biológie zahrali na entomológov. Žiaci pozorovali tajomný svet hmyzu priamo v teréne našej školy. Hlavnou úlohou žiakov bolo pozorovanie niektorých druhov článkonožcov v ich prirodzenom prostredí. Žiaci niektoré druhy hmyzu pochytali do nádoby na to určenej a následne zisťovali, o aký druh hmyzu ide podľa Veľkej knihy živočíchov. Keď článkonožce správne zaradili do radu, hneď ich vypustili do voľnej prírody.

            Viacerí z nás sa v  prítomnosti poletujúcich včiel, motýľov či iného hmyzu necítime najpríjemnejšie. Ale skúsme si predstaviť, že by tieto nenápadné tvory celkom zmizli z našej planéty. Pravdupovediac,  nejde o úplne nereálny scenár. Hmyzu sa na vybetónovaných plochách veľmi nedarí a jeho prežitiu nepomáhajú ani pesticídy. Ochrana biodiverzity je pre nás mimoriadne dôležitá, a o to viac v mestskom prostredí, kde sú včely a drobný hmyz najviac ohrozené stratou prirodzeného úkrytu. Deti je potrebné viesť k ochrane  prírody. Každý z nás totiž dokáže svojou „troškou“ prispieť k obnove biodiverzity a zodpovednejším konaním zlepšovať svet, v ktorom žijeme.

    • Kontakty

      • Základná škola, Školská 235/10, Považská Bystrica
      • riaditeľka Mgr. Soňa Kovárová č. t.: 042 432 2788, zástupcovia Mgr. Katarína Duchoslavová, Ing. Adriana Šarlayová č. t.: 042 426 2333; 0911 225 118 ekonomický úsek Jana Letková, Miroslava Plešková č. t.: 042 432 1501; 0911 440 988 vedúca šk. jedálne Mgr. Ingrid Harvánková č. t.: 042 432 2626; 0901 706 830
      • Základná škola Školská 235/10 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 312 023 31
      • 2021322446
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje